Obrad Pavlović: Spremte se spremte za dom spremni

119
Obrad Pavlović

Odletjele godine kao jata ptica selica, ali se ne vraćaju. Sjećanja postaju sve nesigurnija i maglovitija, sem nekih koja su se zaboravom borhesovski urezala kao dublji oblici pamćenja. Nekako mi sada beskrajno udaljene izgledaju godine u kojima sam vjerovao da treba da upišem i studiram pravo. Srećom i po pravo i po mene takva se namjera nikada nije realizovala. U tim vremenima sam neselektivno i nesistematično gutao pravnu literaturu, prpremajući se za prijemni ispit. Malo je toga ostalo u sjećanjima, a izronilo je povodom ovovremenih dešavanja, čijim konfuznim spregama gluposti i bestidnosti pokušavam pronaći bar hronološki smisao.

“Modernoj državi svojstvene su dvije karakteristike: postojanje sfere suvereniteta države i postojanje sfere oslobođenja od nje.

Jedino ukoliko suverenitet postoji, govorimo o državi kao takvoj. Suverena država postoji nezavisno od borbi različitih grupa, koje postoje na nivou društva. Jedino moderna država štiti državu, čuvajući svoje granice, ona osvaja nova tržišta i proizvodi unutrašnje jedinstvo javne uprave i prava, razara lokalne, partikularne vlasti, ISTISKUJE CRKVU IZ SVJETOVNE SFERE, stara se o tome da borbe između društvenih grupa ostanu unutar određenih granica, ili se priklanja u iskorenjivanju neke od društvenih grupa uključenih u borbu, ako se dođe do spoznaje da je to nužno zbog dobra države. U isto vrijeme država u odlučijućim trenucima svoje egzistencije, priznaje izvjesna ljudska prava, odnosno jemči izvjesna područja slobode od države.”

Moguće da će neko pomisliti da je ovo ovako formulisao neki moderni mislilac, a neko malo budalastiji da sam ovo ja izmislio. Razuvjeriću i jedne i driuge preporučujući im blistavu knjigu “VLADAVINA PRAVA” Franca  Nojmana nastalu tridesetih godina prošlog vijeka.

Svega ovoga sam se prisjetio ovih dana kad je ponovo krenula bespoštedna medijska kampanja protiv Crne Gore. U svemu tome prednjači SPC, oslanjajući se na poražene snage, koje ponovo pokušavaju da podignu glave iz blatišta fašističkih zločina. Podmećući nam prijemčive priče o građanskom pomirenju, nadaju se da će tako zločini biti zaboravljeni i dati im pravo da ih ponove, kao što su to uradili i sramnih devedesetih. Kako je malo prošlo od onih dana kada su popovi blagosioljali zločinačko oriužje, na kojem se još nije ohladila prolivena krv nevinih, do Irinejeve izjave o položaju Srba u Crnoj Gori, koji je gori od vremena osmanlijskog carstva ili “demokratske NDH.

“Sermo datur cunctis, animi sapientia paucis” Govor je dat svima ali mudrost samo rijetkima-

Odmah se na Irineja nadoveza i Amfilohije. Amfilohije i zbori i tvori. Da bih ovo obrazložio prethodno moram  zatražiti oproštaj od velikog crnogorskog junaka Vuka Mićjunovića i velikog pjesnika Njegoša.., koji je heroja proslavio stihom – Mićunović i zbori i tvori-. E sa Amfilohijem stvar stoji mnogo drugačije! Ovo “tvori” izvedeno je od onoga što podrazumijeva produkt jednog tvora. Tvori Amfilohije odavno širom države koju ne priznaje, a od nje nemilosrdno otima sve što je njeno, privatizujući i posrbljavajući. Mora se ovdje napomenuti da je i država u mnogim slučajevima reagovala mlako i uzdržano. Novu salvu anticrnogorske histerije izazvala je najava zakona o vjerskim zajednicama, kojim će se regulisati pravni statusi i otkloniti mnoge nedoumice. Staće se konačno na kraj vjerskoj i eknomskoj anarhiji, potpomognutoj  nacionalističkim divljanjem.

Slijedeći Amfilohija, vrli predstavnici crnogorskih Srba malo prošetaju do Beograda, gdje ih više ne čeka Slobodanov kanabe i Mirin “cvetak u kosi”, ali tu su Vučići, Vulini, Dačići i ostala bratija. Zajedno leleču nad sudbinom srpstva u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu. Pridruži im se i po koja opskurna narikača profila Milana Kneževića ili Marka Milačića.

Ukoliko je tačno da se i najvećem mudracu omakne poneka glupost, od Marka Milačića nemojte očekivati da mu se omakne makar jedna pametna. U svakoj normalnoj državi bi mu se najprije izmjerila tjelesna temperatura, a potom bi ga preuzeli specijalisti neke druge struke. Šta bi dijagnosticirali prepuštam pomenutim specijalistima ali i čitalačkoj mašti. Ali ukoliko bar neko od pomenute gospode izgovori ono – Nek je vječna Crna Gora a ne složi “facu” kao da je progutao živu žabu, poput Andrije Mandića u nekoj TV emisiji, povući ću dosta toga što sam rekao, i to javno, pred licem čitave Crne Gore.

Jednom kad nacionaliostički orkestri odbace svoje raštimovane i izraubovane instrumente i kad se umjesto spomenika Pavlu Đurišiću krenu podizati dječji vrtići unučićima njegovih žrtava, neće se smiriti kosti u brojnim zaboravljenim grobnicama. Umalo da zaboravim… Ukooliko su tačne tvrdnje četnika da su se borili protiv Njemačkih fašista, zbog čega se nijesu pridruižli sovjetskim oslobodilačkim snagama, kad već nijesu htjeli sa Titovim partizanima? Moguće da će smisliti još neku laž, koju bi poneko mogao progutati, ali niko svariti. Odgovor je poznat. Bili su oni već tada zauzeti mnogo važnijim poslom, odnosno sveopštom bježanijom, na brzinu brijući brade i perući krv sa ruku. U društvu sa već poslovično uredno obrijanim i ošišanim ustašama. Nastavak je istorija.

119 KOMENTARI

 1. https://www.hop.com.hr/2016/12/21/ciganska-posla-devedesetih-je-mesic-ndh-nazvao-pobjedom-hrvata-danas-progoni-ustase/

  —To je taj uvaženi, visokopoštovani “Počasni građanin Podgorice”! Koji se nije udostojio, kao što je osnovni red, doći u Podgoricu da primi medalju. Otišli su milogorci da Stipici odnesu odličje na koljena – u Zagreb.
  Kad se padne na dno, to nije dovoljno. Kopa se još niže!
  Gospodine Obrade, pučanstvo želi da “naoštriš” tipkovnicu n ovu sramotnu temu.
  Uzalud ćemo čekati, objektivnan sud o “braći” iz lijepe njihove neće istipkati tvoja tipkovnica.
  Srbi su dežurni krivci za sva zlodjela. Na demonizaciji Srba još i danas “Međunarodna zajednica” troši milione $$. Ti intimno ne misliš tako, samo pišeš ono što želi čuti Ujka Sem.
  Zlatno pravilo novinarstva: Ne ugristi ruku koja te hrani.

  • Ala ga teras, neces za vazda.
   Trebao si 90ih ljepse pricati i obuzdavati “svoje” , i manje sa Arkanom i Frenkijem, prijetiti okolo.
   Mozda bi ovi popolo progutao udice
   tvoga parangala.
   Nako , da bog Te snasle “parangalove
   muke”! ( da ti se u loptu zamrsi)
   To Ti je najveca ribarska kletva!

 2. …o “gostovanja IDIOTA profu..Šešelja…u 27.okrug velja srbija-crnu goru ljeta na 24.kolovoza.1996.godine u “vili Perast”-tada u zakupu kod D.O.O.PIMA-Kotor!
  Molim-kratak odgovor..dal da napišem..kad je Šešelj gostovao u Podgoricu-a kad u Perast..? U očekivanju odgovora-naredan sam da adekvatno odgovorim o ovome “izgleda vrlo bitnom pitanju”-u funkciji “maskiranja”-nečijih svijarija iz tih veljih godina-srama i zastiđa-ne zabilježenog na ovim prostorima…?!!
  S poštovanjem,penzioner iz Prčnja Jordan Jole Drijak-naredan za “linč-od bande POKAJNIKA”?!

  • Aaaa probudija se plagijator.
   Brav-oooo , andiamo avanti!
   Che nova, nema Te na bazen?
   Triestine Te cekaju, novi mac!

 3. “Za lijeve greške spremni”
  Pavloviću ne spominješ ratni zločin i teror komunističkih bandita 1941-42. u Crnoj Gori.

 4. Jole, do dole, kako je sa srpskom burzoazijom?
  Bio si paz na dvoru, dolazila cetnicka emisarska kamarila iz Londona.
  Karadjordjevici bi opet bijeli teror sirili.
  Jesi li prokljuvio?
  Ti ne samo Jole da si preletacevic, vec
  preskakacevic, kao sto veli Tvoj
  pratilac “gradski” , veliki defetist i pobornik “robin hudstva” , hajducije i
  razumijevalac ‘gradskog terora’.
  Tu su i ostali koji te smirglaju i
  pameti privode.
  Jesi li zasluzio pod stare dane da Te
  mularija razvardava, kao Andriju Baju Jurjevica u Dubrovniku?
  Oli na bazen dolazit da vidis iredentiste
  na djelu?
  Ako neznas plivat , naucit cemo te roniti !
  Botilje vina , piva, komovace, maginjace i dr. cekaju na trpezi.
  Svakako ima i mrsa, ..

  • Evo Moj Donji grblju , i gen.BUDJONIju ,na ovome bazenu
   je ” jako uporiste” , gdje ove mudronje sa portala ne basta vizitat , a posebno ne oni Skaljar.
   Mada prisustvo “posjetitelja” skaljarskih je u porastu, tako da dolaze i neki koji do sada nisu senjani.
   Mora biti , da su citali ove komentare, pa stigose na ovu “eks teritoriju”, dok ima mjesta, jerbo se ovima iz konobe
   AKUSTIK ne zna ura, kad ce cijeli bazen anektirati, pa cemo finit na URC, a i Tamo je “neprijateljska teritorija” , jerbo parkiraju kombije gospari.
   Pravi kazin , vri kao ekspres lonac,
   svi fiscaju, a najvise oni sto barku vezuje ispod mosta, sa novim motorom
   sto mu ga je kumasin uvalio.

  • Okle se ti stvori rođeni pobjedniče? Još jedna špijunčina koja po Kotorskom otvorenom bazenu gleda ko što jede i pije.Prepoznata faca, koja mjenja imena po portalu ali uzaludno. Sreća što se može pročitati nešto i između tvojih redova, pa odmah prepoznati o kome se radi. Moraš papiti još supe i mesa da bi nekoga nadmudrio. Jedno si u pravu, postoje takvi koji su i prije nego li nešto progovore osuđeni na poraz.
   Gnjido doušnička, oćeš jednim udarcem dvoje muve. Teško, jer je ovaj gradski Hajduk namazaniji od tebe, a Bogami i naš Jole, kojemu ti bezuspješno pokušavaš biti “odvjetnik”
   Toliko od mene za sada, nevješto “kamuflirani”

   • …kad imamo tebe-na atento..da pomno pratiš -što nam po Kotoru rabotaju ove “špijunčine” što radu protivu vas “pravoslavaca obrezanije jezičina”…Odmori malo Ilija..kumim te današnjijem-BLAGDANOM “tvojiem svetijem DANOM -PREOBRAZENIJA GOPSPODNJEGA”…koje treba da ti donese..sve što jedan čoek može da zamirita svojime čestitijem kršćanskijem životovorenjem…

 5. Što ste se svi navalili da budete istoričari i da mlatite praznu slamu. Što ne pitate vaše žene da vam kažu kako su “Aroma” marketi podigli sve cijene za 30 %, pa je sada ulje kod njih 1.36 a bilo je 1,oo Eura, a veća cijena je i kod skoro svih drugih proizvoda. Valjda zato što je toliko mnogo turista ovdje pa da zarade od njih, a ne misle da smo i mi tu.
  Eto, to je tema za razglabanje, a ne prazni i šupljoglavi istoriografski komentari o nečemu što je samo jedan dio svega onoga što smo prošli.

