Odata počast crvenim mornarima i stradalim rodoljubima 1943. godine

14

 

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Kotor, Bokeljske mornarice, predstavnicima Mornarice vojske Crne Gore, UBNOR-a Tivta, Herceg Novog, Budve i Nikšića i KUD “Nikola Đurković” iz Kotora obilježili su stoprvu godišnjicu od pobune mornara u Boki Kotorskoj 1918. godine.

O Pobuni mornara na Austrougarskim brodovima u Boki Kotorskoj 1. februara 1918. govorio je Jovo M.Bećir, predsjednik UBNOR-a i Antifašista Kotor.

On je kazao da ovom prilikom odaju počast počast četvorici strijeljanih mornara, učesnika i vođa pobune mornara, desetini umrlih mornara u zatvoru tokom sudskog procesa, dvojici poginulih mornara tokom pobune i svim pobunjenim mornarima i da tako čuvaju od zaborava važan istorijski događaj.

Priča o mornarima je priča o mladićima koji su se  na surovoj zimi pobunili za mir, ravnopravnost i protiv gladi. Samo tri dana je trajala njihova pobuna, ali zapamćena je kao simbol otpora malog protivjačeg. Bila je to oružana  pobuna austro-ugarske ratne mornarice u Boki Kotorskoj, kazao je Bećir.

„Pobunu mornara su vodili Antun Grabar, mornar iz Poreča, Jerko Šišgorić, tobdžija iz Žirija kod Šibenika, Mate Braničević iz Krila Jesenica kod Omiša,vodnik i tobdžija i Čeh František Raš na brodovima  Sankt George i Gea. Ta pobuna ostaće zapamćena kao najveća pobuna u istoriji pomorstva  s obzirom na broj mornara i broj plovnih jedinica koje su sudjelovale u pobuni. Svoje živote položili su 1918. godine za naš boljitak i naše bolje sjutra. Njihovo junačko djelo, hrabrost i odvažnost koja je bila potrebna da se ti mornari, koji su bili pripadnici Austrougarske flote, pobune zbog neljudskih uslova u kojima su živjeli i lošeg odnosa njihovih starješina prema njima.

U  sastavu Austrougarske flote tada je bilo 11 nacija, govorili su različitim jezicima i vođe pobune su pokazali su da se ovako nešto može pokrenuti, ako se hoće.

Nažalost, istorijske činjenice pokazuju kako je pobuna završila. Njihova neodlučnost, neorganizovanost i neprihvaćanje savjeta Mate Brničevića da napuste Boku sa flotom, dovela je do sloma i kraha pobune mornara, ali njihovo djelo i junaštvo se obilježava i cijeni.

Strijeljanje mornara izvršeno je u Škaljarima od strane mađarskih vojnika i to iz trećeg pokušaja. Taj događaj koji je u to vrijeme izazvao veliki interes Evrope  bio je udarna vijest novina u doba kada se nazirao kraj Prvog svjetskog rata, te poraz Centralnih sila.

Spomen obilježja podignuta su im u Škaljarima, Đenoviću, Poreču, Šibeniku, na ostrvu Žirije, te u českom gradu Prerovu. Ulice i obale naše bivše domovine nose njihovo ime.

Grad Kotor im se odužio takođe obilježavajuci mjesto njihovog zatočenja i suđenja, ovim sarkofagom, a jedan od brodova ondašnje Jugoslovenske oceanske Plovidbe nosio je ime ‘1. februar’ u spomen danu pobune mornara. Prvi svjetski rat trajao je od 28. 06.1914. do 11. Novembra 1918. Vodio se na tri kontinenta i to Evropa, Azija i Afrika i na dva okeana Atlantski i Tihi okean. Od tadašnjih 53 države u svijetu, u njemu je učestvovalo 36 država, odnosno 76% svjetskog stanovništva i bilo obuhvaćeno 72% svjetske teritorije. Prvi svjetski rat učvrstio je prijateljstvo između pojedinih država, ali je istodobno ojačao i predratne animozitete između pojedinih država, afirmisao prednosti republikanskog državnog uređenja, pokrenuo potrebu demokratizacije, upozorio na nužnost ravnopravnosti žena, ubrzao proširenje izbornog prava i potvrdio smisao i važnost međunarodne saradnje, a koje su i fundamentalne vrijednosti koje baštini današnja Crna Gora. Neka je slava vjesnicima borbe i slobode“, riječi su kojima je završio svoj govor Jovo Bećir.

