Nove mjere: Lockdown za Herceg Novi, zatvaraju se kafići u Danilovgradu, Tuzima i Baru, zabranjena prodaja kafe za ponijeti, rad panoramskog točka…

0
dr Igor Galić

Po preporuci Instituta za javno zdravlje Crne Gore donijete su nove mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Od četvrtka 25. februara, pored Budve i Tivta u lockdown-u će biti i Herceg Novi.

Zatvaraju se i ugostiteljski objekti  u Danilovgradu, Tuzima i Baru, saopšteno je na današnjoj pres konferenciji IJZ.

Pored ovoga, nove mjere se odnose i na zabranu organizovanja rekreativnih aktivnosti na otvorenim i javnim mjestima, što se odnosi na zabranu rada panoramskog točka, vrteški, luna parkova… Takođe, zabranjenuje se prodaja kafe za ponijeti.

Za ulazak u Crnu Goru od četvrtka 25. februara biće potreban i PCR test za one koji dolaze iz Luksemburga, Bocvane, San Marina, Slovačke, Bugarske.

I dalje nije obavezan PCR test za dolaske iz Srbije i BiH iako iz tih susjednih država dolazi najveći broj građana u Crnu Goru.

Novim mjerama prepoučuje se rad od kuće, u državnim i privatnim preduzećima.

“Prodaja kafe za ponijeti biće zabranjena. Na automatima, benzinskim pumpama i kafićima. Primijećeno je okupljanje više od četiri osobe, i to može ugrožiti epidemiološku situaciju”, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

On je dodao da ove mjere nijesu protiv građana, već za njih.

“Primijećeno je da veliki broj osoba odlazi iz opština koje su zahvaćene mjerama u druge opštine. Zbog toga smo danas donijeli nove mjere za Tuzi, Danilovgrad i Bar”, rekao je on.

Kazao je da se okupljanje građana još uvijek ne može na pravi način spriječiti jer još nije usvojen zakon kojim se daju veća ovlašćenja inspekcijskim službama.

Galić: Epidemiološka situacija složena

“Trenutna epidemiloška situacija je složena, lokalna transmisija je velika, a zdravstveni sistem je opterećen. Zabrinjava visok broj preminulih tokom ove nedjelje”, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje.

Ipak, došlo je do izvjesnog opadanja epidemije, ali su u pitanju “lagana opadanja”.

“Mjere moraju ostati jednu ili dvije nedjelje”, rekao je Galić.

Kako je dodao, Podgorica ima hroničan tok broja noovoboljelih, što je broj za neke manje države. U Budvi i Tivtu je registrovan pad broja novooboljelih, što je rezultat novih mjera.

Prema njegovim riječima, trenutno je popunjeno 75,8 odsto bolničkih kapaciteta namijenjenih obolljelima od Covida-19.

“To je zabrinjavajući podatak, iako kapaciteti bolnice mogu da se prošire. Epidemija je u zadnje dvije nedjelje na visiokom nivou. Što se tiče lockdowna, započeli smo ga u neokoliko gradova, a vidjećemo da li će doći do konačnog lockdowna na teritoriji čitave zemlje”, rekao je Galić.

Besplatna linija za pružanje psihološke podrške

Specijalista medicinske psihologije u KCCG Mina Gazivoda, kazala je da će se besplatne linije za pružanje psihološke podrške i pomoći (1555) od sjutra ponovo biti u funkciji.

Linija će funkcionisati svakog radnog dana od 9 do 18 sati radnim danima, odnosno od 9 do 15 sati vikendom.

Izbjegavam upoređivanje rada raznih tijela, kazao je Galić odgovarajući na pitanje da uporedi rad NKT-a i sadašnjeg tijela.

Granice ostaju otvorene za zemlje regiona, turisti mogu izlaziti iz opština

Galić je kazao da u Crnu Goru trenutno ne dolazi toliko veliki broj turista, koji bi mogli ugroziti zdravlje građana Crne Gore.

“Ipak, njihov dolazak ima ekonomski uticaj. Mi smo tražili da bude priložen PCR test, ali svjesni smo takođe da on apsolutno ništa ne može da nam kaže, on je potvrda da ta osoba nije zaražena tri dana, ništa više od toga”, kazao je Galić, odgovarajući na novinarsko pitanje zašto granice ostaju otvorene, a uvodi se lockdown u gradovima.

Turisti mogu napuštaju teritoriju opštine u kojoj je uveden lockdown, ukoliko posjeduju vaučer koji će pokazati da odlaze na određenu destinaciju ili vaučer hotelskog ili privatnog smještaja kada se vraćaju.

CdM

Pandemija van kontrole: U Crnoj Gori preminulo 7 osoba (jedna iz Kotora), čak 643 novozaražena (iz Kotora 21)

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].