Obrušen dio bedema i kontrafor od tendera do tendera

5
kontrafor će pričekati

Dio kotorskih bedema koji se obrušio prije devet mjeseci na potezu od sjevernih gradskih vrata ka bastionu Bembo u dužini od oko 10 metara i dalje čeka izvođača radova.

Istu sudbinu dijeli i nakrivljeni kontrafor, stopa koji služi za ojačenje akoji se odvojio od bedema na prostoru između ljetnje pozornice i mosta prema Tabačini u decembru prošle godine.

Skala radio ponovo je pitao Direkciju za uređenje i izgradnju Kotora dokle se stiglo sa ovim aktivnostima, na koga se čeka i kada će početi saniranje ovog veoma značajnog i delikatnog kulturnog nasljeđa?

Nakon odvajanja zidnog kontrafora od bedemske cjeline, kod sjevemih gradskih vrata, na ulazu u stari grad, pristupilo se izradi projekta sanacije istog, u skladu sa propisanim konzervatorskim uslovima.

Po navedenom projektu raspisan je tender  u decembru prošle godine za izvođenje radova tj. vraćanja kontrafora u prvobitno stanje.

Na raspisan tender nije pristigla nijedna ponuda.

Razlog za neuspješnu tendersku proceduru je nedostatak kvalifikovanih izvodača za predmetne radove koji osim nepristupačnosti lokaciji nose i značajan rizik po radnu snagu i angažovanu mehanizaciju, saopštio je našem radiju Rato Brajković, direktor Direkcije.

Iz komunikacije sa potencijalnim ponudačima, prihvaćena je sugestija da se izvrši dopuna projekta i predvidi novi sistem hidrauličnog zatezazanja kontrafora zbog nemogućnosti pristupa autodizalice.

Osim navedene izmjene, zauzet je stav da se dopunom projekta obuhvati i injektiranje susjednog kontrafora i dijela bedema do ljetnje pozornice da bi se preduprijedila dalja devastacija tog poteza bedema.

Navedena dopuna projekta uslovila je i povećanje prvobitno planiranog iznosa ove investicije, koja sada iznosi 50 hiljada eura, pa su navedena sredstva planirana kroz izmjene i dopune Programa uređenja prostora, čija je javna rasprava u toku i za koje se očekuje da će biti usvojene na narednom skupštinskom zasjedanju.

Usvajanje predloženih izmjena i dopuna Programa je uslov za novo raspisivanje tendera koji se planira tokom avgusta, kada se očekuje i najniži vodostaj rijeke Škurde na dijelu toka gdje se planiraju navedeni radovi, naveo je Brajković.

Marija Popović, načelnica Uprave za zaštitu kulturnoh dobara – područno odjeljenje Kotor, nam je ranije saopštila da je tokom realizacije projekta sanacije obrušenog dijela bedema došlo do arheoloških nalazišta, usljed čega su obustavljeni radovi i naloženo arheološko istraživanje.

S tim u vezi, Uprava će nakon izvršenih arheoloških istraživanja ocijeniti ovaj elaborat i nakon toga propisati dalji način realizacije projekta sanacije bedema.

Nosilac projekta sanacije dijela obrušenih bedema je Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora, kao i projekta za sanaciju, odnosno vraćanje kontrafora koji se obrušio na istom potezu u rijeci Škurdi, podsjetila je Popovićeva.

Koliko li će još vode poteći Škurdom i koliko puta će još presušiti rijeka dok se ne izabere izvođač radova i krene u sanaciju obrušenog dijela bedema i kontrafora otvoreno je pitanje?

obrušio se dio bedema početkom oktobra 2016.

5 KOMENTARI

  1. Kulturno-istorijski spomenici su , koliko mi je poznato, dio kulturne baštine Crne Gore, a kotorski bedemi i dio svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Ali briga o njima, kako izgleda, je dužnost lokalne samouprave, uključujući održavanje i troškove sanacije. Nije to slučaj sa nekim drugim, bar po onome što čitamo u štampi. Nemamo ništa protiv, jer to očekujemo da će biti i sa Kotorom. Pa, zar kotorski bedemi, posebno dio koji je srušen, nije zaslužio angažovanje nadležnih državnih organa iz oblasti kulture, u traženju specijalizovanih izvođača za ovu vrstu poslova ? Pa, i angažovanje UNESCO-a. Zašto ne ? Hiljade posjetilaca su već, širom svijeta, „ odnjele „ uspomenu iz Kotora. Ne samo utisak, već i fotografiju. Isuviše je vremena proteklo, a bilo nam je sklono za radove ove vrste, kakve zahtijeva sanacija dijela bedema bedema o kojima je riječ. Jesen nije tako daleko.

    • …REČ JUČE PATER nacije i patrije-da imamo vremena dosta-“pred nama nego za nama”-I da sve riješimo u narednih obećanih 100 godina..? I Kotor pozlatimo-ka što su ga oni “presekali-I svoje džepove-POZLATILI via…gu..od Veriga (Turskoga rta)-do Veriga (Gospe od Anđela)..u pasane brez malo trideset ljeta..računajući od stare srpske godine-1989..?
      POLAKO ČOČE…?

  2. Imamo li ikoga od ovih lezilebovića, što su doktori, magistri, umjetnici, a vire im partijske knjižice, neka idu i grade kamen po kamen, užas i sramota, ima li više građana kotora? Ajmo glave vanka taman nas sunčanica uvatila kakvi smo.

  3. Oburdao se “Bembo”-od tuge za pasanom vlašću-e ga načeše na staru srpsku godinu-1989… sa zakašnjenjem od bezmalo trideset ljeta..od nailaska “potomaka varvarskih plemena” LAKEJA kasapina i grobara sa Dedinja..?! Jadni “Bembo”…? Cito no parla?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]