Obrad Pavlović: Riječ protiv

15
Obrad Pavlović

Pod jednim od svojih najvećih nedostataka podrazumjevam činjenicu da posjedujem samo fragmentarno pamćenje, pa mi se tako pojedini fragmenti vraćaju u najnezgodnijim trenutcima, tvrdoglavo me podsjećajući na to da se ne dešava ništa novo, već da se sve ponavlja, mada na nižim nivoima. Tako sam se nedavno prisjetio jedne replike u crnogorskom parlamentu, koji istina na volju tada još nije bio potpuno crnogorski. Replicirajući poslaniku Miodragu  Vickoviću, njegov kolega Srđa Božović je rekao: „Gospodine Vickoviću, vi u pokušaju da budete komični – ispadate smiješni“.  Miodraga Vickovića više nema u crnogorskom parlamentu po volji Božjoj, a Srđe Božovića po volji narodnoj.

Fragment mi se iznenada vratio dok sam  čitao najnoviji broj  „KARAMPANE“ , lokalnog lista za humor i satiru, koji na žalost po svojim dometima postaje sve lokalniji, tako da prestaje biti čitan čak i na području Južne Tabačine kao i ostalih autonomnih oblasti kotorskijeh.

Fusnota:  riječ lokalmi izvedena od glagola LOKATI.

Zamislite na primjer humoristički list  sa smislom za humor jedne Mirjane Marković, širinom obrazovanja nesuđene ministarke kulture, narodne pevaljke, čijeg se imena ne mogu sjetiti, pa do moralnih vrijednosti onog  jado- našega, što je do Italije hodio da nas opanjkava, tužaka i špijaje. Znakovito nalik tome su i urednici gore pomenutog lista, koji umjesto da nas zasmiju – izazivaju osjećanje da je satira na humoru, zbog čega je siroti humor izgubio prvo slovo,(za one koji baš nijesu pretjerano skloni profinjenijim igrama riječi – satira je na umoru) kao što se uvijek nešto mora izgubiti u neprirodnom seksu.  Po svemu bi se reklo da su sa preležanim zauškama stekli doživotni imunitet na svaki oblik komedije. Upinju se da nešto kažu, pa to ispada nešto konfuzno bezglavo i bezrepno…  Najgore od najgoreg je praznoslovlje, koje su zvučno nazvali suđenjem karnevalu. Ime i prezime karnevala,( neću ga ponoviti iz profilaktičkih razloga) govori o stihoklepačkoj bezidejnosti koja je dovela dotle da već neki zlobnici šapuću da im je ta vještica prizvala kišu da se karneval ne bi održao. Neki opet tvrde da je Biskup odložio kišu baš u inat organizatorima.

Dok sam čitao to dugometražno isprazno sočinjenije, pade mi na pamet kakvo bi bilo Njegoševo mišljenje o vješticama da je znao ovo što zna društvo okupljeno oko karnevala. Siguran sam da se neznavenom Njegošu ne bi neoprezno omakli stihovi:

“… Đe vještice što govoriš Vuče

Nema toga ni u jednu knjigu

Nego laže ova babetina

Ali može nešto drugo biti“…

Bijaše to nekakva babetina koja šćede da pomuti Crnogorce, no u tome nije uspjela jer je tada bilo više Crnogoraca a manje babetina, što se za ovo vrijeme baš i ne bi moglo reći.

Uvijek kada čujem da se priprema nekakav lov na vještice ili njihovo spaljivanje, – uplašim se, jer znam kuda to vodi… Ko je rekao da se vremena  velečasnog Dominika Guzmana neće vratiti. A onda se prisjetim one stare latinske sentence koja glasi – „Sultum facit fortuna quem vult perdere“ a u neizbježno slobodnom prevodu znači – Sudbina napravi budalom onoga koga želi uništiti. Vjerujem u istinitost sentence mada mi nije baš potpuno jasno zbog čega ovi od sebe prave budale i bez pomoći sudbine..

