Od početka pandemije 73 uhapšene osobe zaražene koronom

0
Zavod za izvršenje krivičnih sankcija

Od početka pandemije do 23. decembra u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija registrovana su 73 slučaja infekcije kod lica lišenih slobode i 127 kod službenih lica od Covid-19, saopšteno je Dnevnim novinama iz službe za odnose sa javnošću UIKS-a.

“Kada su u pitanju lica lišena slobode kod kojih je utvrđeno prisustvo koronavirusa, imali su i/ili imaju lakšu kliničku sliku, i nije bilo potrebe za bolničkim liječenjem (izuzev u jednom slučaju zbog primarne bolesti tog lica). Najstariji zatvorenik obolio od korona virusa je 65 godina starosti, dok je najmlađi 19 godina starosti”, navodi se u odgovoru dostavljenom DN.

Naime, 23. decembra za 50 lica lišenih slobode utvrđeno je da su pozitivna na koronavirus, međutim ovih dana očekuje se ozdravljenje kod 41 lica.

Kada su u pitanju službena lica, na dan 23. decembra aktivno je bilo 17 slučajeva infekcije koronavirusom.

“U cilju kvalitetnijeg suprotstavljanja širenja korona virusa u zatvorskom sistemu, preduzimaju se posebne mjere. Sektor za zdravstvenu zaštitu UIKSa svakodnevno je u kontaktu sa Institutom za javno zdravlje i Kliničkim centrom Crne Gore, te sa na dnevnom nivou razmjenjuju informacije o stanju, radnjama i mjerama koje se preduzimaju i imaju se preduzeti u cilju preveniranja širenja virusa u UIKS-a”, saopšteno je iz UIKS-a.

Od zaštitnih mjera među zaposlenim, kao i među zatvorenicima i pritvorenicima iz UIKS-a izdvajaju sljedeće mjere: obaveza nošenja zaštitnih maski, držanje socijalne distance, dezinfekcije prostorija u kojima borave zaposleni, kao i lica lišena slobode, održavanje higijene ruku svih u UIKS-a, svakodnevno mjerenje tjelesne temperature zaposlenim prilikom dolaska na posao kako bi se spriječio ulazak inficiranog službenika u UIKS-a, kao i mnoge druge mjere.

Podsjećamo, u jednom od izvještaja Nacionalnog preventivnog mehanizma (NPM) sačinjenog nakon obilaska UIKS-a, i to ženskog odjeljenja, izvršena je i posjeta krojačke radionice u kojoj je tada bilo tri zatvorenice.

“One su navele da su od početka marta do 31. jula sašila 2.500 maski za potrebe službenika i zatvorenika u UIKS-u. Navele su da vole da rade, da su uslovi boravka optimalni i da je u zatvoru generalno pozitivna atmosfera”, navodi se u izvještaju.

Tokom obilaska, u UIKS-u je bilo radno angažovano 10 zatvorenica, što je 47 odsto od ukupnog broja zatvorenica.

“Kao i prethodnih godina radna mjesta koja su na raspolaganju odnose se na održavanje higijene, rad u krojačkoj radionici, uslužne djelatnosti, spremanje hrane i rad u vešeraju”, navodi se u izvještaju.

Zatvorenice koriste pravo na šetnju i relaksaciju i tokom cijelog dana imaju mogućnost da borave u dvorištu. Tokom obilaska ovog odjeljenja zapaža se specifičnost aktuelne situacije u vezi sa epidemijom deprivacija kontakata sa članovima porodice, odsustvo rekreativnih i kulturnih aktivnosti. Pozitivna su nastojanja Uprave UIKS-a da se kroz uspostavljanje tehničkih uslova podrži obavljanje video-poziva sa članovima porodice.

Trenutna epidemiološka situacija uticala je i na održavanje ročišta u sudovima, tako je prije dvije sedmice odloženo ročište za kontrolu optužnice u jednom predmetu zbog izostanka šestorice okrivljenih koji se nalaze u UIKS-u, a koji su tada bili pozitivni na korona virus. Sedmicu kasnije ročište u istom predmetu je opet odloženo, iz istog razloga, a u pitanju je bio jedan pritvorenik koji je bio pozitivan na koronavirus.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].