  • Bravo, tako je.
   To je ono o čemu treba misliti!
   Zajebi ono što je bilo, nego kako dalje preživjeti među ovim lopovima.
   Još jednom bravo!

  • Zle domaćice kupuju svakog jutro, ili svakog drugog, po litar mlijeka u supermarketu po 0,90 eura! Ja kupim po dva pakovanja (24 litra) na akciji, po 65 centi za litar. Kupim po 12 litara ulja kad je cijena 1 evro za litar.
   Ko ima puno novca njega cijene ne interesuju. Njega interesuje da potreban artikal kupi kad zatreba. Domaćinstvo sa ograničenim budžetom mora da misli o svakom evru.
   Kuglice za WC, na primjer, na akciji koštaju 80 centi, sada ih treba platiti 2,40E. Ja ih kupim na akciji, ne dozvoljavam da me deru.
   Stvar je trgovca kako će formirati cijene. Ako ocijenim da je lupež, neću da kupim kod njega.

  • E zabrinuti, a sto bi bilo kada bi trebao u brigadu oditi i cuvat svoju i tudju kucu i nejac, bili mogao, obucen za sve to,
   ili neobucen – slusati obucenog?
   Domazetovici poput Tebe i onog sto grad svojata i skaljara sto se u misju rupu zabio i ostalih busijasa, naginjete
   petokolonastvu.
   Probudite se i pod barjak CRNOGORSKI.
   Nema drugog , ma kako sanjali.
   Treba da podignete Svoj ego.
   Roke mandoljine nisu za svakoga,
   zato takvi da se jave oko kazana ili u intendaturu , da ljuste krtolu i peru vesi peglaju i prisivaju puca.
   Ima drugarica, koje ce popunit redove.

 6. ***Šešeljev emisar,
  “Istina je ,da je avgusta mjeseca 1996 godine-u “vili Perast”-ljetovao Šešelj sa porodicom i najbližim saradnicima-među kojima je bio i Toma Tomislav Nikolić-”
  Ne mlati kao cavallo praznom zobnicom! (Neka mi bude dopušteno da upotrijebim tvoju poštapalicu.) Događaj o kojem naširoko mlatiš nije se desio 1996. nego AD 1992. Poslije tog negostoljubivog “ispraćaja”, prof. dr Šešelj više nikad nije dolazio u Montenegro.

  • U jeku rata od Konavala do Kupe/Korane/drave/Dunava..Ibra i Trebisnjice i Neretve..

   Mozda,mozda,ali tada nista nije bilo otvoreno..niti hoteli FJORD…ni vila Perast..niti je njima gazdovala PIMA! Vazno je biti kontra..po cijenu LAGANJA…izvinjavam se..ali vi LAZETE..a ne neko drugi!!!
   Vi znate veoma dobro i bolje,da LAZETE…nego da pisete ISTINU…drazni +mlacenje prazne slame+…
   Na vam je da otkrijete tajnu kada ,po vremenu i prostoru,odnosno odakle je proceran i dje je ,prije toga,boravio IDIOT SESELJ…I ko ga je hapsio…

   • Osenilio si, čovječe! Ja tebe neću da vrijeđam i neću da te nazivam protuvom koja ne govori istinu. Reći ću samo još jednom da su prof. dr Šešelja hapsili i u ćebetu iznosili iz Vile Perast u ljeto 1992.
    Pogledaj bolje u te svoje bilješke. Tim prije što se hvališ da si bio aktivni učesnik u inkrimisanim događajima.

    • …umjesto “vile Perast”-RABOTALI STE> na Konavle i Dubrovnik-i lovili po tada “srpskom primorju”-MUSLIMANE..njih 86-o kojima ni dan danas nema traga-ni abera-ali ima da je ova nesretna zemja platila porodicma likvidiranih Musimana-u Foču-preko 6 milona eura-na ime odštetekojeg je IZLJUSKAO -ka kavu babetinu u Skupštinu jebene zajednice takozvane “SRJ”-tadašnji ministar vojni-dr Slobo Gojkov Krapović-.Bokelj iz Budve(((tačnije do 1.studenog.1992 leža kući i prima funkcionersku platu-a prvog prosinca stupio na dužnost “Povjerenika za izbjegla lica-u opštini Kotor”)))< ka "rasčinjeni Sekretar Sekretarijata za NO Kotor-na LIČNI ZAHTJEV(jedini u istoriji vašega besčašća-rata za mir-na Konavle i Dubronik-za spas "srpstva i kosova"-podnio ostavku na sve funkcije u NO u Kotor i prema Ministrastvu odbrane-"26 okruga velja srbijatzv cg"na čelu sa njegovim tadašnjem miistrom Milom Đukanovićem-današnjim prešednikom ND Crne Gore…!
     Sa ovim prekidam svaku komunikaciju-u očekanju da nas izravno informišeš o tvojim NOTORNIM LAŽIMA-đe si naša-naša te jad u perčin ka što jest- da piše da je ljeta 1992 godine-iz "vile Perast" u ćebe apšen IDIOT ŠEŠELJ?!!!

  • …Šešelj u Crnoj Gori NAKON DVADESET GODINA…”u subotu 13.08.2016 godine u 10:00 časova…A u podnaslovu:”Nakon tačno dvije decenije,lider SRS dr.Vojislav Šešelj stiže u CG,saznaju Dnevne novine iz izvora iz ove stranke”!!!…

 7. Ne mogu vjerovati da ovako lako nasedete,svi vi koji ovoliko komentarisete,na ovom portalu,ovakve teme koje su omiljene dvojici konvertita.Ovome sto narucuje i placa,od nasih para koje su nam ukradene po raznim osnovama,i ovome koji pise za iste te pare.Dok je god vas avetinja koji se jos uvjek palite na ove njihove provokacije nece nama biti srece,a oni ce se i dalje rugati sa svima nama,sa punim pravom.Koliko god da ste,djelimicno,svi vi u pravu u svojim komentarima,ne dajte ovakvim likovima da se rugaju sa vasom inteligencijom.Njihova je poznata kao i njihov moralni Milo-kod,ali je ocekivati od vas,ako imate zrno soli u glavu,da ih ignorisete pa ce i oni kalmati sa svojim huskackim i bratoubilackim i mrziteljskim temama koje aktiviraju uvjek kad im je to,iz nekog razloga potrebno.U pamet se,jadni ne bili,jer ako njih budete slusali i slijedili,ne pise nam se dobro.Ima li porodice u boku koja nema bar i kapi krvi i gena koji dolaze sa bilo koje strane,i odakle vam pravo da raspirujete toliku mrznju.Ostavite to njima dvojici jer su za to placeni a vi,najljepse vas savjetujem,SAMO IGNORE.

 8. Buđoni, uzeo si nick imena čuvenog Staljinovog konjičkog generala i heroja. Možeš da mlatiš kao konj praznom zobnicom. Samo nemaš pravo da Patrijarha Joanikija nazivaš izdajnikom. Mitropolit Joanikije kao vladika i najveći crkveni velikodostojnik toga nesrećnog vremena u Montenegru, nije mogao (niti je smio) politički djelovati. Prihvatio je vlast takvu kakvu su kreirali kvisling Sekule Drljević i italijanski okupator sa gen. Pirciom Birolijem na čelu. Dužnost i obaveza patrijarha je da pastirski vodi ,,stado,, bez obzira pod kojim režimom.
  Ne mislite, valjda, da je Nj.V.P. Joanikije trebao toga Petrovdana pozvati sa oltara Crnogorce na oružje? Bio bi to smrtni grijeh jednog patrijarha.
  U zabludi ste namjerno, sa znanjem, ili iz neupućenosti, da je Patrijarh Joanikije bio izdajnik.
  Vama koji ste u zabludi iz neznanja, Bog će oprostiti.

  • Ajde de, koliko je raskolnickih crkava u Srbiji sada , svi mlate, eto i episkopi se dovatise. Filaret mocugama po kolegi.
   Sramota do neba.
   Budjoni je u pravu, Joanikije Lipovac je vele-izdajnik prvog reda, ostalo sto se odnosi na sekulu je ok.
   Crnogorci su vecinski u ogromnom djelu pohrlili u partizane, uz komuniste i
   Tita, i sad je tako “patrijarse”.
   Budjoni je od posebnog i jaceg soja, kako se iz njegovog pisanja i profila vidi. Pirzio Biroli je zlocinac i palikuca
   italijanski sa kojim je Joanikije kolabirao , i zajedno sa cetnicima na Cetinju pogrome cinio.
   Sjeti se Gojka Kruske sto pljunu na cetnike i okupatore , kada su ga vodili na vjesala, na Balsica pazaru , zajedno s’ albancem Musom .
   Da je samo to, pa je n e o p r o s t i v o!
   Nikad rane nece zarast od domacih dusmana i popovskih pokrovitelja.
   Ovo je CRVENA CRNA GORA!
   ZIVIO B U D J O N I , dolje popovi lopovi i vucibatine .
   Kao sto vidis delijo mantijaska, nije
   BUDJONI sam…
   Aj ti tamo , sterika ti se utulila i ne upalila, pope naopaki!
   Krst napaki > 666 !
   Ceraj gubu BUDJONI!

   • Federalista, i tvoj Krsto Zrnov je na Petrovdan bio sa gen. Birolijem na Ćetinju. Poslije pompezne ceremonije proglašenja NDCG priređen je svečani banket sa cuccina italiana. Za antipasto se služio prosciutto crudo (italijanski – ne njeguški), vongole “alla vinceremo” i ostale delizie. Makaroni alla bolonjese dio je obaveznog obroka. U blizini je gladni narod čekao sa gamelama i tećama ako bi nešto ostalo od tog krkanluka za njihova gladna usta. Naoružani stražari su ih grubo tjerali – VAI VIA!
    Evviva, evviva, evviva Italia!…

    • E tu sam Te cekao Krsto nije “moj”,
     zakucao si se za moj nick, ali
     pogrijesio si.
     Moj nick ne ide po federalistima
     krstovim, vec po americkoj municiji, tj. fisecima marke
     “Federal” – koja slovi za najkvalitetniju na USA trzistu, koju sam iskljucivo koristio na strelistima sirom U.S.-a!
     Donese zakljucak na corak,
     ili mucak.
     Pazi drugi put, ne istrcavaj!
     ZIVJELA CRVENA BUDJONIJEVA
     CG !

  • Popino ,Joanikije je ordinarni zlocinac i izdajnik naroda CRNE GORE, pa i Tvoj.
   Budjonijeva je ko Njegoseva, taj bi zivot za sve ovdje dao.
   A ti bi po svoj prilici, pruzio ruku tudjinu.
   Potrudit cemo se da tebe i slicne
   onemogucimo!
   Ne brini, pojavit ces se ti vec pod caktar veliki!
   Pitaj Jola da te spasi, kao onog
   vikara prcanjsko/skaljarskog , sto ga je sklonio 90ih , da ga njegova sluzba ne
   uzapti! Mozda i tebe skloni tako skrenutog..
   Dodji na bazen i ponesi dusek.
   Tito je ziv !

 9. Dodji , dodji Jole ,da zazdis logorsku vatru, novog partizanskog odreda,
  gusta li Ti?
  Za slobodu i cast CG , ojha!
  Harmonika svira, pasulj se servira,
  zalud dusmani zavijaju,
  lijevim koracima napred,
  krilasi , sokolovi prethodnici, cerajte gube iz torina,
  sramotnike pravdi dognajte,
  na gumnu osuditi javno….

  • Budjoni posalji nekoga da vidi bruku
   na Kotorskom bazenu.
   Od KONOBE AKUSTIK koja je zauzela dio kabina ispod tribina, probijanjem zidova , i na sjevernoj strani bazena
   prosirenjem terase , sve u duhu nezajazljivog kapitalizma, i otimanje obale kupacima, uglavnom gradjanima
   kotora koji cute jer su segregovani po svim savovima.
   Ima na bazenu “raznih elemenata”,
   od kojih su neki za posmatranje i
   potvrdjuju neka tvoja kazivanja.
   Posalji kojeg sa krilima u ovo gnijezdo.
   Pozdrav , i nek’ gori plamen slobodarski!

   • Hvala Ranko, poznat mi je dio problematike sa kotorskog bazena.
    Ima dosta njih sto vunu predu naopacke , i imaju puno s(a)lame u badanju.
    Treba im Tu slamu pjeviti, da ne ostanu pesto kupljevina!
    Azuriraj stanje.

