Od Svetog Tripuna do Sv. Nikole, vjekovnim korakom sloge i zajedništva

25
Mali admiral Antonio Grandis

Lode i Sv. Sava

audio: Savindan i Lode

Kotorska zvona svečano danas zvone pozivajući građane na slogu i zajedništvo u gradu svetaca i vjekovne tradicije.

U drevnom gradu danas se slave Lode, pohvale Svetom Tripunu zaštitniku Kotora i Savindan.

Mali admiral pozdravlja zastavu

Po običaju 27. januara kotorska Gradska muzika je ispred hrama Sv. Nikole pozdravila Savindan svetosavskom himnom, koju su pjevali najmlađi iz hora Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo”.

Prisutne građane i vjernike pozdravio je protojerej stavrofor Srpske pravoslavne crkve Momčilo Krivokapić, i poručio da se tradicija suživota u Kotoru mora poštovati.

“Nema grada na bijelom svijetu gdje se himna Svetom Savi svira ispred sabornog hrama, a Kotor to ima. Za deset minuta ispred katedrale Sv. Tripuna će se izgovoriti Lode, to znači slaviće se Božije, a kada se slavi ime Božije onda ne može biti ni svađe, ni razmirica ni ničega što nije ljubav i svetost”, rekao je Krivokapić.

“I zato to što Kotor ima treba se čuvati kao zenica ok . Ima onih koji danas smatraju da je Sveti Sava okupator, ćirilica se protjeruje. Ali najvažnija je poruka svetoga Save da živimo svi u slozi Sveti Sava ti pomozi”, poručio je vjernicima i građanima protojerej Krivokapić.

Svetosavskim svečanostima prisustvovao je i predsjednik opštine Kotor Aleksandar Stjepčević.

Mlađi Kotoranin je za za Skala radio izjavio da je ovo jedinstven kotorski običaj koji pokazuje simbol zajedništva svima ostalima, pogotovo u ovom političkom trenutku u Crnoj Gori.

Na ovaj datum Kotor pokazuje svoj mirioljubivi duh i tolerantnost pa neka mlade generacije nastave ovu svetu tradiciju kotorsku, riječi su starijeg Kotoranina.

Vjekovi obavezuju i zato ovaj datum Kotor mora na ovaj način proslavljati, poručuje srednjevječna gospođa.

Kako to u Kotoru vjekovi nalažu, građani i vjernici su se sa trga ispred hrama Svetog Nikole, predvođeni Gradskom muzikom, uputili ka katedrali Svetog Tripuna na tradicionalne Lode, pohvale ovom svecu.

Uz bat starog sata, tačno u podne sa lođe katedrale-bazilike Lode je izgovorio Mali admiral Antonio Grandis iz Tivta.

Tripundanske fešte počele su podizanjem zastave Svetog Tripuna, a centralna je u nedjelju 5. februara, uz vanjsku proslavu, kolo mornarice, pontifikalnu Misu i procesiju ulicama Kotora.

Bokeljska mornarica ispred katedrale sv Tripuna
Ispred hrama Sv. Nikole

25 KOMENTARI

 1. Eto to sam konačno želio čuti od tebe. Sv. Tripun III stoljeće, Sv. Sava XII stoljeće. Vidiš i sam da ne predstavljaju isto mjerilo za Kotor i na tvoju žalost ne možeš ih izjednačavati. Osim toga uzimaš za pravo umišljati da si kriterij za ocjenjivati tko je Kršćanin i koje je vjere. Zato se i dalje pokrij gunjinom i ne traži od nas da slijedimo tvoju kulturu (ako si i zalutao u Kotor i Boku mogao si bar prihvatiti civilizacijski kulturološki iskorak koji si zatekao u Kotoru. Lijep pozdrav od Škaljara koji štuje Sv. Luku.

 2. Još je duboki mrak nad Kotorom i ko zna, oće li, u prenesenom smislu, ikada više svanut…..
  Daleko su đedovi od unuka, po svemu, makar je to vidljivo.
  Sve ostavljeno, ruši se…. I ono što ruka može da dotakne i ono što je nedodirljivo.
  Mogu li oni koji odlučuju o slavljenju dana drevne Katedrale napraviti pomak unatrag, tj da slave Sv. Tripun kako su ga nekad slavili, i kada jeste Sveti Dan, trećega februara ?

  • Do 17.rujna.1594 godine-sveti Tripun se slavio na dan 02.veljace svake godine! A od tader-po nalogu(dekrtom) Pape Klimenta VIII ovaj blagdan se poceo slaviti 03.veljace-i tako BJESE do dolaska u Kotor -biskupa monsinjora Ilije Janjica! Kad je blagdan poceo da seta-skakuce…?! NO DOBRO JE U OVOMU-DA VELJACI FALI DANA…..pa gi je lako namiriti…?

 3. Vezano za oba Sveca, nije mi jasno zašto se izjednačavaju kad nisu niti živjeli u isto doba niti su jednako važni za povijest Kotora? Sveti Sava je pravoslavni Svetac kao i svi ostali pravoslavni Sveci, dok je Sveti Tripun zaštitnik grada Kotora i kao takav je značajniji za sam grad, a po njemu se i nazivaju Tripundanske svečanosti. Ako gradonačelnik treba biti prisutan onda je to prilikom sv. Tripuna, a što se tiče Sv. Save nije nužno (jer nije niti na ostalim slavama prisutan).

  • U redu je vaše razmišljanje i ako nastavimo sa tim rezonom,…zašto rimokatolička crkva ima privilegiju upravljanja i prisvajanja sv. Tripuna kao da je samo njen svetac.
   Možda kad bi ovi nekad dali da pravoslavac izgovara lode a ovi drugi skinuli barjake i prestali nalagati balvane na kotorske pločnike, možda…se mister Spok spusti zvjezdanim stazama na rivu.

