Odbor direktora Aerodroma smijenjen bez održavanja sjednice Skupštine akcionara

0
Aerodrom Podgorica

Na prekjučerašnjoj sjednici Vlade Crne Gore razriješen je Odbor direktora Aerodroma Crne Gore AD bez održavanja Skupštine akcionara.

Novi članovi odbora direktora na predlog Vlade su Nebojša Đoković, Ognjen Jovović, Branko Vuković, Boro Todorović i Eldin Dobardžić.

Međutim zakon o privrednim drustvima ne pravi razliku u načinu razrješenje članova odbora direktora kod jednočlanih i višečlanih akcionarskih društava koji su u punom mandatu, pa se postavlja pitanje da li je Vlada morala sazvati vanrednu sjednicu na kojoj bi skratila mandat dosadašnjim članovima.

Član 149 Zakona glasi

Vanredna skupština saziva se ako:

1) akcionari koji posjeduju najmanje pet odsto glasačkih prava dostave pisani zahtjev za održavanje skupštine;

2) odbor direktora, odnosno članovi nadzornog odbora ili akcionari predlože da se:

a) promijeni djelatnost društva;

b) promijeni osnovni kapital društva;

c) promijeni revizor prije isteka roka na koji je izabran;

d) promijeni član odbora direktora, odnosno član nadzornog odbora prije isteka njegovog mandata.

3) su veliki gubici društva ili da se odobri društvu da kupi sopstvene akcije;

4) se odobrava reorganizacija, spajanje, dobrovoljna likvidacija ili podnošenje predloga za pokretanje stečajnog postupka društva;

5) to zahtijeva revizor koji je podnio ostavku;

6) prestane članstvo članu odbora direktora, odnosno nadzornog odbora;

7) odbor direktora, odnosno nadzorni odbor smatra da određeno pitanje treba razmotriti na vanrednoj skupštini akcionara.

Stav 1, tačka 2, alineja d) nam govori da će i o ovom pitanju na kraju odlučivati sud jer se Vlada pozvala na član 108 stav tri istog Zakona gdje se kaže da akcionar jednočlanog akcionarskog društva ima ovlašćenja skupštine akcionarskog društva i dužan je da odluke donosi u pisanoj formi i vodi evidenciju donesenih odluka u knjizi odluka društva.

Dosadašnji ćlanovi odbora direktora Aerodroma Crne Gore AD bili su Dragoljub Bulatović, Radule Raonić, Admir Mustajbašić, Zdravko Mitrović i Dževat Redžematović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]