NVO Montenegro International: Apel međunarodnoj zajednici zbog grubog ataka na ustavno-pravni sistem države

0

Juče smo nažalost u Skupštini Crne Gore svjedočili grubom i u evropskoj praksi nezabilježenom ataku na ustavno-pravni sistem države, saopštili su iz NVO Montenegro International.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Povodom zahtjeva Ustavnog suda Crne Gore za izjašnjenjem Skupštine u vezi jednog a od preuzimanja nove vlasti sve većeg broja inicijativa za ocjenu ustavnosti zakona i odluka koje ona donosi, Predsjednik Skupštine je uputio ultimativni zahtjev Ustavnom sudu u vezi datog joj roka za izjašnjenje, iznoseći pri tom niz najgrubljih kvalifikacija na rad ovog suda čak i pojedinih sudija poimenice.

Kao NVO koja snažno podržava i podstiče vladavinu prava, a svjedoci ste i naših ranijih upozorenja na nepoštovanja principa iste, upućujemo vam ovaj Apel sa molbom da ga shvatite  dobronamjerno i učinite sve što je u vašoj moći da se zaustavi talas razgradnje naše države, konkretno danas njenog ustavno-pravnog sistema.

Ustavom Crne Gore, članom 11, definisano je da je vlast uređena po načelu podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Načelo diobe vlasti treba da bude temelj svake moderne demokratske države čemu Crna Gora teži. Ali kada se jedna grana vlasti na brutalan način obruši na drugu granu vlasti, kao što je to danas učinila Skupština u odnosu na Ustavni sud, to predstavlja podrivanje nezavisnosti sudstva i njenog autoriteta i to Ustavnog suda – najvažnijeg sudskog organa zaduženog da štiti ustavnost i zakonitost u državi.

Ustavni sud Crne Gore shodno članu 63 Zakona o tom sudu, ima pravo, posebno kada se to od njega u podnescima traži, da privremeno obustavi od izvršenja pojedina akta i da u postupku donošenja te mjere, potpuno samostalno određuje organima i tijelima drugih grana vlasti rokove za izjašnjenja, polazeći prije svega od mogućnosti nastupanja neotklonjivih štetnih posljedica, dakle cijeneći javni interes, da se o određenim pitanjima iz njegove nadležnosti odluke donose što je prije moguće.

Slobodni smo, međutim, ukazujući vam na navedeno, da ukažemo na ocjenu da je Skupština Crne Gore pribjegla ovakvom nezabilježenom pravnom ataku na Ustavni sud, u cilju pritiska, jer se od njega u desetinama podnesaka zahtijevalo da donese odluke o neusklađenosti istih sa Ustavom Crne Gore i drugim pravnim propisima, a u nedostatku legalno konstituisane većine za njihovo donošenje na tim sjednicama. U nedostatku argumenata, skupštinska većina je pribjegla  antievropskim i antidemokratskim pritiscima i diskvalifikacijama Ustavnog suda i sudija imenom ponaosob, narušavajući ustavno načelo podjele vlasti, nezavisnost i autoritet tog suda, ali i ljudska prava pomenutih sudija.

Veoma zabrinuti grubim atakom na ustavno-pravni sistem države od strane nove vlasti, a nakon ozbiljnih ataka na ljudska prava i slobode, ukazujemo vam na ozbiljnost problema, posebno imajući u vidu da je riječ o ideološkim nasljednicima politike Slobodana Miloševića obilježena pored ostalih zala i čuvenom vodiljom “institucionalno ili vaninstitucionalno” – cilj opravdava sredstvo. Nova vlast svakodnevno javnost obavještava o velikoj podršci medunarodne zajednice, prije svega EK, te očekujemo da ćete iskoristiti vaš autoritet, mehanizme i uticaj, kako bi se zaustavio sunovrat naše države po više osnova, a danas i ustavno-pravnog sistema Crne Gore.

Očekivali smo promjene, očekivali napredak u oblasti vladavine prava, ali ne i  pravni teror većine koja je očigledno spremna ne samo da atakuje na postojeće sudske instance, već je ovo put za uvođenje novih, prijekih sudova koji će biti u direktnoj funkciji vlasti.

Nikada nećemo pristati na ovakva postupanja, hoćemo vladavinu snage Ustava i zakona a ne snage većine. Zato je poslednji čas da se aktivno uključite i zaustavite samovolju i bezakonje koje se kao mračni oblak nadvila nad našom lijepom zemljom.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].