Vjerujem u nekakva ciklična ponavljanja određenih perioda  u razvoju   ljudske vrste i srodnih joj podvrsta. Dok sam čitao optužnicu i odbranu PROTIV karnevala, shvatio sam da su tužilac i branitelj na potpuno istom zadatku, kao u najboljim vremenima Staljinovih montiranih procesa, kojima smo i mi dali značajan doprinos u vrijeme Inform Biroa. Sad čekam da mi neko kaže kako je od tradicije lako pobjeći…

Priznajem veoma me je dojmio i tekst lajave žabarice, koja je primjer neuspjele mimikrije. Uzaludno joj je da mijenja pol jer se prepoznaje po dužini nosa kao i dužini uvoda u ono što ima da kaže, a to je –  ništa. Ako negdje bude optužen zbog toga da zasmijava narod svaki sud će ga osloboditi uslijed nedostatka dokaza.

Nekako sam se priznajem bio naoštrio da polemišem sa onim što je hvale vrijedna „KARAMPANA“ obnarodovala, ali kad sam ne žaleći truda pročitao to somnabulno mlaćenje prazne slame, odustao sam. Zapravo nema se tu sa čim polemisati.

15 KOMENTARI

 1. …na one štu su ti mazili onu što te komšiluku podarila…sa i breztrzajaca kalibra do jednoipo cola? Zato tako dobrano gruvaš iz tuđih cijeviiii….

 2. Bravo.Tekst pisan intelektom a ne kandžama i šapama kao ovogodišnja Karampana. Šteta za jednu lijepu tradiciju.

 3. Ako ne umiju neka barem iz arhiva uzmu stare karampane na čijim fojevima vrca humor, satiram, alegorija, male i s mjerom i ukusom loklane šale i pošalice, a ovo je opšta bruka. Slažem se sa ovim što je napisao Pavlović, rijetko hrabar da se i potpiše iza toga što misli i piše.

 4. Baš je lep čovek,još ako sluša Mitra Mirića i kraljicu našu DARU BUBAMARU lepo bi bilo 🙂 🙂 🙂

 5. Mladjima dat rijec a oni sto bauljaju pjani Kotorom i što su isempjali neka šede doma u pensiju i bolje bi im bilo da muče. Svak svoje rabote a neda tun prave raydor i blčate Karampanu neistinama i glupostima no da nas rayvesele a ne udarat tamo dje nema osnova

 6. ..brao ti ga brao e dobro ga opisa-a zaboravi sebe da ti Risti Amfiju ličiš na ono ispod njegove mantije-nero duro!

  • Znači liči na Kalašnjikov ili Hekler a ne na ono što bi trebao da ima,
   na Kalašnjikov i Hekler što ga je Arkan nosio u Manastir,
   dok je primao blagoslov od Rista Sotone,
   Na Kalašnjikov i Heklere što si ih ti dijelio kad si rabotao za onu stranku !

 7. Ovako isto mislim ali ne umijem napisati zato vam šaljem podršku. Ne poznajem vas ali čitam često kako razmišljate i bez sakrivanja i u rukavice svojim imenom i prezimenom i još se lentrate i potpišete i stojite iza svojih riječi. Neki glupani i šuplji vas ne razumiju ali ovi škrabatori žali bože nekadašnjega kapa Martinovića,znaju što ste im poručili.Skala radio im je drača u grlo ali se nadam da če im dugo još biti.Samo me interesira zašto je Jovica protiv ovoga našega kotorskoga radija koji se nije skidao s njega. Što su mu učinjeli pa je okrenuo bandijeru,baš bi htio znati. Bolje rečeno on je sam sebi okrenuo škinu.

 8. Karampana nikad gora a materijala nikad više! Boje se prpapa, prpa a sve veliki demokrate i narodni tribunali bumbići. neka se zove dogodine Ćućona!sad se udvaraju Stjepčeviću do prve krivine ili dok je na vlast a čim pasa po njemu kao po Ćatovićki ma kad je pošla.

 9. Ja vam se gospodine Pavloviću isto malo čudim. Da li je moguće da su i ovoliku Vašu pozornost izazvale malograđanske najsitnije podvale za koje autori misle da su remek djela? imate Vi o čemu jako i sa pravom satirom pisati i rado pročitam vaše tekstove.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]