“Od tunela do tunela, dvadeset je srpskih sela”

35
Kotor, januar 2018.

Božić koji se slavi po julijanskom kalendaru prošao je u znaku etno pjesme koja je zadivila prisutne.

Kolona koja je zaustavila saobraćaj noseći badnjak, srpske zastave i prateću etno ikonografiju i koreografiju, dočekana je od strane sveštenstva SPC ispred glavnih gradskih vrata UNESCO-vog Kotora.

Čuo se i po koji pucanj, jer se tako, po historijskim predanjima valja.

Posebno oduševljenje izazvale su arhaične srpske, božićne pjesme, sasvim sigurno interesantne za etnologiju i etnomuzikologiju jer su sačuvane, kao i mnoge posebnosti, jedino još u grbaljskim selima.

Tamo se doduše badnjaci ne lože na otvorenom, niti se pjesme pjevaju.

Epicentar im je danas u Kotoru, koji žele ovim činom obogatititi u civilizacijskom i kulturološkom smislu.

Svima koji žele da se nadahnu i prouče ovaj fenomen, prilaženo kratak video zapis radi potvrde istinitosti našega pisanja.

35 KOMENTARI

 1. Nema što….Bez obzira što Grbljani i Orvavčani dvadeset godina učestvuju u Božićnoj litiji gradom,moraćemo ih zamoliti da to više ne čine.
  Ovakav njihov “necivilizovan” čin,dovodi do ogromnih frustracija kotorskog alamakaškog pučanstva.
  Siguran sam da će Grbljani i Oravčani imati razumijevanja za ovaj apel,kako bi se prekinuli duševni bolovi pojedinih komentatora sa Skale.
  Možda imam predlog za rješenje ove bezizlazne situacije?!Da se Grbljani i Oravčani,obavežu da sve buduće litije imaju prihvatljivu ikonografiju za ove “fetive” ala maka Kotorane…Da se tokom litije nose zastave DPS-a,slike Mila Djukanovića uz obavezno klapsko pjevanje,Miša Kovača,Teereezu….a da sveštenik predvodi litiju stihovima Olivera Dragojevića?

  • Sve mi se čini da je Bokelj i Ljuta mantanjuta jedan te ista osoba ,
   odaje ga stil pisanja-prdoklačenja,
   Dvije ličnosti u jednu osobu kao u filmu Doktor Džekil i Mister Hajd,
   Medicina za takvu opasnu bolest još nije otkrila lijek, samo dijagnozu za sada
   Kada postane Ljuta i stalno piše kuuku to ustvari govori da mu je kuku i lele u šufit
   A Treba ih stvarno razumjeti i pomalo sa njima nije im lako ni Ljuti ni Bokelju,
   Evo slušam Aleksandra Vučića na RTS 1 uskoro uvodi Srbiju u NATO i Evropu pa nije ni čudo što ih je ufatio trenatauno a još kad bi znali što ih sve čeka, morat će tražit odobrenje od Policije i drugih institucija za sprdačine što se rade po Tivtu i Kotoru tradicija starih koliko i partije od pokojnog Slobodana Smrdoševića.
   Kako kaže gospodin Aleksandar Vučić, u Svet se ne može sa balvanima na ramenima i pevanjima nacionalističkih pesama nego sa laptopom u rukama i znanjem u glavama a ne govoriti i pisati svake malo kuukuu i leleee.

 2. Smatram da za slijedeće Badnje Veče treba program još obogatiti predlažem da osim balvana na leđima ,Srpskih nacionalnih a ne crkvenih zastava u rukama, a s pjesmama na usnama koje se tradicionalno pjevaju a isto tako tradicionalno nemaju veze sa rođenjem Hrista,
  treba ubaciti jednu mečku koja će da prati “litiju” s tim da gargamel prođe obuku oli ti trening
  neđe u kakvom Cirkusu ili zoološkom vrtu,
  kako postupati sa mečkama da ne bi bilo po onoj staroj narodnoj ne čačkaj mečku u ……
  Isto tako ubaciti trubače iz Guče koji bi napravili štimung potpun i primjeren tradiciji a kako bi Badnje veče zaista bilo primjereno događaju rođenja Isusa Hrista ,odnosno napravit atmosferu kakva je bila u Betehlemu
  prije tačno 2018.godina.

  • tvoje znanje je manje od 0….Hristos NIJE rodjen prije tacno 2018g ni po jednom kalendaru ….sjedi 1…kukuuuu opet alamaka

  • Moze li se autor ovih stihova, nazvati drugacije nego BOLESNIK! Ovaj je slucaj za Psihijatriju. Neka ti je Veliki BOG, u pomoc!

