Odbornici SO Kotor usvojili budžet opštine

6
odbornici kotorske SO

Odbornici Skupštine opštine Kotor danas su usvojili budžet za 2015. godinu.

Za budžet opštine, sa planom potrošnje Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za 2015. godinu glasalo je 17 odbornika, 5 je bilo protiv, a jedan uzdržan.

Budžet za narednu godinu je manji za 7.5 % u odnosu na prethodni i iznosi 17.102.726 eura, od čega je tekući 8.820.000 eura a kapitalni 7.469.800 eura.

Kako nije bilo komemorativne sjednice povodom smrti istaknutog društveno političkog radniga, pedagoga, direktora Gimnazije i nekadašnjeg predsjednika SO Kotor Vuka Radulovića, što je ocijenjeno kao propust iako su bili dani vikenda, Skupština je minutom ćutanja odala počest iskenom borcu za Kotor i Crnu Goru.

O liku i djelu Vuka Radulovića govorio je predsjednik Skupštine Nikola Bukilica.

Kao što se i očekivalo, opozicioni odbornici su imali primjedbe na ovaj dokument, ali se čini da nijesu bili dovoljno inspiritavni, pa zbog toga ne čudi da je najviše polemike izazvala izjava odbornika Liberalne partije Vida Draškovića koji je naglasio da je normalno nezadovoljstvo opozicije ovim programom, zato što njihov nije prošao, jer je većina građana dala povjerenje koaliciji na vlasti.

Drašković je kazao da je na njima, kao predstavnicima vlasti da rade na realizaciji obećanih programa iz 2012. godine.

U nastavku je Drašković naljutio pojedine odbornike izjavom da smatra da su se građani dobro opredijelili dajući povjerenje koaliciji kojoj pripada, a da je to tako najbolje pokazuju nedavni lokalni izbori u Herceg Novom gdje je pao bastion opozicije, jer oni nijesu uspjeli da realizuju programe od interesa za život građana.

Dakle, kategoričan je Drašković, opozicija nije uspjela da zavrijedi veće interesovanje građana, pa je zbog toga tu đe jeste.

Draškoviću je replicirala opoziciona odbornica Dragica Perović, koja je kazala da njen stomak ne može da svari ono što je Drašković govorio.

Ona je podsjetila da je njegova partija osvojila dva mandata, a da bi se stekao utisak, kada se on sluša da su oni osvojili čitavih 22 mandata.

Perović je kazala da se možda Drašković prepao ideje koju su u šali iznijeli, da se može deseti da ona i njen kolega iz Kluba mogu praviti novu koaliciju.

Ona je posebno zamjerila Draškoviću što dijeli odbornike na, kako je kazala, nas i njih, vjerujući da valjda ne misli da su oni bili za rušenje Kotora, bedema i svega ostaloga.

Drašković je odgovorio da to nije ni kazao, ali da njihov program jednostavno nije naišao na povjerenje građana.

Dragica Perović je posebno zamjerila što se lokalnom radiju nije opredijelilo više sredstava, jer oni to svojim radom zaslužuju.

Na primjedbe je odgovorila Biljana Peranović, sekretarka Sekretarijata za lokalne prihode budžet i finansije.

Odbornik Pozitivne Ranko Proroković je kazao da neće glasati za budžet jer smatra da je potrošački, a ne razvojni.

On je kazao da je njegova mana u jednoj krupnijoj sveri, i to same izrade budžeta.

Proroković kaže da je budžet dobro izbalansiran, da je restriktivan i da su svi oni koji su učestvovali u njegovom pravljenju uložili dosta truda da objedine više stavki.

On je kazao da posebno raduje izražena socijalna komponenta i osvrnuo se  i na učešće od 10.000 eura za izgradnju žičare Kotor, Lovćen, Cetinje, smatrajući da je nedopustivo učešće opštine Kotor u nečemu ušto nema nikakvog upliva.

Dr Bruna Lončarević je kazala da opozicija zloupotrebljava termine razvojni i potrošački budžet, po ugledu na kolege iz državnog parlamenta.

Ona je izrazila zadovoljstvo budžetom u ime Socijademokratske  partije  kojoj pripada, jer je realizacija programa i prioriteta za 2015. godinu jasno pobrojana i datumski oročena.

Ono zašto su se kao partija, u svom razvojnom programu borili, ušlo je u prioritete.

Izrada idejnog projekta do tvrđave Sv. Ivan je 31. marta 2015. godine, a glavni projekat će biti gotov 31. 10. 2015. što je izuzetno bitno jer je to od posebne važnosti za razvoj grada.

Tu je i nastavak radova na sportskoj dvorani i još brojne druge aktivnosti koje su planski pobrojane.

