Nove, sretne ure sa staroga sata za 15 dana

0

Zoran Mrdak

Gradski sat, izgrađen 1602. godine, simbol starog Kotora, još malo je pod skelom, budući da dva ipo mjeseca traje njegova detaljna sanacija.

U prizemlju sat kule od 1865. godine je urarska radnja porodice Homen, koja radi u kontinuitetu.

Sanacija ovog kulturno istorijskog spomenika bila je neophodna, kazao je za Skala radio, u ime investitora Zoran Mrdak, direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora.

Na javni konkurs za izvođača radova se javila, kaže on, vrlo kvalitetna firma „Restarting“ iz Budve, a za ovaj posao, po planu i programu Direkcije bilo je predviđeno 28.000 eura.

Nadzor je povjeren firmi „Dema” iz Kotora, zašto je opredijeljeno 5.000 eura.

Mrdak je naglasio da se prilikom postavljanja skele za izvođenje radova i sagledavanja stvarnog stanja na ovom objektu, ukazala potreba za dodatnim radovima na konsolidaciji, sanaciji i konzervaciji kamene plastike.

Takođe je trebalo uraditi i čišćenje kazaljki, što nije bilo predviđeno projektom, kao i brojčanika sata i njegovog zvona. Zbog toga je dodatno uloženo 4.790 eura, što nije bilo predviđeno prvobitnim projektom.

Ukupna sanacija ovog značajnog objekta, sa nadzorom i dodatnim radovima je 37.790,00 €.

Sve se radi prema preporuci i na osnovu izvještaja konzervatorskog nadzora i stručne službe Direkcije, objašnjava Mrdak.

„Sat kula je bila gotovo urušena unutra, sa dosta vlage. Ne samo što je bio urušen krov, već i prolazi sa strane, pa će se ovom sanacijom produžiti vijek starom satu, koji će zablistati u novom ruhu”, poručuje direktor Direkcije za uređenje Kotora.

Sat kula i srednjovjekovni Stub srama, prvo ulaze u oko brojnih turista i posjetilaca drevnog grada.

Rok za završetak ovog posla je 90 dana, a nakon jučerašnjeg obilaska objekta, Mrdak je izrazio zadovoljstvo što će se radovi završiti za dvije sedmice.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]