 3. Kada ponoc stari sat objavi,
  digni casu i svima nazdravi.
  Pozeli nam zdravlje i veselje,
  da Bog nam ispuni sve zelje!
  U Pristini Dragacevska truba,
  Ameriku da pokori Kuba.
  Da Evropu gazi korak ruski,
  svi Englezi da govore Srpski!
  A da Papa s tri se prsta krsti,
  sve dok Putin gasa im ne pusti!
  Bijeli or’o da razvije krila,
  Crna Gora da otjera Mila!
  Nek’ se cuju zvona staroslavna –
  SRECNA NOVA PRAVOSLAVNA !

  • Kad je Ljuta mantanjuta na Kosovo bio
   da je Srbin reći nije smio
   Ljuta veli ako ko pita
   ti mu reci Merdita
   I još Ljuta veli
   srpski orao nije više beli
   crne boje on se vije
   na zastavu sa strane obadvije
   Ljuta mantanjuta još piše
   od Rublje Dolar volim više
   a i Eure samo da ne bude suviše
   Ljuta se sa pet prsta krsti
   kojoj on to pripada vrsti
   Ljuta svima želi laku noć i mir
   i to na srpskom
   Natenemir

 4. Žalosno je koliko je malo intelektualaca u ovoj državi ( ako se ovo može uopšte i nazvati državom ). Zastava, nacija, vjera i sl. vrlo često se zloupotrebi za manipulaciju ljudima od strane političara. Biti intelektualac ne znači imati mnogo podataka u glavi, mnogo pročitanih knjiga, viđenih filmova … Intelektualac je čovjek koji ima svoj pogled na sve i naravno svoj stav pa ga je nemoguće manipulisati nečim šta on sam ne prihvata.
  Divljanje sa zastavama se rješava primjenom zakona o zastavi. Slovenija npr. ubere lijepe pare od hrvatskih navijača kada se autima vraćaju ili idu na neku utakmicu u EU. Za svaku stranu zastavu razvijenu na teritoriji Slovenije kazna je 100 € pa ko voli neka izvoli.

  • onda moj veljko ne bi bilo cg kad bi drzava kaznjavala nosenje tudjih zastava… albanci hrvati bosnjaci bi pokazali svoje pravo lice i u 7 dana bi nestala milova drzava …kukuuu dje ti zalutas svojim stavom??

 5. Samo je jedna razlika između “srpstva” ove skupine i “hrvatstva” jednog lijepog broja rimokatolika u Boki — ovi prvi, svoje lične komplekse i krizu identiteta tradicionalno ispoljavaju bučnije i primitivnije. Nedavno se silom prilika ovom igrokazu priključilo i “crnogorstvo”. Zajednička tradicija im je konvertitstvo njihovih predaka i viševjekovni život pod tuđinima koji su od njih napravili loše kopije . Opšte je poznato i naučno priznato da su na Balkanu stvarale nacije razne crkve i džamije, obrnuto od preostalog svijeta. Sačuvaj me bože vaših pobožnosti i patriotizama. Divan je osjećaj ne pripadati vam, kada već moram živjeti sa vama.

  • To je tačno, konvertistvo, ali nije za osudu. šta možemo takva nam je sudbina. prvo smo se konvertovali u hrišćane, kad smo prvo se primakli Boki, onda 3 ili 4 stotien godina kasnije, smo se kovertovali u pravoslavlej a neko nije, onda smos e kovertovali da pišemi i zborimo po latinsku, jedno 300 godina, pa onda po Austrinsku. Bili smo dobri Vencijanski ratnici i pomorci a ksnije i dobri austrinski vojaci. Onda smo se kovertovali u srbijanske službenike oficire carinike i kapetane, a iz prikrajka u komuniste. Neki su ostali vjerni nadi povratka Kralja. Poslije 1945 konvertujemo se u antireligiozne partije i napuštamo i vjeru i slavu, i postajemo skupa sa Starim, odani komunizmu. npuštamo komunizam i konvertujemo se ks Miloševićizmu, masovno, glasno, protivnici se kriju u mišje rupe, nema nikog ko je protiv, osim Liberala u CG , Hrvatske Slovenije MAćedonije i Bosne Posnosne. Ode Slobo , miševi se razbježai, konvertuje se multipraktik. nemojte nam IZ BAČVE , prigovarat, potrebna nam je sloboda knovertovanja, pustite nas , iščekujemo novu rundu kovertovanja. Možda će mo svi oped pjevati kao 1920 pod Grbaljski barjak.

 6. Kada ce Grblhani I Pastrovici ukapirati da su im koje ni stariji od Slavena a pgotovo Srba!
  Kako su ih jeftino kupili I kako manipulišu njima .. .
  Pastrovici se sami hvale sa listinama I privilegijama koje I’m je dao rimski imperator!!! Gdje tada bjehu Srbi! !??
  Kada se jednom preko DNK utvrdi njihovi pravo porijeklo sto ce onda pričati!!! Kojim ce zastavom magati!!??

