Obustavljena izgradnja poslovne zgrade AD Luka Kotor

22
obustavljeni radovi

Vasilije Kusovac

Vasilije Kusovac

Izgradnja poslovne zgrade AD Luka Kotor, kako stvari stoje, po projektu koji je predstavljen javnosti, neće se moći realizovati.

Podsjećamo, gradnja nove upravne zgrade počela je u glavnom gradskom parku rušenjem starog objekta krajem januara ove godine, a rok završetka bio je maj 2013.

Predviđeno polaganje kamena temeljca odlagano je zbog propusta u projektovanju.

Danas je 21. mart, a radovi nijesu odmakli dalje od sječe par starih stabala u parku koji zlata vrijede.

Za razlog je Skala radio pitao Vasilija Kusovca, izvršnog direktora AD Luka Kotor koji je odgovorio da nijesu očekivali tako ekstremne uslove za gradnju, kada je u pitanju temeljna jama, pa se ispostavilo da su to uslovi u kojima se na ovaj način i sa ovim metodata ne može ništa uraditi.

Kusovac je kazao da će se sačekati odluka Odbora direktora, koja treba da bude uskoro, nakon čega će odlučiti da li će mijenjati projekat ili će se tražiti nova tehnologija izgradnje koja do sada nije bila planirana.

Znači li to da se obustavljaju radovi, pitali smo Kusovca, koji je kazao da se za sada zvanično obustavljaju radovi.

Što se dosadašnjih troškova tiče, Kusovac je kazao da se oni odnose na komunalnu taksu i avans izvođaču radova, a da temeljna jama nije bila isprojektovana na način koji bi omogućio postavljanje temeljne ploče.

To su dodatni troškovi, a dosadašnjem trošku, Kusovac nije imao tačne podatke.

Pored novca, Kusovac je kazao da je najgore što je izgubljeno vrijeme, a da se nada da će sa penalima po nešto od troškova nadoknaditi.

Što se odgovornosti tiče za evidentne propuste, Kusovac nam je kazao da su svi u sistemu odradili svoj dio posla, do ovoga ne bi došlo.

Prvi u sistemu je projektant, potom izbor najpovoljnijeg izvođača radova, a treći nadzorni organ.

“Svi su, po mom dubokom mišljenju napravili propuiste i vjerovatno će snositi konsekvence. Ja sam od onih kojima je moralni kodeks najvažniji i ja u svakom slučaju osjećam odgovornost, iako nijesam toliko učestvovao u ovom poslu”, kazao je Kusovac.

On se pita zašto nadzorni organ na vrijeme nije upozorio investitora o propustima, zašto izvođač radova koji je na tenderu izabran kao najpovoljniji, a biće na kraju najskuplji,  nije uradio svoj posao.

Na kraju je došlo do toga da imamo super nadzor koji je ušao malo dublje u šemu i nakon konsultacija sa njima rukovodstvo Luke je došlo do mišljenja da je projekat suviše zahtjevan i suviše izazovan da bi ušli u njega, zaključio je Kusovac za Skala radio.

Podsjetimo, Investotor je Luka Kotor AD, Projektant AD Kotor Projekt, Izvođač radova konzorcium “Erlang” iz Nikšića, a nadzorni organ ASLL-ing doo iz Kotora.

Luka u Parku slobode
radovi počeli pa zaustavljeni

22 KOMENTARI

 1. Dragi komentatori-čitaoci,vratija se “šime” kući i to pravo sa Portala Analitik gdje nekoliko dana tamo,kao Krsto Tokov, “gostovao” brljajući Crnogorce,Dukljane brkao sa Veljesrbima i karađorđevićima,omalovažavao CPC i jenog Mitropolita Mihaila i druge lijepe stvariradio njemu samo svojstvene? I evo ga jopet i to prvo kao “Bokelj”-21.03 u 12:02,pa onda kao picolo maca-maki mali 21.03 u 13:52,pa kao Adio Mare 22.03: u 10:52 sati i u 11:04 sati!Lako ga je prepoznati-po stilu i što piše svaki odprilike sat vremena! Uglavnom piše “istinu” i izražava ljubav prema svima onima koji nisu njegove paše vjere-za koju se pouzdano zna da nije nikada niti će uspijevati-nicati u Boki Kotorskoj i Crnoj Gori!!!
  Njegovo ime je Il… Bi…..-rođen u Mostaru 1957 godine,od nedavno državljanin Crne Gore , i živi u Škaljarima-zaseok Peluzica ulica bekica bb,nezaposlen i hrani ga smohrana supruga!!!

