Obrad Pavlović: Osvećenje protiv osvješćenja

13
Krst

Ovo je prva, a nadam se i posljednja stranica dnevnika jednog ateiste. Piznajem da nijesam iniciran u sve misterije pravoslavlja, pogotovo što su promjenljivije od vrijednosti srpske nacionalne valute. Moguće da je to tako  i zbog  tumačenja velikodostojnika crkvenih, na čelu sa Amfilohijem. To je znate onaj koji računa na naše kratko pamćenje, izgleda najčešće s pravom. Zaboravljamo kako smo na Vezirov most prikivani, kopiladima proglašavani… zaboravljamo mu govor na sahrani  zlosdrećnog srpskog premijera Zorana Đinđića. Pa i onaj moleban za upokojenje Srpske Vlade, koji mu čak ni Srbi nijesu oprostili, a čak se i patrijarh od tog zločinjenja ogradio. Eto takav Amfilohije, da mu mnoga druga nepočinstva ne nabrajam, preko noči postade „POMIRITELJ  ZAVAĐENE BRAĆE“. Nešto zazebe oko srca od tih pomiriteljskih namjera, koje izjednačavaju dželate i žrtve.Sve što se o Amfilohiju može reći već je rečeno, svodi se na puko ponavljanje činjenica, kojima se može promijeniti redoslijed, ali ne  i autentičnost.

Obilježavanje 1700. godišnjice Milanskog edikta, jednog od ugaonih kamenova savremene civilizacije, bezbroj puta gaženog i ponižavanog, koji je uprkos svemu preživio, poklopilo se na volšeban način sa osvještanjem jednog, po gabaritima, monumentalnog hrama u Glavnom gradu Crne Gore. Bio je to lijep povod da se okupi sva pravoslavna bratija, da nam još jednom kažu da ne postojimo.

Da se nešto kreće u prilično pogrješnom smjeru, odnosno da do neba zaudara, moglo se osjetiti i po tome što sam i ja na tu, hvale vrijednu manifestaciju bio pozvan. Odbio sam sa indignacijom, ne samo zbog  ateističkih svjetonazora već i zbog namjera koje se prikrivaju pod sjenkom osvještenja Hrama. Moje neprisustvovanje naravno nije bilo primjećeno, ali je bilo primijećeno prisustvo onih, koji su bili uredno pozvani, ali nijesu imali građanske hrabrosti, a ni ljudske savjesti da takvom pozivu odole. To su oni čija imena zna cijela Crna Gora, koja je većinski za njih glasala i bila ponosna na njihove  pobjede… Dali su na taj način specifičnu težinu Amfilohijevim tlapnjama o našoj neznavenosti,   – šta je to crkva? Ubjeđuje nas da postoji samo jedna pravoslavna, a onda mu se neoprezno omakne – svetosavska, Onda za njegovo orgazmično zadovoljstvo Filip doda kanonska! Jeste Bismilahi! Kanonska baš koliko i ona konzerva na Rumiji, koju izjednačavaju sa ostalim objektima nelegalno podignutim na teritoriji naše namučene i okravljene domovine, koja do dolaska Mefistofelesa  Moračkog, nikada nije bila tako ponižena. Nikada nije bila ni u tako hibernirajućoj šutnji, sem rijetkih izuzetaka, čiji glasovi nalikuju na vapaj žednih u pustinji… Nešto mi zgodno pade da na ovom mjestu citiram Njegoša:

„…E da ima ikog na svijetu
da požali ka da bi pomoga…“

Njegoša često citiraju i oni, okupljeni oko Amfilohija, ali to zvuči neuporedivo bogohulnije nego da ja počnem da pjevam psalme. Ne morate  toga da se plašite, ta me bijesna buva još nije ujedala, inače se ne bih bunio protiv pokušaja da se pjesnik, mislilac, vladar  i asketa cetinjski za sveca proglasi. Nije Njegoš bio asketa svjetački, već duboko duhovni u svojoj planetarnoj samoći u kojoj su se tako veličanstvene misli u stihove iskivale…Mnogi su te stihove „pročitali“, a ja ih još uvijek iščitavam, dok se užasnut okrećem na drugu stranu da ne čujem, kako reče jedan moj prijatelj, „dva loša ubiše Njegoša“, kako to rade Amfilohije i Fićko citirajući svaki njegov stih, posvećen veličanju Srpstva i Kosovskog mita, ali ih nikada ne čuh da pomenu i onaj; „…u pamet se dobro Crnogorci“… „ I što ću vam duljit lakrdiju“, bijaše osvećenje hrama, nakon kojeg bi Crnogorcima moglo biti ostavljeno da se prisjećaju Jeremijinog plača nad Izrailjem:

