Od 8. januara na snazi novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti

30

Nakon 42 godine regulisana vjerska pitanja

Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koji je uoči i nakon usvajanja u Skupštini Crne Gore izazvao nezadovoljstvo Srpske pravoslavne crkve i prosrpskih opozicionih partija, stupa na snagu 8. januara. Time, konačno, prestaje da važi dosadašnji Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz davne 1977. godine.

<<<Usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti<<<

Šta garantuje Zakon

Novi zakon garantuje punu slobodu vjeroispovijesti svim vjernicima i ravnopravan položaj svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, kao i punu slobodu uvjerenja svim onim građanima koji nijesu vjernici. Takođe, Zakon utvrđuje imovinska prava države nad vjerskim objektima koji predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore koja je kroz vjekove građena i sticana od javnih prihoda države.

Propisano je da će svi vjerski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine i koji kasnije nijesu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina.

Međutim, ako bilo koja vjerska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine država će to priznati i poštovati. Svako sporenje u vezi vlasništva nad vjerskom imovinom biće rješavano pred nadležnim sudom, kao i svaki drugi imovinski spor, u skladu sa važećim zakonima u Crnoj Gori.

Zakonom je precizirano da djelovanje vjerske zajednice može biti ograničeno samo ako je to neophodno u demokratskom društvu radi zaštite javne bezbjednosti, javnog poretka, zdravlja i morala ili zaštite prava i sloboda drugih, pri čemu mjera ograničenja mora biti srazmjerna ovim vrijednostima.

Ostavljena je još šira sloboda izbora prilikom registracije vjerskih zajednica. Izričito je utvrđeno da vjerska zajednica čiji je vjerski centar u inostranstvu nema obavezu da se registruje, već slobodno odlučuje o tome da će zahtijevati upis u Registar, pri čemu neregistrovane vjerske zajednice ne mogu imati svojstvo pravnog lica.

Osim toga, zakon dozvoljava registraciju svake vjerske zajednice koja ima najmanje tri punoljetna vjernika, koji čak ne moraju ni biti državljani Crne Gore, ukoliko imaju odobren stalni boravak u skladu sa zakonom.

Zakon uvodi i dodatne uslove u postupku sudske zabrane djelovanja vjerske zajednice, koja se dozvoljava samo ako se legitimni cilj zaštite javne bezbjednosti, javnog poretka, zdravlja ili morala, ili zaštite prava i sloboda drugih ne može ostvariti blažim mjerama ograničenja.

Izričito se propisuje mogućnost finansiranja aktivnosti vjerskih zajednica iz državnog budžeta i budžeta lokalne samouprave.

Nedvosmisleno se utvrđuje da će svako sporenje u vezi vlasništva nad vjerskom imovinom biti rješavano pred nadležnim sudom, kao i svaki drugi imovinski spor, u skladu sa važećim zakonima u Crnoj Gori.

Takođe, u prelaznim i završnim odredbama, precizira se da vjerska zajednica nastavlja sa korišćenjem određenog kulturnog dobra i nakon upisa prava državne svojine nad tom imovinom, do odluke državnog organa nadležnog za odlučivanje o državini, korišćenju i raspolaganju ovim objektima i zemljištem.

Obaveze Uprave za imovinu

Uprava za imovinu ima rok od godinu dana, počev od 8. januara 2020. godine, da utvrdi vjerske objekte i zemljište koji su prema ovom Zakonu državna svojina, da izvrši njihov popis i podnese zahtjev za upis prava državne svojine na tim nepokretnostima u katastar nepokretnosti.

Nakon toga Uprava za nekretnine ima rok od 15 dana, od dana podnošenja zahtjeva, da izvrši upis zahtjeva i da odmah, bez odlaganja o tome obavijesti vjersku zajednicu koja koristi objekte i zemljište.

Kako je usvojen Zakon

Ovaj Zakon je donijet uz žestoko protivljenje SPC i prosrpske opozicije. Podsjećamo da su prije izglasavanja Zakona poslanici Demokratskog fronta vandalskim postupcima izazvali incident u plenarnoj sali nakon čega su privedeni svi njihovi poslanici.

<<<Nakon vandalskog čina u Skupštini privedeni svi poslanici DF-a<<<

Za Zakon je glasalo 45 poslanika DPS-a, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i Force, kao i poslanici SDP-a.

Poslanici Demokratskog fronta po izlasku iz pritvora tražili su od predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da ne potpiše Zakona već da ga vrati Skupštini na ponovno razmatranje. Međutim, Đukanović je 28. decembra 2019. potpisao ukaz kojim je proglasio Zakon.

