NVU Crnogorski obraz pisao ministru prosvjete Vojinoviću

0

Zbog nezakonitog i diskriminatorskog odnosa prema mladim sportistima prilikom upisa u Gimnaziju “Stojan Cerović”, ogladila se NVU Crnogorski obraz. Ovo nevladino udruženje poslalo je otvoreno pismo ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću i njegovim saradnicima, koje u cjelosti prenosimo.

POŠTOVANI GOSPODINE MINISTRE,

Obraćanje povodom nezakonitog i diskriminisuceg postupanja prema vrhunskim mladim sportistima prilikom upisa u Gimnaziju Stojan Cerović Nikšić – Sportsko odjeljenje.

Djeca su se uredno prijavila na Konkurs za upis u Gimnaziju Stojan Cerović Nikšić – Sportsko odjeljenje na Konkurs koji je objavljen na sajtu Ministarstva Prosvjete 20.06.2022. godine

Prema pravilima pomenutog Konkursa  učenici prijave mogu podnositi 27, 28. i 29. juna (od 0 do 24 časa) i 30. juna 2022. godine (do 15 časova). “U toku trajanja roka za podnošenje prijava za upis u školu, komisija je dužna da svakog dana u 16 časova objavi ažuriranu rang listu kandidata, prijavljenih do 15 časova toga dana, a radi njihovog informisanja o mjestu na rang listi. Rang lista se objavljuje na oglasnoj tabli škole. Rang lista kandidata za upis u školu objavljuje se na oglasnoj tabli škole najkasnije do 4. jula 2022. godine. Nakon objavljivanja rang liste učenici podnose školi originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole i diplome o rezultatima sa državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljenom priznanju u rokovima koje odredi škola”, stoji u konkursu.Kriterijumi za upis, navodi se u konkursu, su opšti uspjeh u posljednja tri razreda osnovne škole, uspjeh na polumaturskom ispitu, uspjeh iz predmeta značajnih za pojedinu školu, odnosno smjer.

Boduju se i rezultati sa državnih i međunarodnih takmičenja, kao i diploma Luča, a posebni kriterijumi propisani su za specijalistička odjeljenja u gimnazijama.
Ovaj Konkurs se može naći na sajtu Ministarstva Prosvjete i dokaz je grubog kršenja od strane direktora Gimnazije Stojan Cerović Nikšić prof. Dušana Kilibarde koji je zloupotrijebio položaj i doveo devet vrhunskih sportista u tešku i neprimjerenu situaciju.

Sve bi ovo možda imalo manju težinu da se ne radi o mladima koji s entuzijazmom i nadom krecu na put daljeg skolovanja i usavrsavanja. Slijedi hronološki prikaz desavanja:

–              20.06.2022. – objavljen Konkurs

–              27-30.06.2022. – sva djeca elektronski podnose prijave i prema pravilima Konkursa provjeravaju svoju rang poziciju na tabeli kako bi reagovali pravovremeno I upisali se u srednju školu.

–              04.07.2022. – na oglasnoj table škole, prema pravilu iz Konkursa objavljuje se konačna lista : Gimnazija Nikšić Stojan Cerović – Sportsko odjeljenje sa upisanih 27 ucenika koji zadovoljavaju kriterijume ( dovoljan i propisan broj bodova )I jednim ucenikom ispod crte ( nema propisan broj bodova);

–              04.i 05.07.2022. – svi upisani ucenici dobijaju e-mail sa elektronskom potvrdom da su upisani;

–              06.07. 2022. – svi ucenici prilazu trazenu dokumentaciju u Gimnaziju Nikšić, uz uplaćenu školarinu i predaju je po propisanim uslovima. Nakon toga za njih počinje ljetnji raspust.

–              10.07.2022. Direktor škole obavještava telefonski dio roditelja od 9 učenika da oni neće biti upisani jer je Ministarstvo pogriješilo sa bodovanjem i da se bodovi ostvareni na sportskim takmičenjima ne važe.

–              Do dana današnjeg niko nije dobio pismeno obavijestenje da ucenici nijesu upisani. Roditelji  su se vec dva puta obraćali Ministarstvu Prosvjete tražeći sastanak i pisuci Molbe, ali su do dana danasnjeg ostali bez ikakvog odgovora.

Smatramo da su ucenici oštećeni po više osnova :

–              Prvo nije ispoštovan propisani Konkurs jer je direktor Gimnazije prof.Kilibarda  promijenio rang listu kandidata(11.07.2022.) koja je prema Konkursu zaključena i objavljena na oglasnoj table škole 04.07.2022. (posjedujemo fotografiju objavljene liste kao dokaz);

–              Drugo ,nije istina da se ne računaju sportski rezultati u bodovanju (dokaz :Konkurs koji je objavljen 20.06.2022. o upisu u Srednje škole i koji je validan, razni kalkulatori bodova npr.kalkulator sa sajta gimnazijapg.me).

Ovim putem naglasavamo da i roditelje i ucenike najviše od svega boli odnos i nepoštovanje institucija prema ovih devet vrhunskih sportista koji žele da pohadjaju školu koju hoće i za koju imaju tražene reference.

Boli odnos jer su to djeca, koju izgleda, gura Direktor Dušan Kilibarda u svoje političke bitke.

Boli neodgovaranje na molbe roditelja i boli propali ljetnji raspust koji ovoj djeci ističe.

Boli da neko hoće da formira odjeljenje sa 17 učenika (mjesta ima) i boli diskriminacija.

Roditelji su istrajni da ostvare zakonska prava svoje djece, koja su u ovom slučaju vidno ugrožena, te očekuju reakciju Ministarstva prosvjete, Ombusdmana i ako bude potrebe i Predsjednika Crne Gore u krajnjem. Spremni su, kako kažu , da sa djecom započnu protest ispred Gimnazije u Nikšiću, bez obzira što je to ne zabilježen slučaj do sada, dok god se ne ispoštuju prava njihove djece i dok direktor Kilibarda ne bude snosio odgovornost zbog nemoralnog, nestručnog i politički motivisanog odnosa prema djeci.

Spremni su da podnesu tužbe svim relevantnim institucijama kojima bude potrebno, pa I krivičnu prijavu protiv Direktora Dušana Kilibarde zbog zlouotrebe službenog položaja I diskriminacije nad djecom, kako bi se ispoštovala prava njihove djece, bez straha od revanšizma, jer hoće da žive u slobodnoj, pravnoj i demokratskoj Crnoj Gori u koju nesebično vjeruju I vole, kaže se u otvorenom pismu NVU Crnogorski obraz.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].