NVU Crnogorski zbor Đukanoviću: Ne potpisujte izmjene Zakona o vjerskim slobodama

1
Milo Đukanovič

NVU Crnogorski zbor uputio je otvoreno pismo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, tražeći da ne potpiše tekst izmjena Zakona o vjerskim slobodama i pravnom položaju vjerskih zajednica.

“Da sam ja kojim slučajem predśednik države Crne Gore, prije bih skočio u bunar nego potpisao tekst Izmjena Zakona o vjerskim slobodama i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je sačinila neka privatna, neidentifikovana lica, a javnosti saopštio ministar Leposavić i koji će uskoro biti usvojen na Vladi i u formi Nacrta dostavljen na usvajanje Skupštini Crne Gore”, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik NVU Nikola Belada.

Dodaje da je gotovo sigurno da će Skupština Crne Gore usvojiti Izmjene zakona, ali da Đukanović ne bi trebao da potpisuje takav zakon.

“Prakse po ovim pitanjima u svijetu je mnogo. Navešću jedan primijer. Krajem 90-tih godina, ruska Duma je usvojila Zakon o vjerskim slobodama. Zakon je sadržao odredbu kojom se ne dozvoljava prozetilizam – pravo na promjenu vjere. Ta odredba je suprotna međunarodnom standardu, pa su građanski aktivisti Rusije pisali američkom ambasadoru za vjerska pitanja, koji je odmah intervenisao kod tadašnjeg predsjednika SAD-a Bila Klintona. Američki predsjednik je uputio demarš Rusiji i nakon upornih kontakata tadašnji preśednik Rusije Boris Jeljcin, odbio je da potpiše taj zakon”, navodi on.

Izmjene zakona, po kazivanju ministra Vladimira Leposavića, dostavljene su samo trima vjerskim zajednicama. Time je narušen standard ravnopravnosti vjerskih organizacija.  Nakon kritika, dodaje se, dao je neubjedljivo obrazloženje u koje malo ko može vjerovati.

“Zakon se usvaja po hitnom postupku. Tako mora biti, jer je SPC izjavila da je to diskriminatorski i protivustavni zakon. To što tu izjavu i uvjerenje nijesu utvrdili Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska prava, nije bitno. Nije bitno, jer je ovo teokratska država feudalnog uređenja, đe je riječ vjerskog vođe zakon, đe su na javnoj sceni klerofašisti, velikosrbi, četnici”, navodi se u saopštenju.

Tekst Izmjena zakona se krije od javnosti. Po onome što sam saznao iz sredstava informisanja data je nova formulacija člana 24. koja je besmislena, neodređena, nedorečena, bez jasnoće i naravno članovi 62, 63, 64. se brišu (odredbe o imovini).

Nemuštom, ali svjesnom formulacijom, SPC se želi proglasiti tradicionalnom crkvom i konfesionalnom zajednicom.

“Poznato je da sam ja sve to osporio, postoji na desetine dokaza da SPC u Crnoj Gori nije tradicionalna crkva niti konfesionalna zajednica. Uostalom, o tome smo argumentovano Sreten Zeković, Novak Adžić i ja ukazali u knjizi „Crnogorska pravoslavna crkva je tradicionalna, autokefalna, narodnosna, otadžbinska i matična u Crnoj Gori“, iz januara 2016. godine. Tako, Novak Adžić navodi da je donošenjem državnog Zakona o SPC, na Mitrovdan 1929. godine, prvi put osnovana crnogorsko-primorska Mitropolija, kao integralni dio Srpske Patrijaršije u doktrinarnom i pravno-organizacionom pogledu. Dakle, po pravnom subjektivitetu i kontinuitetu, SPC u Crnoj Gori postoji od 1929. godine”, navodi Belada.

Važeći Zakon o vjerskim slobodama i pravnom položaju vjerskih zajednica je moderan, evropski zakon, u skladu sa međunarodnim standardima, na koje je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje. Belada smatra da je on pozitivno ocijenjen i od stručne domaće i međunarodne javnosti.

“Jedina greška u ovom zakonu je što nije usvojen 2006. godine, odmah nakon referenduma. Ovaj zakon nije osporen od bilo kog domaćeg ili međunarodnog relevantnog subjekta. To jedino Vas obavezuje i zbog toga ponovo ukazujem – ne potpisujte Izmjene Zakona o vjerskim slobodama koju je najavio ministar Leposavić, a koje će sigurno biti usvojene u Skupštini”, zaključuje se u saopštenju.

1 KOMENTAR

  1. Nemora da potpise ali za svako nepocinstvo rodi se pesma koju ceo narod peva a o njemu samo jedan stih koi je obisao ceo svet nekoliko puta nista strasno obicice jos jednom. Milo nepotpisuj nista!!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].