 7. Od tunela do tunela dvadeset je srpskijeh sela,
  da da dvadeset sela ali bez srpskijeh gena i porijekla,
  A onih sa srpskim genima i porijeklom ne bi skupio ni dva sela,
  Ova povorka mi liči na one povorke tridesetih godina prošlog vijeka po Minhenu,Lajpcigu, Berlinu itd.
  Samo su im falile upaljene baklje natoćane naftom i zastave sa svastikom,
  pjesama koje nemaju veze sa rođenjem Hrista nije falilo,
  Bilo je zaista puno ljudi koje je dočekao gargamel ipred vrata od starog grada a puno je bilo ne zbog proslave rođenja Hrista i vjere u Boga, već upravo zbog pjesama koje su se pjevale i folklora koji je bio prisutan te noći a kao inat i poruka svima onima koji nijesu kao oni.
  E žalosti Božje.

 8. KOREOGRAFIJA JE BILA NA NIVOU, KAO I UVJEK I SVAKA VAM VALA CAST. BILI STE I SLOZNI, BAS ONAKO KAKO GRBLJANI ZNAJU. TAKO SU BILI SLOZNI I PRIJE CETRI GODINE U SVIH DVADESET SELA, NA PRETHODNIM IZBORIMA, KADA JE SEDAMDESET POSTO GRBLJANA GLASALO ZA MILA DJUKANOVICA, DA BI ON U GRBLJU UBJEDLJIVO POBJEDIO. OVAJ PODATAK JE VEOMA LAKO PROVJERITI, DA NE BI ISPALO DA JE OVO LAZ.
  TOLIKO O SLOZI MOJI DOBRI”JUNACI”

  • pa znaju da su milo i sveto srbi…jednog su vec ocerali za srbiju…drugi ce izgleda kod Muhameda u UAE brzih dana…

 9. I vi ste tizi koji slomiste jezik grlrnišući o nekakvom “multikulturalizmu”, “multikonfesionalizmu”, o “multietničkom skladu”, o…, a ovako ostavljate sramotan pisani trag! Grbalj vam je “koščica u grlu”- zar ne? A zahvaljujući Grblju, drevni pravoslavni božićni običaji (i ne samo božićni) ostaće sačuvani za buduće generacije.

 10. Koliko god se borite I vodite propagandu protiv nas,vise nas je I tek ce nas biti.
  Srbija I Kosovo je nase a gdje ste vi montenegrini?

  • u Duklju no dje? imamo u Bojanu potopljeno 7 dukljanskih kraljevskih gradova po rotkovicu pa ne brini….iskopace ih kotoranin…moj grad..veljko ce im pomoci
   .kukuuu

  • Imate pravo, Nacionalnim zstavama ne treba mnogo vijoriti po kotoru, Ona sipred Sv. Tripuna je pripadala nekoj skupini gostiju iz Hrvatske , ali mogli su i bez nje, a očito je bilo da su je držali horizontalno iza Kola, kako ni nila uočljiva i i prikazana transparentno. Da se nosila na kolju bila bi mnogo manje uočljiva i značajna.Ne treba nikako da zastave otvaraju takmičenje , koje više vidljiv. Što Grbljani nose Srpsku zstvau, nije nikavo čudo, mi Bokleji to odavno prihvatamo kao njihovo i nije nas neikad čudilo. Malo više čudi ovo ko nebesa proslavljanje donošenje Badnjaka, koje će se uskoro pretvoriti u neku stogodišnju tradiciju. Stvar hoće da se uvećava i usložnjava, i predstavlja oblik inata i nadglasavanja, kontra crnogorcima, pogotovo od kad je DPS izgubio većinu u Kotoru. Crnogorci gube teren pod nogama u Kotoru, hrvatima to nije problem ,jer oni ono sto imaju imaju, niko im ga ne dira, nije stvar okrenuta protiv njih. Možda će jednog dana i hrvati prići srbima, nikad se nezna, sve su kombinacije već viđene u prošlosti, zavisno od istoriskog momenta.

   • nece bokeski tkz hrvati prici nego ce se vratitu korjenima …..ko se jednom prevrti uvjek ce se prevrcati…kukuuu moj grad..kotoranin..cim milo ode u proslost oni prvi se vracaju dje su bili…

 11. Od tunela do tunela 20 je sela, koja nisu ni slavenskog porijekla a ponajmanje srpskog. Čuvena grbaljska prezimena imaju korijen u jezicima mediteranskih zamalja, izuzev pojedinih…

 12. Čuo se i po koji pucanj, jer se tako, po historijskim predanjima valja.
  Naravno,pucalo se i pucat ce se i sad i ubuduce!!
  Ni oni ranije ni ovi sad a ni svaki sledeci,po tom pitanju,nista nece promijeniti!!
  Samo da smo mi zivi i zdravi,a vi se ne sekirajte i slobodno snimajte,nije to lose,za STRES!!

 13. Bravo vam ga za ovo, jer su vas kritikovali kako nije bilo ovoga.
  Zadnji primitivizam. Ovoga nema ni u najzabačenije palanke.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]