Obrad Pavlović: Od zoološkog vrta do Karavan Seraja

16
Obrad Pavlović

“Onakva kakva je čovjekova žudnja takva je i njegova sudbina. Jer, kakva je njegova sudbina takva je njegova volja a kakva je njegova volja  takvo je njegovo djelo, a kakvo je njegovo djelo takva je njegova nagrada, bila ona dobra ili loša.

Ćovjek se vlada prema žudnjama, kojima je sputan… Poslije smrti odlazeći u slijedeći svijet,držeći na umu tanušne utiske svojih djela, a pošto uzbere žetvu svojih djela, vraća se ponovo u ovaj svijet akcije. Tako onaj ko ima žudnje ostaje stalni subjekt ponovnog  rađanja.

Brihadaranjaka Upanišada

Tektonski poremećaj u kojem se oslobodila energija zastrašujućeg inteziteta, uzdrmao je 15. aprila 1979. crnogorsko primorje, uništavajući toliko toga što se stvaralo vjekovima, odnoseći i brojne ljudke živote. Sjećanja su živa, ožiljci kao nepotpuno zaliječene rane, još pulsiraju bolom, ublaženim ljudskim pregnućima, veličanstvenom solidarnošću one  velike zajednice, koja je urušena bez zemljotresa, groznim hirom nacionalističkih euforija.

Ali ne može to potrijeti ljudsko pamćenje da je u to vrijeme ranjeni Kotor postao svjetska kulturna prijesrtonica. Entuzijazmom tadašnjeg čelnog čovjeka opštine desio se kulturni preporod koji je bio neminovan preduslov za ostale preporode i obnove. Ne bez gorčine moram konstatovati da je to bilo kratkog daha kao i da obnova Kotora, nikada nije dovedena do kraja.

Na dan prije četrdesete godišnjice prirodne katastrofe trebala je da se desi još jedna. Euforično najavljeni protesti neimenovanog organizatora, sa neznano kojim ciljem, sem spašavanja lika i djela, ne znam baš čijeg, ali zainteresovanim to može objasniti predsjednica Skupštine, kojoj je ulična demokratija značajnija od parlamentarne.

Sve što se dešavalo nalikovalo je na “KARAVAN SERAJ”, (turski izraz za karavansko  svratište). Premoreni karavan, istina bez kamila i konja, ali veliki broj konjskih snaga, kojima su bar prema parkiranju upravljale neke mnogo divljačnije životinje…U svratištu već prepoznatljiva atmosfera; olinjale i nezainteresovane prostitutke i pijanci koji za jedno plaćeno piće ponavljaju bezbroj puta ispričanu priču. Najavljivao se protest kao novi tekstonski poremećaj, a od svega ispala otužna, bljutava slika jednoličnosti. Protagonisti očekivani ali nekompletni;Onaj što je proglašen glumcem, iako ni kriv ni dužan, pa onaj što je kniževnik i satiričar iako je jedini koji to zna, a i još neki zalutali za koje se ne može utvrditi šta su, a naljutili bi se da ih pitaš… na nogu da ti nagaze ne bi se znali pomać dok im ne kažeš.

Eto na šta je spao grad vjekovne kulture sa najstarijim postojećim i aktivnim cehovskim udruženjem na svijetu.

No sve na ovom svijetu ima nekakav svoj logički slijed događanja. Ne tako davno jedan od potencijalnih usrećitelja ovoga našega grada htio je da nam podari ni manje ni više nego “ZOOLOŠKI VRT”. Ideja koliko plemenita toliko i neostvariva. Nadam se da će u budućnosti ovaj naš grad biti lišen ideja nekih sličnih “usrećitelja”, a da bude usrećen obnovljenim zimskim bazenom  i završenom sportskom dvoranom. To bi tek bile naznake da nešto kreće u dobrom pravcu, da bi se stiglo do života dostojnijeg čovjeka, koji će na izgrađenom samopoštovanju znati da poštuje i druge.

Dok pokušavam da sistematizujem ovu žanrovski neodredivu kombinaciju dnevničkih zapisa i iracionalnih reminiscencija, sve mi se više nameće pitanje – da li smo baš zaslužili ovo što nam se dešava?