<<<CdM saznaje: Đukanović potpisao Zakon o slobodi vjeroispovijesti<<<

Nakon toga u organizaciji Mitropolije crnogorske primorske svakodnevno su održavani protesti zbog usvajanja ovog zakona jer u SPC-u tvrde da država “otima njihove svetinje”. Na tim okupljanjima bilo je incidenata kad su napadani i policajci pa je Uprava policije reagovala i privela više osoba.

“Spontana” okupljanja i u reginu

I u Srbiji i Republici Srpskoj organizovana su “spontana” okupljanja zbog ovog Zakona sa kojih su upućivane uvredljive i neprimjerene poruke, pa i prijetnje smrću aktuelnoj crnogorskoj vlasti, a posebno perdsjedniku Crne Gore. U dizanju tenzija i bezočnih napada na Crnu Goru uključila se i vlast u Srbiji, kao i tamnošnji mediji.

<<<Srpski nacionalisti iz Trebinja Đukanoviću prijete smrću: Potpis Vaš baš je bolan, proći ćete k’o Đinđić<<<

Huligani u Srbiji napali su i Ambasadu Crne Gore u Beogradu i pokušali da zapale crnogorsku zastavu. Sramni su i postupci srpskih vlasti koje su sa zakašnjenjem osudile huliganske atake na crnogorsku Ambasadu i zastavu.

<<<Skandal u Beogradu: Huligani raketama za vatromet gađali crnogorsku zastavu<<<

Ostaće i nezapamćene lažne optužbe predsjednika Srbije Aleksandra Vučića iznijete na račun vlasti u Crnoj Gori.

<<<Vučić odustao, ne dolazi u Crnu Goru<<<

On je planirao da, uz blagoslov patrijarha SPC Irineja, na Badnji dan bez najave dođe u Crnu Goru, ali je od toga odustao. Naravno, za tu odluku je u svom stilu, da bi sebe predstavio kao žrtvu, Vučić opet optužio vlast u Crnoj Gori.

<<<Gdje je 1000 policajaca i kako Srbija poštuje Bečku konvenciju<<<

<<<Šta je Vučić juče kazao, a šta je zapravo istina<<<

Dan kasnije, je opet kako samo on to radi, teatralno saopštio da je spreman da o Zakonu o vjerskim zajednicama, i položaju Srba u Crnoj Gori razgovara sa Milom Đukanovićem, i da ga zove da dođe u Beograd.

<<<Vučić bi da razgovara sa Đukanovićem, zove ga da dođe u Srbiju<<<

Juče je iz Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve SPC)u Crnoj Gori saopšteno da će nakon trodnevnog proslavljanja Božića, Crkva dva puta sedmično četvrtkom i nedjeljom uveče organizovati protestna okupljanja sve dok ne stavi van snage Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili ne donese bolji.

<<<Marković: Posljednji put upozoravam mitropolita Amfilohija da ne podstiče nerede<<<

<<<Premijer nakon susreta sa Amfilohijem: Zakon ne ugrožava status Mitropolije ni sveštenstvo<<<

Premijer Duško Marković je ranije saopštio mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohiju da je država Crna Gora otvorena za dijalog sa SPC o eventualnom unaprijeđenju zakonskog akta, ali i jasno poručio da povlačenja Zakona neće biti!

Aleksandra Obradović  cdm

30 KOMENTARI

 1. Član 62
  Vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1.
  decembra 1918. godine, i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina.
  Vjerski objekti koji su izgrađeni na teritoriji Crne Gore zajedničkim ulaganjima građana do 1. decembra 1918. godine, a za koje ne postoje dokazi o pravu svojine, kao
  kulturna baština Crne Gore, državna su svojina.
  U pogledu postojanja dokaza o činjenicama iz st. 1 i 2 ovog člana primijeniće se dokazna sredstva i pravila dokazivanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i
  supsidijarno Zakonom o parničnom postupku.

  Član 63
  Organ uprave nadležan za poslove imovine dužan je da, u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, utvrdi vjerske objekte i zemljište koji su u smislu člana 62 ovog zakona državna svojina, izvrši njihov popis i podnese zahtjev za upis prava državne svojine na tim nepokretnostima u katastar nepokretnosti.
  Organ uprave nadležan za poslove katastra dužan je da upis zahtjeva iz stava 1 ovog člana izvrši u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, o čemu, bez odlaganja,
  obavještava vjersku zajednicu koja koristi objekte i zemljište iz stava 1 ovog člana.

