Obuka će ponovo biti obavezna za turističke vodiče

0
turistički vodiči

Rade Ratković

Rade Ratković

Turistički vodiči ipak će morati da prođu regularnu obuku koja je usklađena sa direktivom Evropske unije kod licenciranih obrazovnih ustanova i da polažu tamo gdje su obučavani, kako je to bilo prije dvije godine.

Ovim će se ukinuti praksa po kojoj se do odgovornog zvanja vodiča, dolazilo samo polaganjem ispita pred eksternom komisijom bez obuke, što se pokazalo veoma lošim.

Na ovu pojavu su upozoravali turistički poslenici i Fakultet za biznis turizam iz Budve, kazao je za Skala radio dekan dr Rade Ratković.

Pozivajući se na zakon o stručnim kvalifikacijama, već dvije godine se u Crnoj Gori proizvode vodiči na način da preskačući stručnu obuku  polažu kod  ispitnog centra.

Tako samouki, ne mogu da odgovore zahtjevu ovog veoma osjetljivog i važnog zanimanja.

Ovo tim prije što je turistički vodič predstavnik svoje zemlje i govori u ime države a njegove izjave se tumače kao zvanične, podsjeća Ratković.

Stoga je crnogorska Vlada donijela prijedlog izmjena i dopuna Zakona iz ove oblasti i dala ga u skupštinsku proceduru.

Međutim, one nikako da se usvoje, jer od političkih tema ovih dana u susret turističkoj sezoni ne mogu doći na red.

Prioritet je Sporazum o fer i demokratskim izborima, smjena predsjednika Skupštine CG itd, pa se ove neophodne izmjene zakona ne donose.

Ratković, međutim, ipak vjeruje da će tokom maja ove teme biti na dnevnom redu skupštinskog zasijedanja čime bi se dobilo pravo da Fakultet za biznis i turizam obučava i ispituje kandidate za posao turističkog vodiča.

Ovim bi se vratila regularna obuka kako je i bilo prije dvije godine, a ispiti bi bili nedjeljivi što znači ne kao do sada, po sisitemu obuka nije bitna, važni su ispiti, kazao je Ratković.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]