Obrad Pavlović: Oči pune suzavca

19
Obrad Pavlović

Lutam  ulicama Podgorice. Na svakom koraku nailazim na tragove mirnih i demokratskih i nenasilnih demonstracija. Polomljeni izlozi, prevrnuti kontejneri, oštećeni semafori… Upravo onako kako sam i očekivao. Isuviše su bijedni i niski organizatori protesta da bi podnijeli poraz u utakmicu, koju su sportskim rječnikom  rečeno, – igrali kao potpuni autsajderi. Urlali su, neki bogami i rikali, kako će na njihove proteste izaći cijela Crna Gora. Zaboravili su da u Crnoj Gori ima  povelik broj Crnogoraca, ima i Albanaca, Muslimana, Hrvata… Ima i ne mali broj Srba koji su lojalni svojoj državi.A oni imaju Marka Milačića, ponos i diku Rusije, imaju Andriju Mandića, četničkog vojvodu,Nebojšu Medojevića, koji je rođen u bar deset crnogorskih gradova, odrastao (politički) u Zemunu, široj crnogorskoj javnosti postao poznat po tome što nije znao da će se Amfilohije pojaviti na njihovim protestima. Mogao bih još da nabrajam, a onda pomislim da bi to bilo tek puko nabrajanje, jer uz takve ne ide niti jedno obilježje po kojem bi bili prepoznatljivi.

Sve na ovom svijetu ima i svoju vedriju stranu, koju je Samjuel Beket izrekao u samo jednom kratkom ali izuzetno efektnom dijalogu

ESTRAGON: Da se raziđemo… možda bi bilo bolje.

VLADIMIR: Sjutra ćemo se objesiti.

Naravno ne preporučujem  pobrojanim da se vješaju, niti očekujem da će oni tako nešto uraditi. Prestaviće još jedan svoj poraz kao blistavu pobjedu, svoj rušilački pohod još jednom ujdurmom UDB-e, udružene sa NATO paktom. To je objasnio tako da ni njemu samom nije jasno predsjednik one partije koja već u svom nazivu ima najbanalniji  pleonazam; Demokratska Narodna Stranka. Dovoljno je reći da riječ demokratska dolazi od  starogrčke sintagme o vladavini NARODA i da je šira elaboracija suvišna. Upita tako narodni demokrata da li su nekoliko kamenica, baklji, Molotovljevih koktela razlog da policija interveniše, a onda samom sebi odgovara upravo prema svom moralnom i intelektualnom profilu, – Ako je tako kod nas se ne bi mogao držati niti jedan politički skup niti sportska manifestacija-!

Vidim da se kao dominantno nameće pitanje koliko je suzavca policija upotrijebila u Podgorici. Moram da kažem da mi se veoma dopao odgovor ministra policije: dovoljno! Kraće i jasnije ne može.Javio mi se nakon toga tip, koji je želio da ostane anoniman i rekao mi da je on liferovao suzavac policiji. Kaže da je bio nešto jeftiniji zbog slabijeg kvaliteta. Isti takav je pokušao da proda i Lukašenku, pa je jedva izvukao živu glavu. Zbog toga kaže nije siguran da li su demonstranti plakali zbog suzavca ili zato što im je propao dil sa Rusijom oko „neutralnosti“ Cne Gore, koja bi uskoro demokratskom voljom manjine, – prestala da postoji.

Izvinjavam se cijenjenim čitaocima što i pored istinskog napora ne mogu da se sjetim imena one spodobe, koja je najnečasnijom izjavom u najnovijoj crnolgorskoj istoriji beščašća,- da više ne može da kontroliše skup i da ne odgovara za njegove postupke, – a htio bi da dođe na vlast, pa da prilikom prvog ozbiljnijeg problema kaže da ne može ništa i – povuče se… ostavljajući haos istovjetan sa ovim uličnim.

Ponovo se po ko zna koji put pitam – zašto nam se sve ovo dešava? Dio odgovora bi se mogao naći u činjenici da se ne znam zbog čega libimo da stvari nazovemo pravim imenom. Zbog toga nam je jezik „maternji“ a ne crnogorski, crkva „kanonska“ a ne crnogorska, zbog toga imamo dvije akademije od kojih jedna kao nigđe u svijetu ima ime i  prezime; ime crnogorska, a prezime srpska. Zbog čega su nam prijeko potrebni eufemizmi.  Veoma mi to nalikuje na ono kad se kaže: – to nije dijete svojih roditelja, već nusproizvod nezaštićenog i neprirodnog seksualnog odnosa između dvoje ljudi.Iskreno se nadam da ćemo sljedećem đetetu smjeti da nađenemo pravo ime i da sa tim počnemo…

19 KOMENTARI

 1. Gospodine Pavloviću vjerujte iskreno policija nije upotrijebila onoliku količinu suzavca koliko je trebalo.Neka zaplaču nad neuspjelim pokušajem državnog udara.

 2. Stvarno Vam je loša ideja da tom slikom popratite objavljeni tekst.
  Potpuno je van konteksta.
  Ta glava ne zaslužuje tu kapu,
  više bi joj priličio policijski šlem sa gas maskom i naravno – pendrekom.

 3. Dobri moj Obrade cestitam ti prvenstveno na upornosti sto na jedan intelektualni nacin pokusavas pojedinim ljudima pojasniti tvoj pogled na ovaj nas vrli novi svijet.Bojim se da radis Sizifov posao jer su Latini davno rekli da je uzaludno bacati bisere pred svinje.Ipak nas nemoj lisavati svojih clanaka jer ima i onih koji vole da te citaju.

 4. Nekima se ne smije direktno obraćati, jer su suviše maleni u svom znanju i rječitosti…….
  A to, koliko je katoličkih zdanja u starom Kotoru, i polupismeni znaju, ako iole pismeni ne znaju, to je njihov problem

 5. Obro, znaš kakvo ime s prezimenom treba dati HRABRI P…un, tome novome đetetu od demokarata narodnijeh.

 6. Altaire ti si prava pravcata hijna ka tvoja četnička bratija s prascem kao slikom svojom. Svi ste vi isti. Pogan

  • Draga cifro od 1031 .
   Obrada ne treba izmišljati, lako ga je pronaći đe mu je mjesto u gradskoj biblioteci i čitaonici đe ti nikada nijesi i nećeš kročiti. ADIO, Baj!

 7. https://www.youtube.com/watch?v=ipz9aFgN010
  Oči pune suza – (Duško Lokin)
  Dosledno, nepokolebljivo, konzistentno u svom zastranjivanju,
  dežurni apologeta režima se smješka na priloženoj fotki, kao i direktor
  policije dok je gledao na projektoru kako njegove
  “hijene sa Zlatice” krvnički prebijaju mirnog građanina Martinovića.

  • Barem Alto ova fotka nije montirana s ksovskoga boja kao što je promakla frontovcima i njima odgovornim urednicima.

 8. Opaaa, koji preobražaj, ma bravi, bravi !!!!!
  ,,,,,,,,,,da stvari nazovemo pravim imenom…..”
  Kako domišljato, kako originalno, ma bravi…….

  Bobo, ma kako si u pravu sa tako malo riječi !

  • PIETRA PARLA………..
   Znate li Pavloviću , koliki je procenat katoličkih vjerskih zdanja u Kotoru i okolo njega ———-
   Crnogorsko, srpsko………
   Sve uvažavam i nisam ni nacionalista, a kamoli šovinista, ali sjaši čovječe !!!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]