NVO Montenegro International: Apel Srbiji da se ogradi od sve učestalije zloupotrebe njenih državnih znamenja

1

NVO Montenegro international uputila je apel Srbiji da se ogradi od sve učestalije zloupotrebe njenih državnih znamenja.

“Osoba koja je, prije par dana, procesuirana i kažnjena zbog pozivanja na ubijanje i “kidanje glava” svima onima koji ne pripadaju srpskom političkom ili nacionalnom korpusu, jedna je od mnogih koji šalju jezive poruke mržnje i pozive na linč i progon neistomišljenika, a ono što im je zajedničko je da svi odreda koriste u svojim “performansima” srpsku državnu zastavu ili neko drugo oficijelno znamenje Srbije. Nije ovaj pomenuti slučaj presedan, svjedoci smo učestalih poruka mržnje prema drugima i drugosti, posebno na društvenim mrežama i u tzv. prosrpskim medijima, a što je naročito izraženo u posljednjih dvije godine u Crnoj Gori”, ističu u ovoj NVO.

Montenegro international se, dodaju, osjeća dužnim da upozna i upozori državne organe i javnost u Srbiji da se njihova državna znamenja skoro po pravilu i neizostavno koriste u Crnoj Gori kao pozadina u govoru mržnje, čime se, po njihovom mišljenju, ona skrnave i zloupotrebljavaju sa namjerom da se država Srbija predstavi kao podrška u iznošenju stavova neprihvatljivih za jednu civilizovanu sredinu koja baštini, makar deklarativno, demokratske vrijednosti, ljudska i manjinska prava, jednakost među ljudima, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

“Država Srbija, kao aspirant i kandidat za članstvo u EU, kroz pristupne pregovore, ali i dijalog sa Unijom, obavezala na njegovanje dobrosusjedskih odnosa sa svim državama sa kojima se graniči, na međusobno poštovanje i uvažavanje u međudržavnim odnosima, na nemješanje u unutrašne stvari susjednih država, te da će gajiti prijateljske odnose sa pripadnicima svih nacija u Crnoj Gori i ne učestvovati u govoru mržnje i potpirivanju međunacionalnih tenzij”, ističe ova NVO.

Zato, u iskrenoj namjeri i vjeri da zvanična Srbija i većina građana države Srbije ne žele da se njihova državna znamenja povezuju sa ovakvim gnusnim činovima, smatrali su za dužnost da upoznaju državne organe i javnost Srbije sa ovakvim skrnavljenjem državne zastave i simbola Srbije.

Takođe, smatraju da Srbiji treba pružiti šansu da se odredi prema svakom vidu zloupotrebe sopstvenih simbola, te da državi Crnoj Gori, ali i svojim partnerima u Evropskoj uniji, jasno stavi do znanja da se zvanična Srbija ograđuje od takvih poruka, koje urušavaju njen ugled u regionalnim i međunarodnim političkim krugovima.

“Mišljenja smo da bi jasan i principjelan stav zvanične Srbije u osudi ovakvih činova i jasno distanciranje i upozorenje da se državni simboli Srbije ne mogu i ne smiju koristiti u neprihvatljivim porukama koje se upućuju od strane bilo koga u Crnoj Gori, i na bilo kom mjestu, odvratio sve one koji misle da imaju podršku od Srbije ili njenih građana u promovisanju mržnje, pozivanju na zločine, na progon i linč pripadnika bilo koje druge (nesrpske) nacionalnosti. Ujedno, to bi bio veliki doprinos smirivanju međunacionalnih tenzija u Crnoj Gori i destimulisanju govora mržnje po nacionalnom, vjerskom ili drugom osnovu, koji su uzeli velikog maha”, ističu u ovoj NVO.

Montenegro international je organizacija koja promoviše i zastupa vrijednosti građanskog društva i u tome je principjelna bez obzira na rasu, naciju, vjeroispovijest, ili bilo koju drugu osobenost.

“Otuda dajemo sebi za pravo da reagujemo na svaku pojavu koja urušava vrijednosti za koje se zalažemo. U nadi da će zvanična Srbija stati u odbranu svog dostojanstva i ugleda u međunarodnoj zajednici, očekujemo odgovor, uvjereni da građani Srbije i njeno rukovodstvo, neće prećutati i da će zauzeti jasan i nedvosmislen stav da nasilje, mržnja i progon, nijesu zvanično opredjeljenje Srbije, te osuditi svakoga ko pokuša osujetiti njeno nastojanje da svoje lice predstavi kao građansko, demokratsko i evropsko”, zaključuje se u saopštenju.

1 KOMENTAR

  1. Ovi uveliko prevazilaze Krivokapica, mislio sam da je to nemoguce.) Pitanje zasto i sa kojim pravom bi to Srbija radila.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].