Odbornik SNP-a Ljubenko Borović je zamjerio predsjedniku Skupštine što dozvoljava diskusije mimo tačke dnevnog reda, uz konstataciju da je trebalo pažljivije procjenjivati određene stavke od posebne važnosti za izgradnju značajnih investicionih objekata.

Predsjednik Kluba odbornika DPS-a Željko Aprcović je kazao da je, shodno zakonskim rješenjima Ministarstvo finansija dalo pozitivno mišljenje na budžet opštine Kotor.

Izvorni prihodi opštine su koncipirani na dobar način, smatra Aprcović i ističe da su u budžeu uvedena dva nova prihoda, prihod za iskorišćavanje kulturnih dobara koji treba da prati program zaštite kulturnih dobara na nivou Kotora.

S obzirom na činjenicu da je to još uvijek nepoznanica, planiran je na nivo oko 200.000 eura.

Aprcović je posebno istakao zadovoljstvo što će se iduće godine 7,5 miliona uložiti u kapitalni dio budžeta.

On je apostrofirao sve ono što čini suštinski razvoj u narednom periodu, od pothodnika kod Luke Kotor, do uređenja  prostora kojim bi se dodatno valorizovale izuzetno atraktivne lokacije koje će dovesti do veće investicione aktivnosti.

predsjesjednik SO Kotor Bukilica i agilna sekretarka Duška Banićević
gradonačelnik dr Stjepčević na zasijedanju
rukovodstvo lokalne uprave

6 KOMENTARI

 1. Borota-kako pravo i iskreno tako ti sve ćetalo u kuću i pred kućom!
  Ovo oko Božića-kada budem odlučio da slavim Božić-dajem ti riječ-neću uzimati TAXI-nego tebe u najam-do svetoga Nikole u Kotor!!!!

  • O, Bože, o, Madona!… kad se samo prisjetimo
   ko nam je pozivao vojsku u boj na Konavle!
   Do 1.XI 1991.
   Neodazivanje je bilo pod prijetnjom Spuškog
   karaklaka i gubitka posla.

   SREĆNA NOVA 2015. GODINA SVIM DOBRIM LJUDIMA!

 2. Tako mi boga,gospar Vidak je u pravu-kada kaze da je pao “bastion opozicije” u Arceg Novi? A li ne prikaza kako su njegovi pasali u temu gradu? I jos nesto-naravoucenije za gospar Vidaka,nije u Novome pao bastion-nego po “recetu crnogorskijemu”- pretakalo se “iz šupljega u prazno”:iz SDPZP u PCG(privedenu),pa iz LiberalneSamoizolacijeCG u LipePatrijoteCG,pa ondarake,jopet nase u SDP i tako do Novoga-đe niko nije pao-a svi izgubili-popadali,a najviše naša napaćena domovina evo 26 godina i to od koga? Od ne samo Novskije-gje ne pade no niče nova partija….”po crnogorskijemu recetu” iz opozicije u izopačenupoziciju tzv.IZBOR(to nekako dogje ka crnogorskiji-najijiiii “Preokret za promjene u dzepove lakomislenije-ima gi i ne fali gi dok je ovizija iz potpisa ovega foja!!!!????!

  Srecne i dugovjecne praznike-su sto vise muke i patnje u narednim godinama-dok vam bog ne vrati pamet u prijerodno-prvobitno stanje,.. zele vam svi pripadnici i zivi i mrtvi- u istoj “vreci” rogjena-nedonoscad…

  Vas SK CG.. u produzenom “potrajanju-pokajanju:..”SDPNSDFCDULPBSNPCHGI”-
  u narodu prepoznat kao..PaoNarodCrneGore-1989(PNCG)..asocijacija…od davnina,potopljena nasa mila- domovina stvorena od..ZaVazdaNašiOslobodioci-1943(ZAVNO)…?!

 3. Molim ,da mi neko objasni-ako zna ,ko je ovaj gospodin koji,zabrinutog lica-umornih mož(d)đana,sjedi između gospodina Jove Suđića i gospodina Saše Stjepčevića?
  Unaprijed blagodarim informeru…?

 4. ovi su mi legende,bitno je da imaju pare da se namire plate zaposljenima u opstini i ostalim ustanovama koje se finansiraju iz opstinskog budzeta dok za sudbinu oko hiljadu nezaposlenih(podaci biroa) ali ja vjerujem da ih ima makar jos toliko nezaposlenih niko ne ferma,prica se o cuvenoj dvorani kao jedinom kapitalnom izdatku koji je sto posto siguran,dok se zicara spominje samo u planovima,o valorizaciji bedema niko i ne prica o hotelima se koji su kljucni dio uspjeha i opstanka ovog grada nema ni rijeci,i da dalje ne nabrajam,sumorna nas godina ocekuje realno to govore i smrknuta lice trojke sa zadnje slike(izuzev Stjepcevica) koji ne pustaju olako fotelju a prosipaju suplju pricu o prosperitetu grada.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].