Novi talas poskupljenja udar na egzistenciju osiromašenih građana

0

Rast cijene goriva izazvaće novi talas poskupljenja svih roba i usluga u Crnoj Gori, upozoravaju sagovornici Dana i poručuju da država mora naći način da reaguje i pomogne radnicima i privredi, obzirom na sve namete sa kojima se suočavaju. Prosječna zarada u martu ove godine iznosila je 526 eura, a Vesna Milonjić Aleksić, iz Unije slobodnih sindikata kaže da je u istom mjesecu za potrošačku korpu trebalo izdvojiti čak 649,70 eura, a da već u narednim mjesecima sa povećanjem cijene goriva možemo očekivati novi talas poskupljenja.

“Kada gorivo poskupi, logično je da očekujemo lančanu reakciju i da poskupe i ostale namirnice. Već vidimo da su osnovne stvari, kao što su brašno, ulje i šećer poskupjeli, a sad samo možemo očekivati dalji rast cijena. Neshvatljivo je da se dozvoljava da osnovne namirnice stalno poskupljuju, neka rastu cijene luksuza, alkohola i cigareta, bez toga se može. Bez hljeba niko ne može”, poručuje Milonjić Aleksić.

Ističe da treba raditi na modelu da se kao za struju najugroženijim kategorijama stanovništva omogući pravo na popuste za osnovne životne proizvode, da ih kupuju po diskontnim cijenama.

“Nama plate realno i ne rastu osim po statistici. Opet, i ako se povećaju, šta dobijemo ako cijene odmah idu gore. Rast plata nikada ne prati rast troškova života i to je za brigu upozorava”, Milonjić Aleksić.

Predsjednik Socijalnog savjeta i Unije poslodavaca Predrag Mitrović izjavio je da će se na narednoj sjednici Socijalnog savjeta baviti pitanjem povećanja cijene goriva, ali i drugih namirnica.

“Naravno, znamo da je to uslovljeno berzom i da tu država nema uticaj. Ipak, država ima uticaj na akcize, na bi se smanjenjem akciza moglo poskupljenje nivelisati. Naravno, to je sada ideja, ali sa socijalnim partnerima ćemo razgovarati i nastojati da nađemo neko rješenje”, istakao je Mitrović.

Naglasio je da je poskupljenje svih roba i usluga sa rastom cijene goriva neminovnost.

“Već imamo poskupljenje prehrambenih proizvoda i građevinskog materijala. To naravno utiče na standard, a kada je on loš, onda je loša i ekonomija države”, ocijenio je Mitrović.

Prema riječima Nenada Markovića iz Saveza sindikata, Vlada mora što prije uvoditi mjere pomoći, posebno najsiromašnijim slojevima društva, jer paketi pomoći do sada doneseni su nedovoljni.

“Povećanje cijene goriva dodatno će korigovati cijene naviše. Konačno se mora pristupiti setu cjelovitih poreskih mjera počev od povećanja poreza na dobit, na luksuz… Ovako sve udare na standar i dalje trpe najsiromašniji, što Vlada shodno obećanjima mora konkretnim potezima mjenjati”, istakao je on.

cdm

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]