Obrad Pavlović: Notorne činjenice efemerne gluposti i ostale laži

0
Obrad Pavlovič, književnik

Neko veče, baš u onim satima kad san počne da mi se prikrada iz mračnih uglova sobe, da me još jednom prevari, nastavljajući se već uobičajenom nesanicom, najednom mi je zazvonio telefon. Kad mi se u to gluvo doba oglasi ta omražena naprava, ne očekujem ništa dobro…

Potpuno neprepoznatlljivim glasom, zasopljenim kao neposredno nakon atletskog ili seksualnog maratona, obratila mi se žena, izgovarajući zbrkane riječi nekakvog izvinjenja. Vjerujući da je u pitanju pogrešno odabran broj, upitao sam – ko je sa druge strane?   „Branka Plamenac“, odgovorila je neželjena sagovornica, a potom nastavila da se izvinjava povodom svih neistina objavljenih u „MONITORU“, nedjeljniku problematičnog kvaliteta. Kaže mi da ona nije sve baš tako mislila, potom je promrsila još nešto štoje bilo nerarazumljivo i neubjedljivo, toliko da je nemoguće ni citirati ni interpretirati.

Ispričam ja to sjutradan jednom svom prijatelju, a on me začuđeno pita: „zar je moguće“?

„Ne, nije moguće“, odrezao sam, gledajući ga preko šoljice prve jutarnje kafe, „sve sam ovo jednostavno izmislio…“! Vjerovatno tise nameće pitanje, – koji je razlog, a ja odgovaram kontra pitanjem (nižim nivoom intelektualne komunikacije) zbog čega i meni ne bi bilo dozvoljeno da se bar malo služim neistinom? Uostalom, to mi ne ide baš tako od ruke, najbolja mjera je to što me „MONITOR“ ne objavljuje…

Dok sam čitao tekst pomenute Branke Plamenac, objavljen 25. aprila, prisjetio sam se jednog dijaloga iz „Gorskog Vijenca“, koji glasi otprilike ovako:

VUK  RASLAPĆEVIĆ

„Na šta mjeriš džeferdarom  Draško“

VOJVODA  DRAŠKO

„Hoćah ubit jednu kukavicu

Al’ ža’ mi je fišek oštetiti“.

VUK  RASLAPČEVIĆ

Nemoj Draško tako ti života

Ne valja se bitis  kukavicah

A zar ne znaš ‘rđa te ne bila

Da su one šćeri Lazareve…»

Pomišljao sam da se upuštim u dublju analizu pomenutog teksta, ali me je od te namjere odgovorila plitkoumnost sadržaja  za koji bi mi za spuštanje na taj nivo bio potreban padobran. Nekakve nesuvisle priče o kupovini automobila za gradonačelnicu, a ne za potrebe opštine, čija je skupština o tome donijela odluku, nevješto garnirana, sa već otužnim i bljutavim pričama o mafijaškim vezama i poslovnim aražmanima, sa željom da se stvori još jedna dimna zavjesa, iza koje se odvijaju brojne nezakonitosti vezane uz „nezavisne medije“ i njihove istomišljeničke privjeske. Umjesto dodatnih komentara, reči ću da se izgleda ostvaruje zlokobno proročanstvo sa kraja kletve Serdara Vukote, koja se odnosi na kćeri Lazareve, a koja glasi:

„Sve kukale dovijek  lagale“

Možda bi i nama bilo dobro da se prisjetimo one – u pamet se dobro Crnogorci – jer evo na nas zinula i ala i vrana, potuljenih „vikend“ četnika, njihovih vojvoda, uvezenih mitropolita, ratnih i mirnodopskih profitera i njihovih dobro uhlebljenih glasnogovornika.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]