Odgovor iz Fonda zdravstva na naša pitanja o nedostatku ljekova u državnim apotekama

0
zgrada Fonda zdravstva Crne Gore

Nakon našeg teksta “Ko nema eura nema mu ni lijeka”, objavljenog 19. aprila 2012. godine, dan poslije stigao je opširan odgovor koji potpisuje mr ph Olgica Knežević, savjetnik za farmaciju u Fondu za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

Kako smo i obećali, odgovor prenosimo u cjelosti.

1. Na Vaše prvo pitanje da penzionerima  “put do Fonda za zdravstveno osiguranje nije prohodan”, te da se često žale na nestašicu lijekova koje mogu da podignu i plate isključivo u privatnim apotekama, odgovaramo da je Fond zdravstva Crne gore otvoren i  da uvijek stoji na raspolaganju za sve informacije vezane za zdravstvenu zaštitu osiguranih lica, a samim tim i za informacije vezane za farmakoterapiju .Lijekovi se na potpuno  drugačije načine nabavljaju u privatnim apotekama u odnosu na Apotekarsku Ustanovu Crne Gore, koju kao državnu instituciju obavezuje Zakon o javnim nabavkama, što znači da se svaki lijek sa liste lijekova mora nabaviti tenderskom procedurom,koja je prilično duga, zavisi često od ponudjača i njihovih žalbi, ali obavezujuća, tako da povremeno dodje do odredjenih nestašica kao u slučaju lijekova monopril,diprian….

2. Lijek ATC – N03AX12 – gabapentinkapsule od 100mg,300mg,400mg

Lijek se nalazi  na novoj Listi lijekova („Sl.list CG br: 4/12 17.01.2012.godine) pod istim kriterijumima kao na  bivšoj Listi lijekova (“Sl.list RCG br:28 od 16.04.2009.godine) za indikacije: za bolesnike sa epilepsijom refrakternom na druge antiepileptike; režim izdavanja lijeka je  RS – što znači da se  lijek  izdaje na recept izabranog doktora, propisanog na osnovu izvještaja doktora specijaliste odredjene grane medicine, u ovom slučaju specijaliste neurologa ili neurofiziologa. Izabrani doktor je dužan da na recept unese: šifru specijaliste,datum i broj izvještaja.

Pored lijeka se takodje nalazi oznaka SZ – lijek se primjenjuje u bolničkoj zdravstvenoj ustanovi (što znači da se može koristiti u bolničkim uslovima u slučaju kad je pacijent hospitalizovan).

Dakle, ništa se nije promijenilo u režimu propisivanja i izdavanja navedenog lijeka, ali je Fond zdravstva usvajanjem nove Liste lijekova poslao svim institucijama sistema dopise u kojima se decidno zahtijeva pridržavanje kriterijuma za propisivanje terapije koja ide na teret sredstava Fonda, te se navedeni lijek propisuje i izdaje samo onako kako je propisano Listom Lijekova- dakle samo za rezistentne epilepsije.

Lijek gabapentin – hemijski – ili NEURONTIN kako se on zove fabrički, je indiciran i za liječenje neuropatske boli poput dijabetičke neuropatije i post-herpetične neuralgije u odraslih pacijenata, ali ta dijagnoza nije stavljena na crnogorsku  Listu lijekova  kao neophodna na teret sredstava Fonda.

Status lijeka gabapentin u Hrvatskoj je identičan kao u Crnoj Gori, u Srbiji je na osnovnoj Listi uz učešće pacijenta od 50% u odnosu na fiksnu cijenu lijeka za liječenje epilepsije, a za liječenje neuropatskog bola uz učešće pacijenta u vrijednosti od 80% u odnosu na fiksnu cijenu lijeka.

3. Lijek ATC – B01AC04 – klopidogrel – tablete od 75 mg

Lijek se nalazi na Listi  lijekova („Sl.list CG br: 4/12 17.01.2012.godine)za indikacije: kod bolesnika posle ugradnje grafta ili stenta,do 12 mjeseci sa režimom propisivanja RZ- lijek se izdaje na osnovu recepta izabranog doktora, propisanog na osnovu terapije predložene u otpusnoj listi.Izabrani doktor je dužan da na recept unese:šifru bolničkog ljekara,datum i broj otpusne liste.

Pored lijeka se takodje nalazi oznaka SZ – lijek se primjenjuje u bolničkoj zdravstvenoj ustanovi (što znači da se može koristiti u bolničkim uslovima u slučaju kad je pacijent hospitalizovan).Lijek klopidogrel, kao i svi lijekovi sa liste lijekova se planira i nabavlja putem obavezne tenderske procedure i u zavisnosti od kvaliteta i cijene lijeka odabira prvorangirani koji se može podići u apotekama Apotekarske ustanove.