„Svjetliji od snijega kneževi bijahu njeni

i bijelji od mlijeka

Obrazi im crveniji od  merđana bijahu

lice im kao safir bijaše

Lice im tamnije od crnice

ne poznaju se na ulici

koža im je za kosti prijenula

suva kao drvo…“

Da nas ne znam kakvi smo, i grdni i naopaki, na zlo spremni i brzi, ali uz sve to imamo jednu osobinu za koju ne znam da li je teže probuditi ili ustaviti kad se probudi… Pa  „NEKA BUDE ŠTO BITI NE MOŽE“

13 KOMENTARI

 1. Altair,Vlado,Konstantine ,kad je tako kao sto pricate zasto je Amfilohije trazio 1992 sinodu Ruske Crnkve da izbrise iz registra od 1850 god crnogorsku autokefalnu crkvu i zasto je taj gad to ucinio kad po vama ne postoji CPC.Po vama nije bilo ni zelenasa u CG 1918 samo bjelasi tj Srbi.Vama sve crnogorsko smeta i radi bi bili da mozete kako ponistit 2006.Sa istim ste zarom naginjali na paljenje Dubrovnika i uzivali u Srpstvu do 2006.Od tada trunete u mrznji,pa trunite a za Amfilohija ne brinite njemu je najbolje Novak uzeo mjeru a Bogu nece utec,dzaba mu mantija svestenika ustvari je samo jedan obican Srpski radikal i sa tom ulogom je i postavljen za vaseg Vladiku.Nek vam je sretan.

 2. Poštovani autore,
  Ovo Vaše slovo mnogi i ne razumiju ali ste mene oduševili.Međutim, jadno je što mnogi ne razumiju da nema Crne Gore ponovo u evo kojem krugu. Dante pomozi!A tako smo se radovali, masovno je na referendumu vratili među žive i ponovo AMFILOHIJE taj crni pop vlada.Svaka im čast ! nama nada da još mpžda nešto može da se spasi.

 3. Obrade, svaka ti cast.

  Em sto lijepo zboris, em sto si rekao sve sto treba da se cuje.
  Nemoj se nikoga stidjet niti da te bude od ikoga sram.
  Ovi sto te pominju.
  I ja sam ti drug i prijatelj.

 4. Pikaz istine …od š do b….:

  “Umreću pomirit se neću
  zašto Crnogorce obdarene ljude,
  prate dogme i večne zablude?”

 5. I Martin Luter se davne 1517. god. “odmetnuo” od Pape i katoličanstva,
  osnovao svoju protestantsku (luteransku) crkvu, ukinuo celibat
  i oženio se. Papa Leone X ga je prokleo i ekskomunicirao iz katoličke
  crkve.
  Engleski kralj Henry VIII, nakon što mu je papa Klement VII odbio
  dozvoliti razvod braka od Katarine Aragonske, 1533. osniva
  Anglikansku crkvu, a 1534.god., Aktom o supremaciji,
  engleski suveren je ujedno i vrhovni poglavar anglikanske crkve.

  I CPC je osnovana kao odmetnička crkva, registrovana kod
  policijske postaje u Cetinju. Svevaseljenski patrijarh
  pravoslavne crkve Vartolomej ih je anatemisao i izopštio
  kao odmetnike.

 6. Obrade stidi se ovo ti porucuje jedan od tvojih skolskih drugova.
  Jadan si i nesretan kad moras obajavljivati sta ti drugi naruce.
  Ako ti neznas ja znam dobro i ko si i ko su ti cestiti roditelji, tetka Vide i dobra braca (Risto nije ziv i bolje je da ne gleda ovu bruku i sramotu). Ako ne radi mene stidi se radi njih.

  • Pa ljudi moji da li ipak mislite da postoji razlika izmedju krsta. To je samo namjetnuto radi podjela a KRST je jedan i samo jedan kao sto je i BOG. To bi bilo isto kao kada bi pitali da li je to ptravoslavni ili katolicki Isus Hrist…

 7. Vaseljenski patrijarh Vartolomej kazao je da osveštanje Sabornog hrama predstavlja poziv na jedinstvo crkve, dodajući da “niko nema vlast da stvara nove pravoslavne crkve na ovom prostoru”.

  “Crkva nije udruženje i sud ne određuje njeno postojanje i status, već je Hristos osnovao i njom samo mogu da upravljaju njegovi apostoli i njihovi naslednici, a ne bilo ko koji oko sebe okupi svoje pristalice u tu organizaciju nazove crkvom”, poručio je Vartolomej.

  On je kazao da treba poštovati kanonsku procedure, i da je neprihvatljivo da “neka lokalna crkva sebe proglašava za autokefalnu”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].