Novi klinci zaboravili stare, dobre, zdrave igre

11
ovako su se nekad đeca igrala

Andrea Drobnjaković

Andrea Drobnjaković

Igrice na računaru, rijaliti program i sve veća zavisnost od kompjutera djecu su gotovo zarobili u sobe, pa je sve manje dječijeg žagora, igre, cike i vriske na ulicama i pjacama Kotora kao i ostalih gradova.

Nema više čuvenih utakmica s pjace od  Sv. Tripuna ili “kauboja i inijanaca” sa Parila protiv ekipe sa Gurdića itd.

Laštika si više ne rasteže po dvorištima, a klikeri su negdje sa starim spomenarima i dnevnicima u možda po neki škafetin.

Najviše u sjećanju nekih “starih klinaca”, ovi novi su uz elektronske izazove uglavnom i na žalost agresivnu pucnjavu, ubijanja ili jurnjavu bijesnih vozila i motora što im ih igrice pružaju sa nezdravih ekrana od kojih se kvari vid i krivi nježna dječija kičma i misao.

NVO “Meštar i Furešta” iz Kotora na kraju svog projekta pod nazivom “Razigraj se” priredili su brošuru uz predavanje na temu “Razvojne faze djece” koje će u utorak 8. decembra u 17 sati biti održano u  Caffe baru “Nautica” u zgradi kotorskog Kulturnog centra ”Nikola Đurković”.

Predavanje će održati mr Aleksandra Dragojević.

Brošura sadrzi 10 tradicionalnih dječjih igara, koje su bile najzanimljivije učesnicima radionica, koje su se održavale svakog vikenda u toku septembra i oktobra na kotorskoj Pjaci od kina, podsjetila je za Skala radio Andrea Drobnjaković iz NVO “Meštar i furešta”.

Osnovni cilj projekta je objašnjava ona, da djeci i omladini pruži nove načine za provođenje slobodnog vremena, prije sega vraćanju  starim tradicionalnim igrama poput “između dvije vatre”,”vuka i lisice”, lastiša, klikera itd, smatrajući da su djeca suviše zarobljenja kompjuterima, a sve manje aktivna i na svježem zraku.

Predavanje, kao i brošura, zaokružiće njihov osmomjesečni rad na projektu, koji je podržan od strane Fonda za aktivno građanstvo, posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori kroz projekat De Facto Strong.

kako su se maštovito đeca igrala nekad

11 KOMENTARI

 1. Ove starije ženske su nešto pretile. Ako su nekad i skakale, danas se izgleda ne bave nikakvim fizičkim aktivnostima. Dobro je makar da ćeraju đecu da igraju

 2. Evito je bila isto jedna igra trcanja .Igralo se svudje po pijacam u Kotoru,ponajvise na pijaci od Rive,kod kuce od “Bjeladinovica”,trcalo se preko dje je sada restoran.
  O toj ogri se sada skoro nikada ne spominje a jos manje igra.Pozdrav

 3. Da li iko više skuplja salvete,male flašice,lutke? Igra li iko čovječe ne ljuti se? tabliće i domine? Kako je sretno i maštovito bilo moje djetinjstvo bez mobilnog telefona i kompjutera. Pozdravljam ovu akciju!

  • Meni je sestra skupljala TAVAJULE i BOČICE, biće da se vas dvije niste mijenjale jer se ne bi razumjele.

   Danas se rabota oko pražnjenja boca i bocuna, tj bumbi se oko 12 e godine pa nadalje. Možda će NATO tu nešto učinjet , da bude manje pjandura i da procvjetamo

 4. meni su najmiije bile FOTE,pa kad pa’ne namještaljka koga ćeš poljubit ili nešto u tom stilu. Uh, vreo je bio bubulj na pontu đe smo u krug sjedali.
  Sada je vanka u modi pljuvanje u dalj, jer od divljaka ti se lako može trefit da te okarta pljuvačkom kad pasaješ, a ugazićeš je po trotoaru redovno.
  PI !!!!!!!!!!

 5. Ekete bekete banda svira, mene doktor vizitira, pa me pita što mi fali, meni fali nosić mali.
  En ten tini, savaraka tini, savaraka tika taka, bija baja buf.
  Vi nastavite ako se sjećate!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].