Obilježen dan planete Zemlje

0

Dan planete Zemlje, koji je pod okriljem Ujedinjenih nacija obilježen 22. aprila, ove godine je bio pod sloganom “Milijardu zelenih djela”.

Inicijativa za obilježavanje Dana zemlje potekla je od američkog senatora i ekološkog aktivniste Gejlorda Helsona 1970. godine.

Te godine su aktivisti širom Sjedninjenih Američkih Država (SAD) organizovali prve masovne proteste za zaštitu životne sredine, u želji da upoznaju javnost sa ekološkim posledicama čovjekovog djelovanja.

Od tada se Dan planete Zemlje redovno obilježava u SAD, ali i širom svijeta, nizom raznih aktivnosti čiji je cilj da se pažnja političara i ljudi, usmjeri na značaj zaštite životne sredine.

U raznim manifestacijama i protestima organizovanim povodom Dana zemlje učestvovale su vlade 175 država i više od 500 miliona ljudi koji su uvidjeli da zaštita životne sredine mora da postane opšta briga.

Najveći ekološki problemi trenutno su globalno otopljavanje, povlačenje ozonskog omotača i sve veće zagađenje atmosfere.

Efekat staklene bašte, koji nastaje uslijed velike emisije štetnih gasova, utiče na rast prosječne globalne temperature, što povlači mnoge posljedice – od otapanja glečera, preko povećanja nivoa mora, do poplava i suša.

Neke od poruka obilježavanja tog datuma su i želja za stvaranje nove, “zelene” ekonomije, kao i usmjeravanje svjetskog obrazovnog sistema ka problemima koji se tiču ekologije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].