Odbor direktora Luke Kotor AD u jučerašnjoj samohvali zaboravio otkaz 49 dolazaka kruzera za iduću godinu

18
Kotor

Juče se hvalospjevima o svome radu oglasio Odbor direktora Luke Kotor AD.

U saopštenju, između ostalog stoji da rezultati kompanije najbolje govore o odnosu uprave u sprovođenju zacrtanih strateških ciljeva, dok se odnos zaposlenih ogleda u uspješnim poslovnim rezultatima, o čemu se javnost redovno informiše.

U narednom periodu, osnovni zadatak menadžmenta Luka Kotor A.D. je nastavak preduzimanja svih neophodnih aktivnosti u cilju stvaranja uslova za dobijanje dugoročne koncesije.

Napisano je još dosta toga što bi trebalo da predstavlja predizbornu aktivnost, istina loše i ne previše pismeno sročenu, pa ćemo na kraju teksta objaviti dopis integralno.

Danas, na žalost informacija da je renomirana kompanija Costa Cruise Lines otkazala 49 dolazaka (19 ticanja broda Costa Luminosa i 30 ticanja broda Costa neo Classica).

Razlog je, kako je u dopisu predsjedniku kotorske opštine Aleksandru Stjepčeviću uputio izvršni direktor Luke Kotor AD Vasilije Kusovac, uvođenje naknade za iskorišćavanje kulturnih dobara koja je povisila troškove ticanja broda u Luci.

Kruzing kompanije su u nekoliko navrata izražavale nezadovoljstvo zbog uvodjenja ove naknade, bilo direktno ili posredstvom kruzing asocijacija.

Kusovac navodi da su o protestima kompanija redovno bile obavještavane sve strane koje su morale biti zainteresovane za poslovanje Luke Kotor AD.

On ističe da će, nedolaskom brodova o kojima je riječ, kotorska kompanija izgubiti oko 500 hiljada eura prihoda, a da će broj putnika biti manji za oko 80 hiljada.

Ukupan prihod od naknade, čijeg dijela neće da se odrekne opština iznosi oko 100 hiljada eura.

O ovim problemima i onima koji se tiču unapređenja pružanja kruzing usluga govoreno je mnogo puta, ali, kao što znamo bez rezultata.

Zanimljivo je da se Odbor direktora kotorske kompanije oglasio saopštenjem o rezultatima koji su za pohvalu a da pritom nije znao ili nije htio da zna da iduće godine gubi 49 dolazaka ili pola miliona eura.

Koji je razlog njihovog ćutanja, nije nam jasno ali je činjenica da prećutati ovakvu reakciju kruzer kompanije i sakriti od javnosti nezadovoljstvo koje postoji kod velikog broja njih, samo činji ogromnu štetu gradu koji nikako da osjeti ozbiljnije benefite od kompanije u koju se zaklinje.

Još ima vremana da se reaguje i uspostavi komunikacija sa kompanijom Costa Cruise Lines kako bi se postigao dogovor i brodovi ovog brodara nastavili da dolaze u Kotor.

Samo je pitanje da li se to može postići sa ovakvim menadžmentom?

***

Saopštenje za javnost Odbora direktora AD Luka Kotor

Izjašnjavajući se na medijske navode kojima su u proteklih mjesec dana u više navrata dovođena u kontekst izbor i rad uprave “Luka Kotor“ A.D., Odbor direktora je ocijenio neophodnim da iznese svoj stav o navedenom.

Činjenica je da su predizborne aktivnosti u Opštini Kotor, već puna tri mjeseca u punom jeku, te da je “Luka Kotor“ A.D., kao jedan od ključnih resursa grada, samim tim u fokusu interesovanja svih političkih subjekata, koji kroz razne modele “spasa“ luke Kotor i grada, pokušavaju obezbijediti što bolji izborni rezultat.

Imajući u vidu navedenu činjnicu, u obavezi smo da kao organ upravljanja ovim privrednim društvom na odgovoran i profesionalan način spriječimo manipulacije i informišemo javnost o poslovnim rezultatima i planovima za naredni period.

Odbor direktora u sastavu Stanislava Subotić, Dejan Uskoković, Goran Grbović predstavnici Opštine Kotor, Jovo Bećir predstavnik PIO Fonda i Rudanović Radomir predstavnik manjinskih akcionara izabran je na skupštini akcionara održanoj dana 02.08.2016.godine.