  • ..nisam u mom maternjem crnogorskom jeziku..našao prevod -što znači riječ “gusta..”? Stoga nemogu ti odgovoriti-ni DA ni NE- dražni B U DJ O N I…”Za slobodu i čast CG…”-ma eli onu koju ste nam servirali na staru srpsku godinu-1989,kad ste oburdali legalnu i legitimnu vlast-prvo u Titogradu(11.siječnja-sjekoste bogu mi sjekoste.1989.godine-pa onda u Kotoru Gradu-na taj dan grad Opštinu među prvih pet/5/ u SFRJ-po stepenu razvoja-uz dopitalicu:…a đe smo danas..? Daleko bilo i zlotvorima-nije dati da se time ponosiš/ponosite ,da smo danas po stepenu razvoja među prvih deset najnerazvijenijih opština CG-oj ojjjj… ZAHVALJUJUĆI onoj VAŠOJ ABlejalici kontrarevoluciji..kad ste se na iljade obadali magrad i goveda po pjacama i pjacetama staroga grada Kotora..rikajući “slobo slobodo”..svakodnevno pod barjake-kad ste dodili u kolone posebno vi iz Bokeške banke i Jugopetrolja- na pjacu od sata-da “dadete ode- vašemu voždu-trećeg srpskog ustanka”-kasapinu i grobaru sa Dedinja-“za spas serpstva i kosova”?..Oj ha..bogu mi i iza vas osta na stotine iljada građana SFRJ što brez glava što brez popaljene imovine-kuća i stanova-a ostatak pasa u bijeli svijet-u službi robova..?! Samo ste u Bosni i Hercegovini likvidirali preko 105 iljada ljudi-od kojih bijaše preko 60 % nejač-utvdila je državna komisja BiH-godine 2013…

   • Fino Ti Jordane objasnih da svi crnogorci nisu krivi za grijehe pasane, pa ni ja sa mojom ” grupom” ne damo da Nas uvlacite u vase razdore i ponore.
    Samo zapamti , necemo dati nikom da “pali” i “zari” po CG.
    Ma sto mislio/la/li CG ce se
    branit svim sredstvima sa ili bez vlasti, ne sumnjas valjda u To?
    To sto je Tebi krivo, muka i bruka,
    pa i nasa je, pa ipak volimo CG !
    SVE ZA OTADZBINU,
    NISTA PROTIV CRNE GORE!
    NEMA KOMPROMISA .

    • ..kamo sreće-da je ,ajmo reći,bilo od 1989/1991 do 1999 godine-u tadašnjem vašemu “26 okrugu velja srbija””vas crnogoraca”-koliko vas tadašnjih “srba-spasioca srpstva i kosova”-danas jopet “crnogoraca”…?! Dje bio kraj razvoju naše DOMOVINE-današnje Crne Gore..Uzimajući u obzir..i krvave vaše “ratove za mir”-od Konavala do Vukovara-Kosova i Kaluđerskog Laza?!…I na žalost..na kraju vasega BEZCASCA /najkrvavije to platiše neduzna Crnogorska đeca u Murinu..

     • Ostara Jole, a izgleda da se pameti ne napoji dovoljno.
      Sta je bilo , bilo je – zaboravio si srbijanske oficire JNA 90ih
      u Boki!?Seseljeve emisare u Perastu?
      Mi smo koracima , lijevo, ispred
      Toga , koracamo sigurno i suvereno.
      Zatvorio si se u skatulu, pa ne
      vidis ove mlade, koje nije briga.
      Vole sve sto Ti, pa ni ja, ne volimo.
      I Ti si izgleda bronzin napunio
      slame, bili ga mogao poklopiti
      kakvom kacigom?
      Bojim se da nema broja?
      Mozda kakvi mistrio ili bujo?

     • …dobro bi bilo da ne LAŽEŠ-pod ovim “sloganom…emisare u Perastu”! Ovo ti poručuje-eks šef službe obezebeđenja objekata i ljudi->(u preduzeću D.O.O.PIMA Kotor u vremenu od 1994 do 1997 godine-dok je TUP “FJORD” bilo u zakupu kod “PIMA”-e)-< Jole Jordan Drinjak!.." Lažeš.da su u Perastu djelovali Šešeljevi emisari"!
      Istina je ,da je avgusta mjeseca 1996 godine-u "vili Perast"-ljetovao Šešelj sa porodicom i najbližim saradnicima-među kojima je bio i Toma Tomislav Nikolić-doskorašnji prešednik Srbije!Ali bez Aleksandra Vučića,sadašnjeg prešednika vaših susjeda-Srbije!!!
      Takođe je,poznato javnosti..da je tog avgusta..u "vili" u Perastu-lišen slobode Vojislav Šešelj i odveden do Kotora-a onda deportovan peko aerodroma u Tivat-za Beograd, posredstvom službnika odeljenja bezbjenosti u Kotoru i jedne manje jedinice SAJ MUP-a "26 okruga velja srbija"..!!!
      Inače,poznato je takođe javnosti-da je Šešelj uhapšen u Perast-jer je predhodnog dana blejao po Igalu-na nečesove mitinge…pa je "vožd" vaš dragi kasapin i grobar sa Dedinja-naredio-preko Mila i Momira.ministru Pejakoviću da se ta životinja-pod hitno vrati u "kavez"Beograd!…
      I na kraju dražesni LAŽOVE-kazaću ti jednu "malecku moju dogodovštinu"-iz toga avgustovskog ranog jutra u 05:00 ura-kad su Šešelja-"specijalci u ćebe-ka krepalo govedo- snijeli do džipa..kad je odveden za Kotor!
      Mene je dopala-dužnost da "ugostim "drage Šešeljeve saradnike" koje je predvodio Toma Nikolić-uz astitenciju izvjesnog meni nepoznatog nečesovog Aćima Višnjića-pivljanina ..naseljenog na Barsko žalo-"čuvar plaže u ljetnim mjesecima" u Baru?!!
      Ne pišem radi "Aćima"-nego radi Tome..koji je plakao ka malo dete-u mojoj trpezi..kad mi se žalio-da je "on predhodne večeri-jutra upozoravao Šešelja-u Igalu-da je premnožio i da će biti-boji se-velikih problema! Moram ti kazati LAŽOVE-da je još živ jedan visoki oficir UDBE Kotorske(živi u Tivtu!)..koji je davao logistiku meni pri gošćenju Tome..u PIMINONOM objektu-vili Perast-u Perastu..tog vedrog avgustovskog ranog jutra-poprskanom SUZAMA Tome Tomislava Nikolića,eks prešednika Srbije!!!
      U pavu si-možda ,da bi ti jedino BIO od POMOĆI ,"kakvi mistrio ili bujo"..napunjen URINOM-da OPEREŠ obraz, usta i zube-od tih tvojih LAŽAVINA…!!!

 10. 13.јулски устанак су дигли и командовали му југословенски краљевски официри Кусовац, Јововић, Ђуришић, Станишић, Ђукановић, Лубарда, Бећковић и други! То је историјска чињеница!

 11. Jole Drinjaku , nije sporno stradanje srba u hercegovini i sire.
  Sporno je sto ne uvazavas ravnopravno i stradanje drugih.
  Nije problem u srbima nego u pokondirenosti i negiranju tekovina
  NOBa.
  Ne ide to karadjordjevsko predivo, jer je pogano i kvarno , kao starcevicevstvo
  i NDH sa svim svetosavljem i
  kaptolstvom – pokvarenim klerikalizmima i popinama sa dna
  kaca , kojima treba mecat poklopce…
  U Crnoj Gori zadribande je lako uociti
  i suzbit, umisljaju da ce tapkarenjem
  i laskarenjem zavarati sugradjane.
  Misli i oni sto se obrce kako vjetar
  puva, pa mu diple i truba umukli!
  Na kosovu srpska truba se vise ne
  cuje , a i ovdje samo “susti”!
  Prestrojte se u stroju djetici,
  Crna Gora je domovina Vasa.
  Ako li Vi ne gusta, a Vi, kud koji ,
  mili moji.
  Jole pusko zapeta, cuvaj fiseke, traje borba neprestana.
  U odred si dobro dosao, donesi radio stanicu i mape boke u onu oficirsku torbicu.
  Vojnicki bronzin je punan pasulja i mrsa. Pogodi ko je kuvar brigade?

  • Budjoni,

   Nije prvi put da se progone popovi po Crnoj Gori,da se vijedja Svetosavlje.
   Poznajuci crnogorski mentalitet ni poslednji.
   Tek je pocelo,vidjecemo ko je u pravu,uglavnom …..ćeraćemo se još….i to je ok….
   Samo,vidi “budjoni”,nemoj nas nigdje slati da idemo odavde kumim te Bogom.
   Neki od nas su ovdje po 400 godina,pa ako mi vas pojedine ne vracamo o’kle ste dosli,nemojte ni vi nas.
   A to “dopada li nam se ili ne dopada” ovdje,pusti da mi odlucimo..
   U svakom slucaju,necemo ici odavde i pomicati se vama nego cemo vas mijenjati kao sto smo u Kotor,Budvu i H.Novi…
   Zivio ti meni i batali se preporuka za iseljenjem odavde.

   • Ne bulazni Bokelj- tvoji zadrti serbalji poceli su pricu o procerivanju/ne selidbi /crnogarcah.
    Prvo njih ustroji, pa onda meni
    dodji snjukati o ugrozenosti
    istih, koje cu ja sigurno od bilo koga stititi kao i sve druge ako do toga nesrecom dodje.
    Moj govor je upucen mrziteljima crne gore – ma kojim, ne abolirajuci greske aktuelne vlasti.
    Ne svrstavaj/razvrstavaj po nacionslnom kljucu jer ide reciprocitet, homogenizacija, segregacija koju Ti pominjes u kontekstu smjena vlasti u HN i KO,
    sto za mene nije sporno, ali jest
    zluradost srpskih zadri-bandita,
    sto vodi “revansizmu” , zauzimanju “strana” i busija , u kojoj si i Ti.
    Kad si usao u nju?
    Kako je , kada Te TVOJ poducava koga ces, kako i koliko da volis?
    Nemoj zadrijeti, ako vec nijesi!

    • Potpuno je Budjoni u pravu Bokelj, da popovi mir vode, nitko ih tako ne bi. Ovako Ti podrzavas njihovu raspojasanost, pa tako i sam postade remetilac na ovome portalu.
     Nismo svi s(v)rbi, svi i svuda.
     Svojoj djeci ne cinis dobro ni Ti
     ni oni koje branis.
     Necemo mi To ovdje , IS !

     • Koga ja to “branim”?
      Srbe?
      A nismo valjda spali na to da se od vas branimo?Mi se sprdamo sa takvima.
      Za vas je dovoljna pjevacica Vana.
      Od nje se vi branite.

  • …kad je Jole Drinjak..još 2011.godine jedni u “26.okrugu velje srbije”digao glas..NA POPORTAL ANALITIKU-pod punim imenom i prezimenom…protiv odluke Vlade Igora Lukšića..da “ziđete” spomenik “antifašistima-oslobodiocima” ND UČZ MNE-sa Rajne i Majne”-nota bene pripadnicima SS divize “Princ Eugen”-i SS divizije “Skenderbeg”-domaći “antifašisti”-sa područja Bihora i ševerne Arbanije-iza kojih su ostali-u luckoj krvi i pepelu i Dola u Pivi(1943-preko 600 pobijene nejači) i u Lazinama SKOJEVACA(ljeta 1944) i u Veliku pod Čakorom 600-700 i više nejači pobačano poluživo u vatru ljeta 1944 godine?! I to đe K U K A V I C E..u kasarnu “Narodni Heroj TITOVE Jugoslavije Milovan Šaranović”(bijaše komandant glavnog štaba Oslobodilne Fronte-današnje Slovenije koji nisu bili ni za rat ni za komadovanje-ni za komunizam!)-u Danilovgrad-na puškomet od Lazina đe su ti isti “oslobodioci”-dali amin vašim crnogorskim četnicima da kukavički svezane u žicu-ustrijele 54 SKOJEVCA…jula mjeseca 1944?! A đe bješe B U DJ O N I-na jubilarnu 75.godišnjicu Trinaestojulskog Epohalnog Ustanka-1941..kad ti/vi/oni..ini.. istim”oslobodiocima”..”ozidaste i svečano otvoriste spomenik sjećanja-“spomen simitoriji”-na vojni aerodrom u Golub ovce..niko ni slova? A ti B U DJ O N I? Predeš vudu suverenu-da mu je manje vruće..onamo odakle se ti jutros oglasi…E moj B U DJ O NI..lako li te /vas po vonju poznat..?!
   O kuvarima drugi put-za sad samo uspomne da ti probudim-“osobeni antifašistički obiteljski ošet”..uz dopitanje..”Zamisli B U DJ O N I-da vas je u Konavle > bilo ovoliko srba koliko danas “crnogoraca-stobom zajedno”jer nisam “mogao biti na tom mjestu-jer sam mnogo “srbovao”-suprotno “TADAŠNJOJ MUDROJ “politici “rata za mir-kontra šahovnice i drevne ruske igre ” Š A H”…dražni BU DJ O N I ! Eh,što ti je sudbina kleta-i Ja samo peti u famelji ostasmo brez ljeba-čekajući vas B U DJ O N E..da nas sapsite od vas- idiota kasapina i grobara sa Dedinja-koji vas je tada “ustoličio da vladete” ovijem nesretnijem narodu-i da ne otvaramo priču-o vašim pljačkama..i uništenju svega što je smukom sticano u SFRJ-SRCG punane 43 godine… !!!

