Obnoviti ribarsku flotu i uvesti plavi budžet

3
dr Aleksandar Joksimović

Aleksandar Joksimović

“Ribarska flota i oprema je stara preko 50 godina, sa slabim motorima i čestim kvarovima  plovila. Brod i njegova snaga ne mogu ni do 300 metara dubine pa takva flota zaista ne može biti rentabilna”, kazao je za Skala radio  dr. Aleksandar Joksimović, šef laboratorije za ihtiologiju i ribarstvo u kotorskom Institutu za biologiju mora.

“Ministarstvo poljoprivrede ulaže velike napore uz određene stimulativne mjere, kupovinu i priznavanje troškova do 50% za ribare u dijelu opreme. Međutim, za to treba duži vremenski period, a ono što je prioritetno je nabavka novih korita brodova, jer se ova stara krpe i dokrpljuju”, rekao je Joksimović.

Italija i Hrvatska imaju moderne brodove sa većom snagom motora.

Italijanski kočari imaju mogućnost da love od ponedjeljka, do petka, sa šest, sedam brodova.

“Zamislite kad naš brod izađe na more sa mašinom od 150 konja i počne da vuče tu svoju malu mrežicu na 100 m dubine, pa čim naiđe neki veliki jugo ili malo veći talas on mora to sve da skupi i da se vrati u luku. Tu nema ribanja i naši ribari ne ostaju više od jednog dana osim ribara iz Bara koji ugrabe dva dana”, uporedio je dr Joksimović.

U budućnosti se mora razmišljati o “plavom budžetu” za ulaganje banaka, investicija, fondova, navodi on.

“Rješenje mora da ponudi država, kako je to uradila Hrvatska, koja je od specijalizovane banke otvorila ulaganje u taj sektor uz podatak da 85% ulova u Hrvatskoj čini plava riba. Oni imaju fabrike za preradu ribe, kao i uzgajališta tune i sva ta riba nađe svoje mjesto ili za preradu ili za ishranu. Tuna tek tad postiže enormnu cijenu na tržištu”, rekao je Joksimović.

Zašto mi ništa od toga nemamo, Skala radio je pitao Joksimovića.

On je podsjetio na Prostorni plan za obalno područje koji se privodi kraju u kome mora biti mjesta da se otvoreno more Crne Gore koristi za marikulturu.

“Poseban akcenat mora biti na uzgojne aktivnosti prije svega se misli na tunu koja je  zaista vrijedna riba i koju ne zovu slučajno ‘mediteransko zlato’. To nikada ne može da smeta turizmu”, naveo je on.

U Turskoj svaki hotel sa pet zvjezdica ima svoje uzgajalište ribe koju nude svojim gostima, podsjetio je Joksimović.

3 KOMENTARI

  1. Sta ce drzava uraditi povodom zastite ribarskih posti,s obzirom da je na potezu od Veriga do Veriga onemoguceno izvlacenje mreza potegaca ,neki ljudi sebi za pravo daju da utope sidro od dvije tone u sred poste ne pitajuci da li je to zakonski dozvoljeno ili da li mozda neko zivi od ulova ribe bas na toj poziciji.
    Nazalost postalo je smjesno za ove “moderne” da se neko bavi ovlascenim ribanjem .
    Druga stvar ilegalan izlov ribe mi koji imamo ribarsku dozvolu po rijecima ovih sto nemaju smo ludi.

    • …što su nam utopili domovinu prije trideset(30) godina! Fundali nam je na dno od dna…Dragi kapetane iz Oravca..đe ima i onije što su “fundali nam i sidro i domovinu-šire i podalje od od Veriga do Veriga…čak do postojbine tvojih predaka!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].