 2. E hvala ti maki mali da divno ispricanoj verziji…. shvacam o kome se radi kao da ga je u mozak udarila…. vidimo posledice.

  Bokelju nisi pravilno rekao, oni dijele nase pare, sto nam ih kroz svakakve takse i namete otimaju…

  Na zalost, njihova parola ” a koga da glasam kad niko nije bolji od njih” sve kaze.

  E jadni pomorci, glasajte za ovakve u korist je vasu…cuvaju vam lovu da bi ste mogli ploviti …na strance.

  Adio Mare!

 3. Šteta velika! Ne treba ni da se gradi na tom mjestu, zasadite stabla, neka park bude park.Preselite zgradu neđe drugo.Ali treba da bude “na pjenu od mora”.
  Đe su urbanisti, arhitekte i ostali….ili ne smiju da se čuju….

 4. Ode mast u propast,kako ono nasa poslovica kaze.Upropastise nam dio tog maloga parka isjekose nekoliko starih i ljepih stabala a da nisu dobro proucili zemljiste.koje je dosta plitko,podvodno, jer je to samo nanos od rijeke a ne stabilno
  zemljiste za dublju gradnju.Jadni li smo mi sa kada imamo takve strucnjake!!!!!
  Dobro bi bilo,da se sve poravna,posadi mlado drvece a Luka Kotor moze da se useli u tadasnji SDK tamo ima dosta mjesta uz malu rekonstruciju.

 5. Vidiš grancigula-ti ne možeš ni zinuti-a da ne slažeš!Ako je radni vijek u kući Radulovića na Peluzici od 1982 do 1991 godine,onda si ti ono što se prestavljaš-čini mi se e reče da si “srbin”?Zato moj grancigovna,smo mi Srbi tu i đe smo zahvaleći vama neofašistima,jer uništiste jednu naciju jednu državu kojoj treba čitavi vijek da se vrati na mjesto koje joj pripada-pa vam je malo oćete i ovu Crnu Goru zajedno sa “braćom” “crnogorcima”,”hrvatima” i svima drugima kojima se veliko počno slovo nacija pretvorilo u mala slova vaše neopaše nacije,vjere i jezičina koje prevazilaze nagone mnogih iz životinjsko-svejrskog bića-što pokazaste na “bojištima” bivše nam domovine SFRJ-SRCG!! Dobro bi bi bilo da začepiš-da se smiriš i da se iskreno pokaješ-pokajete za svinjarije koj ste činjeli i činite!! Nu bogati,kako to ti”srbine” ,da ne rikneš ono “muski” po “srpski” na ove vaše što pravite svinjarije po Tivtu i to pred izbore(lani u martu apriliu),pa evo sada u martu???? Ba…od ba..!!!!

 6. Kakve legende…
  Sto ocekivat od kadra koji uspije ovo da uradi? Kako njima dat rukovodujuce pozicije?
  Dajte im fotelje, dajte im i pare ali im zabranite da donose odluke. Treba ih placat da nista ne rade… veca je korist.
  Ovo gradiliste ce se pridodat na ostale “Skadrove na Bojani”… Fjord, URC, Lipci, Hala.
  Nakon svih ovih projekata, trabalo bi biti jasno da ako bi ovi krenuli da rade zaobilaznicu, unistili bi Kotor zauvijek.

