Obrušeni kontrafor u Škurdi na istoj meti istom odstojanju

9
još jedan ožiljak na gradskim bedemima u Kotoru

Marija Popović

Marija Popović

Obrušeni kontrafor u gradu pod zaštitom UNESCO-a i dalje čeka izvođača radova, jer se na tender do danas iz Crne Gore niko ne javlja.

Ovo je jutros za Skala radio potvrđeno iz Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora.

Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara – područnog odjeljenja Kotor smo dobili ponovljenu informaciju da je ova institucija izdala konzervatorske uslove za sanaciju dijela bedema, tj. kontrafora koji se u decembru prošle godine odvojio od zida bedema na potezu kod ljetnje pozornice, kod sjevernih gradskih vrata.

Imajući u vidu da je kontrafor kao kompaktna struktura odvojen od fasadnog zida bedema, sa konzervatorskog stanovišta je ocijenjeno da je najcjelishodnije rješenje njegovo vraćanje na izvorni položaj, uz neophodne mjere ojačanja temelja i ojačanja konstruktivne veze sa zidom bedema, kazala je za naš radio Marija Popović, direktorica Uprave – područnog odjeljenja Kotor.

Direkcija za uređenje i izgradnju Kotra je poslije izdavanja konzervatorskih uslova pristupila izradi projektne dokumentacije koja je izrađena fazno, što znači da je izrađen projekat u dijelu statike.

On je sada u tenderskom postupku.

Popovićeva nema informaciju iz Direkcije da li je okončan tendesrki postupak ili je u toku žalbena faza.

Skala radio pak doznaje jutros od direktora Direkcije Iva Maguda da na tenderu i dalje nema  zainteresovanih za ove radove.

Popovićeva konstatuje da bi se poslije izrade statičkog projekta koji predviđa vraćanje kontrafora u prvobitno stanje, pristupilo izradi konzervatorskog projekta uz poštovanje konzervatorskih mjera sanacije.

Ostaje otvoreno pitanje na koje nijesmo uspjeli da dobijemo odgovor, do kad će se čekati i na koji način ubrzati ovaj posao, kako drevni kontrafor ne bi visio u rijeci u nedogled.

9 KOMENTARI

 1. ..tandara mandara-pasaše bedemi u Škurdu…e bo…bar što je viđeti po tutkalu kojim je ponatpet/pontapeti zalijepljeni-prije bezmalo 2 tisuće godina…E bora mi gospodnjega-da Kotor ima radnika-znalca koliko klepetala(škripavica)-đe bi nam bio kraj..? A ovako..neka gi neka šklapućaju…i to treba znati-sve je opereta..? Evo više od kvarta od vijeka..?!

 2. zasto odma vičemo bruka?! zasto odma pljujemo i botujemo sa komentarima?!
  zar nije lijepo objašnjeno da se niko nije javio na tender!! zar mislite da je ok da se uzme izvođač bez tendera, onda bi svi vi vikali kooorupcijaaaa!!! utazumite se i opismenite se ! manite se populizma

 3. Zanimljivo kako pojedinci olako daju komentare o ljudima. Jos zanimljivije je kako se razumiju o arhitekturi. Prozivaju ljude lopovima, te ukrali ovo, te ukrali ono, itd. Direktor direkcije je covjek i gospodin za ovakve pojedince iz nasega grada koji glume gospodu, a u stvari su male sitne duse. I na kraju sto se kontrafora tice, sva sreca sto nije veci, pa ne daj Boze da se obrusio na susjednu kucu preko rijeke. Zalosno bi bilo da unisti baroknu terasu na kojoj su svoja izlaganja o obrusenju kontrafora iznijeli dva cuvena kotorska filozofa na TV Vijesti. Fini ljudi, svi smo im pozavidjeli na njihovom intelektualnom i arhitekturskom komentaru. Skala radio, vama veliki pozdrav i drzite se.

 4. Ima li iko pametan, obratite se telefonom Gradske zidine Dubrovnika, i za 10 dana će vam poslati ekipu koja če početi da radi. Što se ograničavate an CG. Pozovite Bari oni isto imaju ekipu, Pozovite Elbasan Albanija oni su prije dvije godine radili isti takav posao na njihovim bedemima i vrlo je dobro obavljen. Ako mislite dobra Kotoru i Bedemima pustite se naših lokalnih zidara.

 5. Problem je statičke a ne konzervatorske prirode. Kontrafor je statički elemenat koji pomaže da se rasporedi opterećenje. Ili drugim riječima prioritet su bedemi koje taj kontafor treba da drži. Zato treba poduprijeti i osigurati bedeme dok se ponovo ne osposobi kontrafor.
  Kada se riješi statički problem treba vidjeti zašto Uprava za zaštitu kulturnih dobara nije na vrijeme izvršila revalorizaciju bedema, konstatovala stanje i propisala mjere zaštite. Da je Uprava radila svoj posao do ovoga ne bi došlo jer je svima jasno da problem nije nastao preko noći. Možda će ipak doći vrijeme da Ružica i Lidija odgovaraju za svoja ne/djela.

  • …pa “bedemske šjole…”-pokrstiše u “statičke elemete”-kojih nema u gornjim djelovina bedema put zavičaja ovoga “stadijeri-tičara…”-đe se bedemi najviše culjaju-kad bura i jugo pugaju na magove…??Aog,aog…egggg-koliko ve…gogggg-bre?

 6. E brao..dako ga posaliža ovi ka sve oburdane međe,putice i puteljke gornjogrbaoske..pa e tu skužao jedno 500 glasova manjka..oliti isti taj diretur možda i pridobio za grbaljsku opcinu koji glas?!..meleoni…kamioni..fusbaleri…a on onako sotokuco,pušti me stat,ma zna doma doc…e ma ovo oko zidina treba neko dobrano da odgovara zbog dugogodišnje da ne kažem pljačke,jerbo je malo…moglo im se,i okolo toga i okolo poslovnijeg prostira,magacina,ustupljenih zemljišta,vanjske rasvjete,ljudskijeh dogovora sa Drmakom itd..itd…makice moje male adio vi…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]