Lijek PLAVIX nije bio prvorangirani na tenderu lijekova za ovu godinu, već je izabran lijek PLAVOCORIN tbl 28 x 75 mg, takodje hemijski klopidogrel kao Plavix, ali drugog proizvodjača SANDOZ – renomirane farmaceutske fabrike, sa značajno nižom cijenom u odnosu na lijek Plavix.

Fond za zdravstveno osiguranje je pošle četiri godine proširio Listu lijekova. Usvojena je na sjednici Upravnog odbora Fonda 23.12.2011.godine uz prethodno dobijenu saglasnost Ministarstva zdravlja. U “Službenom listu Crne Gore” br.04/12 od 17.01.2012.godine objavljena je Odluka o utvrdjivanju Liste lijekova, koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje. Lista lijekova je stupila na snagu 25.01.2012.godine. Lista lijekova se može preuzeti na web site-u Fonda za zdravstveno osiguranje: www.fzocg.me.

Nova Lista sadrži 531 lijek u 699 farmaceutskih oblika i 1162 doze /koncentracije/.

Eliminisano je 59 lijekova (57 sa liste A i 2 sa Liste B)  – radi se o lijekovima koji više ne odgovaraju uslovima savremene terapije ili se ne proizvode.

Novu Listu lijekova čine najsvrsishodniji lijekovi koji pokrivaju najveći broj patoloških stanja u našoj zemlji i obezbjedjuju kvalitetnu i savremenu farmakoterapiju osiguranim licima na svim nivoima zdravstvene zaštite.

Ukupno su uvedena 64 nova lijeka od kojih 38 na Listu A i 26 na Listu B. Lijekovi sa liste B su pod posebnom kontrolom Komisije za lijekove Fonda, koja će na osnovu konzilijarnih predloga nadležnih klinika KCCG i SB  odobravati njihovu nabavku, mjesto i režim primjene, količinu i vremenski period primjene lijeka. To su komplikovanije farmaceutske formulacije namijenjene za liječenje ozbiljnijih patoloških stanja, dosta skupi lijekovi koji zahtjevaju domen i posebnu  pažnju Komisije za lijekove Fonda.

Fond će i dalje voditi računa o potrebama i  kvalitetnom liječenju svojih osiguranika i raditi na redefinisanju Liste. Razvijanjem svijesti pacijenata, ali i ljekara o adekvatnoj primjeni lijekova i svrsishodnom propisivanju obezbjedila bi se veća sredstva za finansiranje i drugih savremenih lijekova i češće korigovanje liste lijekova.

Velika i neracionalna upotreba lijekova pored, primarno lošeg dejstva na zdravlje pacijenata, predstavlja i ozbiljan atak na novac svih nas, koji iz zajedničke kase, sredstvima solidarnosti plaćamo neracionalnu upotrebu lijekova. Naši osiguranici, ali i ljekari moraju znati da je crnogorska  Lista lijekova u integralnom svom obliku  čitava na teret sredstava Fonda Crne Gore, dok u zemljama okruženja postoje osnovne i dopunske Liste sa koje pacijenti značajno participiraju u odnosu na fiksnu cijenu lijeka, što ćemo biti prisiljeni da i mi uradimo u skorije vrijeme zbog velike i često neracionalne potrošnje lijekova (antibiotici,hipertenzivi,antiastmatici..). Mnogi značajni, farmakoterapijski efekti lijeka mogu biti izgubljeni neracionalnim propisivanjem lijekova iIi nepridržavanjem propisane terapije od strane pacijenata.U medicinskom smislu, neracionalna upotreba lijekova vodi ka nepotrebnim patnjama pacijenata, jatrogenim oboljenjima, povećanoj rezistenciji, prijemima na stacionarno  liječenje, komplikacijama osnovnog oboljenja,  ali i do neosnovanog  nepoverenja u zdravstveni sistem. U ekonomskom smislu, svako nepotrebno i neracionalno primjenjivanje lijekova, dovodi do velikih finansijskih gubitaka i kao jednu od posledica – nedostupnost neophodnih lijekova.

Naglašavamo da je racionalna primjena lijekova sa Liste lijekova Crne Gore, vrlo značajna jer se radi o zdravlju svih nas,  ali i o novcu svih nas. Fond će i ubuduće nastojati da između ta dva aspekta postigne optimalno rešenje po pacijenta, jer nam nije prevashodno štednja cilj, već optimalno liječenje koje će svakako imati uštedu za posledicu.

Olgica Knežević,mr ph

Savjetnik za farmaciju

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].