Obale Boke i rijeke Zete u zlatnoj kolajni prijateljstva

1
Marija Ćatović otvara izložbu

Sa izložbe u Danilovgradu

Nakit i ukras nošnje u Boki Kotorskoj zablistao je punim sjajem sinoć, pred brojnom publikom, u galeriji Umjetničke kolonije Danilovgrad.

U ime organizatora Pomorskog muzeja Crne Gore i Matice crnogorske – ogranak Danilovgrad prisutne je pozdravio Žarko Mališić, predsjednik ovog ogranka.

Najbolje svjedočanstvo da su Bokelji bili priznate zanatlije potvrđuje obilje obimnih arhivskih dokumenata koji se nalaze u kotorskim notarskim knjigama s početka XIV vijeka sa zanimljivim podacima o izradi bokeljske nošnje, nakita i ukrasa koji su je činili ljepšom i živopisnijom.

Eksponati iz fudusa Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor među kojima su ključevi grada, ćese, ženski i muški nakit, posebno vrijedan i jedinstven španski češalj i trepetaljka, broševi, ukrasne igle – pontapeti, oružje svjedoče o filigranskom umijeću starih zanatlija.

Poslije  ariza, Rijeke, Podgorice i Budve nakit i nošnja iz Boke blistaju u zdanju umjetničke kolonije Danilovgrada, kazala je Mileva Pejaković – Vujošević, direktorica Pomorskog muzeja iz Kotora.

Izuzetno posjećena, ova izložba je sinoć bila pravi kulturni događaj u gradu na Zeti, a u ime gostoprimnih domaćina prvi čovjek Danilovgrada Branislav Đuranović je kazao da je Kotor centar kulture, a da je ova izložba dio jedne lijepe priče i dobre saradnje između Kotora i Danilovgrada.

Otvarajući izložbu, gradonačelnica Kotora Marija Ćatović pozdravljajući danilovgrađane je kazala je da su Kotorani veoma ponosni i duboko svjesni značaja tradicije svoga grada i istovremeno zadovoljni kad im se pruži prilika da djelić tog bogatstva podijele sa dragim prijateljima.

Ova izložba, kazala je Ćatrovićeva, na pravi način povezuje obale Boke i rijeke Zete, jedinstvenu ljepotu Boke i pitomu bjelopavlićku ravnicu.

“Smatram da bi ova izložba trebala da bude podsticaj daljoj kulturnoj razmjeni i dobroj saradnji Kotora i Danilovgrada”, zaključila je Ćatovićeva.

Predsjednik Matice Crnogorske Ogranak Danilovgrad Žarko-Mališic
Branislav Đuranović, predsjednik opštine Danilovgrad
Ditektorica Pomorskog muzeja Crne Gore Mileva Pejaković Vujošević
Razmjena prigodnih poklona
Brojna publika

1 KOMENTAR

  1. Lijepo od danilovgrađana što su u velikom broju pozdravili Kotor i našu vjekovnu tradiciju. Prelijepa je izložba vidim.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].