   Prošetaj do “spomen groblja JUGOOCEANIJA-FJORD-JUGOSLOVENSKA INDUSTRIJSKA ZONA-Grbalj”..pa kad se vrneš-javi što ima novoga..na jugozapadu..naše-dati-domovine-okale su nam dolazile “galije napretka”?

   • Dronjak ispisuje istoriju i u prvom planu opet.ističe sebe. Što si ti jado kome reko? U to vrjeme je svako svakome mogao pljunuti u lice i bilo bi nikome ništa. Na kojemu si ti to ratištu bio, možda Konavle, ili možda nesretnome Vukovaru, ili sada kao i prije na tvome Kosovu?
    Lipo parlaš i ispisuješ datume, kao što si i nekada radio, ofitavsi dobro usi u Titovom vremenu i dobro se ovajdi prodavajuči “bogatunskoj đeci” rezervacije za služenje vojnoga roka tu pri sopstvenoj guzici.
    Moj nepošteni Dronjak, znao si slati mladost u armiju i učiti kako se voli Jugoslavija, ali ti kao umišljeni vrhovni Kotorski Komandant, nisi kukavicku gu.icu pomako sa mjesta kad je trebalo da se devedesetih brani ista.
    Nemoj ti o hrabrosti, i potpaljuj vatre u današnjim vremenima sa tvojim stradalnicima iz čuvenih Srpskih “Enciklopedija” nego ako si pravi Cetnik pravac Kosovo i tamo pokaži svoje junaštvo.
    Nema veze što imaš 80 godina, i stari ljudi mogu biti hrabri.
    Tako jedino možeš biti primjer današnjoj mladosti, jer tvoje ble.anje njih uopšte ne”interesira”
    Pozdravlja te tvoj GAD!

    • …”Moj g.ad-u”…što je upregnuo sebe(ka vola u jaram)-u dokazivanju “njegove ISTINE”da ja Jordan Jole Drinjak,umišljenji vrhovni Kotorski komandant >(iz devedesetih godina pasanoga- krvavoga vijeka)(ne manje slavne od onih koje leže u Blajburgu-Kočevskim rogovima i Zidanojoj Ćupriji..!!!)..diljem naše domovine SFRJ!

     • …samo zato”što ja NISAM kukavičku gu.icu POMAKAO sa mjesta KAD JE TREBALO da SE DEVEDESETIH BRANI ISTA…”?! Jedino što je “omanuo”-pa ne kaza nam a ,KOJU SU TO “ISTU”-branili Moj g.ad i ini domobranski domoljubi>(nije dati braneći “srpstvo i kosovo”-na Konavle(šemenjeći one krave!) i Dubrovnik iz Kotora grada od zastiđa-na što je šljegao u potonjih bezmalo trideset godina -“junačkog propadanja”-počev od stare srpske godine-1989 godine…na ovamo?!”

      Zahvaljujem se Skala Radiju.na ispravci koju je izvršio u mom napisu!

     • Prestrojio si se Jole,
      otisao si na kanabe srpskim tajkunima i onom iz kolaboracionisticke fameje !
      Preletio si i spremio krila, nema
      vise , sto si jamio, ja mio.
      Sad je vrijeme crnogorskih
      krilasa, Jole , orlu kliktasu!

     • Zalud se Dronjak pravdaš i pokušavaš sebe da odbraniš od neodbranjivog. Ti si jedna obična kukavica, zavaljena u fotelju i po cjeli dan junačiš po ovome portalu.Znamo se dobro prevarantu namazani, ali samo za one koji te ne poznaju.Sve u prethodnome tekstu je istina što sam napisao o tebi i zalud pokušavaš da pobjegneš od nje.
      Napimene radi, junak nije onaj koji nosi pušku i ubija, junak je onaj koji se borio i izborio da u životu nikada ne nosi oruzje i da ga ne upotrebi. Sprdnjo od čovjeka ja sam jedan od tih, a ti si mi svjedok, jer si mi lično potpisao dokument da ne nosim oružje i da ne ubijam.
      I vidiš veći sam junak od tebe, savjest mi je čista, a ti fukaro razmišljaj koliko si ljidi poslao tamo đe ne treba.
      Domovina se ne brani samo oružjem, več ljibavlju prema svim dobrim ljudima na ovome Svjetu.
      To si na tvoju žalost trebao naučiti prije nego si sjeo u svojoj stolici na Pelizici.
      Pozdrav od tvoga GADA!

     • …vašieg-koji bijaše odgovoran za privatizaciju i uvoz struje…a boga mi i kuća mu ga daje… E su mu đed čuveni kotorski doktor i otac čuveni Jugoslovenski advokat..čučali u talijanske zatvore u Areco u ševernu italiju..od 1941..jer nisu prihvatili talijnsku okuacionu vlast u Kotoru-koju su tvoji najbliži sdušno prihvatili-služili i nijeste im iz guzice izlazili više nego ti ovijema januarcima-1989.. odakle se stalno javljate draženi Federalni! Da nije tako-ti bi se, da si čist čoek-“od ljudi ka uprkno”.. javio pod punim imenom-a ne se kriješ ka picajzla u ženske pokrskane gaće…!!! A na ultimu-nije lako biti u Kotor poznat..a uz to znati da Partizani-Ribeli doktoru Filipu Savovome Lazareviću nije su ni milimetra imovine uzeli kad su vratili iz šume-Ribeli potla 1945-za razliku od tvojije KULAKA..koji su “KULUKALI-špijavali” u “dopo la voro”…moj lipi “Fedralni”..prima manđa la merda-tuti cvanti…!!!

   • Jole preklopi redenik na M-53, nemoj zaboraviti nogare staviti.
    Rezervna cijev i municija je kod
    “mene” , tako bez mene , u crnom koznom jaketunu, otetom od SS-
    ovca , koji poubijase one sto Ti mencujes, nema paljbe!
    Tompsona ne volim i cuvam za njega , ako slucajno zaluta u Boku,
    2 nova tompson automata, iz doba prohibicije u USA , i jedan koristeni, doradjen i modifikovan.
    Bit ce To muzika za usi partizanske , tuga i lelek za
    hrvatskog probisvjeta , trubaca
    apokalipse!
    Nikoga Budjoni ne cera, ljepo Ve sve poziva da prekinete pricati
    kako cete protjerivati crnogorce, ili
    bilo koga, i da ne serite na CG!
    Onima zadrtima neka je siroko ,gdje vole , ako ne vole ovdje.
    Nas ovakve , lijeve, necete i ne mozete promjeniti.
    Mi cak mnogi nismo ni bili u vlasti i za vlast, niti bilo kog’ “vraga” glasali- ali smo sigurno protiv svih recidiva i aveti proslosti , zato su skoro svim diskutantima; jalovi i degutantni svrstavajuci/razvrstavajuci stavovi.
    Ima nas lijevih, cak i novopridoslih
    crnogoracah, i ostalih , iz argentine, iz d i j a s p o r e, JOLE , presoljeni neretvancu, homogenizovali smo se kao i “Tvoji” ini serbalji , i
    “njini” rvati.
    Pitas mene gdje bijah, svudje, i svasta cuh i vidjeh.
    Crnu Goru necete u crne krpe motat, bez obzira na “lijeva skretanja” , bilo koje vlasti.
    Zbog tog, ni ja ni drugi nismo nikom krivi, cak smo i protiv Tih “skretanja” – progovori stogod o serbo- rvackim skretnicarima.
    Lijevo koracamo sigurnim koracima, rastjerat cemo sve crne vrane i ostale “pticurine” premazanih kljunova , raznim bojama.
    A Ti Jole, uz svo uvazavanje koje si steko u proslosti, pomalo se pretvaras u orla Kliktasa( kli , kli!).
    Klikni malo slobodarski, narodski,
    smetali Ti jos stogod crnogorsko?
    Harmonika svira, igra oro crnogorsko, ojha !
    Ima crnogoracah i bez svetoga save , cirilice , popa Moma ,
    rvackih biskupa i jezuita i dr.
    inih propovjednika, sto nagrnuse da omalovaze, podcjene, ponize i
    pokusaju presoliti vec stvorenu ,
    pa i zbog gorenavedenih,
    OSLOBODJENU CRNU GORU !
    Nemoj Jole, sve crnogorce trpati u isti kos, jer nije tako.
    Znam da te Karlo Stajner u knjizi
    RUKA IZ GROBA , nije spominjao,
    ali razmisli o naslovu , necu Ti pisat o cemu je pisano.
    Pojeli su crnogorci i previse soli, tako da odmah uoce NESOJ!
    Ni Havier Solana sa nama ovakvijem ,ne bi moga.
    Mislis li i Ti kao pop Momo da je
    TV ustasizovani grad?
    Ja npr. nikad ne bih rekao da su
    HN i KO po-cetnik-OVANI gradovi!
    Sta Velis Jole?
    Po meni to je CRNA GORA?
    A po tebi?
    Ti znas, ne moras odgovoriti!
    Ovo je nekad bila SFRJ, imao si evidenciju svih “nenarodnih”
    elemenata i prezivjelih pripadnika
    kvislinskih formacija, kojima se
    “progledalo” , a od kojih se zajedno s’ njihovim potomcima i sljedbenicima , iznjedrilo novo “zlo domace”.
    Pitanje je , zasto, mozda, nisi smio dirati u taj veleizdajnicki bantustan?
    Ko Ti je branio i zasto, da ih
    “tumul-iras”?
    Mi koracamo lijevo, ko hoce nek se pridruzi!
    Velika je zvijezda p e t o k r a k a,
    olimpijski plamenovi u srcima nasim !
    Baklje casti i slobode , dok sve ale ne IZ-gore!

  • …a ja sam bogu mi do jutros mislio da je podizanje SPOMENIKA nacistima -2016.prestupničke godine(u pokušaju državnog udara-na zdravi razum iole normalna Crnogorca)u POVODU jubilarne 75 godišnjice Trinastojuskog ustanka-1941…na vojni aerodrom u Golub ovce-“ANTIFAŠIZAM-NACIZAM””oslobodiocima-sa Rajne i Majne-ND UČZ MNE(12.srpnja.1941)…?

  • B U D J O N I 16/08/2018 at 09:39
   Jole Drinjaku , nije sporno stradanje srba u hercegovini i sire.
   Sporno je sto ne uvazavas ravnopravno stradanje drugih.

   *Buđo, nijesu sporne ni žrtve drugih stradalih. Sve nevine žrtve zaslužuju pijetet. Problem je što hrvatska vrhuška čak danas slavi i veliča svoj zločin koji su počinili nad Srbima u vrijeme NDH. Bez opmene od demokraste EU.
   Kako bi Njemačka danas izgledala kad bi Njemci veličali zlodjela koja su nacisti počinili za vrijeme nacizma? Oni zato imaju stroge zakone kojim sankcionišu veličanje zlodjela nacizma.
   Brant je imao smjelosti da pođe u Aušvic, klekne pred Poljacima i zatraži oprost. Sve dok neko iz hrvatskog političkog vrha ne pođe u Jasenovac, klekne i zatraži OPROST od Srba, pomirenja neće biti.
   Nažalost, umjesto izraza kajanja, aktuelna hrv. vlast podstiče veličanje ustaških zločina. To se najbolje ogleda u Tompsonovom šovinističkom divljanju. I baš u Glini, kao da su željeli da ponize i omalovaže srpske nevine žrtve u glinskoj crkvi!
   Za koje i sama Predsjednica reče da obožava njegove pjesme.

