Obilježena 75. godišnjica pogibije narodnih heroja Nikole Đurkovića i Sava Ilića i prvoboraca Daša Pavičića i Stijepa Šarenca

1

Na Podima iznad Herceg Novog danas je obilježena 75. godišnjaca pogibije narodnih heroja Nikole Đurkovića i Sava Ilića i prvoboraca Daša Pavičića i Stjepa Šarenca.

Na inicijativu Nikole Đurkovića 20. januara 1943. godine u selu Podi, u zaleđu Herceg Novog sastali su se predstavnici risansko- krivošijske i hercegnovske grupe ilegalaca.

Među njima su bili i svi članovi Mjesnog komiteta KPJ sa ciljem da se donesu zaključci o daljoj političko partijskoj aktivnosti u zapadnoj Boki.

Okupator je saznao za skup pa je 21. januara, u ranim jutarnjim satima stotinak italijanskih vojnika, oko 50 četnika Grahovskog bataljona i 150 nacionalista antikomunističkog bataljona “Orjen“ opkolilo i napalo grupu Mjesnog komiteta u Podima.

U neravnopravnoj borbi poginula su sva četiri člana Mjesnog komiteta KPJ: Nikola Đurković, Savo Ilić, Dašo Pavičić i Stjepan Šarenc.

Nakon njihove pogibije na glavnom gradskom trgu u Herceg Novom (danas trg Nikole Đurkovića) oko odjeće poginulih rodoljuba nacionalisti su zaigrali “krvavo kolo”.

Polaganjem vijenaca i cvijeća uspomenu na ovaj datum evocirali su predstavnici Udruženja boraca NOR-a i antifašista Herceg Novog, Kotora i Tivta.

U ime SUBNOR-a Crne Gore prisustvovao je generalni sekretar Dragan Mitov Đurović.

Na podima je bio predsjednik SO SO Herceg Novi Miloš Bigović i savjetnica predsjednika Opštine Tamara Vujović.

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Kotora predvodio je predsjednik Jovo Bećir sa članovima Daliborkom Seferović i Vasilijem Ševaljevićem.

U ime boraca NOR-a i antifašista Tivta prisustvovali su predsjednik Dragiša Ćosović i kapetan bojnog broda, Darko Vuković.

U dogovoru tri bokeljske opštine, domaćin skupa je ove godine bilo Udruženje boraca NOR-a i antifašista Herceg Novog.

Predsjednik tog udruženja Petar Vlaović podsjetio je na iznimnu hrabrost Nikole Đurkovića, Sava Ilića, Daša Pavičića i Stijepa Šarenca i njihovu predanu borbu sa italijanskim okupatorom i njegovim domaćim saveznicima.

Generalni sekretar SUBNOR-a Crne Gore Dragan Mitov Đurović je istakao značaj ovog svetog mjesta, podsjećajući na hrabrost naroda Boke i Crne Gore, koji su uvijek bili na strani patriotizma, slobode, pravde i demokratije.

Crna Gora je uvijek bila i ostala antifašistička zemlja, što je trajna odrednica sadašnjeg i budućeg razvoja puta. On je najavio i veliku svečanost na Podima na Dan pobjede nad fašizmom 9. maja.

Na spomeniku Bezmetkoviću na Savini prisutnima se obratio predsjednik UBNOR-a Kotor Jovo Bećir riječima: “Vaše djelo utemeljeno je u državnost Crne Gore, naše i vaše svete otađzbine. Za vas nije bilo druge alternative. Dali ste ogroman doprinos pobjedi nad fašizmom. Crna Gora je kao učesnica Drugog svjetskog rata bila dio koalicije koja je izvojevala pobjedu nad fašizmom i ostala antifašistička zemlja i antifašizam je vodilja Crne Gore čime smo priznati u svijetu”.

1 KOMENTAR

  1. Nije mi jasno šta politikanti i političarčići rade na ovakvim komemoracijama? Možda u besmislu svoje vlastite egzistencije pokušavaju zadobiti neki jeftini politički poen? Partizanski heroji su dali svoje živote za slobodu naroda a DPS je taj isti narod uveo u dužničko ropstvo. Zar politikantima nije jasno kada bi se kojim čudom ovi heroji digli iz mrtvih po kratkom postupku bi strijeljali vrh DPS-a zbog krađa , a bogami i komad tzv. crnogorske opozicije. Ko je čitao Dobricu Ćosića znati će da su partizani za ukradeni šal strijeljali.
    Slikovito rečeno , zamislite kako bi završio susret narodnog heroja Save Mizare Kovačevića sa lopovskom familijom Sveta Marovića?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]