“Ne znam kuda idem ni otkuda dolazim; ja sam sve ono što ne zna ni otkuda dolazi ni kuda ide – uzdiše moderni čovjek. Od te modernosti smo se razboljeli – od gnjilog mira, od kukavičkog kompromisa, od sve vrle nečistoće modernog Da i Ne. Ova tolerancija i širina srca koja sve oprašta” jer sve shvaća jeste široko za nas. Bolje je živjeti u ledu nego među modernim vrlinama i drugim južmim vjetrovima”

(Fridrih Niče “Antihrist“)

Dok se po ko zna koji put vraćam visoko racionalizovanom Ničeu, u ponorima sjećanja tražim uporišta za puteve u neku budućnost, koja je već dugo svijetla, ali nikako da počne…

16 KOMENTARI

 1. svaka cast obradu istinito i tacno da svi oce da vide ovo je istina trebalo bi vise ovakvih tekstova
  ne razumijem pojedine komentare odnosno njihove autore mada mislim da i oni tesko mogu sebe razumjet
  ovo je pravo stanje kotora bolje da ga sto prije svi uvidimo i da probamo da greske ispravimo
  pozdrav za obrada i samo nastavi

 2. …Zašto se onako kukavički RASPALA SFRJ-SRCG..po mitinzima GLADNIH NIKŠIĆANA i okolice-koji su ovjekovječili “srpsku staru” -1989 godinu?…Na žalost postoji samo jedan odgovor..:”zato što smo mi “komunisti-nazovi naivci”-bili poslušni i slijepi kod očiju..taman kao ovi današnji”DrPiSveto koalalicija..neojevropske demokracije”..što bi Njegoš reka:”Budale su slijepe kod očiju-vide a zaludu vide”…Ne treba ići i stimavati-dalje od opštine Kotor- “sve uspjehe-uspješnih pasanih” vlasti..od Turskoga rt od Veriga..via plantaža banana-Kostanjica..Lipaca-Risna-Perasta..Dobrote via Škaljara do Veriga..i dalje do Topliša-Jaza..Baykovitih Krimovica-novih filozovskih nivo-dostignuća napretka naše malcke ND MNE-“pola pije pola šarcu daje”..kojeg rane iz Abu Dabi fondova-koje će da vraća neposredno pevareni narod-i time naša “malecka”..neće trpjeti peosredne/neposrednu/ štete-od pljačke ovije “abraka dabraka-fondaša”…ako je vjerovati našem Premijeru-za primjer među jevropskim kolegama…? E bo..ništa brez obrad/e/a-našega literate Obrada..koji nam se javlja iz Banana ladovine-villagi Kostanjice…iz višenamjenskog mandraća?

  • Što ćeś Jordane, evo Obrad nastavlja
   tradiciju 13.julca, koju si Ti napustio, prešavši i prišavši crkovnicima i nacionalistima.
   Oće li ta kazma, kopaš li duboko ?
   Loćika i rotkva su dobro rodile ove godine, ima li kaki fikus u Tvoj đardin !?! Jesi li se rascvjetao od jada, što se
   reščeprkaše ovi iz komunitade ?
   Demontaža je počela….

   • …Bsso_podsamareni u magareće popruge…minule vlasti od Autoremonta i ostalih @spomenika povijesti-DrPiSveto…od Kostanjice i vaše plantaže-zobnice-banana do Lipaca-Eksprotbilja Risan-Jadan Perast..sa menzom tvojom-vašom..dnevni boravak/naspram školja na Turski rt od Veriga..to su vaši dometi-plus Škaljarski ogranak razvoja nekadašnjeg Kotora…do Jugoslovenske zone u Grblju koji su finansirali prevareni narodi SFRJ/kroz tvoje/vase postapalice/julski ustanci/41…kontajuci onaj ti ME DJEDA tvoga 12.srpnja.1941 drazni podsamareni u popruge magrece..sinjor Basso…cuvaj se nailaze ti/vam ja vam jemac ovizi te su SLJEGLI na svoje more Dukljansko…Crnogorskog…a ne ovizi ti vi…oni iz vase Austrijane…i ostale west civilizovane ajvane od ajvana…!!
    Montaza je pocela..rekose da su ti vec skrojili ove magarece popruge..