   • Ajde de, prevalio si i ovo,
    postovanje i sucut Jole.
    A sto cemo sa “prezivjelim”
    kvislinzima, njihovim potomcima i
    sljedbenicima , koji nesto “kevecu”
    po boki i sire?
    Nisi puno ucinio, kad’ si mozda mogao?
    Sad valjda vidis da si morao, a nisi? Poduzeti.
    Ko je to branio, odlagao ?Podje Ti u penzijun , pa predje briga na drugoga?
    Sada je lako zborit , sto bi bilo kada bi bilo?
    Srecan budi i zahvali web masteru
    SKALA RADIA , sto nam svima dozvoljava , da “junacka” razgalimo srca, pa posjetioci mogu stogod istine zakuciti, zavisno kakvu “zele” cuti!
    Znas li Jole kako su se zvale
    italijanske uciteljice za vrijeme
    okupacije?

    • …eli ti to meni – dade sućut..zato što sam ja srećom preživio kao desetomjesečna beba u Prčanju-1943… ono “isplanirano klanje” pravoslavaca u Boki-po spiskovima “talijanskih učiteljica”-iz Prčanja i ostalog dijela Boke-za slučaj da su dopelali ustaši u Boku-da “usaglase odnose-paritet među pravoslavacima(tada pekobrojnih-ka i danas) i ostalim vjeroispovijedima u našoj lipoj Boki-zaljevu svetaca…?
     Iskrenu zafalnicu-izravno ti polučujem iz slobadarskog Don Nikovog(Lukovića) Prčanja…!

     • Jole , ne insinuiraj, nisi slozio,
      sucut je za sve ono sto Ti zalis,
      znaci da se ja s’ Tim uglavnom slazem!
      Prozva me i nagrdi, pa ce ovi iz busije, sad po meni, kao i po Tebi,
      jer Ti , navodno, “pruzih ruku”, a Ti
      (ne)znas da je Tako. Da li je?
      Nije lijepo, simpaticni Jole , kliktavi, bolje stavi malo soli u
      tintaru.
      Ponavljam, znas li imena italijanskih uciteljica.
      Ti si za njih tada bio, po
      fasisticko-rasnoj regulativi:
      “il figlio della lupo”, sva djeca do 7
      god.!
      Nisi jedini koji je bio na spiskovima, koji su pronadjeni na tri mjesta po zavrsetku rata.
      Uporedi To sa ponasanjem
      potomaka mencovanih za Tu rabotu, danas , tj. sada!
      Oni Skaljar se zabio u selo visoko
      i cuti, ne Tice ga se , nije To njegova rabota!
      Drzi ledja svojoj sort,i sa istijem
      sojem propalih potomaka kotorskih burzujcica – ponovo bi oni to radili!
      Jasno ko sunce Dobrice Cosica!
      Zato jole, dodji u stab, cekamo Te!

     • …kako da se složimo-kad se ne “razumijemo”-ja sam ima manje od godine jedne(1)-kad je kapitulirala vaša Italija>( a prije toga”priznale mi te iste učiteljice”-punoljetstvo i staviše me u onaj spisak za klanje-pravoslavaca..)(Popović iz cucke Lipe-đe ste onomad činjeli parastos!)< u Budoškoj pećini zaleka za mama tetkinoj kraljevinom Italijom-pred svojiem štabom "Naša stvar je propala"…? Bar tako napisa u svom "nekrologu-svome rođaku Ranku-čuveni Jugoslovenski i crogorski publicsta i novinar-na portal Anatiltu Boro Milvanov Krivokapić-kojemu ja VJERUJEM! A ti/vi?

     • Jole dobro Ti kaze BUDJONI, a Ti sav istraumatiziran i drhtav,
      prava kukavica cara Lazara.
      Ajde dodji na bazen , da ucis plivati kraul pravilno.Imamo ti i veliki slauf od tocka od autobusa, dako mognes kroz njega pasat.
      Mogo bi malo briskule i tresete
      odigrati, u ladovini i cuti cakule
      Zlatnijeh njiva, Tabacine i starog
      grada, a i cuti drugacija misljenja o
      spiskovima , na kojim si “navodno”
      bija , “kad je grmilo” !
      Slaufom bi mogao partit za perzagno, samo bi mogli zamoliti ove iz Biologije , da Te cipuju ka’
      staru kornjacu i da Te prate preko
      GPSa da ne falis doma na obidavanje.
      Ako ipak zalutas, postaces fetivi lutajuci bokelj.
      Ne brini , tragaci i inspektor
      CRNOGORSKE plovne jedinice i sluzbe spasavanja su u sluzbi
      gradjanskog suzivota, a tu su i
      novi helikopteri iz USA.
      Dodji, mozda bude i marendin sa skaljarima…

  • …ja bi rado svratio u vaš štab-ali neznam vašu adresu i pava imena..Zato daj brate-brez straha tvoje ime i prezime i adresu-na ovaj Portal i evo me ne brini -sa spiskom učiteljica-crnokošuljašica iz Prčanja koju je- po đe koju Don Niko spasio od likvidacije ovije iz”šume-ribela”…

   • Ima vise adresa, tj. centara,
    glavni je “KOPINICEV”,
    znamo ih , tamo je bila aktivna,
    Margarita COMAI !
    Ona iz Napulja!
    I jos jedna , prijateljica Dolores Bracanovic , ako znas o kome se radi??? sujmam.
    Posto znas, ne Treba Nam Tvoj spisak, htjeli smo Jolu pomoci.
    Izgleda da je (pro) umukao, pa
    amo ca sa ovog kantuna, dok
    kamrad Obrad ne napise stogod slicno, pa cemo se pozabaviti
    novom tematikom!
    Ciao bellini!

    • Ovdjen na bazen odavno nema prezivjelih kvislinga, kao oni sto je poslije rata, dvaput zbog pronevjera u przun odrapio.
     Budjoni, sigurno znas o kome govorim, ovi elementi samo
     papagajce iste price!
     Ostavio sam Ti na portirnici
     citade, o onim na Misulica plazi.
     Jovica i Emil su otisli do subote.

 12. Gospodine Obrade, prošlim tekstom si izazvao buru komentara. Mislim da ih je bilo preko 150. Hoćeš izgleda opet da zapališ Portal? Lakše, Obrade. Nećeš da priložiš nešto o Tompsonovom orgijanju u Glini 5. kolovoza. Na 77 godišnjicu kad je glinskom crkvom tekla srpska krv potočinom. Ćuti i Balša u svom Višku Riječi. Ćuti i Željko u Pravilima Kupleraja. Štancuju se samo tekstovi koji crtaju Srbe kao Drakule…

  • Ovi moji izrodi sto im brade na jezike
   iznikose mute bistru vodu.
   Zadribande ne vide dalje od nosa!
   Ne ostaje im drugo, no da revidiraju i pokaju se javno.
   Ceka ih pjesma:
   “Druze Tito i jevrejinu Mosa,
   oprosti Mi (Nam) , sto sam
   dosad bleja’!”
   Tada bi ih primili u odred novih
   partizana!

  • @Obraduj, pamflet Pavlovića nije naročito pismen, nije istorijski korektan i najmanje je duhovit. Ovaj tekst svraća pažnju na sebe samo zato jer smrdi na zagovor ovog pamfletiste na činjenje onih nepočinstava nad slobodnim društvom i ljudima, koje se njegovi komunističko-satrapski uzori eufemistički nazivali “lijevim greškama”. Nije to samo piščevo političko opredeljenje nego njegovo duhovno beznađe.

   • “Janko” nemoj nepristojno kritizirati nečiju nepismenost! Kažeš …tekst SVRAĆA pažnju..
    Sjaši nepismeni čovječe sa komentarima o pismenosti!

    • Сјахачу, рекох да овај памфлет није НАРОЧИТО ПИСМЕН а Ти си вјероватно његовим поганим циљем задовољан?

   • Janko, nece biti bas da su sva
    “skretanja” komunisti sproveli.
    Osvrni se , koliko samo u Kotoru skretnicara ima , iako tracnica i
    tramvaja nema.
    Interesantno da nitko nije razmisljao o trolejbusu (besplatnom) od recimo bazena
    do Kavalina padalje prema Risnu,
    kasnije i do HN!
    Koja bi to bila atrakcija …
    Dodji i Ti malo , NA B A NJ.

 13. Crni Obrad dobro napisa da je nasa sreca da nije zavrsio pravo…..sto bi smo onda culi od njega da jeste…kukuuuu?

 14. Bokelj zašto lažeš da Srbi ne učestvuju u podjeli novca u Crnoj Gori? Uzimasju i šakom i kapom a ne bi im trebalo ništa dati jer bi zapalili državu kad bi mogli. mISLI SE NA ONE ZLIKOVCE IZ FRONTA, DEMOKRATA i drugih političkih sužanja poput ure i sdp a.
  Samo bolesnik može da kaže da je gore bit poslušnik dps nego četnik. Svijetli li ti kama pred očima šjor Bokelju? TZi bi to rešavao po kratkom postupku kad ovako pišeš. Sram te bilo,

  • Mislis ono,nas 30% a mislim i da nas ima više,placamo porez a ne bi nam ništa od tih naših para trebalo “dati”?
   Te pare treba dati vama Crnogorcima po zanimanju-pripejd,koji barjacite i busate se u prsa tipa muda-brkovi ali kad se porez plaća onda niste bas tolike “patriote”?
   Pa to je nesto slicno kao i u NDH?
   Ovako kao ti obicno razmisljaju i pišu konvertiti kojima je najdalji predak tata koji nije bio Srbin…..
   Da nocas gospodar izadje na Javni servis i objavi da ste svi od sutra Srbi,ne bi se moglo od vas pojedinih Kotorom proci od srbovanja.
   Licno,najvise mi odgovara trenutno stanje,vi bukate i busate u dukljanskoj histeriji i tako se odaje utisak da Srba nema ili da nas je malo.To me motiviše da vas pritiskam svaki dan.
   Sutra,da se vratite u srpstvo,sto vam ne bi bilo prvi put,ne bi mi vise mi vise bilo inspirativno….
   Ostajte gdje ste,ni mi izgubili ni oni dobili sa vama.

 15. E viva, e viva Montenegro!
  Paulinjo, ko ono dize ustanak protiv jednodnevnog ducevog neovisnog gamela Montenegra? Bjehu li to kraljevi oficiri Crnogorci Kusovac, Stanisic, Djukanovic, Jovovic, Djurisic, Lubarda, Orovic u drugi, sve sapka do sapke ili to bjehu samo kacketi sa srpom i cekicem ili mozda Zrnovi vitezovi?

  • Aranđelovo,
   Ustanak protiv italijanski musolinijevih fašista je digao Joanikije Lipovac sa srpskim sveštenstvom,
   Ustao je sa stolice nazdravio njihovom dolasku na Cetinje i zatim počastio pecivom i domaćim vinom i rakijom.
   Isto tako i vaši idoli, četnička zločinačka bagra Stanišić, Đukanović i ostali .

   • Tako je vrli kotoraninu, samo si zaboravio pomenuti svoju uobicajenu uzrecicu (?).
    Nisu samo cetnici bagra,
    zaboravio si bagru burzujsku i reakcionarnu, austrofilsku koja je ujedno i ustaska, veliko italijansku na celu sa providurskim laprdonjanima i olinjalim stakorima koji vizitavaju kaze
    citadina , i ostro kontra Crne Gore zbore.
    Najveci zbir je oni sto je nekad u kastio od Parila abitavao!
    I njega su cizme zuljale!

   • “Которанине”, догоњо и србождеру, мораш се помирити са судбином да је Бока Которска и српска, и то већински настањена Бокељским Србима, што показују пописи и катастар. Уосталом немаш ти осјећај за бокељство јер си догоња из западног пи.ковца, инсталиран да мрзиш православље.

    • Aranđelovo, štovatelju četnika i Draže i njihovih zločina,
     štovatelju Četnikokratije i Lopingerokaratije
     Moraš više da poštuješ ono što je Njegoš napisao ???
     Isto tako i konstataciju Gargamela ,datu u jednoj emisiji ,pa ond saberi i oduzmi pa onda konstatuj čija je Boka ?
     Pisanje istine je za vas-tebe velikosrpske nacionaliste mrzitelje svega što nije Srpsko,srbožderstvo i ustaštvo.
     Pročitaj što je Dobrica Ćosić napisao za Srbe ,pa se pokrij po glavi.

