Nove mjere: U više gradova se otvaraju bašte lokala, zabrana kretanja od 22 do 5 sati, u Kotoru i dalje zatvoreni ugostiteljski objekti i tržni centri

1

Od četvrtka, 1. aprila, građani će moći da se kreću vani do 22 sata. Bašte ugostiteljskih objekata otvaraju se u Podgorici, Baru, Kolašinu, Mojkovcu, Bijelom Polju, Andrijevici, Pljevljima, Beranama, Ulcinju i Cetinju.

Za stolom u baštama kafića mogu da sjede dva gosta, uz poštovanje razmaka između stolova od 1,5 m. Radiće samo bašte koje nisu zastakljene. Muzika nije dozvoljena. Radno vrijeme je do 21 sat.

Od 1. aprila se dozvoljava u cjelosti rad ugostiteljskih objekata u Budvi i Tivtu.

Produžava se radno vrijeme maloj privredi. Prodavnice, butici i frizerski i kozmetički saloni i zanatlije umjesto do 20 radiće do 21 sat. Tržni centri ostaju zatvoreni.

Međugradski saobraćaj vikendom je i dalje zabranjen od petka u 21 sat do ponedjeljka u pet sati.

Mjere u ostalim opštinama ostaju nepromijenjene. Posebno, u Nikšiću i Šavniku ostaju iste mjere zbog ozbiljne epidemiološke situacije.

Jelena Borovinić-Bojović

Nove mjere saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović, a važe do 9. aprila.

Ministarka zdravlja saopštila je da se broj testiranih na dnevnom nivou smanjio za nekih 13 odsto.

Ona je rekla da je uspješnost liječenja od koronavirusa značajno veća u Crnoj Gori u odnosu na brojne razvijene države svijeta.

Ona je zamolila građane da poštuju epidemiološke mjere.

“Moramo da zajedniči shvatimo ulogu svakog pojedinca lično. Poštovanjem mjera nesumnjiv će biti doprinos svakog pojedica”, kazala je ministarka i apelovala na građane da se vakcinišu i poručila da je svaka vakcina bezbjedna i efikasna.

Trend pada hospitalizovanih

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Ljiljana Radulović, naglasila je da Crne Gora ima nisku stopu letaliteta.

“To znači da možemo da se pohvalimo i kvalitetom pružene zdravstvene zaštite”, dodala je ona.

Radulović je kazala da je u KCCG trenutno hospitalizovan 151 covid pacijent, od čega su 24 pacijenta na neinvazivnoj ventilaciji, a troje na mehaničkoj.

“Brojke potvrđuju trend pada hospitalizovanih pacijenata, ali i broj pacijenata kojima je potrebna asistirana ventilacija”, rekla je Radulović.

Tri kovid pacijenta su djeca, koji su sa lakom kliničkom slikom, te je iz predostrožnosti predložena njihova hospitalizacija.

Ćalasan: Mala matura polagaće se od 13. do 15. aprila

Martin Ćalasan, državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, saopštio je da će eksterna provjera znanja učenika na kraju trećeg ciklusa (mala matura) održaće se 13, 14. i 15. aprila.

Dodao je da će 24. aprila biće organizovan maturski ispit u srednjim školama, a 8. maja ostaje termin polaganja ispita iz prvog stranog jezika, 19. maja iz matematike.

1 KOMENTAR

  1. Postoje li i rade li iđe drugo novinari u Crnoj Gori osim u Podgorici?
    Ovo pitam zato što su najodgovorniji iz zdravstva CG na današnjoj pres konferenciji kazali da sjutra počinje vakcinacija za novinare u Podgorici.
    I ni jednu riječ za ostale gradove.
    Ni kolege nijesu pitali kad će se vakcinisati novinari u ostalim crnogorskim gradovima.
    U kotorskom Domu zdravlja takođe nemaju odgovor na ovo pitanje.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]