Obrad Pavlović: Šah u metrou

3
Obrad Pavlović

“REGNARE NON VULT ESSE QUI INVISUM TIMET” Neka se vlasti ne laća onaj ko se plaši da će biti omrznut.

Poznata kotorska iluzionistkinja je prijavila nadležnom redateljstvu da joj je nestao zec kojeg je često vadila iz šešira. Ubrzo joj se javio “pošteni” lupež i obavjestio je da mu je veoma žao, ali joj je zeca ukrao jer je bio gladan, a sa njim i čitava  porodica, koja se napokon pošteno najela.
U nečem što bi moglo nalikovati na post scriptum, iako se lopov oćekivano nije potpisao, umoljava iluzionistkinju da ga nauči kako da vadi zeca, a šešir će pošteno kupiti. Gradom je danima odjekivao gromoglasan smijeh, a onda se sve to da prostite na izrazu – uozbiljilo? Iluzionistkinji je iz šešira umjesto zeca ispala jedra i zrela jabuka, rasni zlatni delišes. Narod kao narod prozreo je nevješto izveden trik i zluradim podsmjesima propratio obrt, koji se uvijek loše završi po nevještog izvođača. Međutim kako nije bilo nikoga da tu ponuđenu jabuku zgrabi i zagrize, rizikujući čak i praroditeljski grijeh, mađioničarka je jabuku vratila u šešir i nastavila kao da se ništa nije dogodilo. Zapravo i nije, osim nekih naizgled nepovezanih pojava, bremenitih znakovitim pošljedicama.

Evet efendija u Otomanskoj imperiji bijaše sultanov službenik, koji je na sve što Padišah kaže, mudro klimao glavom. Nije on to radio zbog toga što je želio da ispadne uman već zbog toga što je bio dobro plaćen. Funkcija je ukinuta dolaskom na vlast Kemala Ataturka, ali je kao profesija opstala iziskivana nužnom potrebom. Kako se spuštala prema nižim vlastodržačkim nivoima postajala je sve brojnija, šireći se uvlakačkom progresijom. Istini za volju ne više plaćena jer toliki broj ne bi izdržao ni budžet najrazvijenijihdržava.
Pobogu, -a zašto onda- pitaće neko neznaveni.
Pobogu pa zato što misle da će jednim klimanjem glavom postati umniji. Zbog klimanja glavom bijahu spriječeni da dohvate prezrelu jabuku iz prvog dijela priče. Isak Newton je prema nepotvrđenoj  legendi formulisao zakon gravitacije kad mu je zrela jabuka pala na glavu. Zamislite šta bi se desilo da je on u tom trenutku klimnuo?

Isak Newton je odigrao prvu partiju šaha naslijepo protiv velikog znalca hemijskih i alhemijskih naučnih diciplina, Roberta Bojla, a ovaj mu uz čestitku predao predsjedavanje Sionskim Prioratom. Newton je predsjedavanje pred smrt predao Charlesu Redklifu, titularnom engleskom plemiću, izuzetno upućenom u tajne okultnog i ezoteričnog. Njegovi ogledi o podzemnim tokovima predstavljaju svojevrstan predložak za planove gradnje metroa.Prvi metro koji se ne zasniva na tim iskustvenim spoznajama je Kotorska podzemna željeznica. Sa nekoliko linija povezuje Prčanj, Petnjicu, a pruža se i prema susjednoj, sjeveroistočnoj državi.

Na jednoj od linija metroa nedavno počela je da se igra nevjerovatna partija šaha, u kojoj su figure samo pješaci i konji. Kraljevi su van table i čekaju pogodan trenutak da uskoče u igru. Ne igra se ni po kakvim važećim pravilima, pa se na tabli smjenjuju konfuzija i haos. Čeka se da u metrou nestane svijetlo, a kad se ponovo vrati pobjednik će biti pozdravljen od Evet efendija. Pa nek im je sa srećom.