Nakon položenih vijenaca, prisutnima se obratio Vasilije Ševaljević. On je, u ime UBNOR-a i antifašista Kotora i svoje lično ime pozdravio prisutne, naglašavajući da obilježavanjem 101-e godišnjice strijeljanja Crvenih mornara u Boki Kotorskoj još jednaput zajedno izražavaju duboko i dužno poštovanje prema slobodarskom činu i njihovim žrtvama koje se nesmiju zaboraviti.

U Lipcima su delegaciju triju opština Kotora, Tivta i Herceg Novog sačekali i potomci poginulih rodoljuba Dušana i Lazara Samardžića i Paska Dabovića. Oni su zajedno odali poštu i položili cvijeće na spomen obilježje.

Italijanski fašisti su, poslije Odluke Prijekog vojnog suda u Kotoru 5. i 6. februara 1943. godine, strijeljali istaknute pripadnike Grbaljske čete Primorskog bataljona: braću Sava i Vuka Bećira i sedam istaknutih pripadnika slavnog Orjenskog bataljona: Obrada Dabovića, Paska Dabovića, Dušana Samardžića, Lazara Samardžića, Marka Popivodu, Sima Sijerkovića i Nikolu Šabanovića.

14 KOMENTARI

 1. …na Crnogorskog Ministra za privatizaciju u Vladi Filipa Vujanovića i Mila Đukanovića..a ne na cetnika Jola Drinjaka..! Nota bene,koji je imao zadatak-isključivo i samo da vozi Crnogorskog ministra..i da usekava u “kuće brezimenih Prčanjskih krvata (Sbutege-Vizine-Rafaele-Verone-Škrambel-Belavita,,,)”.. izbjeglice iz Kninske krajine ..koji su utekli od krvakog noža u “akciji tramontana-1995″…od onih istih ATAKERA i njihovih NAŠLJEDNIKA… na mlađanog rođenog Prčanjanina Sandra Kralja-vaterpolo golmana ćetnićke Crvene Zvezda di Biograd na vodi …na”ćetnićkom gubilištu-stratištu”.. Splitskoj rivi u pasanu neđelju-samo zato što je masa krvata blejala i rikala put Sandra…”i on je ćetnik”..ubi ga i zakolji da ćetnik ne potostoji?!

  I na kraj-molim ljepo gospon Prcamteprcamnjotu”-provjerite preo ovega Jočića..kad su pošete u Požarevac da idemo tamo-JAŠUĆI VAS- u pošetu ovima exs ministrima Cne Gore i Srbije..

  • Jole je spasavao vikara kotorskog i
   “vjeru za večeru proda'” …….
   oće to romboidni ercegovac!

 2. Počast junacima neprebolnim!
  Dušmani habzbuški, za navjek ste
  prezreni, kao i austrofili sadašnji.

 3. Ništa mi nije jasno. A Toni taj VELIKI crnogorac je kao admiral Bokeljske mornarice položio cvijeće sa Dragicom (čitaj sa Opštinom), a ne sa svojom mornaricom? Ko je ko? Neko uz čast, a neko uz vlast. Vazda!
  ps. Kolo bokeljske mornarice nematerijalno kulturno dobro države Crne Gore????
  Koliko se godina igra u Crnoj Gori? Od 1944 do danas!

  • Bokeljsko kolo ima svoje “cavaliere”,
   koji zauzdavaju vrijeme u ovome
   gradu, mnogi od tih mornara nisu
   “kušali mora i soli”, ali su pozvani na trpeze “carske” od grandezze i
   prezenzze.
   Obrću se kako vitar puga …..
   Škaljarsko kolo se više ne igra!

   • Stara srbija nije postojala, to je Tursko carstvo bilo..
    Ljuta ,Ti bi čovječe ovdje da
    ugnjetavaš!
    Crna Gora je Kotor i Boka.
    Osvajačku SPC ne posjećujemo,
    remetilačka je, a i dr. nisu mnogo bolje.