  Član 64
  Po pravosnažnosti odluke kojom se vrši upis prava državne svojine u katastar nepokretnosti u skladu sa članom 62 st. 1 i 2 ovog zakona, vjerska zajednica nastavlja sa
  korišćenjem objekata i zemljišta koji su predmet upisa DO ODLUKE državnog organa nadležnog
  za odlučivanje o državini, korišćenju i raspolaganju ovim objektima i zemljištem.

 2. Ljuta znaš li ti da je kralj Nikola odlično vidio ko su Srbi i tu se nije prevario. Sad vidi i cijeli svijet.
  A kad govoriš o Bruni ustani jadan. Napadaš damu koja je spasila Kotor propadanja u koji su da gurali ovi tvoji demonkrate i kokardani. Čudo je jedno kako nije sramota sve vas da se ikad glasnete jer ste vi ustvari antihristi.

  • ..u onaj Zemljopis Knjazevine*1896* i Kraljevine*1911*..za sve djakove trecijeh razreda osnovnija skola…Svi ljudi, koji zive u nasoj Domovini, jesu S r b i, vecinom pravoslavne vjere. a ima ih malo rimokatolicke i muhamedanske…ko su S r b i..

   • Jole rogati
    Ma je to napisao za Crnu Goru u tadašnjim
    granicama brez Boke i Šjevera i brez Bara ,Ulcinja
    Da li znaš kljuse nepotkovano ???

 3. …Da ste prije 31 godine(1988/1989)-ovako “zdrelo” mislilili..danas bi Bosna i Hercegovina bile bogatije za 105 hiljada ljudi puta dva do tri puta-sa ljudima..! Izviite-a oprostite “vaša potonja pamet-tovaru-tovarima pod repicu”..Dragi vi “NIKO KA VI”..PROTIV SEBE i SVOJEGA NARODA-PORIJEKLA..IZGUBLJENOG U RATOVIMA-GINUĆI ZA TUĐE INTERESE..KA VI 1991/1999-NA KONAVLE I DUBROVNIK-ĐE JE SAHRANJENA ČOJSKA I JUNAČKA CRNA GORA PETROVIĆA NJEGOŠA…!!!

  PONOSNA I JUNAČKA MOJA UJČEVINA-MAJKA RAĐA..I DRŽAVU ODRŽAVA-SPAŠAVA!!!

  • Tako je Kole, pastva da se primiri malo,
   ne slavimo svi, a i nećemo sa divljanima i “podešivačima”!

    • Ima, ima stkadenti za očnjake
     kurjačke i kurje oči Jordana
     jordaniziranog, što se banja u mistrio, pod volat, sa koltom za pas.

  • Kole apsolutno ste u pravu. Vjera je privatna stvar svakoga pojedinca i svaki civilizovan covjek ce tudju privatnost postovati.
   Medjutim iza ovih desavanja izmedju pravoslavaca stoji organizovana krimogena ekipa.
   Ogrezli u korupciju opljackano blago pokusavaju zagraditi “bodljikavom” zicom.
   Ne vode oni CG u Evropu. Sa ovakvim stanjem u “pravosudju” svjesni su da ce im EU staviti barijere na debelom brijegu, a Makron je zaprijetio i prekidom pregovora.
   EU je opasna za kriminalce sta mozete vidjeti iz slucaja Sanader. Naime jos uvijek izdrzava dvogodisnju kaznu za jedan koruptivni akt a vec mu je izrecena kazna od pet godina za drugi koruptivni akt pa ce igrati produzetke u zatvoru.
   Po nacrtu Bebe Popovica stvara se neki sinteticki “milogorac” programiran da mrzi srbe i SPS. Zadatak mu je da na utakmicama posije sta vise mrznje prema Srbiji i tako stvori barijere prema Srbiji i R.Srpskoj. “Milogorac” je vrlo slican ustaskom naboju splitske torcide npr. Nije slucajno da navijacke nerede kod nas predvode sinovi ministara vladajuce koalicije.
   Medjutim ne ide im to od ruke jer za crnogorce je tipicna ljubav prema narodima u okruzenju.
   Rezimski prijatelji su albanska manjina koja otvoreno iskazuje teritorijalne pretenzije prema teritoriju CG. Apsurd.
   Napravio je rezim strasnu gresku kada je napao SPS. Okrenuo je mnogo ljudi protiv sebe ukljucujuci i mene koji nisam srbin. Bio sam onaj jugosloven kakvih ima jos mnogo. Moja crkva je bila SPS Sv. Petra i Pavla u Risnu i ne vidim razloga da se tu bilo sta mijenja.
   Sada je najvaznije sacuvati mir i taj zakon ponistiti sta je prije moguce.

