Obilježena 75. godišnjica velike pobjede na Neretvi

8
legendarni most na Neretvi

Bitka na Neretvi, poznatija kao “Bitka za ranjenike”, jedna od naslavnijih pobjeda u II Svjetskom ratu, obilježena je u subotu 5. maja 2018. godine svečanom akademijom, bacanjem 75 karanfila u Neretvu i polaganjem vijenaca i cvijeća brojnih delegacija iz bivših republika Jugoslavije.

Obilježavanju veličanstvene pobjede u Jablanici prisustvovli su i antifašisti iz Kotora Anka Perović i Daliborka Seferović.

Uz povike “Smrt fašizmu-sloboda narodu” koji su odjekivali ovim malenim gradićem u kanjonu Neretve i istaknutim partizanskim obilježjima, osvježene su uspomene na najhumaniju bitku u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik SABNOR-a BiH Bakir Nakaš istakao je da je današnji dan dokaz da antifašisti neće ostati uspavani. “Današnji dan govori da smo se ponovno objedinili s prostora bivše Jugoslavije. Okupile su se boračke organizacije iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije. To je znak da će ova jubilarna 2018. godina obilježiti početak jedne buduće zajedničke borbe koja će na osnovama ravnopravnog učestvovanja i podjele zadataka uroditi plodom, a to je da se neofašističke i fašističke tendencije na prostorima bivše Jugoslavije zaustave na vrijeme“, kazao je Nakaš.

Vijenac ispred SUBNOR-a Crne Gore položili su: potpredsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Slobodan Simović, Sonja Nikčević iz Nikšića i sekretarka UBNOR-a Kotor Daliborka Seferović. Nakon što su i ostale brojne delegacije položile vijence i odale poštu palim hrabrim borcima, svečanost se nastavila u sali kompleksa muzeja “Neretva”.

Delegacija od pedesetšest antifašista iz Podgorice, Cetinja, Bara i Kotora nastavila je put ka Konjicu, gdje su obišli Titovo atomsko sklonište. “Za projekat su, osim radnika koji su birani prema najstrožijim kriterijumima (koji su morali da potpišu Ugovor u ćutnji), znala samo 4 komandanta po službenoj dužnosti.

Bosanskohercegovačka planina Zlatar u blizini grada Konjica decenijama je čuvala najveću vojnu tajnu bivše zajedničke socijalističke domovine. U ovom šumskom ambijentu je prije 39 godine izgrađeno atomsko sklonište, objekat nazvan D-0 ARK, koji je bio glavno komandno mjesto bivše JNA.

Objekat je u narodu poznat kao “Titov bunker”. Pogled na spoljnu stranu bunkera vas nesumnjivo zavara: vidite tri obične kuće okružene prirodom. No, te kuće su više od 50 godina skrivale kolosalni vojni objekat, koji je bio treći po značaju u bivšoj SFRJ. Prvi je, svakako, podzemni aerodrom Željava kod Bihaća, a drugi ratna luka Lora kod Splita. Izgradnja objekta trajala je 26 godina, od 1953. do 1979. godine, a koštala je 4,6 milijardi dolara. Atomskim skloništem, koje može izdržati nuklearni udar jačine 20 kilotona, zidovi tunela su izrađeni ručno, materijal je – drvo. Cijeli objekat je osvjetljen sa 6.000 neonskih sijalica. U slučaju opasnosti od nuklearnog udara bunker je mogao da primi 350 osoba iz najvišeg vojnog i političkog vrha bivše SFRJ. Oni su u bunkeru mogli da provedu šest mjeseci bez ikakvog kontakta sa vanjskim svijetom, jer se u njemu nalazi sve što je potrebno za normalan život u tom vremenskom intervalu. Bunker zauzima prostor od 6.854 kvadratnih metara, ima više od 100 spavaćih soba sa udobnim ležajevima, dvije velike konferencijske sale, pet operativnih centara s direktnim telefonskim vezama sa predsjedništvima saveznih republika, kablovskom televizijom, dvije kuhinje, pet velikih toaleta, kripto-centar, bolnicu sa operacionom salom. Objekat sadrži i veći broj prostorija sa ukupno 21 sistemom za održavanje. U njemu se nalaze dva rezervoara sa 50 tona nafte, bazen sa 170 kubnih metara vode, voda za piće i ona tehnička, iz prirodnog bunara koji se nalazi u planini. Svaki sistem ima alternativu, u slučaju da prvi zakaže. Titova rezidencija u bunkeru je elitno opremljena. Sastoji se od pet prostorija: soba za sekretaricu i stranke vodi u Titovu kancelariju, koja je povezana sa spavaćom sobom, a iz nje se ulazi u sobu prve dame bivše Jugoslavije, Jovanke Broz, dok je posljednja soba za odmor. Temperatura u bunkeru iznosi između 21 i 23 stepena Celzijusa, a vlažnost vazduha je između 60 i 70 odsto, što se može ocijeniti idealnim uslovima za život. Iz objekta postoji izlaz za slučaj nužde, koji nije ucrtan na mapi bunkera – on vodi na brdo iznad objekta visine 170 metara, kojim možete doći do relejnog čvorišta na planini Zlatar.