 7. Tako im je svaka rabota. A oce da rade zaobilaznicu…… 🙂 🙂 :-)…… U stvari oce samo da uzmu pare i napune svoje takuline, a kako ce i kada ce je zavrsiti to nije bitno….. Eeee jadni Kotore i glupi narode……

 8. Poravnajte lijepo teren ,posadite nove sadnice,i kud koji.Upravnu zgradu luke premjestite u prostorije dje je Jole proveo radni vijek,i gotova stvar.Ali kako ce se gospoda iz luke priviknuti na to. Rodjeni na pjenu od mora,i vrata starog Kotora,pa ce im sad biti neobicno.A od tih para zavrsite sportsku dvoranu ,kad ste je vec zapoceli jer ce biti zavrsena kad i dom kulture u Risnu,ili zaobilaznica oko Kotora,svejedno. Mozda gospoda iz luke misle da i upravnazgrada mora biti u sklopu luke.Neka podju pa vide nedje da to ne mora biti tako.Spasiti cete lijepi park,ustedjeti pare a narodu pokazati da imate bar malo obzira.

 9. Ovizi park sto ga zovu talijanski, bi trebalo vas pośec i napravit kavanu gracku. Tu su nasli da sade stabla sram ih i stid bilo! Kako su lepo posekli ona stabla ispred stare kafane Čepurci sa leve strave ulaza u stari grad i pośekli onaj park sa desne strane ulaza u Kotor sto ga zvahu “Penzionerski”. Tu je Djoko Konte Ivanovic, zvani Suncokret, znao cekat pensiju okrecuci se ka suncu.

  Tamni Kotore.

 10. e ovaj pokusaj gradjevine oslikava pravo stanje Kotora,nekada grada kulturne bastine sa jakom privredom,gdje su jugooceanija i jugopetrol drzali privredu crne gore a ne samo kotora na nogama,sa jakim hotelijerskim preduzecem itd.danas od toga imamo segacenje aktuelne lokalne vlasti s narodom,gdje je normalna stvar postala lagat pred svake izbore o “velikim” investicijama,slagat pricu kako mozemo yivjet od turizma a nemamo iole veci hotel,luka nam je skucena ne mozemo dubrovniku primirisat a kamoli nekom vecem nautickom i turistickom centru,no tako nam i treba dragi sugradjani bilo da se izjasnjavate ko Crnogorci,Hrvati,Srbi,Muslimani itd.,nekad ste se makar u pricama i legendama dicili postenjem,moralom i junastvom,a vidi sad svi odreda prodaju licne karte pred izbore za 50 eura,dje nestade svo to cojstvo i postenje,dragi moji sugradjani?!

 11. Vidiš picolo neofašiziku-mali,što ti je gen?Pa ja volim tunele,grede,bliznice(tebe i tvoje najbliže i sližne vama!),a ti izluđe Merdoviću od “ljubavi” za ovima što su s’brda šljegli u Boku i neznaju što je more,barka(doktori bioloških iz Zavoda za biologiju mora),a slučajno su iz kraja koje ti “voliš” do ludila-Donja Ržanica?Pokušaj da ne vonjaš-i usmjeri se na temu-ostavi se mržnje,e ćeš na ultimu puknuti kao dipleni mijeh?Na ultimu,picolo neofašiziku,ne zaboravi ,ja sam rođen u Prčanju,prije viuše od 70 godina,i ne samo ja nego i oni što su me rodili???? Ćao I ne zaboravi,volim te 100 puta više nego ti mene,jer te žalim!!!

  • E kad Jole odalami i Pestingrad pada….koji su te to rodili Jole?
   Eto napokon razumijem zasto nikad nisam shvacao sto je Jole htio da kaze.

   Koliko sad razumijem Jola nije rodila jedna osoba koju zovemo ostali zovemo “majka”, nego “oni sto su ga rodili” kako sma rece su vjerovatno neki vanzemaljci velikijeh glava zato je ovako pametan..
   Vanzemaljci? hehehehe
   Adio Mareeee!!!

   Sto se tice ove zgrade sto je planirana sto je tu cudno….jesmo li zadnjih 23godine culi ista sto lici na normalno a da se desilo u Kotoru?
   Neka idu u Skaljare u zgradu Kascelanku da gledaju more.
   Bolji im je i pogled….

 12. Bravo Skala radio. Bravo vam ga. Od početka vi ste kritikovali ovu rabotu usred parka kada su ostali slavili početak gradnje. Ko ne vjeruje neka uđe u arhiv i vidi vaše tekstove i slike.
  Tako se radi i to je novinarstvo.Svaak vam čast. Nastavite za sve što na vrijeme zaslužuje oprez i kritiku.Stalno vas slušam.

