Novembarski kalendar fešti u Kotoru

0
Kotor

Bogat program Novembarskih dana u Kotoru otvorila je izložba slika  pod nazivom „Zbirka Večerina – Jadran nadahnuće” u Galeriji solidarnosti u ponedjeljak 4. novembra.

Dužna pošta  odata je u petak 8. novembra u 11 sati na Crkvicama na Krivošijama na spomenik ustanicima,  gdje se prisutnima obratio predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović. Kao simbol obilježavanja 150 godina ustanka pozvano je 150 kotorskih osnovaca iz tri osnovne škole da prisustvuju edukativnom času.

Na programu, u subotu 9. novembra od 19 sati, u crkvi Svetog Duha biće priređen koncert klape “Sinj”. Gosti su dječja klapa Marineri, ženske klape Maris i Belezza.

U  crkvi Svetog Pavla u utorak  12. novembra u 19 sati  predstaviće se knjiga “Werk – Austrougarske tvrđave”, autora Radojice Pavićevića iz Herceg Novog o kojoj će  pored autora, govoriti prof. dr Boris Ilijanić sa Arhitektonskog fakulteta, te publicista i novinar Vlatko Simunović.

Kalendar novembarskih fešti nadalje najavljuje u srijedu, 13. novembra u 19 sati u multimedijalnoj sali Kulturnog centra “Nikola Đurković” promociju knjige “Mađarska rečenica”, autora Andreja Nikolaidisa, u organizaciji Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

U petak, 15. novembra od 19 sati u crkvi Svetog Duha biće upriličen koncert ženskih izvornih grupa: “Nikola Đurković” Kotor, “Mijat Mašković” Kolašin i “Primorkinje” Budva.

Sportski dan košarke i fudbala za učenike osnovnih škola je u subotu 16. novembra od 11 sati u sali OŠ “Njegoš” i na stadionu FK “Bokelj”.

U nedjelju 17. novembra od 18 sati u Domu omladine Trojica održaće se promocija knjige “Zemlja crnogorska”, autora Miša Draškovića. Takođe će biti otvorena i izložba slika pod nazivom “Slike mojih prijatelja”.

U kinu “Boka” u ponedjeljak 18. novembra u 11 sati u organizaciji Gradske biblioteke i čitaonice Kotor održaće se promocija romana za djecu “Djevojčica Tara i čarobno drvo”, autora Žarka Vučinića. Istog dana od 19 sati u crkvi Svetog Duha biće priređen koncert učenika ŠOSMO “Vida Matjan” iz Kotora pod nazivom “Poklon gradu”.

U utorak, 19. novembra u 11 sati predstavnici Opštine Kotor će u prostorijama Opštine upriličiti prijem za vjerske velikodostojnike, a u podne u velikoj sali Kulturnog centra “Nikola Đurković” održaće se Svečana akademija povodom 60 godina Pomorskog fakulteta u Kotoru na kojoj će biti uručena priznanja i zahvalnice zaslužnim ustanovama i pojedincima U 18 sati u kinu “Boka” biće priređeno veče dokumentarnih filmova kotorskih stvaralaca. Prikazivaće se filmovi “Mir naše Gospe”, autora Vladimira Perovića, zatim “Jugo”, autora Dušana Vulekovića i Božidara Martinovića i “Zašto volim Kotor”, Nemanje Studovića. Razgovor sa režiserima (Vladimirom Perovićem, Dušanom Vulekovićem i Nemanjom Studovićem) vodiće Stevan Koprivica, dramski pisac. Istog dana (utorak 19. novembar) u 19 i 30 u palati Grgurina biće otvorena izložba fotografija i održana promocija filma autora Stefana Kordića i Zorana Radonjića pod nazivom “Školski brod Jadran – plovidbe 2018. i 2019. – Malta, Grčka i Turska”.

Na programu nadalje, u srijedu 20. novembra na Pomorskom fakultetu u Kotoru od 9 do 13 sati biće održani Dani nauke. Istog dana u 9 i 30 na Trgu od oružja biće upriličen edukativni dan za učenike pod nazivom “Kotor kroz istoriju”. Potom, 11 sati u Opštini Kotor biće upriličen prijem za učenike i studente iz Kotora. U 17 sati planirana je svečanost povodom proslave Dana OŠ “Veljko Drobnjaković” i Dana MZ Risan u sali ove osnovne škole. Tradicionalna izložba Kotorski vizuelni umjetnici, koju organizuje Gradska galerija Kotor-Kulturni centar Nikola Đurković, biće otvorena u 18 sati. U okviru pučkih svečanosti, istog dana od 19 sati na Pjaci od muzeja biće upriličeni programi “Kotorska muzička škatula” i “Bokeški pjat”. U muzičkom dijelu programa nastupiće sastavi “Tetra” i “Tri kvarta”.

Tradicionalna proslava Dana opštine je u četvrtak 21. novembra. Praznik će đirom gradom u 8 sati najaviti Gradska muzika Kotor, u 8 i 30 u sali Opštine Kotor biće upriličen prijem Gradske muzike, a u 9 i 30 Bokeljske mornarice. U 10 sati biće polaganje vijenca na spomenik palim borcima u Risnu. Svečani raport i predaja zastave Bokeljskoj mornarici ispred zgrade Opštine Kotor je u 11.15, a u 11 i 30 polaganje vijenca na spomenik palim borcima u Parku slobode. U 12 sati Bokeljska mornarica će na Trgu od oružja otplesati tradicionalno kolo. U 13 sati u sali Kulturnog centra “Nikola Đurković” biće održana Svečana sjednica.

U petak 22. novembra u crkvi Svetog Pavla u 19 sati biće otvorena izložba “Crnogorsko ćirilsko štamparstvo”. Organizator je Matica Crnogorska. Istog dana u 20 sati u velikoj sali Kulturnog centra “Nikola Đurković” biće izvedena predstava “Balava”, u produkciji Beo Arta 2015 i Hartefakt fonda.

U subotu 23. novembra od 11 sati na Pjaci od kina, u okviru pučkih svečanosti biće upriličen program pod nazivom “Guštajmo naše – Made in Kotor”, a nosilac programa je Sekretarijat za preduzetništvo, komunalne poslove i saobraćaj Opštine Kotor. Veče poezije pjesnikinje Dubravke Jovanović pod nazivom “Kotor dišem” je 23. novembra u 19 sati u crkvi Svetog Duha.

Istaknuti muzičar i pijanista Bojan Martinović u utorak 26. novembra u 19 sati u crkvi Svetog Duha održaće solistički koncert.

U četvrtak, 28. novembra u 19 sati u palati Grgurina biće otvorena izložba “Od Krka do Kotora”, u organizaciji Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor.

Program pod nazivom “Kotorska pašta” je 29. novembra u 20 sati u TC “Kamelija”.

Organizator novembraskih fešti je Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti opštine Kotor.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]