Obraćanje predsjednika Savjeta Agencije mr Željka Rutovića povodom 28. septembra – Međunarodnog dana prava javnosti da zna

0

Obraćanje predsjednika Savjeta Agencije mr Željka Rutovića povodom 28. septembra – Međunarodnog dana prava javnosti da zna

Demokratska iskustva govore da Zakon o slobodnom pristupu informacijama organa javne vlasti treba da doprinese transparentnosti u radu i procesu odlučivanja kako bi svi društveni činioci bili uključeni u proces donošenja odluka koje su od vitalnog značaja za cjelokupno društvo.

Crna Gora je svoj put demokratske transparentnosti, usvajanjem prvog zakonskog rješenja o slobodnom pristupu informacijama 2005. godine, započela proces otvorenosti javne uprave sa ciljem da ista bude u službi građana, te kroz vrijeme koje je za nama svjedočimo izazovima sa kojima se susrijeću kako podnosioci zahtjeva tako i svi obveznici primjene Zakona.

Jačanje administrativnih kapaciteta i ostalih institucionalnih preduslova na svim nivoima osnažiće proaktivno djelovanje javne uprave u službi građana na način kako bi društveni procesi bili inkluzivno orjentisani u njihovu korist.

Otvorenost u korist građana kroz poštovanje normi i procesa odlučivanja treba da rezultira brzim, efikasnim postupanjem i dobijanjem informacija, kako bi građani bili aktivni sudionici procesa koji bi u konačnom rezultirali donošenjem odluka koje su od vitalnog značaja ne samo za pojedinca već i cjelokupnu zajednicu.

U duhu Dana prava javnosti da zna, pozivamo sve korisnike zakona na partnerstvo u cilju transparentnosti i spremnosti da kroz lični primjer pravni sistem u dijelu primjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama učinimo svrsishodnim i djelotvornim pravnim mehanizmom.

Doprinos nedavno izabranog Savjeta Agencije punoj afirmaciji i kapacitetu slobodnog pristupa informacijama biće, shodno zakonu, preduzimanje procesnih mjera i aktivnosti kako bi se u postupcima koji su započeti prepoznale prepreke u procesu odlučivanja i ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama.

Afirmacija instrumenata zahtjeva za slobodan pristup informacijama kao demokratskog alata u istraživačkom novinarstvu i aktivnog praćenja javnih politika na različitim nivoima implementacije, uzimajući u obzir  distancu od 17 godina od početka primjene Zakona, vjerujemo da će se novim izmjenama zakona dodatno osnažiti i usaglasiti postojeće norme sa evropskim standardima i efikasnim zakonskim rješenjima primjerenim društvima duge demoktarske tradicije i prakse ovog zakona, kaže se u saopštenje Savjeta Agencije koje potpisuje predsjednik mr Željko Rutović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].