    • …ali istodobno zaboravi da ta ista “nahija Turskog carstva”..na dan 1.prosinca.1918 godine stvori krvavu trojnu carađorđeviča kraljevinu-SHS..”bracana srba” i dva ostala “naroda” krvata i slovenaca-koji nikad u svojoj povijesti -do 1918.godine…nusu IMALI ni svoju naciju ni svoju državu! I nikome ništa..? Uz dopitanje a kako se zvala država i njeni narodi koji su POROBILI i u krv ljucku i pepo-sem grada KOTORA.pretvorili Dulju-Crnu Goru prije više od jednog MILENIJUMA(1189.gdine)? I na žalost to isto PONOVILI i 1.prosinca.1918-kad je nestala sa mape svijeta Kraljevina Crna Gora -Petrovića Njegoša u krvi i pepelu CRNOGORACA?!

     • Jole a đe ti braniš Crnu Goru crna ti pamet,
      E si li TITA nazivao da je krvatske nacionalnosti ?
      E si li tader pričao da su krvati kako ti nazivaš Hrvate bili bez nacije
      potomče ercegovačkih bračnih noći na koje age i begove pravo imadoše punanija 500 godine…
      Nešto si slabo naučio to bratsvo i jedinstvo ali si zato dobro naučio gradivo kod Lazzaretija dok si “rabotao” kao lični šover i špijun.

     • …koji su bili u OKUPATORSKU VOJSKU Astrijana ..koja je porobila Cara Junaka Kraljevinu 1916 i pravila SVINJARIJE po Lovćenu i Crnoj Gori..od Božića 1916 do 1.decembra.1918 godine..

      Pa od 1.decembra 1918 do 1929 godine..kad su u sastavu krvave vojske kvave SRAMOTNO IDIOCKE trojne kraljevine-SHS-krvavoga kralja karađorđevića..uništili Kraljevinu Cara Junaka Petrovića Njegošai u krvi i pepelu CRNOGORACA….

      Pa zatim i oni od travnja1941…do Blajburga 1945..u dilu sa četnicima i skupa ZAČEPRKANI na BUNJIŠTA-Blajburga-Kočevskije rožina i Zidanoj ćupriji…dragi Dritto di Prcanj”..

      Zato “vrhbosanski ustaj bane…”-Dritto di Prcamte”..batali se TITA i ne PLEKAJ ga u svoje ošete-doživljaje..uprte prema “troprstacima-preuzeta jubav” od prdaka tvojih..koji izgoreste za Crnom Grom (ka krmače za praznijem koritom)-i ovijema sa brda gore(Crnom Gorom i Crnogorcia)..”ŠILJEGANIMA”-ŠLJEGLI na svoje more-Dukljansko Crnogorsko evo više od jednog MILENIJUMA…Uz pride tvoje BLEJANJE na ovaj Portal…kako ti neđe nabrčka(tema bijaše “Kasne radovi na zgradi luke Kotor”-čini mi se da si ROKĆAO 10.ožujka-2013 godine)…” da su sve puškarnice na bokeškim palacima okrenute prema njima gore(Crnoj Gori i Crnogorcima)-a ne prema moru-“CIVILIZACIJI”..?!!!

      Toliko za sada od “ličnog šofera i špijuna Crnogorskog Ministra u Vladi Mila Đukanovića i Filipa Vujanovića.-zaduženog za privatizaciju “26 okruga velja srbija-tzv tader crna gora” via maloga sela Mugi Migo…-Univeziteta Donja Gorica..dražni niskolitražni obadali magarče Moj gade-VO vucar na mojim kočijama-dvoupregu sa Bassom_podsamarenog u popruge..
      Ne ljuti se name..jer nijesu sigurna tvoja “očekivanja-opservacije” da bi ti ja mogao biti tvoj autor-Pape..preo ćerke tvojega ME ĐEDA..koji je o Svetome Savi KUPIO-PRIKUPLJAO po Kotoru CARITAD..1916 u “slavu zauzeća Lovćena i dva topa od neprijatelja na Pestingrad”..a prije toga u sastavu one “hrabre čete” iz Kotora-Boke brez oružja sa maškinima u ruke..na staru srpsku godinu RUŠIO NAJVEĆU CRNOGRSKU SVETINJU LOVĆEN SVETI-GROB NJEGOEV i KAPELU”…?!

