NVO Montenegro International: SDT da pokrene istražne radnje protiv ministra finansija Milojka Spajića

0
Milojko Spajić (foto: Pobjeda)
NVO Montenegro International zahtijeva od Specijalnog državnog tužilaštva da pokrene istražni postupak protiv ministra finansija Milojka Spajića povodom informacije o emisiji obveznica i zaduženju države Crne Gore u visini od 750 miliona eura (što predstavlja 20.50 odsto prethodnog spoljnog duga Crne Gore).

“Podsjećamo na spornu činjenicu da nova Vlada nije još kreirala budžet za narednu godinu, a postavlja se pitanje krivične odgovornosti za najnovije zaduženje, ukoliko isto nije definisano posljednjim rebalansom budžeta. Jučerašnjim aktom Ministarstvo finansija prekršilo je Zakon o izmjenama zakona o budžetu za 2020, koji u članu 6. stav 2 predviđa zaduživanje u iznosu od 338 miliona eura. Zbog prekoračenja zakonom dozvoljenog iznosa, a shodno članu 82. tačka 18 Ustava Crne Gore, odluku o ovom zaduživanju je trebala da donese Skupština Crne Gore koja “raspisuje javne zajmove i odlučuje o zaduživanju Crne Gore”, navode u ovoj NVO.

Ova NVO traži od Specijalnog tržavnog tužioca da u skladu sa nadležnostima ispita na osnovu kojeg zakona se nova Vlada zadužila 750 miliona eura, preko koje banke i brokera je odrađena ova emisija (s obzirom na činjenicu da je i sam ministar u tom poslu, kako se navodi u biografiji aktuelnog ministra), kao i da li je ministar Spajić imao aranžmane u vezi ove emisije i prije imenovanja.

“Ako će ovo zaduženje građani Crne Gore platiti za 21 milion eura (0,4 odsto x 750 miliona x 7 godina) više u odnosu na iznos po kome se bivša Vlada zaduživala, pred Specijalnim državnim tužiocem je još jedan zadatak, a to je da utvrdi da li ovih 21 milion eura imaju veze sa iznosom mita koji je navodno nuđen potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, što je bio dužan da prijavi nadležnim organima kako bi izbjegao sopstvenu krivičnu odgovornost”, zaključuju u ovoj NVO.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]