Novo vrijeme je do temelja uzdrmalo tradicionalne univerzalne vrijednosti

7
sa promocije

sa promocije

“Postmediji (kriza smisla ili masmedijski totalitarizam)” mr. Željka Rutovića, sinoć je u organizaciji kotorskog Kulturnog Centra „Nikola Đurković“ promovisana u sali kina “Boka”.

O knjizi su, pored autora, govorili prof dr Mimo Drašković i Slavko Mandić, novinar i publicista.

Odlomke iz djela će čitati Dubravka Jovanović, a medeteranskom notom, gosta i njegovo djelo pozdravila je ženska klapa Maris.

Ovo je Rutovićeva deseta knjiga, a koautor je dvije, iz oblasti filozofije medija, sociologije politike, kulture dijaloga, slobode izražavanja i digitalnih fenomena postmodernog doba podsjetio je dr Mimo Drašković.

Masmedijski totalitarizam u naučno metodološkom smislu predstavlja zbirku nadznalački posloženih naučnih tekstova, knjiga  koja po svom karakteru ima sva obilježja naučne monografije, smatra Drašković.

Knjiga ima 24 tematska naslova i čak 62 uslovno rečeno podnaslova.

“Rutović obrađuje fenomene tabloidizacije medija,sociologije djela,postmoderne štampe, rijaliti šou, govor mržnje i druge postmoderne fenomene. Stil pisanja Željka Rutovića je naučno precizan, terminološki veoma bogat, čini da čitalac mora da promišlja o pročitanom. Način na koji Rutović vlada materijom i na koji nas postepeno uvodi u medijski svijet čini da se i sami osjećamo kao poznavaoci istog. Upravo to i jeste njegova veličina”, istakao je Drašković.

Posmatrajući novonastalu medijsku scenu koja je kreirana kao jedan od fenomena XXI vijeka, primjećujemo upravo fenomen da činjenice prestaju da imaju značaj za kreiranje stavova i mnjenja, i gdje su ranije formirana uvjerenja, društveni mitovi i narativi važniji za percepciju društveno političke stvarnosti, rekao je u svom osvrtu i komentaru na Rutovićevu novu knjigu novinar i publicista Slavko Mandić.

“Novo vrijeme je iz temelja uzdrmalo tradicionalne univerzalne vrijednosti koje su bile korektiv i stožer razvoja i prosperiteta društva. To je vrijeme koje nas je dovelo u stanje letargije, kada nam počinje nedostajati energije za normalno funkcionisanje, jer prepoznajemo da ulazimo u prostor razmišljanja koliko ustvari više ima smisla boriti se za istinu, kada nas okružuje laž i težnja medijskih tajkuna da senzacionalizmom plasiraju niske porive koji se razmnožavaju kao virusi. Željko Rutović je zadužio crnogorsko medijsku teoretičnost i medijsko zakonodavstvo jer je, ne samo prepoznao međunarodne standarde, evropske i svjetske, nego ih je dogradio, dopunio, osnažio, učinio mogućim u našim uslovima i svojom ekspertskom notom istakao poznavanje ove izuzetno složene i važne tematike za razvoj demokratskih procesa u Crnoj Gori. Njegova knjiga Postmediji, kriza smisla ili masmedijski totalitarizam, baš kao i one prethodne, tjeraju misao na reakciju, na promišljanje i bolje razumijevanje temata i u vremenu koje nas je izmijenilo. Sa njegovim idejama i porukama svjesni smo što nam je činiti da smisao konačno počne da ima smisla”, poručio je Mandić.

Obraćajući se brojnoj publici Rutović je ustvrdio da gotovo ni jedna oblast ljudskog rada i života nije ostala netaknuta mastilom multimedijalne industrije pomenutih decenija XXI vijeka. U tom spektru nove mašinske datosti narasle su i nove kapitalističke industrije novog neoliberalnog ili starog poretka koje u novom digitalno tehnološkom izrazu razvijaju svoje nove profitne jedinice.

“U tom kontekstu sam želio, da li i kolko uspio, neka vrijeme kaže riječ,promatrati vrijednosti, kulturološki i civilizacijski aspekt naraslih pitanja i fenomena ovog svijeta. Ako je riječ post istina zaslužila pažnju uglednih, globalnih rječnika u godinama koje su za nama onda svojstveno tome, paradigmatično drugom polu, potpuno sljedstveno tom izrazu, razgovaramo o kulturi post medija“.