Od početka ratnih dešavanja na području BiH počeli su se voditi pregovori o tome kome će pripasti ovaj vojni objekat. General Milutin Kukanjac, tadašnji zapovjednik 7. armijske oblasti JNA, naredio je, u noći između 7. i 8. maja 1992. godine, da se uništi objekat ARK. “Uništi sve što ne možeš ponijeti”, glasilo je naređenje koje je trebalo da aktivira 4.500 kilograma eksploziva, koji je već bio postavljen i čime bi bunker bio uništen do temelja. No, zahvaljujući penzioniranom pukovniku Šerifu Grabovici, to se nije desilo. On je krišom uspio da počupa sve žice za eksploziv te je objekat sačuvan”.

Obilježavanje 75-et godina bitke na Neretvi predstavlja početak jubilarnih obiljeavanja slavnih bitaka i pobjeda Titove vojske nad fašizmom.

Ova obilježavanja i ovi susreti boraca i antifašista uvijek završavaju velikim slavnim riječima koje nikad ne treba zaboraviti: “SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU”

8 KOMENTARI

 1. Kako su tokom bitke na Neretvi četnici spasavali partizane – Kurir
  https://www.kurir.rs/…/ovo-je-tajna-koju-su-komunisti-morali-da-k…

  Translate this page
  May 26, 2017 – Koliko je naša istorija čudna, neispričana globalno i u detaljima, najbolje svedoči primer istorijskog događaja poznatog pod nazivom Bitka na Neretvi, o kojem je, svojevremeno, snimljen i partizanski film. U filmu nismo videli, recimo, da se na Neretvi desila situacija gdje su četnici masovno odbijali da …

   • Kazu kronicari…da je na Neretvi..43 bilo brojcano vice Crnogorskije cetnika..jajara Paje Djurisica…nego Crnogorskije Partizana…A,ako ovako nije bilo, a da reci coce kako je bilo…neponovilo se..

   • Gospo]a prvoborka Drzsljenkovic..ili nezna ili sporo pamti brzo zaboravlja da je prva slobodna teritorija u porobljenoj Jevropi 1941 bila Crna Gora koju su oslobodili Crnogorski Ustanici 13.jula.1941 godine…nota bene od okupatora talijanskije fasista!!! Nije dati da je prije Trinaestog jula..1941 stvorena Uzicka republika…Ako je tako onda ja priznajem pogresno su me ucili moji ucitelji…Papir trpi sve..ali ne postidjuje…vise no li se stidi ovaj Moj gad,Vladan,Kronicar i ostala pestokupljavina po Crnogoskim portalima…Zar ne gospodo koji citate…slusate prvoborku drugaricu ..nazocnicu na YOU sto vam bi…

 2. Fala ti bože-znaš li bar ti koliko smo svjetlostnih godina udaljeni od antifašizma-poslije poplave ovih komentara-kometatora..? To je nama naša borba dala na Konavale i okolo naokolo onije krava. koje su tader “humanitarno presekane”-na Grad u ravnicu koju su Crnogorci zvali Bjelopavlićka-pa još i sve tako dalje do Mostara grada,uz pjesmu “Duni vjetre malo sa Neretve…malo sa Neretve…pa rašćeraj tamu po Mostaru gradu..po Mostaru gradu”.? Đe đeneral Momčilo (Perišić -nevin pred Hagom ka svaka putana?) “vatru pali-da Mostar “odbrani”..Od koga sjećaju li se ondašnji neofašisti-danas svi do jednoga “antifašisti”…? …Duni vjetre malo sa Neretva-malo sa Neretve..?

 3. “Slavilo” se diljem naše antifašističke SR Crne Gore od 20.avgusta.1988 do stare srpske godine.1989 godine-kad su “završene svečanosti”-poslije slamanja “fašista” u Titogradu-Nikšiću i gradu Kotoru-za “spas srpstva i kosova..”?..Da li će se ko postiđeti-za ono što učinješe “antifašist”-od planina pa do mora od Ulcinja do Novoga..”lijepi,pametni, oni su znali kako a mi znamo kako nam je danas sa ondašnjim gologuzovićima-džemperašima-danas demokrcki bogatuni-poznati u povijesti-kao “PIONI-ri kasapina i grobara sa Dedinja…koji su od 1991 pa do 1999 godine pretvorili TITOVU JUGOSLAVIJU-u ljucku krv i pepeo…?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].