Obilježena 73-godišnjica pogibije narodnih heroja Nikole Đurkovića i Sava Ilića i prvoboraca Daša Pavičića i Stijepa Šarenca

2
Savina-Podi-21.01.2016.

Na Podima, iznad Herceg Novog, juče je obilježena 73-godišnjica pogibije narodnih heroja Nikole Đurkovića i Sava Ilića i prvoboraca Daša Pavičića i Stijepa Šarenca.

Domaćin događaja ove godine je bilo Udruženje borava NOR-a i antifašista Kotora.

Borci i antifašisti iz sve tri opštine Boke poručili da, uprkos pokušajima, ništa neće zasijeniti junačku pogibiju četvorice proletera, kao i da neće dozvoliti prekrajanje crnogorske istorije.

Delegacije Udrženja NOR-a i antifašista Kotora, Tivta i Herceg Novog, kao i predstavnici opština položili su cvijeće na spomenike na Podima i na Savini.

Uspomene na ratne godine, djelovanje četvorice junaka NOR-a, članove Mjesnog komiteta za Herceg Novi, rukovodioce Orjenskog bataljona, na njihovo partijsko politički rad, evocirao je predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotora, Jovo Bećir.

Podsjetio je da su poginuli u borbi protiv stotinak okupatorskih vojnika, 50-ak četnika Grahovskog bataljona i 150 nacionalista Antikomunističkog bataljona “Orjen“.

Njihovu junačku pogibiju pokušale su zasijeniti sluge okupatora igrajući “Krvavo kolo“ na glavnom Trgu u Herceg Novom oko njihove odjeće, veseleći se smrti bokeljskih rukovodećih komunista i vjerujući da je za sva vremena osigurana vlast okupatora i izdajnika – kazao je Bećir.

On je ustrvdio da je djelo ovih junaka NOR-a, utemeljeno u državnost Crne Gore, naše i njihove svete otadžbine: Naše udruženje djeluje kao udruženje boraca NOR (1941-1945), antifašista i poštovalaca trajnih vrijednosti NOB-a kao što su sloboda, antifašizam, multireligijski i multikulturalnisklad i suživot i zaštita ljudskih prava na čemu možemo zahvaliti našoj antifašističkoj vlasti.

Nećemo dozvoliti prekrajanje istorije kako to neki žele, jer nam to ne bi nikad oprostile pale žrtve u NOR-a poručio je Bećir.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]