     • Da malo pomognem,podsjetim “Drittu di Prčanju”za koga je velikosrbin Jole rabotao a i zaboravio si Dritto da napišeš da je kao sekretar za izbjeglice ubacivao izbgjelice u kuće Hrvata ne krvata misleći ovaj izdajnik TITA i PARTIJE da će se realizovat projekat o srpskoj Boki koju zaziva stalno na ovom portalu ovaj velikosrpski nacionalista moj nažalost prčanjanin Jole Dronjak,Jole četnik.

      Posle prevare s Nacionalnom štedionicom, kad su zaradili 34 miliona evra, Vuk Hamović i Vojin Lazarević kupovali firme po Srbiji i gradili nekretnine. Tadašnji ministar policije Dragan Jočić smenio tri inspektora koja su se usudila da podnesu krivične prijave protiv rukovodilaca EPS i ovih tajkuna jer su oštetili državu za blizu milijardu dinara.
      BEOGRAD – Koštuničini tajkuni!
      Najveća tajkunska privatizacija u Srbiji – dokapitalizacija i prodaja Nacionalne štedionice – uprkos zaključcima anketnog odbora Skupštine Srbije, vrlo brzo je zataškana dolaskom DSS na vlast. Kum Vojina Lazarevića Aleksandar Nikitović postao je šef kabineta premijera Koštunice, a dvojac Hamović-Lazarević postao je najjači centar moći u Srbiji!
      Kao što je Kurir već pisao, ova dvojica tajkuna samo na Nacionalnoj štedionici zaradila su 34 miliona evra. Na sumnjiv način postali vlasnici za oko sedam miliona evra, dok su je prodali za 41 milion evra. Umesto da odgovaraju zbog načina na koji su izigrali državu, oni su za vreme Koštuničine vlade od 2004. do 2008. krenuli da privatizuju i kupuju firme i nekretnine.
      Kupovao firme
      Tako je Vojin Lazarević tokom 2006. i 2007. kupio tri firme: „Rudnap“, „Minel kotlogradnju“ za 184 miliona dinara, Zavod za fotogrametriju za 140 i „Energosoft“ za 91 milion. S druge strane, Vuk Hamović se bacio na izgradnju nekretnina, pa je na najatraktivnijoj lokaciji na Balkanu, na beogradskim Terazijama, sagradio takozvanu pametnu zgradu B2 u koju je uloženo 30 miliona evra!
      Paralelno, nastavili su pod povlašćenim uslovima da trguju strujom u Jugoistočnoj Evropi. Policajci su radili na tom slučaju i podneli krivične prijave, ali jedino što su time dobili jeste smena u MUP.
      Krivična prijava
      Prvo odeljenje beogradske policije 25. jula 2007. podnelo je krivičnu prijavu protiv četvorice bivših visokih funkcionera Elektroprivrede Srbije zbog potpisivanja štetnih ugovora s kompanijama „Enerdži fajnensing tim“ (EFT) Vuka Hamovića i „Interfejs“ Vojina Lazarevića. Krivičnom prijavom obuhvaćeni su i Vuk Hamović i Vojin Lazarević, koji su tada bili bliski vrhu vlasti. Prema podacima navedenim u krivičnoj prijavi koju su sačinili smenjeni policajci i koja je u okružnom tužilaštvu zavedena pod brojem KU 1398/07, navodi se da je država oštećena za 978.236.591 dinara!
      Smene u MUP
      Međutim, intervencijom Dragana Jočića, tadašnjeg ministra policije, smenjena su tri policajca koja su radila na ovom slučaju. Obraćajući se javnosti ovim povodom, ministar Jočić je svoju odluku o ubrzanoj smeni inspektora obrazložio potrebama reforme policije i rezultatima njihovog rada. On je tada izjavio da je njegova procena da su policajci zaslužili premeštaj na niže radno mesto.

   • Ljuta, bolesno trabuljezas! Mornarica mora bit malo bolesna radi nekih i sporad tebe koji licemijerno “uvelicas” kakvi njen skup. Kakva te stara Srbija spopala ajde do Roganovicke, grabi mijesto!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.