 4. Veljko u pravu si 100%
  Nažalost DPS SD OKG još nisu svjesne što se desili.
  U ostalom niti jedno rjesenje ne moze biti potvrdjeno.
  Zakoni a i stav vrhovnog suda je jasan tako da oni ne mogu potvrditi niti jedno rjesenje katastra ili upravnog suda a da ne pljunu sebi u lice … evo sto kaze Vrhovni suf

  UTVRDJIVANJE SVOJINSKIH PRAVA
  Upravni organ sem u postupku izlaganja NIJE NADLEŽAN da utvrdjuje svojinska prava, vec je to nadležnost REDOVNOG SUDA.

  Presuda Vrhovnog suda CG Uvp br 244_18 od 10.05.2018

  Bit ce interesantno vidjeti koliko sudije Vrhovnog suda drže do svog obraza
  Adio Mare!Adio Plagenti

  • Kad kaze i zaključi expert Vasko od prava i vjere ne treba ti ni jedan sud.
   Akademik glupan Ljuta nam je sve objasnio sa svoje stručne strane.

   • PREDANJE SVJEDOČI DA JE PODLOVĆENSKI DOLAC PRI KRAJU PRVE POLOVINE HV VIJEKA NASELIO VOJVODA IVAN BOROJEV IZ STAROG VLAHA
    Zlatiborci prvi stanovnici CetinjaJedan od potomaka najstarijih stanovnika Cetinja i ktitora najstarijeg hrama Rođenja Presvete Bogorodice, u narodu poznate kao Vlaška crkva, Jovan Jošo Ivanišević, sekretar ministra pravde dr Valtazara Bogišića, pisao je u narodopisu pod naslovom „Podlovćensko Cetinje”, štampanom u časopisu „Javor” 1892. godine, o naseljenju Cetinja (Podlovćenskog dolca) prije dolaska Ivana Crnojevi

 5. …da “bači dvije” na ove teme-koje bi ga mogle otrijezniti-od lokanja tokom pasanih blagih fana..?!Siromah-đe je a la maca- njemu zine bliznica…kao ka putani “frulic”?!

 6. KASNO!

  Koliko su ljudi regrutovali u svoje redove?
  Koliko su ih doveli sa strane, a koliko njih ne zna ni đe se koja crkva nalazi?
  Koliko su kulturnih dobara devastirali?
  Koliko su objekata sagradili?
  Koliko su para zaradili, a time se osnažili?
  Što prodaju u njihovim objektima?
  Ko to kontroliše?

  Kasno. Đe ste dosad bili?
  Ko je podržavao gradnju njihovih hramova, počev od Podgorice pa dalje?
  U koliko je crkava Amfilohije sebe naslikao na zidovima?
  Što je za to vrijeme radila država?
  Što su radili stručnjaci iz zaštite kulturnih dobara?
  I još puno pitanja….

 7. Poslije ovakvog poraza na terenu mislim da je jedini spas DPS-u taj da zamole Ustavni sud da taj na brzinu sklepani “zakon” bude proglasen NEUSTAVNIM i kao takav povucen.
  Tako bi se na podnosljiv nacin izvukli iz nevolja u koje su sami upali nicim izazvani.
  Ovakav simultani izlazak 100 000 gradjana na ulice se ne pamti u evropi jer 100 000 ljudi na ulici u CG je proporcionalno desetku miliona francuza na ulici u Francuskoj.
  Sreca da su te povorke predvodili svestenici koji su svojim autoritetom obezbjedili disciplinu i dostojanstvo i primjerno ponasanje ucesnika.
  Nije dobro vuci vraga za rep pa bi bilo dobro da taj tzv. “zakon” bude ponisten vec sutra.
  Tzv. “zakon” koji lobuje sudove i vladi podlozan katastar dovodi pred svrsen cin knjizenja nije zakon nego eksproprijacija.
  Dojce velle i mnogi drugi ugledni evropski listovi se cudom cude kako je g-Djukanovic mogao napraviti takvu gresku pred sami Bozic? Vazio je za umjetnika u politickom prezivljavanju koji se uvijek znao pravovremeno prestrojiti na pobjednicku stranu a sada ovakav kiks ?
  Ovako izgubiti vezu sa stvarnoscu ce se svakako lose odraziti na izborne rezultate koalicije koja je kontroverzni zakon izglasala. Skoro pola ljudi koji su protestovali ovih dana na ulicama su bili glasaci DPS-a ili dps satelita.
  G-Djukanovicu GAME IS OVER !!

  • Bato
   GAME IS OVER
   za velikosrpski kleronacionalizam
   bolje ti je da se vratiš za Hrvatsku u Rijeku
   pantagano rišnjanska.