Na Skupštini je jednoglasno usvojen Izvještaj o poslovanju za 2015.g., Izvještaj revizora za 2015.g., izabran revizor za 2016.godinu, te donesene odluke o raspodjeli dobiti, prestanku mandata Odboru direktora u starom sazivu i imenovanju novog Odbora direktora.

Kao i u dosadašnjem periodu, nadležni državni organi vršili su redovni i vanredni nadzor nad poslovanjem “Luke Kotor“, a izvještaji pokazuju da kompanija posluje u skladu sa zakonom, što je svrstalo i u ovoj godini na tzv. bijelu listu Poreske uprave.

Rezultati kompanije najbolje govore o odnosu uprave u sprovođenju zacrtanih strateških ciljeva, dok se odnos zaposlenih ogleda u uspješnim poslovnim rezultatima, o čemu se javnost redovno informiše.

U narednom periodu, osnovni zadatak menadžmenta “Luka Kotor“ A.D. je nastavak preduzimanja svih neophodnih aktivnosti u cilju stvaranja uslova za dobijanje dugoročne koncesije.

Pri tom neophodno je uzeti u obzir nespornu potrebu proširenja koncesionog područja u djelovima kotorskog i risanskog zaliva kao i proširenja broja sidrišta na lokacijama za koje postoje zakonske pretpostavke za njihovu valorizaciju.

Cilj je i nastavak započetih projekata na proširenju i osavremenjivanju infrastrukture, kao i realizacija projekata u cilju poboljšanja postojećih i pružanja novih usluga i servisa klijentima.

Definisana je strategija na proširenje djelatnosti kroz pružanje novih vrsta usluga u skladu sa savremenim trendovima i potrebama poslovanja kroz partnerstvo sa renomiranim međunarodnim kompanijama, a sve u cilju osavremenjivanja postojećih djelatnosti kroz uvođenje novih savremenih tehnologija u lučkim djelatnostima.

Grad Kotor je prepoznat kao kruzing destinacija, jedna od onih u svijetu, koja je zbog svjih prirodnih i kulturnih bogatstava uvrštena u svjetsku kulturnu baštinu pod zaštitom UNESCO –a, a Luka Kotor ostaće jedan od bitnih pokretača razvoja Opštine Kotor i regiona kroz otvaranje novih radnih mijesta, afirmaciju preduzetništva i razvoja srednjih i malih preduzeća.

Menadžment i zaposleni će i dalje dosledno sprovoditi definisanu strategiju razvoja društva uz poštovanje zakonskih okvira i biti na raspolaganju svim poslovnim partnerima u davanju podrške za izmjenu zakonskih rješenja, a sve u cilju stvaranja boljeg privrednog ambijenta i ostvarivanju boljih ukupnih rezultata, na dobrobit građanja Kotora i Crne Gore .

Kao i do sada, ostajemo transparentni i otvoreni za sva pitanja, sugestije i ideje  koje se tiču poslovanja kompanije, a koje bi mogle unaprijediti poslovni ambijent i rezultate poslovanja “Luka Kotor“ A.D. Kotor.

Transparentnost našeg poslovanja predstavlja jedan od prioritetnih modela donošenja poslovnih odluka i realizacije zacrtanih poslovnih ciljeva, te će s toga blagovremeno informisanje javnosti o svim dešavanjima biti dostupno kako kroz saopštenja objavljena na web sajtu kompanije, tako i u direktom obraćanju od strane ovlašćenih predstavnika menadžmenta, stoji u saopštenju Odbora direktora “Luka Kotor“ A.D. Kotor

18 KOMENTARI

  • Ako Vrhuška na vlasti pošto-poto hoće da proda jedno visokoprofitabilno državno preduzeće, onda ne treba biti prviše pronicljiv da se shvati da je u pitannu samo LIČNI materijalni interes i opasna korupcija na najvišem nivou nekolicine koji će staviti finalni potpis na transakciju. CG pučanstvo je naučilo žalosnu lekciju iz prodaje u bescenje “zlatne koke” – CG-Telekoma.

