Obrad Pavlović: Otvoreno pismo nadležnima i onima koji to nijesu

7

 

Oduvijek sam se grozio i primisli da moram da se bavim trivijalnostima, makar i onim koje korespondiraju sa najnižim egzistencijalnim nivoima, ali me tješi što to nije uspio da izbjegne i jedan Žan Pol Sartr, ma kojiko se trudio da to izdigne na jedan viši – filozofski nivo. Kod nas je nažalost sve osuđeno da funkcioniše na nekim znatno prizemnijim razinama, koje preziru civilizovanu komunikaciju među ljudima, a još više komunikaciju pojedinca sa institucijama. Nažalost, ovog puta ne istupam kao pojedinac već u ime nekog, po meni respektabilnog broja ljudi čija su elementarna ljudska prava ugrožena na najbanalniji i najprostačkiji način.

Najdirektmije, građani mjesne zajednice Morinj su kontinuirano ugroženi od lokalnog prevoznika “BLUE LINE”-a Herceg Novi, koji je na opštinskom tenderu dobio monopolsko pravo na svim linijama. Već u samom startu(više od deceniju ranije) je prestao da se pridržava ugovorenih obaveza.Tako su naša školska djeca ostavljana na pola puta odnosno u Risnu, iako sa regularno kupljenim kartama.Ostavljana su djeca po ciči zimi i po nevremenu, Prevoznik se pravdao (dok je mislio da je pravdanje potrebno) samovoljom bahatih vozača. Kad je njegova bahatost nadrasla bahatost vozača, počeo je da nam stavlja do znanja da je i iznad lokalne samouprave i iznad zakona.

Koalicija koja je u ne tako davno prošlom periodu vršila vlast u Kotoru bila je na vrijeme upoznata sa našim problemima. Ovo govorim iz prve ruke jer sam upravo ja napisao predstavku tadašnjoj vlasti: Predsjednica optinskog parlamenta, gospođa Dragica Perović me je nazvala i pitala da li je moj dopis politički  motivisan, a nakon mog odričnog odgovora, preduzela je sve neophodne mjere i prevoznika obavezala da poštuje odredbe tendera. “BLUE LINE” je to izvršio, ali je sačekao smjenu vlasti odnosno kratak intermezo bezvlađća i krenuo sa istom praksom. Napominjem da je došlo do nekolikol sastanaka sa predstavnicima prevoznika i Sekretarijata za saobraćaj sa jedne strane i predstavnika mjesne zajednoice Morinj sa druge strane. Uzaludno je bilo naše nastojanje da u civilizovanom razgovoru dođemo do nekog kompromisa, jer je pomenuti prevoznik sve izigrao. Željeli smo da vjerujemo da ne postoji sprega struktura Opštinske vlasti i prevoznika, ali me ponašanje ovlašćenih lica sve više razuvjerava. Kako drugačije da imamo prihvatljivo objašnjenje za ovako bahato i ignorantsko ponašanje “BLUE LINE”-a.

Zbog svega navedenog obraćamo se:

Aprcović Željku Gradonačelniku

Suđić Jovu Predsjedniku SO Kotor

Seferović Sonji Potpresjednici SO Kotor

Lompar Tamari Sekretarki za saobraćaj

Ovakvo naše obraćanje mora se shvatiti kao posljednji pokušaj da se stvari rješavaju u zakonskim okvirima i institucijama sistema. Ukoliko se natavi sa ovako ignorantskim odnosom, preći ćemo na neke druge vidove borbe za naša prava, a one kojima se ovaj apel upućuje držati direktno odgovornim za sve moguće posljedice. Po prvi put glasno izražavamo sumnju da sve ovo ima i svojevrsnu političku pozadinu, budući da je poznato da su stanovnici MZ Morinj na svim izborima, a naročito na referendumu bili na strani državotvornih političkih subjekata, što je veoma lako provjerljivo, kaže se u dopisu dostavljenom Skala radiju koje, u ime 156 potpisnika peticije i u svoje lično ime potpisuje Obrad Pavlović, aktivista MZ Morinj.

7 KOMENTARI

 1. Vlasnik Blue Line je davao Maji autobuse za sve potrebe pred izbore i na tu poziciju je idanas….Ovaj pavlovic se zagubio od filozofiranja

 2. Nije bitno ko je za koga glasao bitno je da svi imamo problem sa prevozom pa glasali opoziciju ili vlast problem je za sve isti i zato smatram da je bitno da se svi udružimo u nastojanju da dobijemo normalni gradski prevoz.Podrška za nastojanje da se nešto uradi nadam se da će narod shvatiti da politika slabo kome dobro donosi a da je zajedništvo jedini način da se ostvare ciljevi.

 3. Vlasnik blue line je rodjeni brat bivseg direktora komunalnog preduzeca Kotor Mladena Lucica,Bosko Lucic

 4. Sve sto je napisano u vezi blue line je tacno i treba ih nauciti da postuju ono sto su potpisali ili im oduzeti linije. Politika odje, Obrade, nema veze. Znas ti to dobro, interesi su odje najbitniji. Nemoj, namjerno, mijesati stvari. Znas ti najbolje kako su Morinjani glasali na zadnjim izborima, uglavnom kao i svi gradjani kotorske opstine, a to znaci protiv sadasnje vlasti. Druga je stvar sto hocete da dobijete redovan prevoz a da se nekome ne zamjerite i da, eventualno, okrivite prethodnu vlast, kada ste jedino imali redovan prevoz. Dje vam je zvanicni stav mjesne zajednice. Kada ste imali, zadnji put, zbor gradjana. Niti jedan, a sada pogotovo necete.Jer bi mjestani rekli sto imaju. U svakom slucaju podrska za ovu inicijativu jer je nedopustivo da je ovo dozvoljeno jednom i jedinom prevozniku u kotorskoj opstini.

 5. Znači gazda Blue Linea, ma ko bio,
  pokušava preko đaka privoljeti
  Morinjane da ne glasaju za aktuelnu vlast !?!
  A koju i kakvu bi to vlast takvi
  “Plavi elemenat” htio ?
  Novu tamnicu naroda ?
  NO PASARAN !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]