Novi koncept obrazovanja kao sklad između sticanja teorijskog i praktičnog znanja

0
prof. dr Tatjana Stanovčić

prof. dr Tatjana Stanovčić

Početak ljetnjeg semestra tekuće akademske godine na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru obilježilo je potpisivanje sporazuma o saradnji sa više nastavnih baza širom Crne Gore.

Univerzitet Crne Gore, odnosno Fakultet za turizam i hotelijerstvo, potpisao je ugovor o realizaciji stručne prakse studenata sa oko 40 istaknutih hotela visokih kategorija, kazala je vd dekanice Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, prof.dr Tatjana Stanovčić.

Ona je istakla da je pomenutim ugovorom definisano je obavljanje prakse koja je za studente Fakulteta za turizam i hotelijerstvo sastavni dio redovnog fakultetskog obrazovanja.

Praktična obuka će se tokom ljetnjeg semestra odvijati jednom sedmično.

Nastavne baze u kojim će studenti sticati praktična znanja iz oblasti hotelijerstva prema nastavnom planu Fakulteta za turizam i hotelijerstvo su sljedeći hoteli: Splendid, Montenegro, Mediteran, Dukley  (Bečići), Avala, Blue Star, Hotel Budva, Slovenska plaža, Aleksandar (Budva); Conte, Perastra (Perast); Porto IN, Cattaro, Monte Cristo, Marija (Kotor); La Roche, Pine, Regent Porto MNG (Tivat), Perla, ACD, Lighthouse, Hungest sun resort (Herceg Novi); Kalamper (Bar); Astorija (Kotor, Tivat i Budva); Franca (Tivat, Pljevlja, Bar i Bijelo Polje);Grand (Cetinje); Hilton, Ramada, Verde kompleks (Podgorica); Onogošt (Nikšić); Bianca (Kolašin); Dvor (Bijelo Polje); Serdar( Mojkovac); Polar Star (Žabljak).

Cilj obavljanja studentske prakse prema navedenom nastavnom planu odnosi se na: upoznavanje procesa rada u turističkoj privredi (bazirano na hotelijerstvu), razumijevanje  organizacione šeme i povezanosti u procesu rada između različitih hotelskih sektora tj. djelatnosti, upoznavanje sa etičkim kodeksom ponašanja u hotelima.

Obavljanjem prakse studenti će ovladati: praktičnim znanjima poslovne komunikacije unutar organizacije i sa gostom, vještinama pružanja direktnih usluga gostu, primjenom standarda u hotelijerstvu, primjenom hotelskih informacionih sistema.

Formiranje nastavnih baza i obavljanje praktične nastave, samo je početak saradnje Fakulteta za turizam i hotelijerstvo sa istaknutim privrednicima iz turističke djelatnosti.

Dalji plan saradnje ogleda se u sticanju praktičnih znanja, vještina i kompetencija koje odgovaraju profilu studija kroz gostujuća predavanja koja će na Fakultetu održavati predstavnici nastavnih baza odnosno predstavnici turističke privrede.

U skladu sa novim nastavnim planom, čiji je cilj produbljivanje veze između privrede i obrazovanja budućeg turističkog kadra kroz obavljenje studentske prakse tokom trajanja studija, kao i održavanjem gostujućih predavanja predstavnika turističke privrede na Fakultetu, omogućiće nesmetano uključivanje na tržište rada naših diplomiranih studenata.

Tim povodom, Fakultet za turizam i hotelijestvo u Kotoru će otvoriti svoja vrata 20. marta sa početkom u 12 sati HR menadžeru hotela Crna Gora Hilton gospođi Tanji Burić-Savić da kroz izlaganje o HR menadžmentu, praktične primjere, iskustva i  debatu prenese svoje znanje studentima. Predavanje gospođe Burić-Savić je prvo u nizu gostujućih predavanja koja će se održavati na Fakultetu.

Novim konceptom obrazovanja, čiji značaj je prepoznat kako od strane Univerziteta Crne Gore, tako i od strane privrede, omogućiće našim studentima sklad između sticanja praktičnog i teorijskog znanja.

U amfiteatru Pomorskog fakulteta, 21.03.2018.godine (srijeda) u 11 sati održaće se prezentacija Luštica Development & The Chedi Luštica Bay u organizaciji  Fakulteta za turizam i hotelijerstvo i Pomorskog fakulteta iz Kotora.

Ideja je da se studenti oba fakulteta informišu o mogućnosti zapošljavanja tokom predstojeće turističke sezone.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].