 1. Pogrešno adresiran text Skale Radio.
  Suštinu poslovanje je potrebno znati a ne paušalno govoriti.
  Bolje da se Skala Radio pozabavi gdje je istaknut logo da je Kotor grad pod zaštitom UNESCO-a i da kaže gdje je istaknut.
  Nijesmo mi u stanju da kontrolišemo KRUŽNI TURIZAM.
  Pročitajte Dubrovački vjesnik radi naravoučenija.

 2. Jad je ovo veliki i velika nevolja. Zašto se kalkuliše vazda i zašto oni koji nemaju pojma o moru i pomorstvu vode Luku . Kakav bord direktora političkih profila ? Struka prijatelji i ništa više!

 3. Izgleda da objavljujete samo negativne komentare o Luci Kotor. za[to su otkazale dolazak Costa Crocere,treba pitat njih, pa ‘e te znati. A to je njihova menadžment tajna, i to nema nikakve veze sa nadoknadom za Kultura dobra. Baš bi Costa zbog toga odustala od Kotora. Možda je više razlog što nemaju gdje pristajat, ili neki nama ndostupni razlog, napr. zaposle brodove na far east, Mediteran je i tako pretrpan punudom. Npr MSC nudi 7 dana za 4 osobe za 900 Eura u sezoni , avgust mj. Znači moraju snižzvat cijene u utakmici kompanija da bi popunile broj putnika. Nemojte da vam je napad na Luku kotor razlog da pišete neprovjerena vaša mišljenja. Jer onda se smijemo vama.

 4. Ovih 49 je otkazalo zbog takse. Da li to znaci da su ostali prihvatili nove uslove?! Ako na ovih 49 gubimo 100000 a koliko onda dobijamo sa ostalim kruzerima koji nijezu otkazali od te nove takse?! Nemojmo selektivno plasirati informacije, budite glas naroda Kotora i sluzite dobru naseg grada.

 5. Bilo bi primjereno da “Luka Kotor” AD informiše
  pučanstvo kolike su takse, pristojbe, i razne “globe” koje
  jedan kruzer mora platiti kad je vezan uz obalu
  Port of Kotor, a koliko kad se nalazi na sidrištu?
  Koliki su troškovi pilotaže?
  Koliko te iste pristojbe takav kruzer plaća u Dubrovniku,
  Splitu, Veneciji…?
  Inače ne vjerujem da je “Costa cruises” za iduću godinu
  otkazala svraćanje u Kotor zbog toga što je “Luka Kotor”
  duboko zavukla ruku u džep brodovlasnika.
  Postoje neki drugi komercijalni ili sigurnosni razlozi, iznalaženje
  novih linija i destinacija, itd…

  • Cara ,,Draga”, rijec ,,arsin ” je turcizam, pokusaj da ga na ovom portalu ne upotrebljavas. Buona note, idem spat, budjenje mi je prije 5 .

   • Stefane ,koristim navedenu rijec zato sto nemam problema sa nacijama i narodnostima . Diskriminaciju cu prepustiti Vama ,a i vi se koristite ne maternjim terminima .

    • Kalmaj krasotice, koja diskriminacija i nacije. Procitaj svoj komentar i ne budi vipera, nego razmisli zasto su u nasu valu ostali romanizmi, a ne turcizmi? A mozes i knjizevni jezik ako ti je volja, ali samo kalmaj sa pompeznim komentarima Dragana, ribice opasna:)))

 6. Svi su izgledi da se izvrsni menadzment Luke Kotor brani narodnom napad je najbolja odbrana . Odbor najavi reviziji direktor po odboru

 7. Najteze je kad se moras vaditi iz g.Nesposobni su krivi za ovakvo stanje pa ce sad politicki marketing preuzeti ovaj slucaj.

 8. …da se “Luka Kotor” A.D. Kotor-premencuje u: “Porat Cattaro” AutonomnoPrivadnoDruštvo Kotor(A.P.Drp.)…? Pa da znamo-čije je što u cilju stvaranja boljeg ambijenta-u pretakanju-opštinskih eurića-u privatne švicarske franke…? Za bliža uputsva-oko otvaranja bankarskih računa u Švicarsku-obratite se “Agenciji za pomoć i njegovanje najstarijih zanata-(lupežanje i kurvanje)”-u prestonu Budvu…trg “Nesalmovih pošteđenih svjedoka”-na Pizanu…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]