Objekti sa septičkim jamama uz vodoizvorište Orahovac sa svim potrebnim dozvolama

5
stambeni objekat tik uz vodoizvorište

Dragan Roganović i Slavica Vojinović

Dragan Roganović – Slavica Vojinović

U neposrednoj blizini vodoizvorišta u Orahovcu, odakle se pitkom vodom napaja veći dio građana kotorske opštine, su u završnoj fazi izgradnje su dva stambena objekta.

Sekretarijat za urbanizam opštine Kotor je izdao građevinsku dozvolu na bazi postojećih stambenih objekata, a zahvaljujući dobijenoj vodograđevinskoj saglasnost.

Kako se radi o objektima koji će imati septičke jame, jer u ovom dijelu opštine ne postoji kanalizacioni sistem, pitali smo direktora kotorskog Vodovoda Dragana Roganovića koliko je to opasno za bezbijednost kvaliteta vode u vodoizvorištu Orahovac.

Roganović nam je kazao da je kotorski Vodovod u toku sa radovima koji se odvijaju shodno izdatim uslovima za projektovanje.

U Vodovodu znaju, po riječima direktora da je eleboratima i projektima definisano da se rade vodonepropusne septičke jame sa bio prečišćivačima.

“Tako prečišćena otpadna voda bi se ispuštala izgrađenim cjevovodima za te objekte”, navodi on.

Roganović je kazao da se nada da takav način izgradnje septičkih jama koji je naložen investitoru ne može izazvati neželjene posljedice po vodoizvorište.

Vodovod Kotor je pregledao projektnu dokumentaciju, skrenuo je pažnju investitorima, obavijestio je Upravu za vode i ostale nadležne državne organe tako da je investiotor dobio posebne uslove za projektovanje u toj zoni.

S obzirom da objekti nijesu završeni i da nijesu u funkciji, sljedi tehnički prijem a nakon toga će se vidjeti da li su objekti izvršili zadatke koje su dobili u projektu.

Roganović kaže da bi se tek onda eventualno mogla dobiti upotrebna dozvola za njih.

Na naše pitanje da li ovaj izvor ima dozvolu Uprave za vode da se može koristiti, Roganović je  potvrdno odgovorio.

On je podsjetio da je  izvorište Orahovac, posebno ljeti glavno za vodosnadbijevanje Kotora, pa je to bio jedan od razloga da uslovi gradnje za pomenute objekte budu strožiji od uobičajenih.

Zbog toga je za izdavanje urbanističko tehničkih uslova za njihovu izgradnju angažovana licencirana kuća Hidrogis iz Podgorice. a u cijeli slučaj je uključena i Uprava za vode.

Stalna je komunikacija kotorskog Vodovoda i Uprave za vode oko permanentnog praćenja i nadzora nad izvođenjem radova, kako bi se izbjegli eventualni problemi.

Dakle, bez obzira na strože propise, stiče se utisak da sigurnost od mogućeg zagađenja orahovačkog vodoizvorišta nije u potpunosti obezbijeđena.

Roganovića smo pitali da li ostali izvori na teritoriji kotorske opštine imaju dozvolu Vodoprivrede za upotrebu.

On je kazao da je za izvorišta na teritoriji opštine Kotor Uprava za vode  izdavala rješenja na osnovu urađenih eleborata o zonama sanitarne zaštite za sva vodoizvorišta.

S obzirom na nove zakonske procedure, po novim pravilnicima nijesu usaglašena sva rješenja, ali je Vodovod u proceduri da do kraja godine dobije sve mogućnosti saglasnosti.

To, kaže Roganović, nosi određeno vrijeme kao i sama izrada eleborata.

“Svi vodovodi na Crnogorskom primorju, kaže on imaju definisane rokove da usaglase svoja akta vezana za elaborate o zonama sanitarne zaštite. Ti zakoni se, s obzirom na poglavlja o pristupanuju EU dosta brzo donose, ali smo svi vrlo ažurni da ta akta što prije donesemo”, jasan je Roganović.

Pa ipak, na naše pitanje da li je kotorski Vodovod bio kažnjen zato što nije uspostavio plan zaštite na osnovu Zakona o zaštiti imovine i lica, Roganović je potvrdio da je bio kažnjen, a da sada imaju skoro završen plan koji čeka saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova na taj plan.

s druge strane drugi stambeni objekat

Kako je došlo do toga da se grade objekti neposredno uz vodoizvorište u Orhavcu, Skala radio je pitao Slavicu Vojinović, sekretarka Sekretarijata za urbanizam koja nam je kazala da je ovaj Sekretarijat 25. septembra 2013. godine, na ime investitora Milić Slavena izdao građevinsku dozvolu za izgradnju stambenog objekta na katastarskoj parceli 447 KO Orahovac, a u skladu sa urbanističkim planom naselja Donji Orahovac -Dražin Vrt, koji je donešen 1998. godine.

Spratnost objekta je suteren plus prizemlje površine 375 metara kvadratnih, kazala je Slavica Vojinović.

Na projektnu dokumentaciju data je vodna saglasnost Sekretarijata za razvoj preduzetništva i saglasnost JP Vodovod i kanalizacija, a dostavljeni su i dokazi o regulisanju naknade za komunalno opremanje i doprinos Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje.

Sekretarijat je takođe 20. januara ove godine na ime investotora Milić Slavena izdao građevinsku dozvolu za rekonstrukciju pomoćnog objekta u stambeni sa nadogradnjom sprata na katastarskoj parceli 441. KO Orahovac u skladu sa UP Orahovca takođe iz 1998. godine ukupne površine objekta 211 metara kvadratnih.

Na projekat je data saglasnost Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobrćaja, objašnjava Vojinovićeva kao i saglasnost preduzeća Vodovod i kanalizacija.

Na ovu projektnu dokumentaciju je data saglasnost i Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a izmirene su i naknade na osnovu opremanja i doprinos Regionalnom vodovodu.

Urbanističkim planom je objekat tretiran i sa mogućnošću dogradnje spratnosti, što znači prizemlje plus sprat, plus potkrovlje, a Zavod za zaštitu spomenika je odobrio nadogradnju jednog sprata kako je i odobreno građevinskom dozvolom.

Građevinske dozvole u ovim slučajevima su uredno objavljene na sajtu opštine Kotor, kazala je Vojinovićeva.

5 KOMENTARI

  1. Ovo je istraživanje i baš ste pravi i zato ste i najpopularniji ali zato i smetate.
    Samo nastavite, to su najbitnije teme. Podržavam vas moj ste istinski najomiljeniji medij.
    Želim vam srećne praznike svima u radiju ko što slavi bez razlike.

  2. Zaista strašno čujete li ljudi ovo-….kako bi se izbjegli eventualni problemi……ovo je strašno. kakvu vodu pijemo? Grade kuće uz vodovod toga niđe na svijet nema ali kod nas može uz sve dozvbole. Svaka nama čast!

  3. Ko je tu normalan i ko ce za ovo debelo da odgovara N I K O !!! Jer je ovo komunalni kriminal posljednje vrste. Pit cemo fekalije i urin bruka i sramota a to je pitanje da se postavi na nivo drzave nase toboz ekoloske, Odrzivi razvoj, ekologija i zastita izvorista i vodozahvata pa fata me smjeh, bes i golema tuga dje mi zivimo u 21 vjek…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]