Obilazak ratnih poprišta bivše Jugoslavije

3
za sjećanje

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Podgorice zajedno sa delegacijama iz Udruženja Bara, Cetinja i Kotora (delegaciju iz Kotora činile su Anka Perović i Daliborka Seferović) organizovala je obilazak ratnih poprišta u kojima su u toku NOB-a 1941-1945 ginuli crnogorski narodni heroji i drugi pripadnici antifašističke vojske.

Cilj putovanja je podsjećanje na primjerenu hrabrost, odlučnost i spremnost Crnogorki i Crnogoraca učesnika NOR-a da za uzvišene ciljeve slobode, solidarnosti i stvaranja novog društva daju svoje živote.

Putovanje je počelo 6.10.2017.godine, gdje smo se zajedno sa predsjednikom  UBNOR-a i antifašista Pljevlja Goranom Čavićem (vijenac su piložili Goran Čavić, Daliborka Seferović i Akeksandar Milošević) poklonili pred spomenikom na Stražici sjenima poginulih narodnih heroja Pljevaljske bitke 1.12.1941.godine, Dušanu Obradoviću,Vuku Kneževiću, Petru Jovićeviću kao i 459 boraca koje je sahranjeno na Stražici.

Putovanje je nastavljeni drugog dana uz polaganje vijenaca na groblju Oslobodiocima Beograda gdje je sahranjen veliki broj Crnogoraca i osam narodnih heroja i to: Ivan Milutinović, Đuro Strugar, Branko Đonović, Milisav Đurović,Blažo Popivoda,Dušan Milutinović i dvije hrabre Ctnogorke Vukica Mitrović i Jelena Ćetković.

U nastavku preko Sremskog fronta gdje su za oslobođenje zemlje učestovali i hrabro poginuli pripadnici IV i VIII Crnogorske brigade i dva narodna heroja Obren Janjušević i Savo Mašković.

Dolazak u Zagreb je posebno pozdravljen od srane Udruženja Crnogoraca u Zagrebu i prijemom delegacije kod bivšeg predsjednika Jugoslavije Stipe Mesića velikoga antifašiste i počasnog građanina Podgorice, čovijeka koji se uvijek zalaze za očuvanje tradicije NOB-a i stvaranj e i očuvanje dobrih odnosa između ove dvije države.

Zajedno sa delegacijom antifašista Hrvatske posjetili smo groblje na Mirogojnu uz podsjećanje na hrabrost Vojina Voja Kovačevića zvanog CRNI koji je svoj život ostavio u ovom gradu učestvujući u pripremanju diverzije glavne pošte odnosno telefonske centrale u Zagrebu. O liku i dijelu i hrabrosti CRNOGA givorio je njegov brat od strica Slobo Kovačević.

Putovanje je nastavljeno prema Ljubljani gdje smo primljeni od strane ambasadora Crne Gore Vujice Lazovića, predsjednika i određenig broja članova boraca NOR-a i antifašista Slovenije sa kojima smo uz vojne počasti poginulima poklonili se i položili vijenac na spomenik oslobodiocima Ljubljane sa posebnim podsjećanjem na hrabru pogibiju dvadesetak boraca iz Crne Gore među kojima je i narodni heroj Milovan Šaranović.

Gradonačelnik grada Ljubljane Zoran Janković kao veliki poštovalac antifašizma bio je domaćin ručka  organizovznog za pedesetpetoro antifašista iz Crne Gore. Gradonačelnik Zoran Jankivić je u svom obraćanju i dobrodošlici poželio što češće susrete ove vrste u cilju očuvanja revolucionarnih tradicija borbe protiv fašizma i razvoja dobrih međuljudskih odnosa obje države.

Iz Zagreba smo nastavili putovanje preko Kupresa obilaskom spomenika herojima gdje je među borcima iz Crne Gore poginulo i pet narodnih heroja: Špiro Mugoša, Đuro Petrović, Jelica Mašković, Mašo Brguljan i Sekula Popović.

U Sarajevu je predviđeno da pred vječnom vatrom odamo poštu poginulima u NOB-u nakon čega se ovo putovanje nastavlja preko Tjentišta gdje ćemo odati poštu poginulim u slavnoj bici na Sutjesci.

Putovanje koje je organizovano uz pomoć naših ambasadora iz Hrvatske i Slovenije kao i Udruženja boraca i antifašista istih, s ciljem da se sjetimo slavnih starih prošlih vremena da prenosimo na mlađe ideje koje doprinose procesu normalizacije i stvaranju što ljepših odnosa između naroda i država bivše Jugoslavije, kaže se iz UBNOR-a Kotor koje integralno prenosimo.

3 KOMENTARI

  1. …a jado nemoj-kad revolucija-u glavi stvara “evoluciju Komansku”-ka onaj Zakon Libralne parije-onomad ..u zgradi u ulici “bekica i čergaša”be beeee-u Pod Gricu..?

  2. TROBOJKA I PETOKRAKA JE MOJA ZASTAVA DOK SAM ZIV !
    NEKA JE SLAVA I HVALA BORCIMA POGINULIM ZA SLOBODU I ZA BRATSTVO KOJE UKALJASTE, BESTIDNI STVOROVI !

  3. …Ono ti je Burićeva(Sava Narodnog Heroja)-Treća Divizija-drugu TITU najmilija…A nu boga vam-a znali se, a đe je Sava Kovačević,Prvi k-dant Treće Divizje… shranjen i imali mu groba..neđe po Bosni? Kao i đe je sahranjen Narodni Heroj Jugoslavije Milovan Šaranović.komandan Glavnog Štaba osobodilne fronte Slovenije-koji je poginuo 1943.godine- braneći Sloveniju od nacista-predvodeći Slovenačke partizane! Fala to bože eli ijedan dosadašnji ambasador naše DOMOVINE-prilazio grobu Milovana Šaranovića-ili samo onima “našim antifašistima” na Kočevskim Rožinama-đe je naš eks” VELE poslanik”..-položio cveće-za “neko novo pokoljenje”-godine 2015-u slavu 70 godišnjice oslobođenja TITOVE Jugoslavije od nacista i domaće bagre..?!

    I za kraj-možda niste znali da je umalo falilo da se Danilovgracka kasarna-VOJSKE NAŠE DOMOVINE, koja nosi ime “NARODNI HEROJ MILOVAN ŠARANOVIĆ”-PO ODLUCI NAŠE VLADE-davne (zaboravljena-po mnogo čemu?) 2011 godine “o k i t i” “spomenikom naših oslobodioca”-sa Rajne i Majne(njima više od 2 iljade “oslobodioca-kukastoidnih krstaša”-koji(prije toga “administrativno” presekan-zabašurena bruka?) je lani-godine 2016… “svečano otvoren” na vojni aerodrom Golub ovce-uz marš “mi padosmo…”-nota bene na 75 godišnjicu od Epohalnog Ustanka Naroda Crne Gore-13.jula.1941.godine…?! E bo niko ka mi…”proletere-žive sahranjujete”-po volji božijoj i njenogovih čobana -stada na zemlji,a vjerujući bogu svome-jedinome iz “ulice Jovana Tomaševića”-“be be dva kovčega”…na obali Morače-zadnja pošta Pod Gorica.. ?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]