Odbačena tužba Luke Kotor protiv Ministarstva saobraćaja i pomorstva

9
Boka pilot Bijela

Upravni sud Crne Gore odbacio je tužbu AD “Luka Kotor“ koju je ova kompanija podnijela protiv Ministarstva saobraćaja i pomorstva za poništavanje Javnog poziva za obavljanje pilotaže u Bokokotorskom zalivu.

Naime, menadžment kotorske Luke je smatrao da jedini ima pravo pilotaže u Bokokotorskom zalivu, a tumačenje Ministarstva pomorstva i saobraćaja i Lučke uprave kvalifikovao je kao pravno neutemeljeno.

Podsjetimo, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je izdalo u aprilu 2015. godine rješenja D.O.O. “Boka pilot & tug boat services“, Ad “Luka Kotor“ i DOO “Sea Pioneer Montenegro“ iz Herceg Novog da mogu da obavljaju  pilotažu u Bokokotorskom zalivu.

Rješenje je izdato u skladu sa odredbama Zakona o sigurnosti pomorske plovidve i Pravilnikom  o pomorskoj pilotaži.

Neposredno potom je potpisan i ugovor sa pomenutim pravnim licima.

Ministarstvo je formiralo projektnu grupu-komisiju koja je imala zadatak da Ministarstvu saobraćaja i pomorstva dostavi mišljenje u vezi sprovedenih pregleda zainteresovanih pravnih lica o ispunjenju uslova u skladu sa odredbama Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe i Pravilnika o pomorskoj pilotaži, u svrhu izdavanja odobrenja za obavljanje pilotaže u Bokokotorskom zalivu.

Nakon izvršenog pregleda zainteresovanih pravnih lica projektna grupa-komisija je sačinila zapisnik kojim je konstatovala da su ispunjeni uslovi propisani Zakonom o sigurnosti pomorske plovidbe i Pravilnika o pomorskoj pilotaži za objavljivanje pilotaže  zainteresovanih pravnih lica u Bokokotorskom zalivu.

Luka Kotor je svojim odnosom i monopolskim djelovanem direktno ugrozila rad ostala dva pravna lica.

Iz Lučke uprave nam je saopšteno da je sproveden novi javni poziv na koji su se javila ista pravna lica. Projektna grupa-komisija će obići pravna lica koja su konkurisala i ustanoviti da li ispunjavaju uslove propisane Zakonom i o tome obavijestiti Ministarstvo saobraćaja i pomorstva.

Postavlja se pitanje da li AD Luka Kotor može uopšte da obavlja poslove pilotaže i da li je u klasičnom sukobu interesa.

Tumačenje tek treba da uslijedi ali ono što je sigurno, pravna lica koja dobiju posao bavljenja pilotažom više neće moći da sprječava niko pa ni direktor kotorske Luke.

Agencije koje koriste usluge pilota će biti te koje će angažovati one najpovoljnije, što znači da će se tada Zakon u potpunosti poštovati.

9 KOMENTARI

    • Ima luka Kotor i drugih profita,a ne mora i pilotima uzima ekotip i ucjenjivat ih, u cijelom svijetu su piloti samostalne organizacije i u skladu sa poslom i rizikom kojeg poduzimaju , imaju i nadoknadu, mora postojati 2 ili 4 pilotske kuće, Neko za veće Neko za manje plovne objekte zavisno od iskustva pilota

    • Po mogućnosti UGOSTITELJI . Njih će Mirza napunit i ako ne smanje gabarite taraca i stolove i kalijerge za njih nema zime. za njih ima peneza!

  1. neka oni kuvaju fažolu i slave i neka ih pokrivaju bordovi direktora i ostale jake vlasti u Kotor.Sve do jedne ure. Vjerujem da je blizu. Bili živi pa viđeli!!!!

  2. Onda prosipaju priču kako su oni jedini branitelju Luke i Kotora od Mila i Vlade. Da će nam ponijeti luku it, samo ne o svojim rabotama oću reći neradu i mutnim radnjama.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]