Obilježen jubilej: 80 godina Muzeja grada Perasta

0
Muzej grada Perasta

Obilježen je jubilej – osamdeset godina Muzeja grada Perasta i godišnjica rođenja čuvenog baroknog slikara Tripa Kokolje (rođenog 1661. godine).

28. februara 1937. godine, osnovan je Zavičajni muzej u Perastu.

Do danas je ova kulturna ustanova mijenjala naziv, ali ono što se nikada nije izmijenilo je kurs ove kulturne institucije, koji je ovih osamdeset godina njegovao tradiciju i sjećanje na vjekove prohujale kroz ovaj grad.

Muzej grada Perasta danas je u okviru OJU Muzeji Kotor, dostojan nasljednik svih prethodnih oblika i formi ove kulturne institucije, sa potrebom da ide u korak sa svjetskim muzejima, kao i sa namjerom da ogromno kulturno nasleđe zauvijek bude očuvano i prezentovano.

Kao nosilac i čuvar kulturne baštine Perasta i Boke Kotorske, epicentra tadašnje i današnje Evrope, predstavlja oslonac kulture Crne Gore, nalazeći se na svjetskoj kulturnoj i turističkoj mapi.

Kao i posljednjih godina, tako i u narednom periodu planirana su dešavanja, koja će lokalno stanovništvo podsjetiti na vrijednosti koje posjedujemo, a one koji po prvi put dolaze ovdje, bezuslovno će zaintrigirati i dovesti ih ponovo u ovaj dio svijeta.

Mnoge izložbe, koncerti, druženja, uslovili su da Muzej grada Perasta, postane prestižno mjesto.

Sljedeća dešavanja koja su planirana predstavljaju ponovnu prezentaciju kulturnog dobra, koje čuva ovo zdanje.

Izložba pod nazivom Odlikovanja, zatim izložba arhivske građe, prevedene sa osmanskog na crnogorski jezik, potom Stećci Boke i zaleđa, su dešavanje koja su planirana u naredna tri mjeseca.

Kvalitet rada i brige o Muzeju i postavkama, dostojno i ponosno uz zadovoljstvo zaposlenih i direktora nose teret vjekova.

Našim trudom i angažovanjem i dalje ćemo težiti da naša i vaša Ustanova, bude mjesto gdje ćete i dalje rado dolaziti i biti ponosni na nju, navodi se u saopštenju iz Muzeja grada Perasta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].