Ni jedna oblast našeg života, počev od naše privatnosti, zaključno sa onim što je Rutović definisao kao spektakl smrti koji se danas generalno prodaje kao multimedijalna datost, nije ostala netaknuta postmedijima XXI vijeka.

Svjedoci smo da sve političke kampanje, izborne utakmice sve više izmiještaju iz tradicionalnih političkih alata i dobijaju nova svojstva mašinizacije svijeta čiji smo i sami djelo.Jedno od poglavlja u knjizi ide u prilog tome da smo i sami postala meta strahovite multimedijalne datosti.

“Ni jedno tradicionalno svojstvo, načelo,medija kako ga nosimo u školskom pamćenju i naobrazbi danas iz mog skromnog ugla ne važi. Da li kada je u pitanju riječ etika, estetika, objektivnost ili istina koju govorimo,dobijaju svoje nove transformulacije i nove iskaze. Vrijednost mišljenja kruniše se sa predodžbom o mišljenju,stvarni događaji sa maštanim događajima. Sve u svemu, naše privatno postaje novo, javno. Svjedoci smo na raznim distributivnim kanalima i mrežama da dokidamo i gubomo stvarnost“, poručio je Rutović.

7 KOMENTARI

 1. Što južina čini ….
  Nekada za vrijeme Austrije počinioci nedjela
  su imali olakšanje pred sudom…
  Pa tako ovo pisanje ovog ludaka iz Prčnja
  nećemo uzet za ozbiljno !!!
  Nikako da se podmiri da su izgubili vlast !!!
  Jole uzimaš li redovno terapiju ???
  Po pisanju ne bi se reklo …

 2. ..POJE/FALSIRA …ADIO KOTORE..SLIKE TI SLUTE FUTURISTICKI RAZVOJ OD VERIGA DO VERIGA..OLITI OD PLANTAZA MUSALJA DO PLANTAZA BANANA NAMIJENJENI ZA PREHRANU/TOPLI OBROCI/VLSTELE NA VLASTI…OD VERIGA DO VERIGA…_

 3. …DA SKALA RADIO ADIO KOTORE/TU TU PA PAPAA…DA UMJESTO NAPISA I KOMENTARA/KONTRAKOMENTARA OBJAVLJUJE SAMO SLIKE/KA OVE GORNJE…DJE BI BIO KRAJ SADRZAJNOM I KVLITETNOM IZVJESTAVANJU PUCANSTVA OD STRANE NASE SKALE..__! BAR BI SIROKE NARODNE MASE POCINULE OD CAKTARNOSACA NAJSVJEZIJIH VIJESTI NASE MILE VLASTI*pozicije/opozicije…MALO VISE OD NISTA…

 4. ..PRETEČA KRŠIOCA PRAVA I ZAKONA mne-U USLOVIMA KAD SU SE PROTIVZAKONITO ĆUŠKALI SA MJESTA-GENERALNIH DIREKTORA “JAVNE KUĆE OLITI BRUKE-tv SERVISA mne…vOJVODIĆ-kADIJA-MIĆUNOVIĆ I INI-IZ KORPUSA NEPODMITLJIVIH DIREKTORA JAVNIH “BLA…BLA..BLA” tv mne? OVAKO JE BILO-AKO JE VJEROVATI CRNOGORSKIM SUDOVIMA OD MORA DO PLANINA.NAŠE VESELICE..MileNevineElektre…?

 5. ..NUS PROIZVOD “HOMO NOVUSA”..prvijenac ABčejalice kontrarevolucije-1989 godne…DOGAĐANJE NARODA” kontajući od CRNOJEVIĆA /Stanka Ivanova-u povijesti poznati poturčenjak SKEDERBEG Skadra i cihele Zete…/ -kroz pasane vjekove do dana danjega…U crnohorskoj “istoriografiji”-poznati kao “prelazni(nepolazni-VIRUSI…)periodi-podaništva…? Uz pojanje-brez gusala…”brat je mio koje vjere bio-samo da je okupator”…?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].