NVO Euromost nikada nije tvrdio da je Delegacija EU u Podgorici umiješana u koruprivne radnje, već pojedinci u njoj

0
Slika sa okruglog stola

Almer Mekić, direktor NVO “Euromost” reagovao je na izjavu koju je juče Portalu Analitika dao Dragan Mugoša, portparol Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Mekić objašnjava da on i njegova NVO nikada nisu tvrdili da je Delegacija EU u Podgorici umiješana u koruprivne radnje “već pojedine naše državljanke koje u njoj rade”.

“NVO Euromost i izvršni direktor ove organizacija Almer Mekić nije nikada izjavio, da je Delegacija EU umiješana u koruptivne radnje. On je kazao da sumnja da su pojedine naše državljanke koje rade u toj Delegaciji umiješane u neke koruptivne radnje. Namjera gospodina Mugoše da u ovu priču umiješa čitavu Delegaciju i na taj način pokuša da spriječi da se ispita naša sumnja korupcije pojedinaca iz te Delegacije, iznenadila nas je i navela na pomisao da teško možemo da vjerujemo i onima za koje smo smatrali da su uzor i primjer u borbi protiv korupcije u našem društvu”, navodi se u Mekićevom saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Mekić ponavlja ranije iznesene tvrdnje o postojanju koruptivnih aktivnosti u nevladinom sektoru u koje su umiješani pojedini mediji, te da u svemu tome svoju ulogu ima i Jadranka Milić, zadužena u kancelariji Delegacije za odnose sa civilnim društvom, na što je, kako piše Mekić, Mugoša odgovorio “pričom o profesionalnosti zaposlenih u kancelariji Delegacije”.

Mekić se, pri tom, vraća i na ranije iznesene tvrdnje da upravo zbog delikatnosti teme i lične involviranosti u koruptivne radnje, Milić nije prisustvovala ispred Delegacije okruglom stolu koji je NVO “Most” organizovala 1. decembra na temu “Korupcija u nevladinim organizacijama kroz zloupotrebu demokratije u medijima”.

“Dok i ptice na grani u Podgorici znaju kako su se dijelila sredstva EU i koja je bila uloga Jadranke Milić u toj dodjeli, gospodin Mugoša priča o profesionalnosti zaposlenih, u koju mi, bar kad je većina u pitanju, ni jednog trenutka nijesmo posumnjali. Zaboravio je gospodin Mugoša da kaže da nas je poslije održavanja okruglog stola pismeno uvjeravao, da je druga osoba koja je trebala da prisustvuje bila prisutna, dok mu nijesmo odgovorili da ćemo mu poslati čitav snimak održavanja, gdje se jasno vidi da nije bila prisutna nijedna osoba iz kancelarije Delegacije”.

Mekić ponavlja i tvrdnje iznesene u njegovom ranijem saopštenju o tome da je šef delegacije kancelarije EU u Podgorici, Mitja Drobnič, “očigledno  obmanut”, jer je iz same kancelarije uvjeravan da će pomenutom okruglom stolu prisustvovati dvoje predstavnika kancelarije.

“Jasno je da je neko obmanuo gospodina Drobniča, a taj neko je svakako iz njegovih redova, tako da i on i gospodin Mugoša upravo tamo trebaju da ga traže. Sigurni smo da je gospodinu Drobniču bilo značajno da se konačno pokrene priča o zloupotrebama i korupciji u pojedinim nevladinih organizacija kroz zloupotrebu medija”, navodi Mekić.

Organizovana grupa na čelu sa Jadrankom Milić: On u nastavku iznosi tešku kvalifikaciju na rad pojedinih medija i NVO, nazivajući ih “organizovanom grupom”, „čijim bi aktivnostima moralo da se pozabavi tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju“.

