O smjeni Leposavića tek nakon izbora u Herceg Novom

2
Vladimir Leposavić

– S obzirom na to da bi rasprava mogla naškoditi pojedinim političkim subjektima iz većine u jeku predizborne kampanje u Herceg Novom neće se žuriti sa zakazivanjem, odnosno dogovorom na Kolegijumu – rekao je izvor Pobjede.

Sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će biti održana rasprava o smjeni ministra ljudskih i manjinskih prava biće održana tek poslije lokalnih izbora u Herceg Novom, saznaje Pobjeda. Izvor Pobjede iz parlamentarne većine saopštio je da među strankama vladajuće koalicije postoji neformalni konsenzus da se o tome raspravlja nakon 9. maja.

– S obzirom na to da bi rasprava mogla naškoditi pojedinim političkim subjektima iz većine u jeku predizborne kampanje u Herceg Novom neće se žuriti sa zakazivanjem, odnosno dogovorom na Kolegijumu – rekao je izvor Pobjede.

ZAHTJEV

Zahtjev za smjenu Leposavića, koji je već dva puta odbio da podnese ostavku, Krivokapić je Skupštini podnio 6. aprila i prvi rok za zakazivanje po Poslovniku je istekao juče.

I šef poslaničkog kluba DPS-a i LP-a Danijel Živković smatra da neće biti sjednice parlamenta prije lokalnih izbora u Novom.

 

– Malo je vjerovatno da sjednica Skupštine, na kojoj će se razmatrati pitanje smjene ministra pravde i ljudskih prava Vladimira Leposavića, bude održana prije lokalnih izbora u Herceg Novom koji su zakazani za 9. maj – kazao je za Pobjedu Živković.

Datum te sjednice zavisiće od, kako je Živković objasnio, ishoda dogovora predsjednika parlamenta i poslaničkih klubova na Kolegijumu predsjednika Skupštine, koji još nije zakazan.

– Ne vjerujem da će ta sjednica biti održana prije izbora u Herceg Novom – rekao je Živković.

Živković objašnjava da Kolegijum predsjednika Skupštine određuje dnevni red i šalje saziv.

– Dakle, na Kolegijumu se između predsjednika Skupštine i predsjednika poslaničkih klubova dogovara kada bi neka tačka trebala da se nađe na dnevnom redu. Ta sjednica još nije zakazana, a da li ćemo na njoj, kad bude održana, donijeti zaključak da se ta tačka uvrsti u dnevni red, to sada ne znamo – rekao je Živković.

Prijedlog za smjenu ministra pravde Vladimira Leposavića, premijer Zdravko Krivokapić Skupštini je dostavio 6. aprila, a nakon što je Leposavić prethodno u Skupštini, odgovarajući na poslanička pitanja, relativizovao genocid u Srebrenici i odluke Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kojima je zločin nad Bošnjacima iz Srebrenice kvalifikovan kao genocid.

Krivokapić je u obrazloženju prijedloga za Leposavićevu smjenu naveo da je njegovo javno djelovanje, od izbora na funkciju ministra do dana podnošenja prijedloga za njegovo razrješenje, u velikoj mjeri odstupalo od zvaničnih stavova Vlade i sporazuma potpisanog 8. septembra prošle godine.

Tim sporazumom lideri koalicija „Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“ obavezali su se da će nova crnogorska Vlada odgovorno sprovoditi međunarodno preuzete obaveze, potpuno i posvećeno realizovati sve reforme neophodne za punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji.

POSLOVNIK

Po Poslovniku, sjednicu Skupštine saziva predsjednik Skupštine.

– Prijedlog za sazivanje Skupštine može podnijeti 1/3 poslanika ili Vlada. Saglasno dogovoru Kolegijuma predsjednika Skupštine, prijedlog dnevnog reda sjednice sadrži i prijedlog akta koji su podnijeli poslanici parlamentarne manjine. Saziv se upućuje poslanicima najmanje 15 dana prije dana određenog za održavanje sjednice. Materijali predloženi za dnevni red sjednice, ako nijesu dostavljeni ranije, dostavljaju se uz saziv. Ako su materijali koji su predloženi za dnevni red sjednice dostavljeni poslanicima 15 dana prije dana određenog za održavanje sjednice, saziv Skupštine može se uputiti u roku od sedam dana prije dana određenog za održavanje te sjednice. Izuzetno, predsjednik Skupštine, na osnovu dogovora u Kolegijumu predsjednika, može sazvati Skupštinu u roku kraćem od sedam dana, a dnevni red predložiti na samoj sjednici – navodi se u Poslovniku.

2 KOMENTARI

  1. Ovaj je svakako smijenjen. Evropa mu presudila i prava demokratija a ne klero demokrate kakvi su danas na vlasti u Crnoj Gori.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]