     • “Kotoraninu” dogonjo, u Boki Kotorskoj živi 35.000 Bokeljskih Srba ili 41% od ukupnog stnovništva.

      u Boki Kotorskoj ima 41% Bokeljskih Srba

   • ***Kotoranin, Mitropolit Joanikije kao vladika i najveći crkveni velikodostojnik toga nesrećnog vremena u Montenegru, nije mogao (niti je smio) politički djelovati. Prihvatio je vlast takvu kakvu su kreirali kvisling Sekule Drljević i italijanski okupator sa gen. Pirciom Birolijem na čelu. Dužnost i obaveza patrijarha je da pastirski vodi ,,stado,, bez obzira pod kojim režimom.
    Ne mislite, valjda, da je Nj.V.P. Joanikije trebao toga Petrovdana pozvati sa oltara Crnogorce na oružje? Bio bi to smrtni grijeh jednog patrijarha.
    U zabludi ste namjerno, sa znanjem, ili iz neupućenosti, da je Patrijarh Joanikije bio izdajnik.
    Vama koji ste u zabludi iz neznanja, Bog će oprostiti.

    • U Vaskršnjoj poslanici aprila 1942. Lipovac je osudio 13.-julski ustanak, Zvezdan Folić citira Lipovca: “I malo im je što su izveli moralnu pustoš, već su 13. jula 1941. digli i takav ustanak koji je našem narodu nanio takve rane da ih ni decenije neće izliječiti…” (ista knjiga, strana 74)

     Sve vrijeme II svjetskog rata Joanikije Lipovac je produbljivao podjele, pospješivao zlo koje je zadesilo Crnu Goru. Još iz Folićeve knjige: “Na parastosu Dragu i Blažu Kapičiću u aprilu 1942, mitropolit Joanikije je održao besjedu protiv komunizma. Još radikalniji bio je u oktobru 1942. kada je na parastosu Novici Kovačeviću, sudiji iz Grahova, savjetovao okupljenom narodu: ”Nema podesnijeg mjesta nego da ovdje donesemo čvrstu odluku i zakunemo se Bogu da ćemo se boriti protiv komunista” (ista knjiga, strana 76)

     Lipovac dakle osuđuje opštenarodni crnogorski ustanak 13. jula 1941, jedini pravi oružani narodni ustanak u porobljenoj naci-fašističkoj Evropi, ustanak koji je pozdravio i kome se divio i divi cio demokratski svijet.

     Folić još prikazuje: “Kada je poručnik Favento Nazaro, civilni komesar u Danilovgradu, 15. aprila 1942. zatražio od mitropolita Joanikija da raščini jereja Đorđija Kalezića, paroha u Slatini koji je bio član narodnooslobodilačkog od- bora u danilovgradskom srezu, njegova reakcija bila je radikalna i ekspresna. Već 16. aprila 1942. mitropolit Joanikije obznanjuje Rješenje kojim zabranjuje sveštenodjejstvovanje i ukida pravo na penziju ne samo jereju Kaleziću nego i protojereju Jagošu Simonoviću, arhijerejskom namjesniku u Kolašinu, jereju Blažu Markoviću, tužiocu Crkvenog suda na Cetinju, jereju Simu Popoviću, parohu kosorskom, jereju Vidaku Drakiću, parohu brskutskom i jereju Blagoti Đuroviću, parohu šobajićkom. Radi sticanja jačeg povjerenja kod okupacionih vlasti mitropolit je svoje Rješenje dostavio i Pirciu Biroliju, italijanskom guverneru za Crnu Goru i Drugoj direkciji pri Guvernadurstvu.” (ista knjiga, strana 76)

     Oštre mjere “svetog” Lipovca za one svještenike koji su bili protiv fašista! Da vidimo kako je Lipovac zahvaljujući svojoj saradnji sa okupatorom obezbjeđivao privilegije za svoju mitropoliju. Piše Zvezdan Folić: “Tako su Italijani oktobra 1942. dozvolili da osoblje Bogoslovije na Cetinju nastavi rad, nakon prekida načinjenog u aprilu 1941. godine. Ovo je bila jedina bogoslovija Srpske pravoslavne crkve koja je školovala sveštenički podmladak u toku rata.” (ista knjiga, strana 78)

     Već u maju 1942. godine mitropolit Joanikije Lipovac je od strane jednog pravoslavnog monaha iz Hercegovine jasno označen kao izdajnik. Piše Zvezdan Folić: “Joanikijev angažman, nesvojstven ostalim episkopima SPC tokom 1941.-1945, prvi je otvoreno kritikovao jeronomonah Miron iz manastira Krstače u Hercegovini. Miron je početkom maja 1942. sastavio letak ‘Narodu i srpskom sveštenstvu’ u kome je nazvao Joanikija slugom Hitlera i optužio ga za prodaju Crne Gore. Sličnim akcentima odisala je ‘Poslanica’ pravoslavnih sveštenika iz Crne Gore, objelodanjena 16. juna 1942. na Tjentištu.” (ista knjiga, str. 82 i 83)

     Branko N. Filipović u knjizi “Mrtvi ne zbore” piše o Joanikiju Lipovcu: “U vrijeme najvećeg okupatorsko-četničkog terora u Crnoj Gori, 18. oktobra 1942. godine, crnogorski mitropolit Joanikije (Lipovac) na banketu u Ostrogu održao je zdravicu Pirciju Biroliju, fašističkom guverneru okupirane Crne Gore, čije dijelove prenosimo:

     ‘I dogodi se čudo neviđeno i nečuveno pod okupacijom Gospodari i robovi, Italijani i Crnogorci nacionalisti, postadoše saradniciprotiv strašnoga zla, i za kratko vrijeme zajednički oslobodiše Crnu Goru…

    • Dogodilo se pravo čudo; nevjerovatno, ali istinito. Mitropolit crnogorski Joanikije diže zdravicu okupatorskom fašističkom zločincu Pirciju Biroliju u vrijeme kad je on, zajedno sa četnicima, organizovao preko 4.000 zatvora i logora za porobljene Crnogorce, u kojima je zatvarano, strijeljano, mučeno i deportovano u okupatorske logore preko 50 hiljada »Joanikijevih vjernika« samo zato što su se borili za slobodu. Tako se ovaj visoki crkveni funkcioner ruga interniranim Crnogorcima. Joanikije ide sa banketa na banket i drži zdravice satanama koje ubijaju, masakriraju i deportuju »njegove vjernike«. U septembru 1943. godine italijanskog okupatora zamjenjuje njemački okupator, kojem se četnici i Joanikije takođe dodvoravaju. Mitropolit Joanikije 1-XII- 1943. godine u posebnoj poslanici čestita vojnicima njemačkog Rajha novu 1944. godinu slijedećim riječima: ‘Vojnicima velikog njemačkog Rajha: Naročitu mi čast čini da mogu najslavnijoj vojsci svijeta iz svih vremena čestitati Novu godinu u ime svoje vlade i svoga naroda. Sretna vam Nova 1944. godina.’

     Nije teško shvatiti što znači ova Joanikijeva čestitka u vrijeme kada cio svijet vodi krvavu borbu protiv hitlerovske Njemačke i udruženog fašizma, protiv monstruoznih agresora koji su htjeli da podjarme i unište sve slobodne i civilizovane zemlje i narode. Pritom treba imati u vidu da ovu čestitku mit- ropolit Joanikije upućuje u času kad Saveznici proglašavaju četnike i Dražu Mihailovića za izdajnike i kad donose odluku da im prekinu svaku pomoć. »Crnogorski« mitropolit Joanikije se radovao svakom strijeljanju zarobljenog borca NOV, ili kad su Mihailovićevi četnici i okupatorski crnokošuljaši, iz zas- jede ubijali neustrašive narodne vojnike. Joanikijevi i Mihailovićevi četnici su sa Musolinijevim fašistima igrali kolo oko leševa pobijenih crnogorskih rodoljuba, kao na trgu u Herceg-Novom 21. januara 1943. godine.

     G. mitropolit izvršio je kanonsku posjetu Bajicama, kojoj su pored istak- nutih nacionalista prisustvovali i italijanski oficiri koji su predstavljali diviziju ‘Peruđa’ (piše u ‘Glasu Crnogorca’, broj 27, od 10-X-1942). Pored mitropolita Joanikija na ovoj kanonskoj posjeti govorio je i predstavnik divizije »Peruđa«. U toku Drugog svjetskog rata vršene su brojne okupatorske i četničke smotre vojske kojima je prisustvovao mitropolit Joanikije zajedno sa okupatorskim i četničkim starješinama. To dokumentuju fotografije smotre koju u vojničkom poretku obavljaju general Pircio Biroli i njegovi pomagači Bajo Stanišić i mitropolit Joanikije.

     Mitropolit Joanikije je, kao okupatorski sluga, odlučno bio protiv crnogorskog naroda i njegove narodnooslobodilačke borbe. Glorifikovao je komandante Draže Mihailovića u Crnoj Gori i zajedno sa njima dočekivao fašističke komandante. Konačno, mitropolit Joanikije je bio važna karika u lancu izdaje Draže Mihailovića u Crnoj Gori. On je, uz saradnju Dražinih komandanata, pomagao okupatorima da porobe narod Crne Gore i da oslabe i priguše njegovu pravednu borbu za slobodu.

     Mitropolit Joanikije je i odstupio iz Crne Gore zajedno sa 21. njemačkim korpusom prema Austriji, u decembru 1944. godine.” (Branko N. Filipović, Mrtvi ne zbore, http://www.montenegrina.net)

     I Velibor Džomić u njegovoj knjizi o Lipovcu je prenio zdravicu Lipovca Pirciu

     Biroliju, koju je izgovorio u manastiru Ostrog 18. oktobra 1942. godine, Džomićeva knjiga se nalazi na http://www.rastko.rs. Evo i poznate fotografije “svetog” Lipovca sa Pirciem Birolijem, baš iz Ostroga:

     Izvor: Stock

     Zvezdan Folić još piše o Lipovcu: “Mitropolitovo lamentiranje nad sudbinom srpstva i pravoslavlja u Crnoj Gori, obavljanje parastosa ‘nacionalnim herojima’, nadahnjivanje epskim postulatima u borbi protiv jedinog antifašističkog pokreta, najčešći su oblici rada pravoslavnog klera na Cetinju do novembra 1944. godine.” (Zvezdan Folić, Vjerske zajednice u Crnoj Gori 1918-1953, Podgorica, 2001, strana 90)

     U dokumentarnom serijalu TV Crne Gore “Cetinjska Mitropolija” iz 2006. godine, za koji je tekst napisao istoričar Živko Andrijašević, u 4. epizodi je između ostaloga rečeno: “Cetinjska Bogoslovija bila je jedina bogoslovija Srpske Pravoslavna Crkve koja je radila tokom II svjetskog rata. Među sveštenstvom Crnogorske mitropolije nije bio mali broj protivnika ovakvog mitropolitovog držanja prema italijanskom okupatoru. A bilo je i svještenika koji su otvoreno podržavali parti- zanski pokret. Mnogi od njih stradali su zbog protivljenja okupacionom režimu, dok su neki poginuli u redovima partizanske vojske. Prema zvaničnoj statistici u partizanskom pokretu učestvovala su 34 pravoslavna svještenika Crnogorsko- primorske mitropolije, a njih šestorica nakon rata dobili su Spomenicu 1941.”

     “Sveti” Lipovac bio je od Talijana nagrađen za svoje kvislinštvo – rad bogoslovije je dopušten.