“Radi se o organizovanoj grupi koju čine pojedini mediji i NVO i krajnje je vrijeme da se u tu priču konačno uključi specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju. Takođe smo došli do informacije da ova grupa NVO i pojedinih medija, na čelu sa Jadrankom Milić sprema odgovor NVO Euromost. Možda ih je inspirisao upravo minuli okrugli sto. Mi se borimo da dokažemo ono što mnogi znaju, svjesni da djelujemo u izuzetno osjetljivoj oblasti. Nećemo se uplašiti, uz napomenu da do sada nijesmo dobili sredstva ni za jedan jedini projekat za koji smo aplicirali”, navodi Mekić.

On potom, “da bi bilo jasno da se ne plaše”, iznosi tvrdnju o “klasičnom konfliktu interesa člana Delegacije EU prilikom tendera za dodjelu novca za NVO i medije”, jer je Milić, kako tvrdi Mekić, iz privatnih, prijateljskih motiva, kao članica Komisije delegacije, uticala da nedjeljnik Monitor dobije grant od 100 hiljada eura za projekat čiji realni troškovi nisu mogli preći 20 hiljada.

“Tako je gospođa Jadranka Milić, zbog prijateljstva sa direktorkom nedjeljnika Monitor Milkom Tadić-Mijović, kao članica Komisije Delegacije, odlučujuće uticala da se ovom nedjeljniku dodijeli grant od skoro 100.000 eura, iako realni troškovi projekta nijesu prelazili iznos od 20.000 eura. O konfliktu interesa u tom slučaju obaviještena je kancelarija Delegacije EU i o tome je informisan tadašnji šef Delegacije, njegova ekselencija gospodin Leopold Maurer“, piše Mekić, dodajući da nije  jedini put kada je prekršeno pravo na profesionalan pristup unutar pojedinih zaposlenih Delegacije EU u Crnoj Gori.

Pojedini novirani plaćani direktno sa računa uticajnih NVO: Mekić dalje tvrdi da NVO “Euromost” posjeduje dokaze da su pojedini novinari u Crnoj Gori plaćani direktno sa računa uticajnih NVO, koje su finansirane od grantova Delegacije EU.

“NVO Euromost može da dokaže da su recimo, na platnom spisku NVO MANS-a neki novinari Monitora i dnevnog lista Vijesti i da su upravo ti novinari kasnije izvještavali o aktivnostima pomenute NVO. Zar to nije eklatantan slučaj korupcije NVO i medija”, tvrdi Mekić.

On potom poziva Mugošu da odgovori – kako su sredstva Delegacije zloupotrijebljena u političke svrhe, što je po pravilima Evropske komisije nedozvoljeno.

Portoparola Delegacije EU u Podgorici Mekić poziva i da odgovori na pitanje – koja je bila veza između Jadranke Milić, pojedinih medija i “druge grupacije nevladinih organizacija koje su dobijale ogromna sredstva od ove Kancelarije, čija imena smo već pomenuli na sastanku u kancelariji EU”.

“Nemojte nam samo reći da ne znate o kome se radi, jer ćemo biti prinuđeni da to javnosti mi kažemo”, piše Mekić, dodajući da je jako je važno da na ova pitanja odgovori crnogorskoj javnosti, ali i Drobniču, “od koga, vjerujemo, krijete dosta toga što se dešavalo i dešava u Kancelariji”.

Mekić, na kraju, upozorava, da će uskoro o svemu obavijestiti Brisel, te da će za sljedeće Ministarsko zasjedanje svim predstavnicima EU uručiti dokaze o zloupotrebama pojedinaca u podgoričkoj Kancelariji.

“Naša organizacija je na sastanku sa šefom Sektora za politiku, evropske integracije i privredu, Albertom Kamaratom i šefom  Sektora za implementaciju projekata, Andre Lys, dobila preporuku za svoj rad. Već smo kontaktirali organizaciju OLAF i pozvali njihove predstavnike da dođu i obiđu nas. Biće to prilika da im uručimo dokaze o korupciji i zloupotrebi sredstava EU, a od šefa Delegacije, gospodina Drobniča, očekujemo da uradi reviziju svih ugovora sa organizacijama kojima su odobravana sredstva. Pa da vidimo ko je u pravu – Jadranka Milić, njeni partneri ili Almer Mekić i NVO Euromost”, zaključuje Mekić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].