 13. Ovo je prilika da se oglase urbanisti, Društvo arhitekata, konzervatori, kao i
  pojedinci i institucije koje brinu o neponovljivim vrednostima Kotorskih zidina.
  Spriječiti gradnju tog rugla u Talijanskom parku. Posječena stabla zamijeniti novim sadnicama.
  Za sto godina biće to stabla sa golemim krošnjama.

 14. A ko su članovi Odbora direktora?Niko do sada od njih nije znao ili nije mogao pretpostaviti o kakvom se teernu radi?Jeli to moguće a lud, zbunjen vidi iz aviona.Ovo je specijalitet Kotora.

 15. Greote sto austrougarska ne osta. No ovi omladinci i pioniri se prave pametni.
  Dao bi im ovce da cuvaju i to poslije 5-6 mjeseci intezivne obuke.

 16. Uvaženi čitaoci-građani,što očekivati od rabote koja je, sticajem okolnosti ,u rukama SDP najprogresivnije partije-političkog prosperiteta Kotora evo bezmalo kvarat od vijeka ,od kada su ovi “progresivci” premetnuli opštinu naopčake -za neupućene i kasnije rođene- na dan 13 /na 14 januara 1989 godin,u narodu poznati “demokratski”datumi ka “srpska nova godina”!!! Da bi smo se do kraja razumjeli-ko se sjeća kako je počela sanacija tunela “Vrmac”?Ko se sjeća ,e li ugovorena cijena za sanaciju tunjela ,bez svijetla na kraju istoga,bila 12 ili 6 meleona euvrića demokratskog svijeta?Ako kažem 6 meleona-reće da nije tačno?Ako rečem 12 meleona eurića jopet će mi reći nije tačno?A što je tačno? Tačno je jedno-provjereno,da čega se ova demokrafsko-demokrtska gospoda ufte “sve propalo”,liši njihovi interesi koji ćetaju evo bezmalo kvarat od vijeka! Neđe nedavno,ja zalud napisah,na ovom Portalu, da njihove “invesiticje” treba množiti ili dijeliti sa dva(2) da bi ste došli do istine?
  Na kraju,nemojte mi zamjeriti,ali moram pitati,iz čiste svoje neukosti,ko je došao na ideju da takvu jednu zgradu radi na pjeni od mora-na dohvat mora – čim zakopate-ne buldozerom-nego dikilom je more pobrkano sa slatkom vodom?E nisu zalud zborili stari Muljani:”Jano more ko te…….?”

  • Jokašu Dinkeru,ti si dako potpuno oladio.Što ti se desio paštroć u moždanim vijugama,nije čudo ,godine..Ali da se aktivno mećeš u politiku,to je velje čudo.
   Tebi su tuneli,grede i bliznice stalno neđe u pamet.Baš si prolupao..
   No ima jedna pričica.Dovela majka ,domaća sina svoga na regrutaciju.Dočeka je dični šef vojne komisije u kancelariju.Zajapuren oka nije mogo odvojit od najljepših grudi i pozadine Kotorske.Gitao je pogledom gospođu mkoja mu se obrati za pomoć.Moga sina pošaljite u vozače da malo kruha ima,kad školu nije završio.
   Zajaputreni činovnik Vojnog Odsjeka ,obeća svesrdnu pomoć i gospođi zakaza mejdan uz Trojičke strane.Gospođa puna zrele strasti i snage uživajući u strasti ,napravi pogrešan potez i povrijedi preponski zavežljaj časnog činovnika.Od tada ljudi kažu,oduzeo mu se mali mozak…
   Naravoučenje,ne čini nikom da ti ne povrijedi…mali mozak

 17. Bravooooooooo! Inače se nije moglo pretpostaviti da je tu Škurda i da more čini svoje. ne vidi se ni rijeka ni more uz park baš tu.Svaka čast na uspješnom projektu kao što su svi vaši, osim para koje bratski i lijepo dijelite.Kotor od Luke ima slabe vajde.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].