     Istoričar Dragutin Papović piše: “Mitropolit Joanikije je prema Njemcima primijenio istu taktiku kao prema Italijanima. Zbog oportunizma bio je slatkorječiv, pa je u božićnoj poslanici 1944. godine pomenuo ‘genijalnog Getea’, Herdera i ‘poznatog naučnika Leopolda Rankea’ i osudio Jevreja Karla Marksa. Ova saradnja je otkrila još jedno mitropolitovo uvjerenje. Pokazalo se da je mit- ropolit antisemita jer je u čestim javnim osudama komunizma govorio da su za nastanak ove ideologije krivi Jevreji i da su oni među glavnim izazivačima rata… Mitropolit je uz Njemce ostao do napuštanja Crne Gore krajem decem- bra 1944. godine. Sa četnicima, njihovim porodicama i u pratnji 60 duhovnika povlačio se preko Bosne, Hrvatske i Slovenije. Početkom maja 1945. godine je- dinice Jugoslovenske armije su kod Zidanog mosta zarobile i bez suđenja ubile 56 sveštenika Crnogorsko-primorske mitropolije. Mitropolit Lipovac je nakon zarobljavanja sproveden u Aranđelovac, ponižavan i likvidiran sredinom juna.” (Dragutin Papović, Duhovni lider četničkogpokreta, neđeljnik “Monitor”, 11. februar 2011)

     Među strijeljanim svještenicima bio je moj đed Đuro Radoman, otac moje majke. Tokom rata on nije bio ni na strani partizana ni na strani četnika. Bio je običan ljubotinjski pop. U smrt su ga poveli njegov vjenčani kum, takođe lažni Amfilohijev “svetac” Luka Vukmanović i ovaj sramni, slugeranski Amfilohijev “svetitelj”.

     Joanikije Lipovac je svojim političkim djelovanjem tokom II svjetskog rata najzaslužniji za katastrofu svještenstva mitropolije crnogorsko-primorske. Kako pišu svi istoričari, za sve vrijeme bratoubilačkog rata, dok se krv u potocima lila Crnom Gorom, Lipovac je pozivao na borbu protiv partizana i komunista.

     Nije problem to što je Lipovac bio antikomunistički nastrojen, ali je veliki problem kad on svom žestinom huška i raspiruje mržnju u vrijeme kataklizme kakva je bila II svjetski rat.

     Joanikije Lipovac je širenjem, isijavanjem mržnje, doprinio da živote izgube stotine i hiljade Crnogoraca. Kod primitivnih vjerskih fanatika kakvih uvijek ima dovoljno, riječ jednog mitropolita ima veliki odjek i značaj. U II svjetskom ratu naoružanim ljudima koji gledaju krv i leševe na sve strane, oguglalim ljudima pomućene svijesti koji su već izgubili neke od svojih najdražih, takvima nije trebalo puno da i sami ubiju i naprave zločin. I Amfilohijev “svetitelj” ih je na to podstrekivao. Isto kao što danas Amfilohije Radović godinama sije mržnju prema svemu crnogorskom, ne bi li, na bilo koji način, srušio crnogorski narod i državu.

     Joanikije Lipovac je bio iskreni saradnik okupatora, mogao je svo vrijeme rata da se ne ulaguje fašistima, ništa mu se ne bi desilo.

     Ovaj kvisling, okupatorova sluga i kad se sagledaju sve činjenice – ni po čemu svetac, isključivi je i glavni krivac za katastrofu svještenstva u Crnoj Gori tokom II svjetskog rata i znatno je pospješio bratoubilački rat koji je bjesnio od 1941. do 1945. godine.

 16. Za Obrada smo svi Srbi četnici.
  Ja lično nisam upoznao niti jednog četnika,dobro bi bilo da nam ih Obrad pokaže?
  Vjerovatno je Obrad gledao puno filmova boljševičkog režisera Veljka Bulajića koji je onako “umjetnički” iz krvavog bratoubilačkog rata,jednog brata u Kraljevskoj vojsci doživio glibavog sa bradurinom i nožem u zubima a drugog u partizanskoj uniformi,čistog,obrijanog i izbrijanog u besprekorno čistoj uniformi kao Ričarda Bartona?
  “Zaboravio” je Obrad koja je vojska bila legitimna a koja je iskoristila rat i izazvala gradjanski rat samo iz jednog cilja,dolaska na vlast?
  “Zaboravio” je Obrad ko je bio prvi gerilac Evrope?Ko je odlikovan od strane Francuske i Amerike?
  Mislili Obrad da je sramotnije biti četnik nego poslušnik DPS-a?Nego,da ovom usporedbom ne vrijedjam četnike,pripadnike Kraljevske vojske.
  Medju njima su bili i djede-stric Predsjednika Crne Gore i isti djede pok Branka Sbutege,koji je ucestvovao u Trinaestojulskom ustanku zajedno sa Pavlom Djurisicem.
  Pusti se Obrade četnika,imas ti većih problema.

  • A koji su tvoji problemi čitajući odgovor,ja ga čitam iz tvog pisanja,blagoslov ti treba,nemoj gledati koja crkva i koji je pop samo pođi,oslobodi dušu svoju zla i mržnje koja hukti iz tebe,a ti kao i tvoj vođa žališ samog sebe.

  • MOJ krik, moj bol, moja suza i moje ogorčenje. Pišem u ime 68 nevinih žrtava četničkog pokolja u Vraniću, u ime 72 stanovnika sela Drugovca, koji su stradali zbog toga što su se partizani probili kroz obruč tri Dražina korpusa, pa je bes te bratije trebalo na nekome iskaliti. Pišem u ime krvavih kolevki, silovanih devojaka, opljačkanih i popaljenih kuća. Pišem, jer ne mogu i neću da ćutim.
   Ovako govori Vladan Pantić, rođak šestoro preživelih u pokolju koji se desio u Vraniću 1943. godine. Predsednik Udruženja “20. decembar” decenijama se klanja senima nastradalih, u noći između 20. i 21. decembra te ratne godine i bori se da sećanje na njih ne utihne. Rastao je slušajući očevu priču o jezivoj noći četničke odmazde, o stravičnom pokolju nedužnog naroda. Poema “Pogled u pakao”, njegov je vapaj za razumom i istinom o, kako kaže, zlu i užasu, mržnji i bezumlju, kada su četnici Avalskog korpusa Prvog bataljona Posavske brigade klali žene, decu, bebe…

   – Tokom leta i jeseni 1943. sazrevala je odluka da u Vraniću treba izvršiti veću odmazdu prema porodicama partizana i njihovih simpatizera – objašnjava Pantić. – Održana su tri sastanka četničkih glavešina, na kojima su napravljeni spiskovi smrti i plan izvršenja tog krvavog zverstva.

   PANTIĆ podseća da je u to vreme Draža Mihailović izdao naredbu svojim komandantima da odlučno i hitno, od Kosmaja pa do Beograda, “očiste teren od komunista, od tih avanturista i probisveta”.

   – Ovdašnji četnici su dobili “zeleno svetlo” da realizuju svoj pakleni plan – navodi Pantić. – Dogovoreno je da pokolj u Vraniću bude na drugi dan Svetog Nikole. Računali su da će tada gotovo svi biti kod svojih kuća. Selo je bilo partizansko i zvali su ga “mala Moskva”. Komandant bataljona bio je narednik Spasoje Drenjanin Zeka iz Male Moštanice, komandant brigade poručnik Kosta Marinković, a komandant korpusa major Sveta Trifković iz Umke.

  • Crne trojke su bile tročlane četničke formacije za likvidaciju. Osnovane su u februaru 1942. godine. Šef crnih trojki u je bio general Dragoljub Mihailović, a što je nepobitno dokazano. Naime, na suđenju Draži Mihailoviću održanom od 10. juna do 15. jula 1946. godine, predsjednik sudskog vijeća je upitao Mihailovića ko je bio šef crnih trojki. Mihailović je odgovorio: “Ja sam bio šef trojki.” (Izdajnik i ratni zločinac Draža Mihailović pred sudom – stenografske zabeleške sa suđenja, Beograd, 1946, strana 352)

   Crne trojke su imale zadatak da eliminišu svakoga pored čijeg je imena general Mihailović stavio slovo „Z”. Slovo „Z” je bilo znak za “zaklati”, iako se Mihailović na sudu branio da “Z” znači “zaplašiti” (Miodrag Zečević: Dokumenti sa suđenja Draži Mihailoviću, Beograd, 2001, saslušanje optuženih).

   Komandanti brigada su bili zaduženi da oforme potreban broj trojki za izvršenje specijalnih zadataka. Za članove četničkih trojki dobrovoljno su se javljali najokorjeliji i najkrvožedniji koljači koji nisu prezali zaklati ni novorođenće u kolijevci. Likvidacije su vršene bez metka – obavezno klanjem. Član crne trojke koji bi odbio zaklati one što su bili označeni slovom “Z” bio bi osuđen na smrt, najčešće takođe klanjem, a rijeđe strijeljanjem.

  • Nemoj da vrijeđaš četnike nemoj, ne vrijeđa ih ni Gargamel jer ste iste
   ako bi se to moglo nazvati pameti, prije moralne i ljucke destrukcije
   odnosno vi ste za ČETNIKOKRATIJU a nije vam strana ni LOPINGEROKRATIJA
   Inače štovanje četnika je u program Srpske crkve kao normalna stvar,
   Bokelj ki up.no bez srpskijeh gena i porijekla
   Ti si uvrijeda za ovaj portal,
   Pomalo sa pršutom i salamama
   Nisi genetski predisponiran za tu hranu !

    • Bokelju,
     nesrpskog, anadolskog porijekla, a Srpske vjere
     Na tvoju žalost Prevlaka će se riješit mirnim putem,
     Lijepa sreća te smo nezavisna država pa neće o tome odlučivati vaši-tvoji idoli
     šešelj, SANU Srpska akademija nauka i umjetnosti,i Beograd…
     Jer bi to bio odma rat, koji bi ti gledao na TV kao i sve do sada,
     Ako bude Hrvatska ili Crnogorska svejedno ,meni će biti podjednaako milo,
     Crna Gora uskoro u Evropu i ukida se granica ne Debelom brijegu,na žalost tvoju i ostalih štvatelja četnikokratije i ratnog zločinca Draže,
     Pa će biti svjedno čija će biti ,sve je to naš narod naš mentalitet i jedni i drugi,ali u jedno sam siguran Bokelju anadolskog podrijekla, da na Prevlaci neće biti koncerta Emira Kusturice,bosanskog primitivca neobrijanog masne kose ,fasciniran romima i njihovim načinom života.
     Oće li još biti sportskih manifestacija tipa Srbi za Srbe po ugledu na njemačke naciste tridesetih godina u Njemačkoj ?

  • O kakvom ugledu, pobjeglog ficfirica kralja Petra, mulca lupeskog, Ti zboris?
   Utekose iz zemlje kao bidze i kralj i knez Pavle i sva svita opljackavsi zlato
   i ostavivsi svoj narod na nemilost fasistickim osvajacima.
   Podvili repice i utekli i samim Tim izgubili dotadasnji “legitimitet”.
   Onda su nastupile nizerangirane cetnicke funjare o kojima je podrobno
   raspravljano u prethodnom
   “lijevom kantunu” pod dirigentom
   partizanskih bubnjeva Obradom Pavlovicem.
   Njegov orkestar je najslusaniji i najglasniji, za razliku od corave
   po-cetnicke trilogije Tvoje.

   • Vidi prijatelju,

    Boljsevici su kao po obicaju iskoristili napad Njemacke na suverenu zemlju,izazvali gradjanski rat i bratoubilastvo.
    Nisu oni puno municije potrosili na Njemce.
    Imali su dogovoreni pakt sa Njemackom sve do napada Hitlera na SSSR.Do tada nisu mnogo marili sto fašisti rade.
    U Crnoj Gori ustanak 13.jula digli su oficiri Kraljevske vojske,nije tu bilo kožnih mantila i petokraka.
    To vam je istina a vi mozete i dalje udarati boljsevicki i bezboznicki.
    Srpska krv je stvorila dvije Jugoslavije a oni koji nikada drzave imali nisu do 1991 je rusili dva puta.

    • Pricaj Ti to “neprijatelju”, kome u Tvojoj cetnickoj kolibi, crvendaci su bili i jos su Tu i kazu Ti :
     pokaj se i revidiraj ogavni sljedbeniku karadjordjevica.
     Takovi serbalji su i srbima nanjeli
     ljage , pa ih svi mrze zbog Toga.
     Nikad vise nece kraljevi batinasi
     biti na vlasti, jer cemo im se suprotstaviti.
     Ne ulizuj se na ovom crvenom kantunu, dodji na bazen da cujes
     kako se raspojasani rvati
     hvalisu, pokusaj ih obradovati
     srpstvom i kraljem suludnim!
     Dat cu Ti prijateljski savjet,
     ne pokusavaj privoljevati nikoga
     svetosavskim smicalicama,
     bezuspjesno je, a i Ti-To znas.
     Petokraka sija , a smrad cetnicki je isplivao pa ga treba raskuziti.
     Idi drzi busiju u kafani, pa nacepi
     kojeg “crvenog”, u dobrotski
     dom penzionisanih > tamo su najgrlatiji ,Tebi slicni, sa onim
     Ristovim portparolom!
     Vjecna Crna Gora !

