Obezbijeđena stabilnost puta, objekata uz more i parapeta

0
radi se i noću

Velemir Dragić

Velemir Dragić

Radovi na izgradnji kanalizacionog i vodovodnog cjevovoda od hotela “Splendido” na Prčanju do Peluzice odvijaju se prema predviđenom planu i bez kašnjenja, iako se svaki metar zbog konfiguracije terena radi veoma pažljivo.

Sa jedne strane je more i priobalni parapeti, a sa druge kuće, pa su stoga maksimalno preduzete mjere zaštite i obezbjeđenja stabilnosti objekata, kazao je za Skala radio Velemir Dragić, tehnički direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija Kotor.

“Na zahtjev nadzornog organa nabavljene su posebne oplate pomoću kojih se obavlja iskop, kako bi se obezbijedila stabilnost terena. Dodatno je osiguran cjevovod, postavljanjem takozvanih betonskih kada ispod njega, čime je zbog raskopavanja povećana stabilnost puta. Takođe se postavlja i čvršći geotekstil čija je uloga da se spriječi ispiranje sitnog materijala kojim se zatrpava cjevovod i čitav rov”, objašnjava Dragić.

Izvođač posebno vodi računa o objektima koji su neposredno uz put i do sada nije bilo većih nepredviđenih problema.

Za sada se radi do hotela “Splendido” u prvoj fazi, jer sljedeća faza prema Prčanju i Stolivu mora imati posebnu pumpnu stanicu što će zahtijevati i mnogo veće troškove, kazao je Dragić.

S obzirom da se skida asfalt i da su u pitanju ozbiljni poslovi, uporedo se pored kanalizacionog cjevovoda mijenja postojeći vodovodni cjevovod.

Na novi cjevovod će biti priključeni objekti, čime će se riješiti gotovo svakodnevni problem zatvranja vode na ovom području.

Dragić očekuje da će završetkom novog cjevovoda biti pouzdanije vodosnadbijevanje i mnogo manje gubitaka vode na mreži.

On napominje da se na priobalnom putu na Muu polažu samo glavne vodovodne cijevi, ostaje stari cjevovod do potpune zamjene, što će reći da će još biti posla na vodovodnoj mreži, ali ne i trupom puta.

Posjeta njemačke delegacije Kotoru i Tivtu

Njemač ka delegacija u sastavu Olaf Poeschke, zamjenik ambasadora Savezne Republike Njemač ke uCrnoj Gori, Wolfgang Michels, predstavnik Njemač kog Ministarstva za Ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) za jugoistoč nu Evropu i Željko Uljarević, direktor KfW banke Crnoj Gori boravila je dana 29. januara u radnoj posjeti opštinama Kotor i Tivat. U Kotoru, delegacija je obišla gradilište Muo-Pr č anj-Stoliv na kojima se izvode radovi u okviru Projekta poboljšanja vodosnabdijevanja i odvo đenja otpadnih voda. U Tivtu, nakon obilaska gradilišta u okviru istog Projekta, delegacija se sastala sa predsjednikom Opštine Tivat, Miodragom Kankarašem i izvršnim direktorom Vodacoma Borisom Vukovićem.

Članovi njemač ke delegacije i domaćini su konstatovali da su zadovoljni dinamikom i kvalitetom

izvođenja radova kao i doprinosom koji će Projekat imati na zaštitu životne sredine, prije svega mora i priobalja, kao i na poboljšanje infrastukturnih uslova, ekonomski razvoj primorskog regiona i Crne Gore ukupno.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].