Od pojave korone potrošnja antikoagulanasa uvećana nekoliko puta, nema nestašice ljekova

0

Od pojave COVID-19 u Crnoj Gori pa do danas, potrošnja antikoagulanasa Clexan, Fragmin i Fraxiparin je uvećana nekoliko puta, kazala je portparol Montefarma Olivera Klikovac.

MONTEFARM snabdijeva antikoagulansima Clexan, Fragmin i Fraxiparin sve javne zdravstvene ustanove u Crnoj Gori.

“Trudnice antikoagulantnu terapiju moraju primati od u domovima zdravlja koji raspolažu sa određenim količinama ovih ampula, stoga Montefarm ne isporučuje svojim apotekama ampulirane antikoagulanse. Od pojave COVID-19 u našoj zemlji pa do danas, potrošnja ovih lijekova je uvećana nekoliko puta. MONTEFARM je isporučivao određene količine, iako je potražnja prevazilazila sve moguće planove potrošnje. Ako je neka od javnih zdravstvenih ustanova trenutno u nedostatku jednog od ova tri lijeka, to ne znači da je u pitanju njihova sveopšta nestašica. Prvom narednom isporukom biće dostavljen neophodan broj ampula, jer se pažljivom analizom raspoređuju količine po svim opštinama”, objašnjava Klikovac.

U prilog ovoj konstataciji potvrđuju da je juče u skladište ove ustanove stigla isporuka Clexan ampula koje su odmah distribuirane domovima zdravlja na teritoriji opštine Podgorica.

“Danas je krenula isporuka ka zdravstvenim ustanovama na teritoriji Bokokotorskog zaliva”, navodi Klikovac.

Fragmin ampule su takođe konstantno isporučivane, u manjim količinama, ali svakodnevno.

Što se tiče Fraxiparina, do sjutra ujutro očekuje se isporuka dovoljnih količina i istog dana njihova distribucija svim ustanovama kojima je u ovom trenutku neophodan.

“Napominjemo, radi javnosti i naših građana, da ove ljekove ne koriste samo trudnice, iako su na prvom mjestu, već i veliki broj pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima”, kazala je Klikovac.

Situaciju je dodatno pogoršao porast broja oboljelih od COVID-19 gdje je se kao česta posljedica javlja poremećaj koagulacije krvi.

“Montefarm je poručivao neophodne količine, ali priozvođači nijesu mogli da izađu u susret i nerijetko isporučivali manji broj ampula od potrebnih što je neminovno uticalo na zalihe javnih zdravstvenih ustanova. Ono što je najvažnije u ovom trenutku, jeste da se situacija sa ovim ljekovima stabilizuje i Montefarm će, kao i do sada, nastojati da obezbijedi sve što je u našoj nadležnosti kako bi preopterećeni sektor javnog zdravstva nesmetano funkcionisao”, poručuje Klikovac.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]