    • Bokelju, svi su krvaril za Titovu jugoslaviju!
     Svi zajedno , nitko pojedinacno.
     Cak su i cetnici/ ustase revidirali i prikljucili se pobjednicima !
     Ti si politicki transvestit , kao i
     rvato-serbski zadri-banditi.
     Zaludnja Ti je rabota, ovdje smo crveni i TITOVI !
     Petokraka, nego sta – dole
     gazdarluci domazetovski,
     duducima tapkaroskim je odzvonilo.
     Dodjite svi na Banj – isplivajte se i
     plutajte malo, naucite kraul plivat!

     • Ranko,

      Bazen i Primorac su riknuli kad ste ti i slicni o njemu poceli“brinuti”.
      Zbog vas i tih koje glasate kotorski “sport” se sveo na mažoretke i “Svi na banj”.
      Do Mira Cirkovica se govorilo “idemo na banj” a od njegove ere se islo na vaterpolo.
      Vi strucnjaci opste prakse ste nas vratili da “opet idemo na banj”.

 17. Srbi kao pravoslavni hrišćani, sigurno bi i oprostili sve zločine koje je Pavelićev zločinački državni provizorij učinio Srbima. Ali kako kad današnji režim upravo slavi i veliča te zločine! Pogledaj Tompsona, (službenog ustašu) upravo na 77 godišnjicu (5. kolovoza 2018.) bestijalnog zločina u Glini on na istom mjestu, gdje su ustaše za dan zaklale više od 1000 ljudi, žena, djece i staraca, održava dernek sa Bojnom čavoglave. Dosledni u kontinuitetu ustaške ideologije.
  Pogledajte Stipu Mesića gdje se hvali da su Hrvati dva puta pobijedili: 10. aprila 1941. i u svibnju 1945.(!)

  https://www.hop.com.hr/2016/12/21/ciganska-posla-devedesetih-je-mesic-ndh-nazvao-pobjedom-hrvata-danas-progoni-ustase/

  • …Molim sve komentatore-da se uzdrže od neistina…posebno kad se zna što je sa Srbima bilo na Baniju-Kordun i Liku…od 1941 do 1945…od travnja do travnja..Pa tako i ovaj podatak “da su u jedome danu u Glini -ustaše zaklale više od 1000 ljudi”-NIJE ISTINA! Potražite istinu na stranice interneta…pa se javite-što se u stvari desilo u Glini od 29 jula(dva dana poslije epohalnog narodnog ustanka u Hrvatskoj-27-jula.1941..u SRBU u Lici!) do 8.avgusta.1941 godine! Najkraće u tom periodu u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice-u Glini ustaše su zvjerski likivdirali više od 1000 ljudi-čitaj SRBA Banijajaca…I vezano za ove događaje-nova ND Hrvacka-Poglavnika Franja Tuđmana-inače sabrata kasapina i grobara sa Dedinja>(zajednički im je bio ZLOČINAČKI poduhvat…”akcija Oluja”-kad su izvršili prvu(u pokušaju) fazu preseljenja Srba iz “republike srpske krajine”-na Kosovo..za koje (“preseljnje”)-znamo dokle je stiglo…i kako je završilo!)(-kakvih je puna naša domovina od planina i dolina do Ulcinja i Novoga-evo sumalo tri decenije-naše bruke i sramote-sramne ABlejalice kontrarevolucije-1989 godine-pod samarima “vožda” kasapina i grobara sa Dedinja)<..! Kao što je i normalno- njegovo Antifašističko ponašanje..u vezi sa ustašstvom-onda i danas "diljem …lijepe"..Pa kaže ova isti Ćepan-Stipe.."..treba praviti razliku između Blajburga i Jasenovca. U Blajburgu ne leže oni što su zaklani u Jasenoivcu-nego oni što su klali u Jasenovac"…! Uz moju primjedbicu-Antifašista Stipe Meseć eks prešednik Hrvacke-za vrijeme svojih mandata-nikada nije pohodio "spomenik slavnoj hrvacokoj armiji-15.svibnja.1945 u Baljburgu..mihohodni spomenik-za dom spremni-okićen "šahovnicom i ljiljanima"…?!!!

   • Jole nisi Ti i prcanj sam u antifasizmu.
    Tvoj je problem ako dumas da je drugacije u boki.
    Rijec gusta= uziva _ na to je mislio
    Budjoni!Nije stigo da Ti odgovori.
    Kako ja razumjeh, a Ti ne?
    Nismo iz istog kazana srkali?
    A jesmo !
    Nemoj da te muka od roda rodjenog.
    Sjeti se kase zobenice.
    Ti si perzagno mastodont.
    Sto velis za ovi novi parking u Autoremont?
    Moze li helikopter tamo?

  • Sramotno je što je Stipko pokušao da laže i da sam sebi porotureči. Novinare koji objaviše dokumentarac, ekspresno otpustiše sa HRT-a! Tek za par dana kad su jadni ljudi nepobitno dokazali da video nije montaža nego izvorni snimak, Stipe se bijedno branio da se ne sjeća da je rekao što je rekao!
   Srećom, tu su kamere koje nepristrasno zapisuju i ono što smo spremni “zaboraviti” kad nam je to od koristi.

   • …što je napisa-“slavljenje zločina”-kontru-nazočni (meni poznat provokator(!)”-ali uz dodatni trud-..gore ne nađoh ni slova -kojim bi negirao moje pisanje okolo Ćipanove -o Jasenovcu i Blajburgu-kao i o pošeti Blajburgu ovog Antifašiste-Slavonca-po vokaciji?!
    I da zaključim ovo moje”naratanje”-sa jednom NEPOBITNOM ISTINOM”-okolo naokolo “spomeničkog blaga”-Blajburga…Naime na spomeniku piše “Slava slavnoj hrvackoj armiji-Blajburg 15.svibnja.1945.godine-usput za navijek okićen sa šahovnicom i ljiljanima”…! Sve na jednom mjestu-u antifašističkoj Austrijani-mnogo laži i nedorečenosti na nazočnom spomeniku..Možda čudno-ali samo za “zaboravne”..u Blajburgu su ostavili svoje”junčke živote za dom spremni/naredni/ ND UČZ MNE/12.o7.1941/-“crnogorski četnici”-bojovnici poglavnika dr Sekula Drljevica i njegovog doglavnika stozera djeneralstaba Pavla Paje jajara Djurisica..koji su sa ustasama poglavnika kuma dr Anta Pavelica strijeljani*nekoliko stotina/ne hiljada kako znaju da LA|U/povijesnicari/analiticari …sledbenici lika i djela cica Draze..
    Dakle da je malo vise /cojstva..junastva/istine o njima..ova bi tuzna druzina..trazila od svoje sabrace /anti/fasista…NDHU hrvacke..da dopune onaj spomenik u Blajburgu i da pored sahovnice i ljiljana..pod itno se uklese i kokarda..sa crnom/obraznom/ zastavom i na njoj bjela lobanjom i ukrstene dvije kosti cevanice ..njihovih predaka..koji su dali svoje zivote za dom spremni…i u Austrijani antifasistickoj …Sve u intersu istine..da u Blajburgu se vise ne slavi samo slavna ustaska armija..nego i sabrace antifasista ND UCZ MNE..slavna cetnicka crnogorska Sekulina armija…nasamareni/ka i 1989…/ nota bene, izdajnika Crne Gore Petrovica Njegosa…!

 18. Ne znam ko je za ovu državicu i ovu šaku naroda opasniji ? Jesu li opasniji ovi srbski nacionalisti ili “patriote” predvođene Milom i Svetom? Znam samo da smo se ambisali da tonemo i da nestajemo. Teško da nam ima spasa. I još nešto … Neka srbi u Crnoj Gori ne lažu … Žive teško kao i drugi i kao uostalom srbi u Srbiji … Ali , NIKO ih NE DIRA !! Živio sam u Hr dugo poslije rata i tamo se uvijek našao neko da mi “broji krvna zrnca” zbog pravoslavne vjere … Toga u Crnoj Gori nema.

  • Ostalo im je to od NDH, kad su imali rasne zakone.
   Navike predaka; nazalost isplivali su i u boki , samo malo manje, znamo koji su!

  • Ja u Kotor dolazim od 93 i nikad nisam imao bilo kakvu neprijatnost,a u Hrvatsku sam otisao jednom posle rata i odmah su mi dali do znanja da nisam pozeljan.Ljude iz Kotora sam uvek dozivljavao drugacije jer su iznad politike.Nadam se da mediji nece uticati da se nesto promeni,a politicari kao politicari se hrane dizanjem tenzija.Pozdrav iz Beograda.

  • Gospon Ćatović,

   Srbi koji (zvanicno) čine 30% stanovništva upravljaju sa 0% budzeta Cg a Muslimani kojih ima 12% sa pola godisnjeg budzeta drzave.
   Znam da Vi uvijek izlazite na ovaj portal sa nekim egzaktnim podacima,mozda ce Vam i ovaj biti interesantan.
   Mislite li da se iz ove informacije mozda moze nesto zakljuciti o karakteru aktuelne vlasti i načinu vladanja?
   Pozdrav

   • Bokelju,prvo si kukavičje jaje,jer se kriješ imenom koje je sveto za nas Bokelje,Bokelji su pravoslavni i katolici i muslimani koji vole regiju,njeguju njenu kulturu i tradiciju,casnu i vjekovno poštenu.
    Brineš što imamo lopove u sredini u kojima bi ti bio veci ali nemaš terang,bio bi ti i političar i patriota i sve bi ti bio ali opet nemaš terang,ali zato imas jahat i to puno u tvojoj duši.

    • Vama Škaljarima je nešto “sveto”???
     Kako vama Skaljarima moze biti “sveto” ime Bokelj kad svi do jednoga glasate gospodara koji je uništio i unizio Boku?
     Kako vama Skaljarima moze biti “sveta” Boka kad svi do jednoga smatrate da Ponta Oštra treba da pripadne Hrvatskoj?
     Kako vama Škaljarima može biti “sveta” Boka kad zborite da ste u Kotor stigli iz Hrvatske iako i ptice na grani znaju da ste dosli svi kao pravoslavni sa Njegusa ili Danilovgrada?Slavite li ono svi Krsno ime iliti Slavu?
     Nemojte o “svetinjama” vi kojima je najveca “svetinja” papalada ala maka!

    • Ustanicki kraj_funjare opsjedaju birtije^^--toskec, miki,stole,*lelejska gora*, gorazde,Odoljen;BOGDASICI , Mrcevac, Kavac > pobjeda

     Ha rogo skaljarski , opet se sunjas ovim portalom crvenim.
     Smeta li Ti jos petokraka , zaboravio si na partijske sastanke u skaljarskom domu?
     Tada si drugu pjesmu pjevao i
     “propitivao” onu sjoru , sto jeste
     “mrcila baruta” -a Ti do danas nisi!
     Ko zna, mozda bi danas u odred pristupio, samo ne znam bili Te cokule nazuljale!?
     Volis sa ovim potomcima gujinim ,
     iz cetnickih brloga dibatimente
     voditi, a i sa rvatofilima u bokesko
     stipavo kolo uljeci!
     Neka Te, znaju Te “rodjaci”.
     Je si li Ti od onih kako vitar puse?
     Ili se i Tebi nesto na Dinari sija?
     Kolo skaljarsko se vise ne igra!

     • Bravo Pravi Bokelju!
      I ja bih učinio isto što i ti, samo što bi ove pljuvače po Državi u kojoj žive odma na ljep i zakonski nacin naučio kako se treba ponašati. Primjera radi, kao i njihovom PIPUNU!
      Sve povlastice dati onome ko poštuje i voli Državu u kojoj živi.
      Tako treba

   • Jado , dali si ikad idje cuo ili procito da tih 12 procenata muslimana ikada pljuva vrijedja ili ponistava Crnogorce i drzavu Crnu Goru. Oni sigurno ne i lojalni su gradjani nase zemlje, sto se nebi moglo reci za vas. Zato i participiraju u vlasti a ja licno bih im dao i vise, ne samo njima nego i Hrvatima i Albancima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].