  • Ajde ti pametnjakoviću ne mlatinjaj. Ostavi se fantaziranja. To što ti želiš ostaće ti samo san, što se tiče izbora. Zaključak tvoga komentara je jasan, Skinuti Mila sa vlasti, po bilo koju cjenu. Rišnjaninu deklarisao si se kao “nevjernik” a sada se vadiš na “vjernike” po ulicama. Interesantno da ti kao “svjetski čovjek” nijednom ne spomenu gađanje i pokušaj spljivanja Crnogorske zastave i ne osudi taj čin.
   I na kraju, od tih 100.000 hiljada šetača, 90 hiljada vjeruju u Boga, taman toliko, koliko i ti. A koliko je ko dobio, a koliko izgubio, biće ti jasno posle izbora. Valjda vam Đukanovič pored tolikog broja “šetača” neće moći pokrasti izbore. Što ti misliš filozofe?

  • Šetaj pase i ne zaboravi pokupiti, za njima.
   Svrati u vatrogasnicu, ima jedan šljem
   viška iz kraljevine Yu, da ga probaš!
   Dako bude pasovao, na tvoj badanj,
   može zatrebat, ako se uždi štogođ!

  • Ocile , Djuro, Plagenti i Vatroslave … vase drsko ponasanje me ne cudi jer svi znaju kada macke nema misevi kolo vode. A kada se macka pojavi onda se misevi uspanice ovako kao vi sada. Dakle koliko se god vi trudite dzaba je jer misevi ste bili i misevi ste ostali.
   A macka? Bas macku briga sta misevi misle o njoj. Toliko o tome.
   Cetnik? Ne imputirajte to uz pleme Catovica. Veljko Catovic je bio partizanski lider a cetnik je bio Blazo Djukanovic ako napravimo osvrt na period 1941 – 1945.
   A ako se vratimo u ova nasa vremena povise Dubrovnika bijahu neaki topovi a pored topova se sepuri Milo Djukanovic a ne Veljko Catovic.
   Znam ja vas mentalitet tj. za parizer i glavicu luka stotinu bi promijenili vjera.
   A ovdje nijesam tema ja nego tzv. “zakon” koji cete brze bolje povuci uz pomoc ustavnog suda. To sam vam prorekao prije “Vijesti”. Gledate li vi vijesti na tv-u?
   Kada se “zakon” povuce dps-ovci ce setati okolo kao pokisli misevi.
   A sta se tice crkvene zemlje u Buljarici ako je drzava pri parama mozemo se dogovoriti. Zemlje ima ali je SKUPA 🙂
   U risansku crkvu necete uci a niste ni prije … Sagradjena je 1601 a zvona je donirao veliki Vaso Cukovic i da vam dalje ne opisujem.
   Vjerovatno ste zamislili da vam Sveto bude novi mitropolit a onaj ministar sta dzepari po garderobama protojerej.
   Na kraju od nas se ne trebate plasiti jer mi vam necemo nista napraviti ako nijeste krali od naroda. A ako ste krali znate i sami , ceka vas robija …

   • Veljko Ćatović zvani Bato
    risanska pantagana
    Kopirao je riječi Marka Perkovića Tomsona
    iz pjesme Čavoglave
    “Nećete u Čavoglave niste ni prije”
    Pa Veljko piše
    “U risansku crkvu nećete a niste ni prije”
    Vidi se da je živio u Hrvatsku i slušao Tomsona
    Ko to neće i ko će to nekome zabranit da uđe u risansku crkvu
    Da neće risanska pantagana zabranit sa svojim bizinom ?
    Kao što je Pop Momo zabranjivao djeci koja nisu srpske vjere ?
    Đede od Peđe Bulatovića je bio crnogorski komita
    koga je kukavički ubila srbijanska okupaciona vojska
    a danas Peđa Bulatović u DF Dražin front protiv Crne Gore
    da je ne bude ni na mapi…
    Tako da pozivanje Veljka na njegove pretke je jalova rabota
    i pisanje očajnika…
    Znamo ljubav Veljka prema Crnoj Gori i Crnogorcima…
    P.S. Što se tiče parizera, preci Veljka ga nijesu jeli,
    religija im to nije dozvoljavala.

    • Ostaci turskog roda u Risnu su poznati, svi se posrboše, prezimena ostaše.
     Nije to problem, bruka je što
     staviše kokarde ili kopuliraju sa crno-rukcima!
     Pestokupljevina !

     • Vratija se Grujo..gdi je bija..u Srbiju brale do Novoga Sada..
      Dodji jado u Perpera i plati pice…ozednjeli smo jer nam nema više onih iz katastra

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]