I tako Kotor sa svim svojim suvenirnicama,ćilimarnicama (u nekima se prodaju čak i leteći ćilimi) muzejjem mačaka i manje značajnim pomorskim muzejem polagano utapa u bezlično sivilo, najbliže nepostojanju. Pomišljam da mi se iz tame nesjećanja ničim prizvan kao odjek vraća Jeremijin plač nad Izrailjom:

“Žalosni su drumovi Sionski

niko više na praznik ne ide

i sva vrata njegova su pusta

svještenici uzdišu njegovi

žalosne su đevojke njegove

a i sam je pun čemera

pobjediše mučitelji njegovi

Spokojni su dušmani njegovi…”

Možda je posljednji trenutak da se vratimo našem Kotoru da bi se i on mogao vratiti nama. Inače ćemo u bliskoj budućnosti slušati samo gromoglasne Jeremijade, zalivane rijekama krokodilskih suza…Zbog toga su svi koji žele dobro ovom gradu pa i ovoj državi izgubili pravo na ćutanje.

3 KOMENTARI

 1. Poštovani kamrad-e, kad dovaćaš misticizam i spiritualizam oli okultno i ezoterično, obrati pažnju na
  “museo della gatta”, pari Mi se da nije
  slučajno na piazzi od cineme!
  Svi gledaju filmove, ali im červelino
  ne rekognoscira, zašto su se mačkojedi,
  tj. “manjagatti” baš u Kotor ponovo
  povratili(?)!
  Naime , vlasnik Pietro Pazzi ima “čudno” i neočekivano prezime!
  Svakako treba pogledati film
  Hanibal Lector, gdje glumac Antony Hopkins u Toskani, na ritualan način, u ulozi masovnog ubice, na balkonu
  ubija inspektora polizie, koji mu je ušao u trag, rasporivši ga i gurnuvši sa balkona, kao što je stradao i njegov plemićki predak, sa utrobom prosutom
  vani, na očigled građana!
  Inspektorovo je ime Pazzi , kao i
  padrona muzeja makakaka, trebalo bi malo istražiti, da li su možda u srodstvu, okulto i ezoterično ili je to
  “slučajno”, mada je Piettro iz Venezie!
  Kako god i naš vikar, što abitava u
  isusovačkoj kazi (IHS), preko puta
  “mletačkog offisa” je često viđen u njegovom društvu, bez Freddy-a,
  Piettrovog kumpanja, pola jevrej-pola
  talijancin !
  Lapido iz lapidarijuma ima i okultne
  likove, poput orphana (orfeusa),
  polomljenog iznad ulaza u opštinu,
  o čemu gradski reakcionari pojma nemaju, jer bi digli frku, kao što
  kukumavču za “polomljenim” Bižantom,
  koji se izgleda zalud borio pred Lepantom, evo turci preplaviše Kotor,
  bez borbe, i ne samo oni.
  A što bi dali da znaju što se tu zvanično
  “nije dešavalo”, tokom italijanske okupacije, pod nadzoron Pacelli-jevih
  kroćata!
  Kod Sionskog Prioritata, nisi mencovao
  iluminate, mogli bi uždit kandele u
  Metro di Cattaro, a niko ne pominje ni prazan grob sv.Petra na Rimskim brežuljcima. Da Vinčijev kod je
  otkrovenje za mnoge, a treba obratiti
  pažnju i na “Tajnu Torinskog pokrova”,
  Opus Dei nisi pominjao, to su oni iz reda što sami sebe šibaju, šibalići do krvi. Ima i gori, tajni red , “ruke sv.Mihaela” , to je lijepo opisao
  Juan Gomez Jurado, 2012. u
  knjizi : “Božji špijun”, skini je u pdf-u
  (198 str.) !
  Tako Obrade, obradi mačkojede i
  njihovu “okolinu”, inače su Ti ispred nosa po pjazzi od kina !

 2. Umno.i poučno ..nažalost Kotor smo prodali klimanjem glave….pridošlice nas izgurali a mi srecni što možemo se malo prazniti ovde pljujuci druga mišljenja bez obzira da li su istinita..dobra..iz srca….
  Nema više Kotora…na našu žalost….

 3. Genijalan tekst em si me nasmijao pa rasplakao i na kraju postidio jer u moru krokodilskih suza ima i mojih nemoćnih od kojih se neće podići plima

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]