  • Ooooooo oglasio se partizanski četnik Jole Drinjak
   poslije nekog vremena ,pauze ,šoka ,odvjetnik Demokrata kotorskih ,
   koproducent “Karampane” demonkrata kotorskih i odvjetnika što je bio u prvim redovima
   podrške protiv smjene Vladimira Jokića, odvjetnik grbaljski četnika…
   Zaboravio je Jole poruke DRUGA TITA, čuvajte mi Bratstvo i Jedinstvo kao
   zenicu oka svoga a Jole posred očnog vida…
   Naziva Hrvate krvatima, Gusinje mu je guzinje ,ovo zadnje prema svom obrazu…
   Obrade svaka čast na napisanom tekstu, samo naprijed,
   zasjat će Palaci poslije 24. Aprila
   Razvedrit će se nebo iznad Kotora grada, poslije nevere uvijek sunce zasija.
   Interesantno ne oglaša se Bokelj…nije mu lako a što ga tek čeka 24.Aprila…
   Leleeeeee….

   • Ooooooo, a oglasi se i jezuitski
    učenik franjevački!
    Ima li smokava pod Markat?
    Jesu li puni škartoci rogača ?
    Ćakulaš kao śora, zia Naša
    graziana.
    Oli na kupanje, čekaju te na
    Dančama , ” kotoranine” ,
    Đole štimuje gudo instrumente,
    glazbala i gosparku iz KK.

   • …ste sami odabrali..na potok ZVIJERIonjaka…pa mislite da svak mrzi svakoga ka vi PRAVOSLAVCE..koji su vam na sreću božiju popravili racu u obitelj Bijelićukova!!!
    Kako nas volio tako ti sve napredovalo…!!!

 3. Bravo Pavloviću, sad je vakat da
  se povrate “Otpisani” i poslože red i
  zakon za sljedeće dekade.
  Oni su vakcina protiv ovakvijeh,
  neznavenih i uzaludnjijeh političkih
  crnoberzijanaca iz reakcionarnih
  škafetina .

 4. Tako je kamrad, sve je nabijeno, ko
  zapeta puška.
  Samo da ne opali, zlu se ne veselili!
  Moderni jezuiti i petokolonaši
  pohode Trg od oružja, prepoznali
  smo ih, kao i one 27. Aprila 1941. god.
  što sa Ćirom Kamenarovićem , dočekaše italijanske fašiste !

 5. Iako je presjednica Skupstine rekla da su karnevalske svecanosti zavrsene, nastavio se igrokaz .Slamni sud donio je prvi put oslobadjajuću presudu za Kotorskog Krnja. Na zalost malobrojnih maskara nije bilo spaljivanja, pa su se brzo razisle bez ikakve feste.Karampana nije izasla jer autori nisu imali sto da kazu. Naime, naučeni na stalno ponavljanje istih floskula , odustali su od staro- novog pisanja. Kotorani kao stari posprdoni samo su rekli Fijasko

 6. Obrade,

  Jesi li ti ono u Dps?
  A nemo(j)te vi samo predavanja drzati.
  Oni tvoji za koje skupljas potpise i glasove po Morinju i Kostanjici su doveli grad na nivo Šavnika na moru.
  Pokrij se s tom kapom po ušima i svoje frustracije pokušaj da vidaš na neki drugi način..

  • Bokelj, jesi li sa popovima i lopivima,
   u četnicima ?
   Nećeš Ti i ostali Tvoji nikogovoći
   usrećivati Crnogorsku Boku i primorje,
   ima nas đetića iz vrleti i odole koloko
   hoćeš, koji volimo svoju domovinu.
   Ti imaš rezervnu, zar ne, pa tamo Tebi
   i jeste mjesto , soli malo oravačku so
   po Šumadiji i balvaniji ….
   Obrad nije sam i nije bitno što je
   u DPS, to je “narodni živac”, a ne
   oravačko okljevalo, kao Ti ,
   samozvani , separatni, “bokelju” !

   • …Gospar Grujo_dan CULO ROTO…DA JE VAŠA ZVANIČNA POLITIKA-DrPiSveto BILA do 2003 godine-“da ste ponosni na srpsko porijeklo i crnogorsku državnost”-u znak pažnje prema živome i mrtvome PAŠČETU iz Požarevca-koji vas je SAMARO i JAHAO 17 godina 4 mjeseca i 10 dana…tačnije od stare srpske godine 1989 do 21.maja.2006 godine…potrošenih u “spašavanju srpstva i kosova-u Svetoratu za mir”…na Konavle i Dubrovnik!

 7. Bravo Obrade.
  Jedini nedostatak je što te oni,tamo njima neće razumjeti,čak ni satiričar,pjesnik i književnik kako ga glumac najavljuje.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.