Novo odlaganje: Popisa najvjerovatnije nema ove godine

0

Vlada Zdravka Krivokapića ozbiljno razmatra mogućnost da popis stanovništva koji je planiran za četvrti kvartal ove godine odgodi za 2022. godinu, saznaje Pobjeda.

U pitanju bi bilo već drugo odgađanje popisa, imajući u vidu da je prvobitni plan bio april ove godine.

Kao razlog za odgađanje popisa, izvori Pobjede bliski Vladi navode epidemiju korona virusa zbog koje su države regiona – Srbija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija već odgodile za 2022. godinu svoje popise, ali i kratak rok za pripremu popisa od momenta usvajanja zakona.

NEMA ZAKONA O POPISU

Crna Gora, za razliku od Hrvatske, Srbije i Sjeverne Makedonije još uvijek nema zakon o popisu stanovništva, iako su te države regiona još prošle godine usvojile u svojim parlamentima sve neophodne zakonske pretpostavke.

Vlada u svom programu rada za 2021. godinu nije precizirala tačan termin održavanja popisa, iako je budžetom, koji još nije usvojen, predvidjela da će čitavi proces popisivanja koštati nešto preko 2,5 miliona eura.

Zakon bi po planu rada Vlade trebalo da pripremi Ministarstvo finansija i socijalnog staranja tek u četvrtom kvartalu ove godine, što ne ostavlja vremena da se popis pripremi do kraja ove godine.

“Utvrditi zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2021. godini. Ovim zakonom odrediće se organi nadležni za definisanje sadržaja, periodike, dinamike, metoda, metodologije i drugih odluka sprovođenja popisa stanovništva”, navodi se u programu rada Krivokapićeve Vlade, ali se ne navodi precizan termin popisa.

U drugom vladinom dokumentu – Programu pristupanja Crne Gore EU za 2021. godinu, predviđeno je da se zakon završi u četvrtom kvartalu ove godine.

“Zakon tek treba da se uradi, prođe javnu raspravu i usvoji. Rok je četvrti kvartal za donošenje na Vladi pa usvajanje u parlamentu. Izuzetno je teško očekivati da sve pretpopisne aktivnosti budu završne u posljednjem kvartalu pa čak i da situacija sa epidemijom bude riješena”, saopštio je izvor Pobjede.

Izvor je podsjetio da pretpopisne aktivnosti u bilo kojoj državi traju više mjeseci, a da epidemija korona virusa predviđa poseban pristup.

KONTAKT U EPIDEMIJI

Potrebno je realizovati niz aktivnosti koje zahtijevaju direktan kontakt sa neposrednim učesnicima u popisu, instruktorima, popisivačima, članovima popisnih komisija i drugim osobama angažovanim za popisivanje specifičnih kategorija stanovništva, tako i direktan kontakt instruktora i popisivača sa građanima, što je u epidemiji i s obzirom na mjere jako teško.

Prijedlogom zakona o budžetu Crne Gore za 2021. godinu predviđeno je 2,5 miliona eura za popis stanovništva.

Na sajtu Monstata se kao ključni izazov za realizaciju registarskog popisa navodi nepostojanje registra kućnih brojeva i adresa (adresnog registra), koji je u nadležnosti Uprave za katastar i državnu imovinu i 24 jedinice lokalne samouprave.

Na prethodnom popisu, održanom u aprilu 2011 godine, u Crnoj Gori je registrovano 620.029 stanovnika.

Od tog broja, njih 44,98 odsto izjasnili su se kao Crnogorci, 28,73 odsto kao Srbi, 8,65 odsto kao Bošnjaci, 4,91 odsto kao Albanci, 3,31 odsto kao Muslimani, 1,01 kao Romi, a 0,97 odsto kao Hrvati.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].