  • …u Kotoru-a sveti Sava je nikao ponikao u Nemanjića državu koja trajaše u Kotor od 1189 do 1360! Nota bene i TI ISTI NEMANJIĆI -su dali Kotoru AUTONOMIJU-kakvu nikad Kotor nije uživao u svojoj povijesti do dana današnjega -dragi Škaljaru,nužni nužniče..povijesničare…? Da oprostiš…bliža je košulja od gunjine…?! Zar ne…?

   • Vidim da ti ništa nije jasno ko spominje autonomiju. Za normalne ima mjesta za svakog Sveca. Samo, jedan je sveti Tripun dok je Kotora grada, Stoga navuci tu gunjinu i razmišljaj o onome što sam želio reći i nemoj falsificirati povijest.

  • …koji ,ćivot neslavenskog sveca(iz III stoljeća)-sa istoka donesen u Kotor-na proputovanju-omela ih neivijera-ostao za cijeli zagrobni život oliti za navijek-i eto ti ga na…. odjednom rimokatolik-stigao u Kotor ka kršćnin…? Da nije malo mnogo asinu-goveđa glava-promisli-pa mijenjaj vasa vacuu….ela životati babinoga…ela,ela svetoga ti Luke.. Škaljar-šljegli eks montenegrin-u jedan vakat-tražeći svoje na ispaši-zalutale u kanjon Škurde..?

 4. Kotor ne treba da bude ni superioran niti inferioran. Dakle, ako je Sv Vlaho istoga dana , a Sv Tripun se odgađa za vanjske svetkovine iz toga razloga, tada bi trebalo jedne godine tako, druge ovako , tj da se naizmjenično slave Sveci na pravi DAN kada jesu, naizmjenočno, da bi zainteresirani mogli biti prisutni na obije svetkovine.
  Dobro bi bilo da Kotor ne ide u rikverc, tj, Kotor nije po značaju ni u kome smislu manji od Dubrovnika !

  • …nego “HOMO NOVUS…” u naobrazbi vjere i vjerovanja u Gospoda Boga jedinoga! Kod krstenoga naroda-slavi se dan odredjen od pamtivijeka-a ne da o tome odlucuju nekakvi vikari-biskupi,i prekrajaju volju onog pape iz 1500 i neke koji je odlucio da se sveti Tripun slavi u Kotoru 3.veljace svake godine…?! Nije greska-cudo, sto su Ko-toru dali takvo ime..”TALIS AVUS,TALIS NEPOS…”?

  • kotoraninu, ne bi trebalo ni ,,tako ni ovako”, nego se zna KADA je Dan zaštitnika Kotora, Sv Tripuna i nema što tu da se pomijera radi slavljenja Sv Vlaha.
   Svaka slava i tome Svecu, ali ovi naši kao jadovi, na neki način umanjuju i podcjenjuju Sv Tripun, da bi se pokazali VELIKI u naciji, a ne u vjeri.

   Mnogi koji ovako misle i ne pođu na Pjacu Sv. Tripuna na taj falsi dan kojeg miču za neki drugu a ne TREĆI FEBRUAR !
   Samo tako nastavite Dubrovački poltroni !

   • Eto tako Ivo,bitna je nacija a ne vjera.
    Tako za Veliku Gospu na školju gostujući popovi užaju toliko gnječiti sa nacionom da se ova domaća čeljad kojoj to nije poenta a često ni nacion, snebiva u stilu: “skrati pope i vrati se odakle si došao”.

  • …geska! Ne prvrce se zbog popa-popova..jerbo je njih neuporedno manje! U odnosu na vas “vjernike-POVRATNIKE” svije vjera i nacija-koji ste pogazili po odavno sve ljudske vrednote kojim vas je ,uzalud,ucio DRUG STARI!!!!

   • Popij jedan apaurin i počini jer komentarišeš ateistu a popova i topova je uvijek previše..

   • Ovize podj cuvat moj penzioneru sa Prcanja ….a bio si za staroga samo tako a sad ga bestimajes i pljujes e ada ..

    • …za Staroga do Kupresa,Neretve,Sutjeske-oslobađali pola Boke-do Veriga(opštinu Herceg Novi)…tvoji bjehu ratni profiteri-kojima RIBELI uzeše potla 1945 mrvicu-tisuće zemlje i objekte…lele! A ovome ni milimetra na Prčanj..dragi Blago ti kući-domu i rodu đe se takvi pridaju-zato smo tu đe smo-s’potomcima gamelaša talijanskih i koritaša švapskih (na vlasti i okolo vlasti-evo kvarat i više od vijeka)kojima ste podigli”spomen park”-na vojni aerodrom-Golub-ovce u Pod Goricu-naslijedili od babe Austriane-dragi potomci bečkih konjušara! Ljep pozdrav iz ubavog Prčanja…! I drugi put kad zablejijuckaš-potpiši se-znam ja te junake ka tebe i družinu Blago-ti obitlji-koja ne oskudijeva Blejferima..

 5. Sveti Tripun nije 5 februara, nego TREĆEG !
  Zašto to i dalje radite ?

  Preci vam to nisu činjeli, a potomke nastojta što više da komercijalizujete i uvalite u škvaru nedopustivih formi i namještanja !

 6. …SA RIJEČI NA DJELA…SVI KOME JE DO BRACKE LJUBAVI…KOJA POČESTO NE STANUJE U KOTORU GRADU OD STARINA!!!!!

  • SUPER, EXTRA j OKAY tj OK , riječi su bez kojih danas ne bi mnogi znali izrazit mišljenje.
   Jadni nebili, znate li naški ?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].